Nem, a helpdeszk használatához nem kell eredeti nemnagykunszt-os regisztrációs szám, és nem fog megjelenni a képernyődön egy billgéccékéhez hasonló üzenet, hogy esetleg, netalántán, lehethogy áldozata lettél egy hamísításnak. Mindenkinek jár egy helpdeszk.  Aki mindent az utolsó pillanatra hagyott és éppen az összeomlás szélén áll, annak a fizika törvényeit meghazudtolva itt egy időgéppel felérő, időspóroló, igazi karácsonyi főfogás. Max. 5-10 perc előkészület még reggel, és kb. 2-2,5 óra magától megsülés.

A következőkre van szükség 6 főre számolva, persze a szokásos hozzávalókon kívül, mint olívaolaj meg só. 6 db kacsacomb 2 nagy egész alma, 2 nagy egész narancs, 3 szál rozmaring, 6 szem egész szegfűbors, 6 szem egész szegfűszeg, 4 egész fahéj, 1 üveg Sangria, vagy (végszükség esetén) 1 üveg édes vörösbor, tudod, 700 ft alatt semmi nem jó. A körethez 1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, kell még minima tej és vaj. Ezek közül mind kapható szinte minden közértben, kivéve a kacsacombot. Ha nincs kacsacomb, akkor vegyél csirkecombot (egészet), azzal is elmegy. Igaz, csirkével olyan, mint reggel egy idegen csaj (pasi) mellet ébredni egy átmulatott éjszaka után: érdekes… de azért jobb, mint a semmi.

Még most reggel összerakjuk, mint a legóvárat. Fogj egy kacsasütőt, vagy jénai edényt, amibe a fentiek egyben beleférnek, ha nincs ilyen, akkor kivételesen jó egy mély, magas peremű tepsi is.

Nem kell hozzá zsiradék, mert a kacsa nem jár Anorbihoz és alapból van neki elég. A 3 szál rozmaringot fektesd a tepsi aljára. A kacsacombokat sózd minden oldalukon, de nem kell beleforgatni a sóba, csak enyhén sózd meg. Tedd őket a sütőbe (tepsibe), vágd 4 szeletbe az almákat és a narancsokat is, de héjastól! Az almacikkeket tuszkold be a kacsacombok közé. A narancscikkeket kézzel facsard rá a combokra és a facsarás után ezeket is tuszkold a combok közé. Nyisd ki a Sangriát, és önts rá annyit, hogy szinte teljesen ellepje. Na, most a maradék Sangriához nem kell utasítás, ugye? Fogyssszad el ügyesen, hosszú még a szentreggel. Fogd az összes egész fűszert és dobáld az a tetejére. Fedd le. Ha tepsid van, akkor alufóliával, és tedd félre. Hagggypáccolóóódjon.

Nem kell betenned hűtőbe, mert este úgyis elkészíted, és szobahőmérsékleten, ami ugye 20 fok körül van (ha rendesen fizetted a csekkeket, ha nem, akkor 10 fok), jobban pácolódik.

Visszafelé számolva, ha 6-kor akartok vacsorázni, akkor kb fél 4 körül kell újra elővenned. Addig van időd mindenre, és már csak a köret van hátra, ami rém egyszerű lesz.

Intézz el fél 4-ig mindent, és köszönd meg szépen J

Ha eljött az idő, betolhatod a sütőbe középre, 200 fokra. Ha kacsa, akkor én kb. 1,5 órát szoktam sütni, hogy rendesen átjárja, mint ilyenkor mindent a karácsony szelleme.  Huuúúúú.

Ha csirke, akkor kb. 50 perc. Miután letelt az idő, akkor a kacsasütő tetejét kapd le (tepsiről fóliát) és süsd addig, míg meg nem pirul. Ez további fél óra.

Már csak a köret van hátra, ami hagymás törtburgonya lesz. Fogd a vöröshagymát és kockázd fel apróra, fonnyaszd meg egy kis olívaolajon serpenyőben és tedd félre. Pucold meg az 1 kg burgonyát, és sós vízben főzd meg. Öntsd le róla a vizet, boríts bele 1 dl tejet, 1 nagy evőkanál vajat, az elkészült hagymát. Krumplinyomóval, vagy villával alaposan törd össze, sózd, borsozd ízlés szerint.

Várhatod a Jézuskát.

Persze, jó lenne hozzá párolt káposzta, viszont ott figyelni kell, meg kevergetni 1,5 órán keresztül. Esetleg előtte egy finom leves, de ez most vészhelyzetelhárításihadművelet volt, mert nem készültél rendesen. Még szerencse, hogy van ez a blog, nem?