Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Forralt bor ápdét

Annak aki eddig lemaradt róla sürgősen pótolja be, most képpel együtt:

Morfeusz újratölti:

Valamikor a távoli jövőben:

Kb 2411 és felet írunk. Morfeusz már csak virtuálisan vívja harcát a Mátrixi Szmisszel egy játékállomás 200-on ( vagy akinek jobban tetszik egy X dobozon ). Már csak 1 dolog valódi. Morfeusz a kezében 1 pohár gőzölgő itallal álldogál az ablaknak támaszkodva. Az emlékeiben kutatva felrémlik előtte, hogy ennek az italnak a receptjét még valamikor ifjúkorában olvasta vmi arhívumban, egy régi-régi, régi-régi blogon, vagy min, egy ősrégi technológiával működő virtuális hálózaton. De szép idők voltak azok. Talán internetnek hívták..., nagyot kortyolva a gőzölgő folyadékból kíváncsi, de már savószínű szemét a külvilágra veti. Semmit nem lát.., „A kint gomolygó szmog lehet az oka !” - gondolja, de sokkal inkább a szemüvege párásodott be a forralt bortól… hopp, megint elfogyott, itt az idő újratölteni…

Prezent déj:

Hát akkor töltsük újra. Az előző receptben úgysem volt alkohol, így ebben szinte csak az lesz. Vegyél 1 üveg ( 0,75 dl ) lehetőleg száraz, vagy félédes vörösbort, de ne az alsó polcról. Ha olcsóbb, mint 600-700 ft, akkor tuti a Fejfájós pincészet borát választottad.

Hozzál még 2 db narancsot, egész szegfűszeget, egész szegfűborsot, egész fahéjat, barnacukrot, vagy mézet és kell hozzá filteres gyümölcstea, vagy befőtt. Jajdefoganyukádörülni. Az évek óta minden látogatáskor neked adott, de általad soha fel nem használt befőtt (konkrétan visszamenőleg 1963-ig minden évjáratod megvan) végre beteljesíti a sorsát.

Fogj egy 3-4 literes lábast, öntsd bele a bort. Mosd meg a narancsokat. Alaposan a héját is. Jaaaj! Ha hobbi héjareptető vagy, akkor ne a madarat egrecíroztasd, hanem a narancs héját :). Vágj ketté 2 db narancsot. 2 db felet facsarj bele a borba, a másik 2 felet, pedig darabold fel és ez is mehet a borba. Fogj 4-5 db egész fahéjat, egy fél marék szegfűborsot és szegfűszeget. Mennyi a fél marék, mennyi? Mittudomén. De precíz vagy. Jó akkor 7-8 db szegfűbors, és 11-12 db szegfűszeg. Aztán bele vagy 4 evőkanál méz (vagy barnacukor, lehet több kevesebb, attól függ mennyire szereted édesen), és a befőtt. Fogj egy meggybefőttet (lehet szilva is, de eper is ok) és a levét öntsd bele az egyvelegbe. Ha a befőttben lévő gyümölcs magozott, akkor mindenestől mehet bele, ha nem akkor is, csak akkor fenntartásokkal kell kezelni majd fogyasztáskor.

Folyamatosan főzni kell, de nem szabad felforrnia, max gyöngyözzön, mint az ovisok a délutáni alvás után, mert egyébként az alkohol egy része elvész, akkor meg ugye minek az egész. Próbáld meg legalább 20 percen keresztül főzni (mondom forrás nélkül), mert ennyi idő kell, ahhoz, hogy minden összetevő íze kellően átjárja.

Ha nincs befőtt (akkor jelzem, hogy anyukád nem szeret, kéne vele beszélni), akkor tegyél fel 4-5 dl vizet, forrald fel, bele 2 db gyümölcstea-filter, pl.: eper, feketeribizli, vagy erdei gyümölcs (ha gurmé vagy, nehogy filterrel készítsd, akkor főzz igazi gyümölcsdarabos teát).

Na, aki tutira rá akar menni az alkoholtartalomra, az tudja egy kicsit okosítani, pl 0,5 dl rummal (vagy többel, de nem fehérrel), és akkor egy kis grog is bejátszik

Leszűröd, iszod, gyümölcsöt megeszed, nem fázol, ügyes vagy.

