csirke csípős recept tortilla

Nincs is jobb annál, mint egy baráti társasággal leülni, jóféle tequilát dobálni befele a gallér mögé, közben mexikói kajákat tolni, és az alkoholnak köszönhetően a régi sztorikon ismét könnyesre röhögni magunkat ordenáré módon…

Na, általában a sztorizgatás még megy. Ráadásul az alkohol elfogyásával fordítottan arányosan szaporodnak és színesednek a történetek, viszont felfedeztem, hogy a szorzatuk állandó, tehát teljes mértékben megfelelnek annak a matematikai törvényszerűségnek, amely a fordított arányosságot határozza meg… Jóvannemérted, figyejjjé:

Ha valami, mittomén, akármi, bármi, fordítottan arányos, akkor a szorzatuk állandó, azaz:

Kiöntesz nekem 4 pohárba 0,5-0,5 dl tequilát, az összesen 2 dl, akkor én mondok 1 sztorit, mondjuk jót, de csak egyet. Akkor kétszer egy az ugyebár kettő. Eddig világos?  Na, most ha megiszok két felest, akkor elmondok neked még egy sztorit, így marad összesen 1 dl tequilád, meg két sztorid, az megint kettő. Érted? Most vagy megiszom a másik két pohár piát is, és meghallgatsz újabb 2 nagyívű okosságot, így akkor 0,5x4 és akkor megint kettő a végeredmény, vagy eleged lesz a történeteimből, és elkezdesz te inni…

Ez általában a mexikói partik könnyebbik része. A neheze mindig a kaja szokott lenni, pedig max 30 perc, és akár 6-8 embert is könnyedén ki lehet szolgálni, így hát jöjjön akkor most egy gyorstalpaló. Babpüré, tortilla, partikaja, gyorsan, piával.

Vegyél készen tortilla lapot. Persze csinálhatsz is, egyszerű hozzávalói vannak, de most partira készülünk, majd máskor sütünk, mert elég szöttyögős.

Kell kb. 70 dkg csirkemell filé. Megtisztítod, felkockázod kb. 1x1 cm-es méretre, beleborítod egy keverőtálba. Kipukkantasz egy jófajta tequilát, leteszteled, hogy nehogy esetleg meg legyen romlódva, és az egész kaját elcsessze. Szóval először magadhoz veszel 0,5 dl-t, be a szervezetbe. Ha minden oké és nem mutatsz allergiás reakciókat, akkor rálöttyintessz 0,5 dl-t a csirkére, majd 1 dl olívaolajjal és 1 dl tejjel is meglocsolod, de ez utóbbi kettőt meg ne kóstold! Ezek nem romlanak meg. Mi? Mit mondasz? Hogy a tequila sem romlik meg? Azt se kellett volna megkóstolni? Te normális vagy? … téged lehet, hogy az asszony küldött… A piát főzés előtt mindig, mondom: MINDIG le kell tesztelni, na.

Akkor most kellene 2-3 evőkanál halszósz. Be lehet szerezni távol-keleti fűszeresnél, de már piacon is vettem, sőt hiperben is láttam. Párszáz forintos termék, ilyen:

csirke csípős recept tortilla

Mivel egyszerre nagyon keveset használsz, sokáig elég. Nagggyon megbolondítja a szárnyashúsokat. Érdemes kipróbálni, de ne nagyon szagolgasd teli tüdőből, mert az agyadig hatol. Ha nincs halszósz, akkor is okés lesz. Borsozd meg, de ne sózd!!! Keverd össze és tedd félre 30 percre (ne hűtőbe).

Kapj elő egy 400 g-os vörösbab konzervet, borítsd bele a botmixer edényébe, pucolj meg egy közepes vöröshagymát, ez is mehet bele, majd két paradicsomot. Kell bele egy marék apróra vágott, tépkedett bazsalikom és oregánó, ha nincs akkor szárított 0,5-0,5 evőkanál. Turmixold le (nem kell nagyon, jó ha kicsit darabos marad), majd vegyél elő egy teflonserpenyőt, zuttyants bele egy kis olíva olajat, és borítsd bele a leturmixolt cuccost. Kell bele még 1-2 evőkanál vörösborecet ( vagy 1dl száraz vörösbor), 1 kávéskanál só és friss őrölt bors. Mehet a rotyogtatás. Legalább 15 percen keresztül nagy lángon főzd. Akkor jó, ha teljesen elfő a leve, egységesen sötétbarnás a színe, és korrekt babpüré állaga lesz. Közben párszor keverd meg. Borítsd ki egy mélytányérba, mert ez kész, jöhet a csirke.

Serpenyőt tisztítsd meg (elég kitörölni most egy papírtörlővel), friss olívaolaj bele, nagy láng, aztán csirkéről öntsd le a páclevet. Sózd meg, és vagy van otthon szárított chilid, akkor gyorsan morzsolj bele 4 db-ot (kb 1-1,5cm-es kis chili paprikák), vagy egy jó nagy evőkanál erőspistabácsi is megteszi. Keverd a csirkéhez és zutty bele a forró serpenyőbe. Pirítsd, de ne szárítsd ki, ha kicsit odakap az nem baj. Ha kész (kb 5 perc), akkor szedd ki ezt is.

Most készítsd elő a tortillához a belevalókat, szépen, ügyesen, okosan kiporciózva, így mindenki hendméd készítheti piálás közben magának a tekercseket. Ez azért jó, mert aki szakácskodik, az vhogy mindig kimarad a buli feléből és akkor zuginnia kell a konyhában magában, ráadásul lemarad a poénok feléről, ha nem annyira ittasodik le, mint a többiek, így még érteni sem fogja őket és csak pofákat vág. Szóval előkészület = a szakács sem marad le semmiről, egy szinten lesz a többiekkel, persze ez még nem jelent egyértelműen magas színvonalat is, hiszen a béka segge is egy szint.

Vágj fel egy lilahagymát, paradicsomot, jégsalátát, jalapeno paprikát (ha nincs akkor sima hegyes erős legyen) és tedd félre. Reszelj sajtot (eidámi vagy gauda, esetleg vmi jóféle nagylyukú lenne a legkiválóbb), szórd egy kis edénybe. Kell egy 2 dl-es natúr joghurt, bele 1kk őrölt chili, vagy 1 teáskanál erőspista, elkevered, odakészíted. Kell egy nagy pohár tejföl, ezt is készítsd a többi hozzávaló mellé.

Szükség van egy tiszta serpenyőre, és ha megjöttek a vendégek, akkor annyi dolgod van mindössze, hogy a tortilla lapokat a serpenyőben megtöltés előtt kicsit átmelegíted. Készen vagy, így jöhet a megérdemelt ráadás pia…

Ha megjöttek a haverok, akkor szépen ki-ki megtölti a… mi? Miazhogy Kiki? Én téged nézlek, de nem figyelsz, mert engem nézel és rám ügyelsz…. Hogy került ide a nagysikerű Első Emelet frontemebre, Kiki?! … nem tudom mi volt ez… őőőő, elnézést.

Szóval miután Kiki volt olyan szíves és megtöltötte a tortillákat, akkor te is megtöltheted a poharakat, hajrá.

Az én kedvencem: jégsaláta, csirke, babpüré, sajt, csípős joghurt, tejföl, lilahagyma. Ütős. Ha mégis maradt felesleges energiátok a végén, akkor rendezhettek fekvőtámaszversenyt… Ja, várjá’ nem tudtok, mert:

Tudod hány fekvőtámaszt csinált meg Chuck Norris?....... az ÖSSZESET (thanksz for Petibácsi)

… nincs több, hát ezért

Pavella János