A csirke elkaparja, a kakas kikukorékolja, a kecske elmekegi, a pulyka elijeszti, a sakál elüvölti a szerencsét, és még sorolhatnám, pedig enni azt kell, muszáj és szükséges. Mit főzzünk abban a tudatban, hogy szilveszter lévén egy kis fejfájással számolnunk kell másnap, ha többet iszunk, de nem a Kelleténél, mert az egy pályaudvar... Mindenki mindig pont annyit iszik, amennyit kell, de mégis, ki érti, jön a macskajaj.

Egy igazi tradicionális szilveszteri-újévi recept, ami ráadásul elkészíthető már korán reggel, vagy tegnap, (aki tegnap olvasná), így ma (holnap) több idő marad koccintani, ami ugye nem hátrány. Sőt! Ja, a lényeg, másnaposság ellen kiváló… persze, nem tapasztalatból mondom, hanem mesélték… mások… emberek, de ha valamelyik haverom csaja felhív, hogy ugye te voltál az, akkor tagadok, nem is ismerlek.

Egyszerű ez, mint egy vödör víz, nem kell megijedni.

Végy 2 kg sertéscsülköt csonttal, bőrrel együtt, ez fontos. A hentesnél, ha tudod, csontoztasd ki, mert otthon már kicsit macerás. Darabold fel kb. 5-10 cm-es darabokra, és dobd bele egy 7 liter körüli fazékba. A csontot tedd az aljára. Tegyél hozzá sót, és egy húsleveskockát, mintha levest készítenél, 12-15 szem egész borsot és 4-5 babérlevelet. Tedd fel a tűzhelyre, fedd le, és várd meg, míg felforr, aztán vedd le a lángot (póvert) egészen kicsire, hogy csak gyöngyözzön, a fedőt félig hagyd rajta. Habozd le egy szűrőkanállal 2-3-szor. Fontos, ne forrjon, csak éppen hogy bugyogjon. Pucold meg a következőket és pakold bele a fazékba: egy nagy egész vöröshagyma, 5 gerezd egész fokhagyma. Hagyd főni 2 órán keresztül. Aztán mehet bele megpucolva két félbe vágott sárga és 1 fehérrépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 krumpli, 1 újhagyma, 1 paprika egészben.

Ezt követően főzd további 2,5 órát. Többször nem mondom el, de lassú tűzön. Nehogy szétfőjjenek a zöldek, mert akkor zavaros lesz.

Ha kész, vedd le a tűzhelyről és egy külön tálba szedd ki a zöldségeket, mert alapesetben a kocsonyába nem való (én mindig rakok bele, mert jó és kész). Ja, ja, kocsonyát csináltunk.

Vegyél elő annyi mély edényt, tálat, hogy a térfogatuk összeadva nagyjából megegyezzen a fazékéval. Minden edény aljára rakj 1-2 csülök darabot, majd óvatosan merőkanállal merj rá annyit levet, hogy elfedje.

A tetejét szórd meg egy csipet pirospaprikával, esetleg borssal. Ezt addig ismételd, amíg van alapanyag. Én a zöldségeket is fel szoktam használni 1 külön adagban (kivéve az egész paprikát és a vöröshagymákat), de van, aki sarlatánnak tart emiatt. A sarlatán az egy olyan ember, aki vizet prédikál, de bort iszik, fából vaskarikát, bolhából elefántot csinál, és azt sem tudja, hogy eszik-e, vagy isszák. Mondjuk, inkább isszák!… így végignézve..., ja, lehet.

Na, már csak ki kell várni. Tudod, hogy kell fogyasztani? Der Medve. Ez egy DDR tévéjáték. Kb 4 óra, hidegben, hűtőben kevesebb…

Másnap, hidegen, aznaposságot csinál a másnaposságból, és még finom is.