0 Tovább

Heppi Thenkszgiving Evrivan!

Egy kis átkacsintás a tengerentúlra, magyar módra, kis ország kis pulykája… hátha nem veszik észre, hogy csirke! Úgy is levezethetném mikro-makro ökonómiából aktuálisan, hogy a csirke = megszorított, leminősített pulyka…

Aki eddig minden receptet elszúrt, aki képest volt egy forró teából is brikettet készíteni, vagy aki elkeseredett, és már majdnem feladta a szakácskodást, mert állandóan a vajas kenyér rossz oldalát kente meg, na, annak ennél egyszerűbbet már nem tudok kitalálni.

Ráadásul ez most megint azért jó, mert 5 perc alatt összedobod, és nem kell ülnöd felette egy fél napot, nyugodtan lehet szenvedni a szabadidődben, hogy mindjárt itt a karácsony.

Bebizonyítom, hogy otthon is lehet olyan csirkét sütni, mint amit a grillcsirkések árulnak, így végre véget vethetünk annak a nyavalygásnak, hogy milyen nehéz a csirkét egészben megsütni.

Elmész és veszel egy normális, szabadban tartott, egész csirkét, vagy tanyasit, aminek legalább a színe sárga (hogy is írjam ide normálisan, hogy „kizsigerelve”, mert ettől a szótól azonnal elmegy az étvágyam), megtisztítva, a belső alkatrészek nélkül.

Érted? Ha autó lenne, akkor nincs benne motor, katalizátor, injektor, elektronika, kipufogó, és lecsiszolták a fényezést is, ja, meg kerekei sincsenek, csak a kaszni, megvan?

A szabadban tartott azt jelenti, hogy nem ilyen gazdaságos, zselében tartott Mátrix csirke, aminek olyan színe van, mint a víznek.

A csirke kb 1,5-1,8 kg legyen.

Szükség van még egy vörös-, vagy fehér babkonzervre. 410g-os űrtartalmú (ez de kemény, asztro-szakács) legyen, de hosszúkás alakú, tehát nem a szokásos, borsó-kukorica konzervforma, hanem a vékonyabb magasabb.

A konzerv tartalmát borítsd ki (úgy értem, tedd be a hűtőbe, ki ne dobd, anyád kicsinál), most csak a doboza kell. Szedd le a papírját, tisztítsd meg egy kicsit. A dobozba önts 1,5 dl száraz fehérbort, aztán magadba is ugyanennyit. A gasztrogárdenből (vagy vegyél) vágj le egy nagy marék rozmaringot, és egy ugyanekkora adag kakukkfüvet is. Pucolj meg 3 gerezd fokhagymát, és darabolj bele 2 db újhagymát (vagy pórét). Ezeket mind tuszkold bele a konzervdobozba. Szórj a tenyeredbe egy adag sót, és kend ki a csirkét belül, majd alaposan sózd körbe kívül is. Mehet rá kívülről egy kis őrölt feketebors, majd most jön a lényeg. Fogd ezt az egész konzerves okosságot és erőltesd bele a csirkébe. Egyszerűen ültesd rá a csirkét, olyan lesz, mint Münchausen báró az ágyúgolyón, vagy mint egy eltévedt páncéltörő lövedékkel eltalált csirke. R.I.P.

Ha benne van, akkor rá tudod állítani. Tegyél egy tepsibe zsírpapírt, állítsd rá, majd told be a 180 fokra előmelegített sütőbe legalulra. Semmilyen zsiradék nem kell alá! Alsó felső sütésen kb 180 fokon süsd 1,5 órát. Az idő a csirke nagyságától függ, nekem az 1,6 kg pont másfél óra megvolt.

Ha kész, akkor sztem köret nélkül, sima majonézzel, csemiubival a legjobb.

Thenkszalot a figyelmet!

0 Tovább

Itt a hétvége! Karaj Gelernantoj!

Azaz: Itt a hétvége! Kedves Gyerekek! (Csak eszperantóul, hátperszehogy!)

Nem tudom, hogy kinek milyen élménye van 1989-ről? Engem igazán 2 komoly inger ért akkoriban (nem, csajok még nem voltak a képben, mecsbokszokat tologattam, asszem, meg öltöztetős katonákkal nyomultam… későn értem, remélem nem értem túl).

Teljesen normális tizenévesként annyira nem érdekelt az aktuálpolitika (azóta meg mámeginnem), hogy sokáig azt hittem, az utcán mindenhol jelen lévő plakát, a TÁVÁRIS KANYEC (egy kopasz tarkójú katona rajzolt sziluettje volt rajta hátulról, tányérsapkában, zöld egyenruhában) egy film beharangozója, de ménemmutatjákmárbe? Ja apám mozigépész volt… de télleg! Mondom! Állandóan a tűzoltószéken ülhettem, így láttam minden vetítést…, na, nem érted, akkor elölről.

A tűzoltószék az a szék, ahol a tűzoltó ült, illetve ült volna, de nem ült. Mer’ sosem volt tűz, mert a tűz fél az egyenruhától. Ennyi, ez tény, hiszen 1 db tűzoltó egy sapkában, no locsolócső, és no tűzoltókocsi, csak a tűzoltó van, meg a sapkája, az meg ugye mit olt el, max a csikket nyomja el. Viszont úgy néz ki, hogy a tűz kiszúrta, hogy ebben a moziban van tűzoltó, így nem arcoskodott sosem. Tehát, mivel nem volt tűz, ezért a tűzoltó egy idő után keresett magának tüzes vizet a helyi érdekeltségű fészbúkon kocsmában. Nem hiszed? Pedig de! Na, így viszont a helye megmaradt, és mivel apám mozigépész volt, így én ültem a tűzoltószékbe alanyi jogon. Így láttam a Lédi Shátörli szeretője, és a 3-as számú űrbázis filmet is, mert akkor a korhatár ellenőrzésére még nem volt az ORTT, hanem csak az Erzsinénnnje, aki a jegyszedő volt, de egy jegyszedő a mozi hierarchiájában sehol nincs a mozigépészhez képest, úgy is mondhatnám, hogy a jegyszedőt ütné a mozigépész, ha autós kártya volna… huhuhu

Na várjá’, ez a sok régi élmény annyira felkavart, hogy keverek magamnak vmit mielőtt folytatom…

Itt vagyok… A másik dolog, amit nem tudtam hova tenni, hogy eltörölték a suliban az orosz nyelvoktatást. De szinte egyik napról a másikra, mer’ már úgysincs kivel beszélgetni oroszul, mer’ elmentek, gondolták; viszont angollal, ami magától (nem tőlem, magától) értetődően bejátszhatott volna helyette, nem mertek rögtön kirukkolni, ezért jöttek az eszperantóval. Egyszerűen nem ment a fejembe, hogy miért pont eszperantó, de azoknak a tanároknak sem, akik szinte velünk együtt tanulták. Eszperantó? Akkor már miért nem a busman csettegő nyelv? Azt legalább beszélik páran, nem úgy, mint az eszperantót. Ja, akkor azzal oltogattak, hogy azért jó eszperantót beszélni, mert ez a nemzetközi nyelv az EU döntéshozó intézményeiben. Igeeen? Nem hiszem, de tételezzük fel, hogy az Európa Tanácsban de. Jelenleg ennek 47 tagja van, annak az esélye, hogy egyszer leülök meginni egy kávét valamelyikkel, és elnyomjak neki egy karaj gelernantojt, valljuk meg, nem sok az esélye, akkor már arra jóval nagyobb a sansz, hogy elcsettegjek egy busmannal antilopvadászat közben, nem? De.

Na, egyébként az egésznek semmi köze a mai recepthez, hacsak nem egy jófajta karaj készül, pedig de.

Süssünk karajt.

Kell hozzá 6 szelet csontos (!) karaj, lehetőleg szeleteltessük fel a hentessel, mert otthon azért ez életvédelmi okok miatt macerás. Fogjunk egy keverőtálát, mossuk meg a húst, és dobáljuk bele, öntsünk rá 1 dl tejet, 1 dl fehérbort (én már kibontottam ott feljebb, amikor az emlékek kavarogtak), 0,5 dl olívaolajat, 3 ek mustárt. Pucoljunk meg 6-7 gerezd fokhagymát, a felét reszeljük bele, a másik felét csak késsel vágjuk ketté és dobjuk bele, kézzel alaposan kavarjuk át, paskolgassuk meg, folpack-kal fedjük le, majd 1 óra pihi, de ne hűtőben. Sózni nem kell.

Közben mozsárban, borsőrlőben zúzzunk le durvára egy jó marék színes borsot, vagy vegyünk eleve durvára őröltet, ha az előbbiek nem mennek. Szórjuk bele egy mélytányérba, kavarjunk bele 3 ek mustárt és 1 ek mézet.

Kapd elő a húst a pihi után, öntsd le róla a folyékony levet, de csak azt! A félbevágott fokhagymák kellenek, mentsd meg őket! Kell egy lapos jénai vagy tepsi, kend ki mangalica-, kacsa-, vagy libazsírral. Paskolj körbe ízlés szerint tengeri sóval minden húst (vagy csak simán sózd meg). Kapd elő az őröltborsos szószt, és ezzel is kenegesd be a húsokat. Szépen fektesd be őket egymás mellé a jénaiba, dobáld melléjük a fél fokhagymákat. Vágj fel 1 db paradicsomot és 1 db paprikát, ezt is dobd közéjük. 2 ek-val az előbb használt zsírból is tegyél még rá. Fedd le alufóliával, és be a sütőbe 200 fokra, 40 percre, aztán fólia nélkül még 25-30 perc, addig, míg meg nem pirul.

Ha kész, akkor egy jófajta vörös rizs, vagy őszi köret illik hozzá (ezt majd máskor). Ha esetleg túléli vhogy, és nem esszük meg rögtön, akkor ki tud hűlni, jajjjj, az nagyon zsír, de komolyan. Egy hideg sült hús, zsíros kenyérrel, mindenféle zöldséggel, meg lilahagymával? Viccelsz?

Pálinka utána kötelező.

0 Tovább

A kürtő

Jól megfigyelhető a filmiparban, hogy hálivúdi szuperprodukciók esetén, a határozott névelővel kezdődő és max 1 szavas címűek nagy többségükben thriller, psziho-krimi, vagy horror tematikájúak. Például: A gömb, Az átok, A barlang, A kör, Az esemény, A dolog, stb.

Természetesen A kürtő sem lóg ki a sorból. A rendező egy fiatal, közép-európai elsőfilmes. Ismert, de mostanában kis szerepeket játszó színészek. A helyszín embert próbáló. Amerre a szem ellát, csak vakító, fehér por. A levegő forró, szinte áthatolhatatlan, párával teli. Édeskés íz terjeng, az eredete nem ismert, de a hátborzongató háttérzajok miatt nem is ajánlatos utánanézni. Buborékoló hang elegyedik egy mélyről jövő morajjal, mely egyre hangosabb. Úgy érezzük, mintha egy láthatatlan, ragacsos kéz érintene meg bennünket.

A kezdőképen először egy, aztán ahogy a látószög kiszélesedik, egyre több kürtőt láthatunk.Vajon mit rejtenek? A látvány leginkább ahhoz hasonló, mintha számtalan termeszvár sorakozna az égre meredve katonás rendben. A felszínük azonban fényes, olajos, de egyben kristályos csillogású… aztán hirtelen a magasba lövell egy gőzoszlop, nem ismerve kegyelmet. Mindenkit megéget, aki csak a közelbe merészkedik. Perzselő a forróság, így hát várni kell…

Ezért mindenki vár… és bekap egy sört, dobozossssat.

Ésmivelhogy ez nem hálivúd, hanem a Kárpát-medence, ebből kifolyólag nem is thriller, hanem egy édes vígjáték, de nem csöpögős. Ha jól megnézzük a helyszínt, akkor ez a konyha, és a fojtogató kéz a sajátunk. Ráragadt a tészta, amit gyúrunk, miközben kicsit morgunk, mer’ gyöngyözik a homlokunk, mint újgazdag gyerek anyu ékszerdobozában.

Na. Süssünk kalácsot, tetszeni fog, mert ha nő vagy, akkor végre be tudod vonni a párodat egy konyhai műveletbe, segíteni fog, és együtt készíthettek el egy receptet, ami olyan „romi” (pf, „romi”? ezmiez? max egy szilikonmaca mondhatná ezt sümegen:) olyan ari ez a lovagi vár-romi)… még ha ez a segítség ki is merül majd a sörivásban…, ha férfi vagy, akkor meg azért fog tetszeni, mert sörözhetsz, kell, sőt kötelező.

Fogj egy mély keverőtálat és szitálj bele 50 dkg finomlisztet. Tegyél bele 3 púpozott evőkanál porcukrot, 0,5 kávéskanál sót, üss bele 1 db egész tojást + 1db tojás sárgáját, a fehérjét tedd félre. Mehet bele 1 zacskó vaníliás cukor. 3 dl tejben keverj el 1 teáskanál cukrot, langyosítsd fel mikróban, morzsolj bele 3 dkg élesztőt, várd meg, míg felfut, és öntsd a keverőtálba. Olvassz fel a mikróban 6-7 dkg teavajat és ezt is öntsd a többi hozzávalóhoz. Most alaposan gyúrd össze. Egy rugalmas, cipó formájú tésztát kell kapnod, ami nem ragad az edény falához. (ha túlságosan ragacsos , akkor liszttel, ha túl száraz, akkor egy kis tejjel tudsz rajta segíteni). Takard le, és hagyd kelni 30 percet.

Addig igyatok meg 4 dobozos sört, 0,5 litereset. Lehet hatot is. Öblítsd ki a dobozokat, csöpögtesd ki belőlük a vizet, és tekerd őket alufóliába. Ha nem vagy sörivó, mint ahogy én sem - nyugi nem vagyok beteg, csak jobban vonzódom a borhoz -, akkor menj el anyádhoz. De télleg! Nézz a szemébe és mondd ki ezeket a varázsszavakat:

- Anyu! Igazad volt! Ne haragudj, amiért egész gyerekkoromban kinevettelek, kamasz koromban pedig beszólogattam. Beszólogattam, hogy: „Minek rakosgatsz el marhaságokat, mindek gyűjtögeted a Bip-es flakonokat, kupakokat, vécépapír gurigákat?” Hiába mondogattad mindig, hogy majd technikaórán, amikor a tanító néni kéri, mekkora májer leszek, mert én tudok majd vinni, vagy ha nem kéri, akkor majd meglátom, hogy majd csak jó lesz valamire. De én csak nevettem.

Anyu! Igazad volt! Most jó lenne valamire! Elkérhetem a vécépapír gurigákat?

Anyukád könnyes szemmel átölel, megbocsájt mindenért előre is, olyan dolgokért, amiket még el sem követtél, és ad 6-8 db gurigát. Na, bandukolj lehajtott fejjel haza, és csomagold be ezeket alufóliába, te anyaszomorító.

A tésztát nyújtsd ki kb 0,5 cm vastag, hosszúkás alakúra. Késsel vágj belőle ujjnyi vastag csíkokat. Azért, hogy teljesen körbeérje a sörösdobozt én kettesével összetoldottam őket, de ha vécépapír gurigákat használsz, lehet, hogy erre nincs is szükség. Az elsőnél próbáld ki, aztán meglátod.

Olvassz fel a mikróban teavajat, fogj egy szilikonecsetet, vagy egy tiszta festőecset is megteszi, kend meg vele az alufóliába bugyolált dobozokat. Tekerd fel a csíkokat csigavonalban (ezmeginmi? csigavonal? a csiga vonala egy nyálkás egyenes dzsuva, marhára nem spirálszerű valami, pláne nem egy kulinárium vagy mi, illetve de, de csak Francba..mindegy) a dobozra úgy, hogy összeérjenek, ne legyen köztük rés. Most hengergesd meg az egészet a nyújtódeszkán, hogy kilapuljon kicsit a tészta.

Fogd a félrerakott tojásfehérjét, üss hozzá egy egész tojást, verd fel egy kicsit. Kend meg vele, aztán kend meg olvasztott vajjal is. Önts kristálycukrot egy lapos tálba, vagy tálcára, forgasd meg benne alaposan a most már kürtő alakú okosságot.

Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és állítsd bele a teremtményeidet. Hagyj közöttük helyet. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Told be a tepsit és süsd addig, amíg a cukor karamellizálódik. Ha kész, vedd ki, és még úgy, melegen, forgasd meg ismét cukorban, vagy darált dió+cukorban, vagy fahéj+cukorban

Kész. Persze, okosabb vagy megint. Tudom, mondjad csak: - Ez akkor a legjobb, ha szabad tűzön parázs felett sül. Be kell szerezni hozzá valamilyen vásárban kalácssütő fát és azon kell sütni!

Tudod mit? Igazad van. Télleg szabad tűzön kellene sütni, de a kalácssütő fáért tök felesleges rohangálni. Meg akkor ugye, nem lenne ok az ivásra. Ez a sörösdobozos okosság szabad tűznél is oké, csak rá kell húzni nyársra. Ennyi. Ja, meg ha már ennyire okos vagy, akkor jobb helyeken ezt zsírral kenegetik és nem vajjal.

Hagyd egy kicsit kihűlni mielőtt leerőltetnéd a dobozról, mert úgy könnyebben lejön.

8 Tovább

Én sütök, te sütsz, ő süt, mi sütünk, ti meg sűttök

A nap őszi, derült reggeleken már nehezen ébred. Pirkadatkor ólomlábakon kúszik felfelé a horizonton, óriás töklámpássá változva, percekre mindent narancssárgává színezve. Narancssárga a szomszéd ház teteje, a levelüket vesztett fák kopasz koronája, és narancssárga az őszi kert minden, az első fagyokat túlélő növénye is.

Egy furcsa gondolat magja szökkent csírába a fejemben: együk meg. Emberek, együk meg a NAPOT. Jóvan, nem érted… Figyeljé’ jobban.

Mi az, ami narancssárga, ehető, növény, és szezonális így ősszel? Narancs, mi? Uh, öcsém… Nepolitizájjá’ merutcáravonulok rögtön.

Egyébként is a narancs nem szezonális. Miért? Mert a teszkóban érik, azé’. Feketén leszedik, befújják rohadásgátlóval, hűtőkamionnal idehozzák, aztán, hogy mediterrán legyen, beledobják egy Cuba, vagy Espagnole feliratú, Kínában gyártott kartondobozba, kirakják a pultra, ott megérik, te meg benyalod, és aszondod, hogy ez szezonális?... hát ez így nehéz lesz…

Többet kellett volna forgatni az Ablakzsiráfot gyerekkorodban… Hogymi? Nem tudod mi az az Ablakzsiráf? Áh, akkor hagyjuk, inkább segítek. Megmutatom, hogy hogyan manifesztálódik a sütőtök folyékony halmazállapotúvá, és lesz belőle krémleves.

Uh, nem a gázsütőtök, hanem a Sütő-tök, áááá nem, nem lett szakács a tök, hanem SÜTŐTÖK.

Inkább kezdjük. Ha nincs anyádnál a kertben sütőtök, akkor vegyél valahol. Ez most szezonális, mindenhol kapható. Egy 1,5-2 kg körüli már oké. Ha nagyobb az sem baj. Akkor miután levágtad belőle a szükséges mennyiséget, a maradékot tedd be a hűtőbe, napokig simán eláll. Melegítsd elő a sütőt alsó-felső sütésen, a tököt mosd meg, egy késsel vágd ketté. Magozd ki egy kanállal, távolítsd el a közepében lévő rostokat is. Nem kell sterilizálni, és hámozni sem! Elég kinagggyázni, ha érted mit akarok mondani. Darabold fel kb 8-10 cm-es szeletekre. A tepsibe dobj sütőpapírt, mert a tök levet fog engedni. Erre rakd a szeleteket. Tedd be a sütőbe és süsd meg. Akkor jó, ha a tetejére kiült a cukor (ne cukrozd, van sajátja!) és rákaramellizálódott. Ez olyan 40 perc lehet.

Közben hámozz meg egy krumplit, egy almát, egy vöröshagymát. Nagyjából szeleteld fel őket, akár egy bárddal is lehet. Nem számít, úgyis le lesz turmixolva. Tegyél fel egy kis lábosban (2l) annyi vizet, ami ellepi a feldarabolt cuccost. Dobj a vízbe 1 teáskanál sót, és főzd meg.

Ha megsült a tök, akkor szedd le róla a héját (kanállal ki lehet könnyen kaparni). Vegyél elő most egy akkora lábost, amibe minden hozzávaló belefér. Dobáld bele a tököket, öntsd bele a megfőtt krumplit, almát, hagymát a főzővízzel együtt. Az a lényeg, hogy annyi legyen a folyadék, hogy lepje el teljesen az egészet, ne látszódjanak ki az „alkatrészek”. Ha kell, pótold a vizet. Tedd fel főni. Kapj elő egy 2 dl-es 20%-os főzőtejszínt és öntsd bele. Fogd a botmixert és turmixold össze alaposan az egészet. Főzd őket együtt.

Szedj le a kertből egy marék kakukkfüvet, távolítsd el a fás részeit, és szórd a levesbe. Ha nincs a kertben, akkor egy csapott evőkanál szárított is ok. Kell bele őrölt fekete bors 1 kávéskanállal, de frissen őrölt az igazi, majd mehet bele 1 ek méz. Várd meg, míg lassan gyöngyözve felforr. Zárd el. Tálald.

Extra tálalási ötlet 1.: Reszelj le 10 dkg sajtot (kivételesen lehet trappista, eidami is, de vmi füstölt lenne az igazi, vagy pannonia a legjobb ehhez). Vegyél elő egy teflonserpenyőt. Forrósítsd fel. A reszelt sajtból csinálj kis halmokat a serpenyőbe, és pirítsd meg. Ha elkezdett megbarnulni, akkor lapos fakanállal meg tudod fordítani, és a másik oldalát is meg tudod pirítani. Ilyen kis korongoknak kell lenniük. Ha kész, akkor minden tányérba dobj 2-3 db-ot.

Extra tálalási ötlet 2.: Kapj elő egy kis hámozott tökmagot, tedd bele egy felforrósított serpenyőbe, pirítsd meg, és minden tányérba szórj a leves tetejére belőlük.

Egyél napot. Jónapot.

 

1 Tovább

A főszerepben Vayas Keefli

sütemény randikaja pékség péksütemény kifli

Golden Bakery

(ejtsd: le…., ezt már régóta el akartam játszani… muhahahha)

Fényes ceremónia keretében idén is átadják a Golden Bakery díjakat, melyen ebben az évben sz(ez)ámos híresség megjelenik. Lássuk, kiket is láthatunk. Itt lesz a mostanában elég egyhangú Zsem-Le, aki valljuk meg, manapság egy felfújt hólyagként tengeti az életét. Aztán látható lesz Bagu-Ette, aki a korához képest ugyan jól néz ki, de azért a kenyere javát már megette… , valamint végre látható lesz a régi fényében tündöklő, nemesi családból származó Vayas Keefli, egy merőben újszerű ruhában, vagy inkább nevezhetjük ezt egy új divatirányzatnak is, hiszen ismerve a rajongókat, biztosan állíthatjuk, hogy lesznek követői ennek a stílusnak, ráadásul nemcsak a külső változott, hanem a belbecs is.

Mi is ez. Ez egy olyan vajas, sós, vagy akár édes kifli recept, ami sütéssel együtt 30 perc, és tuti befutó. Ha a csajodat akarod elkápráztatni, vagy a pohár (üveg) mellé kellene egy jófajta korcsolya, vagy egyszerűen a parti adott, a pia is megvan, csak nem tudod, hogy mit „csapass szét” egy kis alkohollal, akkor ezt, apám, ne keress tovább, megtaláltad.

Ezt még gyerekkoromban hallottam. Egy haveri társasággal nyaraltunk Igalon (földrajzból üljleegyes-ek, vagy guglmepszből alulintonáltak kedvéért ez a település Magyarországon van, félúton Balatonföldvár és Kaposvár között), ahol a szomszéd néni, aki kb. 70 éves volt, minden reggel sütött nekünk. Nekem annyira bejött (nem, nem a néni, te állat), hogy addig nyavalyogtam neki, míg végül megosztotta a receptjét. Várj nem, nem úgy osztotta meg... netvitéz. Ez fb előtt 14 évvel volt, azaz fészbúk előtt, kb. 1990 körül, úgyhogy akkor ahhoz, hogy megosszanak velünk vmit, el kellett menni érte. Igen, a lábunkkal. Ez az a testrészed, ami zsibbad, amikor naponta egyszer felállsz a gép elől.

Na, ennek a néninek a receptjét gondoltam tovább. Egy pohárba önts 4 dl tejet, mikróban langyísd meg, majd kavarj el benne 1 nem púpozott, azaz csapott evőkanál barnacukrot, és morzsolj bele 3 dkg élesztőt (vagy egy csomag instant is ok), hagyd felfutni. Közben egy nagyobb keverőtálba szitálj bele 50 dkg finomlisztet és dobj utána 1 ek sót (ha édes tésztát készítesz, akkor sóból csak egy csipet kell). Keverd el, öntsd hozzá az élesztős-tejes gusztustalanságot, majd gyúrd össze. Olvassz fel a mikróban 5-6 dkg jó minőségű teavajat (de semmiképpen sem margarint), és öntsd hozzá a tésztához. Na, most alaposan gyúrd homogén anyaggá az egészet, nem kell sokáig, csak amíg elválik az edény falától, és ruganyos lesz (ilyen medicinlabda jellegű), kb. 5 perc. Vágd fel a tésztát 5 egyenlő részre, ezekből formázz zsemléket. Igen, jól van, ügyes vagy, kérdezd meg, de a válasz igen. A pékáruevolúcióelmélet első tétele alapján a kifli zsömléből lesz.

Fogd a gyúródeszkát, lisztezd be és az egyik zsemlét, nyújtsd ki 4 mm vastagra, kör alakúra, így egy kb.25 cmátmérőjű tésztát kapsz. Na, most jön egy kis okosság. Nézz körül a hűtőben, kertben, kamrában, egyéb helyiségben is lehet, de annak semmi értelme. Készíts elő 5 különböző dolgot, amit szívesen viszontlátnál a kiflikben. Pl. reszelt sajt, serrano sonka, kolbász, újhagyma, reszelt répa, stb. (ha édes, akkor csoki, túró, lekvár, kakaó, dió+cukor, vagy mák+cukor, stb) Fogd mondjuk a reszelt sajtot, terítsd be vele a kinyújtott tésztát, és egy éles késsel, pizzavágóval, szeleteld fel, mint a tortát vagy pizzát, 8 egyenlő szeletre (ezt minden cipóval és betéttel ugyan így csináld majd meg).

sütemény randikaja pékség péksütemény kifli

Fogj egy nagy tepsit, dobj bele zsírpapírt. A kis tortaszelet formájú részeket kívülről, a szélesebbik részéről indulva tekergesd fel, kicsit formázd ívesre, és rakosgasd őket a tepsibe, úgy, hogy maradjon közöttük min. 3 cm hely. Pihenjetek 15 percet, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Fogj egy tojást, verd fel, mint hajnalirészegember a szomszédot. (én csak hallottam, hogy van ilyen, vagy legalábbis valaki már látott ilyen embert, és az mesélte) Kenegesd meg vele a kifliket. Lehet bonyolítani a tetejét szezámmaggal, napraforgómaggal, sajttal, de ha nem, nem.

Betolod a sütőbe és sütöd őket, amíg aranybarnák nem lesznek. Ilyen egzotikus mesztic színű a megfelelő. Kb 15 perc.

Kiszeded, megeszed. Le kellene fojtani vmivel, mi? Naugyemegmondtam.

Jófajta 4-5 csillagos konyak illik hozzá. Nekem megint van, hehe...

Pavella János

14 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek