Váratlanul kiszabadult a sok éves rabságból

A beskatulyázott rab saját feljegyzései. Idézet az eredeti szövegből:

„Hosszú évek óta tart már a szenvedésem. A bezártság eredendő okára már nem is emlékszem olyan régen volt. Az emlékek a szenvedés homályába vesztek. Nincs más csak a bezártság, a hűvös, nyirkos hideg, és a zsúfoltság. Ha néha ki is szabadul egy-két társam, akkor csak pillanatokra élvezheti a szabadságot. Szinte azonnal fehér lepellel borítják, majd többször számomra ismeretlen, sárga masszába nyomják, hogy levegőt sem kap. Aztán jön az őrült forgatás valamilyen iszonyú, morzsalékkal teli, óriási edényben. Így várják sorsukat, mely már a születésüknél eldőlt.”

Hát eddig az idézet. Mikor a kezem közé került, azonnal tudtam, cselekednem, segítenem kell.

Vajon miért van az, hogy berozsdásodott, öröklött beidegződés alapján ítélünk, cselekszünk, és nem tapasztalati úton szerzünk tudást, alkotunk véleményt. Szakítva a hagyományokkal utánanézek a dolognak.

Miért van az, hogy alapvetően abból indulunk ki, hogy a csiperkegomba, ami az egyik legolcsóbb a piacon, szinte csak rántott, vagy töltött gombának jó? Mert nincs saját, karakteres íze.

Ez nem igaz kérem. Be is bizonyítom. Ez a legegyszerűbb gombás recept, amit valaha elkészítettem, és egyben az egyik legfinomabb is.

Amire szükség van ehhez: 1 üveg száraz, fehér bor, 0,5 kg csiperkegomba (lehet fehér, vagy barna is) 3-4 dl tejszín (20%-os), 1 tojás sárgája, só, bors, és egy csomag durumtészta (lehetőleg tagliatelle).

Szigorúan az objektivitás miatt, hogy tudjuk, mi kerül a gombára. Pukkantsuk ki a bort, majd kortyolgassunk el - lelkileg felkészülve a bizonyításra - egy jókora pohárral.

A gombát alaposan mosd meg, majd egy éles késsel vágd őket először ketté, majd az egészet vékony cikkekre aprítsd fel. Így:

Egy nagy serpenyőbe önts 4 evőkanál olívaolajat, forrósítsd fel, majd borítsd bele a felcikkezett gombát. Jó nagy adagnak néz ki, de ez csak megtévesztés. A gomba el akar téged ijeszteni. Ez a veszélyhelyzetben való viselkedés az állatvilágban is jól megfigyelhető. Számos faj használja ezt a védekezési formát, mely szerint, ha ellenség közeledik, akkor felfújja, megemeli magát, hogy nagyobbnak, többnek látszódjon, mint amekkora valójában. Ez sokszor meghátrálásra készteti a támadót. De te ne hátrálj meg.

Szóval, sózd, borsozd meg, (nem szóval sózd, hanem csak sózd, a szóval csak ilyen összeköttetést szolgált az előző gondolattal…), majd fedd le. Párold 5-7 percig, amíg össze nem esik és levet nem ereszt. Ezt követően vedd le a fedőt és főzd tovább addig, míg el nem párolog a leve. Na, most kell rendesen alágyújtani. Miután elpárolgott alóla már minden folyadék, elkezd pirulni. Folyamatosan kevergesd. Nagyon fontos, hogy minden oldala jól megpiruljon a gombának, mert ez hozza ki belőle azt a karakteres ízt, amit a rántás és a töltve sütés soha. Érezni fogod az illatán, hogy jól csinálod e.

Közben főzz meg egy fél csomag (250 g) tésztát, de al dente módon, tehát ne szétfőzd, hanem, ahogy azt kell. Minden csomagra rá van írva, hogy ez hány perc. 

Ha a gomba közben megbarnult, megpirult, akkor jöhet rá a 3 dl tejszín. Csak addig főzd, amíg a tejszín fel nem forr. Ha kész, akkor fogj egy mély lábast, öntsd bele a tésztát, borítsd rá a forró gombás szószt, majd az 1 db tojás sárgáját, és gyors mozdulatokkal rendesen keverd el.

Kész. Tálalhatsz. Nem fogod elhinni, hogy milyen finom. Dobhatsz rá egy kevés szárított chili paprikát és parmezánt.

A gombával ellentétben meg fogsz bolondulni…

2 Tovább

Pizzéria torpedó

Tény: Nálam, nálunk, nálatok, nagyon népszerű a pizza. Biztosan van olyan bejáratott hely, ahonnan házhoz rendelsz. Te is végigjártad az utat, melyet neves és névtelen pizzázók szórólapjai öveznek, hogy: innen rendelj, meg onnan, mert ez az igazi olasz, meg a legeredetibb olasz, és ha valami ennél olaszabb, az akkor már csak a Bászszpenszer.

Tutira tapasztaltátok, hogy rendelésnél nem csak arra kell figyelni, hogy honnan rendelsz, hanem arra is, hogy mázlid legyen, és ugyanaz a szakács készítse el a pizzát, aki azt a fajtát készíti, amit szeretsz. Az egész felér egy torpedó játékkal. Felhívod a pizzériát, benyögöd, hogy A/2, és nem tudod meg, hogy talált süllyedt-e, csak ha kihozták. Egy konkrét órarendet kell vezetned, hogy mikor melyik pizzériában ki az ügyeletes, mert egyébként nem tudsz biztosra menni.

Na, nekem ebből lett elegem. Itt egy saját fejlesztésű hibrid pizza recept. Nem olasz, saját, de minimum hozza, ha nem üti az elvárt színvonalat, ráadásul teljes kiőrlésű lisztből készül, sőt, Te készíted, így a minőség és a szakács mindig ugyanaz.

Bátorság, egyszerű elkészíteni. Nagyon illik hozzá egy pohár száraz, fehér bor, és ahogy azt mindig is tartottam:

Ha nem tudsz magadból, akkor meríts egy pohárból bátorságot, illetve a bátorság mértékegysége a deciliter.

Előkészület 5 perc, gyúrás 5-10 perc, sütés kb. 10-15 perc. Ez a tészta pihentetetésével együtt annyi lesz, mint amennyi idő alatt kiér hozzád a futár a hideg pizzával…

Szükséged lesz 35-40 dkg (sosem mérem ki, a kilós zacskó kicsit kevesebb, mint fele) teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztre. Ettől nem kell megijedni. Kiváló íze lesz, nem faforgács. Szinte minden nagyobb gazdaságos üzletben kapható. Készíthető belőle vékony és vastag tészta is.

1 db instant élesztő, és a gasztro gardenből bazsalikom, oregánó, snidling (persze használhatsz őrölt fűszereket is), tej, kis cukor, vagy méz, só, olívaolaj, 2 db sűrített paradicsom konzerv, és feltétnek amit szeretsz. Nálam a következő a nyerő: feketeerdei vagy serrano sonka, csípős kolbász, pepperóni vagy csípős paprika, az egyik felén hagyma, a másikon kukorica és sajt.

Gyúrás (csatolva a konyhai fitnesszhez):

Fogj egy mély fém keverőtálat, és nagy szűrőn szitáld bele a 35 dkg lisztet. Önts kb. 2 dl tejet egy pohárba (azért kb., mert ez attól függ, hogy 35, vagy 41 dkg lisztet sikerül leszitálnod), mikróban langyosítsd meg. Fontos, hogy ne legyen forró, csak langyos. Tegyél bele egy kávéskanál mézet (vagy cukrot), alaposan keverd meg, borítsd bele az instant élesztőt és kicsit keverd fel, majd tedd félre, míg felfut, mint a pincerockzenekar szőnyegbombázáskor. Ez annyit jelent, hogy feljön a tej tetejére és ilyen romlott tejszínhab állagú lesz. Amíg ezt a kellemes állagot nem éri el, addig tegyél a liszthez 1 teáskanál sót, egy evőkanál morzsolt bazsalikomot és ugyanennyi oregánót (persze, ha friss van, az a legjobb, akkor aprítsd fel és úgy tedd bele), 2 evőkanál olíva olajat. Öntsd bele a felfuttatott élesztős tejet és alaposan gyúrd össze. Elég egy kézzel, mert akkor a másikkal még anélkül tudod kinyitni a csapot kézmosáshoz, hogy előtte savba kellene mártanod. Szóval addig gyúrod, gyömöszölöd, forgatod, amíg érzékeny búcsút nem vesz a tál oldalától és a kezedtől is, azaz már több marad benne, mint rajtad. Ha túl ragacsos lenne, mert esetleg a szemre kimérésnél nem pont 35 dkg lisztet tettél bele, akkor közben a tiszta kezeddel szórj bele még egy kicsit. Ez 5 perc alatt megvan. A végén egy nagyon bonyolult origami következik. Hajtogass belőle gömböt. Ilyennek kell lennie:

Ha kész takard le egy konyharuhával, és tedd fel a radiátorra, ha meleg (a radiátor), ha nem, akkor kapcsold be a sütőt a legalacsonyabb hőfokra (nálam 50 fok), majd ha ezt elérte, kapcsold is le, nyisd ki az ajtaját, és hagyd, hogy kicsit visszahűljön és csak langyos meleg legyen. Tedd be a tálat letakarva, és csukd rá az ajtót. Legyen bent 30 percig. Ilyen lesz, ha megkelt:

Addig bontsd ki a 2 db sűrített paradicsomot. Ha szezon lenne, azt mondanám, hogy 4-5 paradicsomot botmixerrel turmixolj össze a sűrített paradicsom konzerv helyett, de most így télen nem érdemes, mert ezeknek a holland-spanyol feketén leszedett, aztán ide, a mindenevő kis hazánkba szállított paradicsomoknak most fagyott koszosvíz íze van. Szóval, öntsd bele őket egy mélytányérba, darabolj bele egy nagy marék snidlinget vagy 2 vékonyabb újhagymát, két lapos evőkanál ketchupot, egy evőkanál oregánot, sózd meg, keverd össze. Készítsd elő a feltéteket. Reszelj sajtot, kockázz sonkát, karikázz csípős kolbászt és paprikát, esetleg kukoricát, hagymát.

A tészta sütőben 30 perc alatt megdagadt. Borítsd ki egy lisztezett nyújtódeszkára, vagy a pultra. Nyújtsd ki. Nyújtás közben, forgasd is. Addig csináld, míg nem lesz kb. 2 mm vékony és olyan alakú (remélem nem amőba), mint a legnagyobb tepsid, ami még belefér a sütőbe.  (Én a vékony tésztát szeretem, aki a vastagot az hagyja dupla ilyen vastagra). Kapcsold be a sütőt vízszintes bold (alul és felül is süt) funkcióra, 200 fokra. Közben a tepsibe önts egy kis olívaolajat, és papírtörlővel kend ki, közben a papír fel is itatja a felesleget. A kinyújtott, vékony tésztát óvatosan tedd a tepsibe és igazgasd el benne. Villával szurkáld meg pár helyen, aztán a tetejét kend meg az előkészített paradicsomos okossággal, tedd rá a sonkát és a kolbászt, majd az előmelegített sütő felső harmadába told be. 5 perc után vedd ki, tedd rá a csípős paprikát, pepperónit (vagy ki mit szeret), reszelt sajtot, stb.-t, és mehet vissza a sütőbe, míg a sajt meg nem barnul. Ez sütőtől függően 6-8 perc.

A feltétek szabadon váltogathatók a lényeg, hogy az elősütés alkalmával kerüljenek rá a sonka, vagy szalámi karikák, illetve azok a feltétek, amik levet ereszthetnek (pl gomba, paradicsom). Erre azért van szükség, mert nem kemencében sütöd, és így elkerülhető, hogy a pizzát túlsüsd, vagy vizes maradjon.

Fontos, hogy nem kell rá 4 cm magasan feltéteket pakolni. Mert az íz nem áll egyenes arányban a feltétek vastagságával. Találd meg az arányokat. Az általam készítetten, az egész nagy adagon van összesen: 8 dkg serrano, 8 dkg csípős szalámi, egy fél lilahagyma, 3 evőkanál kukorica, 8 db egész kb. 8cm-es pepperoni paprika, de félbevágva, és 30-40 dkg sajt.

Gyűjtheted a borravalót.

4 Tovább

Kicsöntviszt - Konyhai Fitness

Összhangban az újévi fogadalmak többségével, melyek tartalmukat tekintve általában a fogyásról, vagy a több mozgásról szólnak, gépmentesítettem bizonyos folyamatokat a konyhában.

Túlságosan is el vagyunk kényelmesedve. Botmixer, robotgép, aprítógép, turmixgép, gép- gép-gép. Aztán majd jön a Swarci piros szemmel, és majd csodálkozunk erőssssen, amikor jön a "Visszatérek" dumával.

Már középiskolában a matektanárom és Radnóti Miklós is megmondta, mikor állandóan technikai segítséget vettünk igénybe még a legegyszerűbb számításoknál is, hogy:

 „Ki géppel száll fölébe, annak térkép e táj”

Igaz. Azért, hogy ne kelljen térkép a konyhához, és főzés közben égessünk egy kis kalóriát is, hagyjuk most a gépesítést. Hozzunk divatba megint egy kicsit elhanyagolt eszközt. Szerezz be egy húsdarálót, de nem ám elektromost, hanem egy régi hagyományos, ember által hajtandót. Nagyon nagy okosság. Közvetlen kontaktusba kerülünk az alapanyagokkal, így teljesen beleadhatjuk a szívünk-lelkünk (ujjunkra vigyázzunk, az nem kell bele) az ételek készítésébe. Plusz, az alapanyagok előkészítése alatt mozogsz kicsit, ami nem hátrány.

Sikerült vásárolnom egyet, de nem ám csájna sztájlt, hanem egy igazit, a magyar ipar remekei közül. Íme. Ugye mennyire egyben van? Bármit ledarálok, ami nincs lehegesztve, vagy nem tud elszaladni. Esetleg külön kérésre bér darálást vállalok.(vagy esetleg bérdarálást is, akinek  jó a fizuja, nyugodtan jöhet)

Szóval, annyi mindenre jó, hogy nehéz lenne itt most összefoglalni, így indítok egy sorozatot Paszta tájm névvel. Pasztásítani fogunk. Pl.: tepertőkrém, padlizsánkrém, májpástétom, tojáskrém stb...és a legjobb,  saját magunk állítunk elő darált húst. Frissen, nem előrecsomagolt hiperes ecetízűt, amiben aztán tényleg az van benne, ami nem tudott elszaladni, meg egy kis ecet…

Paszta Tájm 1.

Tepertőkrém alap:

Szükséged van 20 dkg liba-, vagy kacsatepertőre, 2 evőkanál liba-, vagy kacsazsírra, fél fej vöröshagymára, 1 újhagymára. Ezeket, ebben a sorrendben ledarálod, alaposan összekevered, sózod, borsozod, beteszed a hűtőbe 1,5 órára. Közben előkapsz előrecsomagolt félkész bágetteket. Frissen kisütöd, rákened, fogyasztod.

Tepertőkrém tuningolva:

A fenti alapanyagokon felül darálj bele 2 db főtt, kemény tojást, 1 fél kaliforniai paprikát, 1 gerezd fokhagymát, majd ha kész keverj bele 1 evőkanál tejfölt, 1 nagy evőkanál mustárt, és egy kávéskanál őrölt paprikát, esetleg daráltpaprikát. 1,5 órára be a hűtőbe, és aztán fogyasztható. Legközelebb a kenyeret is mi gyúrjuk majd, így a darálással együtt lehet, hogy több kalória ég majd el, mint amennyit az étkezéssel beviszel…, de nem hiszem.

El is nevezem ezt a mozgásos, főzéses fitness technikát kicsentwisztnek. Ja, a lényeg,  a tálalás. Szerezz be fagylaltos kanalat és azzal porciózd ki.

Aki jól figyel, az engem is felfedezhet a képen…

Sokkal esztétikusabb lesz. A fagylaltos kanalat minden gombóc előtt mártsd hideg vízbe, mert így könnyebben kifordul majd belőle a krém. A képen májpástétom van (erről legközelebb), mert a tepertőkrém azonnal elfogyott.

 

 

 

2 Tovább

Nem angyali szárnyak az ördög köntösében

Ahogy azt egy régi rigmus tartja: „Vége, vége, vége mindennek, vége a jó kedvünknek”, azaz elmúltak az ünnepek, elfogytak a bejglivégek, és a megbetonosodott pogácsák is. Azt gondolom, mindenki osztja a nézetemet, hogy egy kicsit úgy érezzük magunkat 24-e óta, mintha öntőformák lennénk egy szobrászszakkörön és kikentek volna belülről minket gipsszel.

Adjunk most egy ébresztő pofont a szervezetünknek és az ízlelőrendszerünknek, gyerekek.

Gyors, könnyű és végre más. 15-20 perc előkészület. Az egész - ahhoz, hogy a kívánt állagú legyen a végén - kb. 2-3 órát pácolódik és 1,5-2 órát sül, ezért azzal számolj, hogy fogyasztás előtt 5 órával kell nekiállnod.

Készítsük el először az ördög köntösét. Fogj 8 db sokszor ócsárolt, egész csirke szárnyat.

Sokan a csirke farháttal emlegetik egy lapon ezt a húsfélét. Hát valóban nem a húsok limuzinja, de nem is egy fogadásra készülünk vele. Tedd a szárnyakat egy vágódeszkára, és az elemi ösztön című nagysikerű film nyomán egy hegyes kés (ha ragaszkodsz a filmhez, akkor jégvágó) segítségével többször is döfd át a szárnyakat. Kapd elő a bosszúálló énedet. Képzelj magad elé egy békésnek induló szombat reggelt. Mit sem sejtve a gyereknek bekapcsolod a TV-t, hagy nézzen mesét, amíg te megtalálod a vérnyomásodat a kávéfőzőben.  Aztán hirtelen megszólal egy nagysikerű 1 centes japán animációs mese, amiben üveghangon üvöltve esnek egymásnak az eltúzottszemű groteszk humanoidok. Képzelj egy ilyet a deszkára. Most már megy a döfés ugye? Na.

Vegyél elő egy mély tálat, és önts bele 0,5 dl olívaolajat, 1 dl tejet, 3-4 nagy evőkanál erőspistát, egy teáskanál morzsolt bazsalikomot, 1 teáskanál morzsolt oregánot, és fő hozzávalót: 0,5 vodkát, vagy tequilát. Ezeket jól keverd össze, majd dobáld bele a szárnyakat és alaposan paskold körbe őket a cuccal. Fedd, le alufóliával, majd tedd félre kb. 2-3 órára. Nem kell hűtőbe tenni.

Pucolj meg 1,5 kg krumplit és 1 fej lilahagymát, ha bííírod, akkor 1 db erőspaprikát, és 1 db póré- vagy újhagymát. Kockázd fel őket és tedd egy akkora tepsibe, amekkorába csak tudod. Persze, azért férjen be a sütőbe. Ez nem hátrány. Egy kicsit öntözd meg olívaolajjal, sózd és borsozd meg, majd forgasd meg őket a tepsiben.

Általában, gyárilag minden sütőhöz adnak egy grillrácsot. Nincs meg? Ez az, amit eddig egy kicsit alul felszerelt háztartásban esetleg hörcsöglétrának, vagy zokni szárításához használhattál. Na, ugye, hogy megvan.

Kapcsold be a sütőt 180 fokra, menjen az alsó és a felső sütő funkció is.

Told be az előmelegített sütő közepére a tepsit, és közvetlenül fölé, de egy emelettel feljebb, egy helyet hagyva, a grillrácsot.

A rácsra pakold fel a szárnyakat a bőrükkel felfelé, ne érjenek össze. A szárnyakat most sózd meg. Mindegyikre egy csipet só. Süsd 60 percen keresztül.

A kettő szépen együtt, szoros kohézióban sül. Alulról a hagyma gőze járja át a húst, felülről a hús pácleve kezeli a krumplit. Közben 15 percenként a szárnyakat fordítsd meg, és a krumplit kicsit mozgasd meg egy lapos fakanállal, hogy ne ragadjanak le. Emeld meg a hőfokot 200 fokra, süsd őket további fél órán keresztül és közben egyszer megint fordítsd meg. Az utolsó fázis jön. Eddigre már szépen átsült minden. Emeld a hőfokot 220 fokra, és ha van légkeverőd, akkor kapcsold be. Fontos, hogy most a szárnyak bőrös része felfelé nézzen. Süsd őket addig, míg a hús bőre, barna nem lesz.

Kész. Mielőtt azonban nekiállnál, guríts le 3 cl konyakot, vagy a legjobb, ha tequilát. Az elejére visszacsatolva, erre azért van szükség, hogy megtisztítsd a gipsztől a formát.

0 Tovább

Medve! A szilveszteri másnaposság legjobb ellenszere.

A csirke elkaparja, a kakas kikukorékolja, a kecske elmekegi, a pulyka elijeszti, a sakál elüvölti a szerencsét, és még sorolhatnám, pedig enni azt kell, muszáj és szükséges. Mit főzzünk abban a tudatban, hogy szilveszter lévén egy kis fejfájással számolnunk kell másnap, ha többet iszunk, de nem a Kelleténél, mert az egy pályaudvar... Mindenki mindig pont annyit iszik, amennyit kell, de mégis, ki érti, jön a macskajaj.

Egy igazi tradicionális szilveszteri-újévi recept, ami ráadásul elkészíthető már korán reggel, vagy tegnap, (aki tegnap olvasná), így ma (holnap) több idő marad koccintani, ami ugye nem hátrány. Sőt! Ja, a lényeg, másnaposság ellen kiváló… persze, nem tapasztalatból mondom, hanem mesélték… mások… emberek, de ha valamelyik haverom csaja felhív, hogy ugye te voltál az, akkor tagadok, nem is ismerlek.

Egyszerű ez, mint egy vödör víz, nem kell megijedni.

Végy 2 kg sertéscsülköt csonttal, bőrrel együtt, ez fontos. A hentesnél, ha tudod, csontoztasd ki, mert otthon már kicsit macerás. Darabold fel kb. 5-10 cm-es darabokra, és dobd bele egy 7 liter körüli fazékba. A csontot tedd az aljára. Tegyél hozzá sót, és egy húsleveskockát, mintha levest készítenél, 12-15 szem egész borsot és 4-5 babérlevelet. Tedd fel a tűzhelyre, fedd le, és várd meg, míg felforr, aztán vedd le a lángot (póvert) egészen kicsire, hogy csak gyöngyözzön, a fedőt félig hagyd rajta. Habozd le egy szűrőkanállal 2-3-szor. Fontos, ne forrjon, csak éppen hogy bugyogjon. Pucold meg a következőket és pakold bele a fazékba: egy nagy egész vöröshagyma, 5 gerezd egész fokhagyma. Hagyd főni 2 órán keresztül. Aztán mehet bele megpucolva két félbe vágott sárga és 1 fehérrépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 krumpli, 1 újhagyma, 1 paprika egészben.

Ezt követően főzd további 2,5 órát. Többször nem mondom el, de lassú tűzön. Nehogy szétfőjjenek a zöldek, mert akkor zavaros lesz.

Ha kész, vedd le a tűzhelyről és egy külön tálba szedd ki a zöldségeket, mert alapesetben a kocsonyába nem való (én mindig rakok bele, mert jó és kész). Ja, ja, kocsonyát csináltunk.

Vegyél elő annyi mély edényt, tálat, hogy a térfogatuk összeadva nagyjából megegyezzen a fazékéval. Minden edény aljára rakj 1-2 csülök darabot, majd óvatosan merőkanállal merj rá annyit levet, hogy elfedje.

A tetejét szórd meg egy csipet pirospaprikával, esetleg borssal. Ezt addig ismételd, amíg van alapanyag. Én a zöldségeket is fel szoktam használni 1 külön adagban (kivéve az egész paprikát és a vöröshagymákat), de van, aki sarlatánnak tart emiatt. A sarlatán az egy olyan ember, aki vizet prédikál, de bort iszik, fából vaskarikát, bolhából elefántot csinál, és azt sem tudja, hogy eszik-e, vagy isszák. Mondjuk, inkább isszák!… így végignézve..., ja, lehet.

Na, már csak ki kell várni. Tudod, hogy kell fogyasztani? Der Medve. Ez egy DDR tévéjáték. Kb 4 óra, hidegben, hűtőben kevesebb…

Másnap, hidegen, aznaposságot csinál a másnaposságból, és még finom is.

0 Tovább

A titokzatos talján tekercsek

Olasz kutatók titokzatos tekercsek nyomára bukkantak egy réges-régen elhagyott sajtgyár pincéjében. A tekercsek származását valamikor az 1400-1500-as évekre datálják, így könnyen lehet, hogy a tekercsek a híres tudós, kutató és festő, Leonárdódávincsi egy elfeledett művét rejtik. A kapcsolataim révén sikerült másolatokat szereznem, melyet hosszas kutatómunka után asziszem meg is fejtettem. Nagyon régóta dolgozom már rajta, mert a megfejtéshez szükség volt egy kódrendszer kialakítására. Íme, a mű első sora :

screkettjaS: tpeceR

Miután sikerült rájönnöm a titok nyitjára, utána már gyerekjáték volt. A kezdő lökést a megfejtéshez egy másik gasztroblogon olvastam, ezúton is köszönet érte.

A művet lefordítottam Nektek, és itt-ott át is írtam, hogy érthető legyen, mert a nyelvezete nagyon régies volt. Ebben a modern fordításban teljesen korhű lett.

„Az elkészítéshez szükséged van 50 dkg eidami sajtra, ha ez nincs, akkor az apátok trappistája is jó. Kell még 80-100 g vékonyra szeletelt alpoki fekete erdei, vagy a spanyolok serrano sonkája, valamint 80 g selyemsonka is. Azt hiszem, ezt magyarok csinálják, valami különös henger alakú állatból. Kapj elő 3 tojást. Ha a madaras teszkóban vetted, ahol a tojásokat génmanipulált velencei galambok tojják, akkor 4 db-bal dolgozz. A tojásokat forrásban lévő sós vízben főzd 10 percen keresztül, majd engedj rájuk hideg vizet. A vizet többször cseréld ki rajtuk, míg ki nem hűlnek, hogy a héjuk könnyen lejöjjön. Kockázz apróra egy fél vöröshagymát, és 1 szál újhagymát, vagy egy kisebb póréhagyma is megteszi. A megfőtt tojásokat tisztítsd meg és krumplinyomóval (ezt már feltaláltam) törd össze alaposan. Sózd, borsozd, és keverd bele a felkockázott hagymákat, adj hozzá 10 dkg teavajat, ezt is törd össze rendesen. Kanalazz bele 2 evőkanál tejfölt, majd ismét alaposan keverd őket el.  Fogj 7-8 levél friss bazsalikomot, 1 szál petrezselymet, aprítsd fel késsel, és szórd bele a masszába. Dobj bele 2 db kockasajtot, majd ezt követően még egyszer alaposan keverd el, esetleg ha szükséges, akkor villával a még darabos részeket törd össze. Kóstold meg és sózd, borsozd ismét, ha szükséges. Ezzel a töltelék kész, tedd be a kamrába a jégre (te nyugodtan tedd be a hűtőbe, ne szórakozz vele kint a mínusz 10 fokban) 1 órára.

Közben kockázd fel 2-3 cm-es darabokra az eidami sajtot, majd egy lapos jénai edényben tedd be a mikroba. (na, itt Leonárdó egy furcsa szerkezetet említ, amit nem tudtam beazonosítani, de sztem a mikróra gondolt az öreg). Ne maximumra állítsd. Kb ¾ erősségre van szükség, ami olyan 600-700 watt lehet. (Namost, ebből is látszik, hogy Leonárdó mekkora koponya volt, mert ugye Dzsémsz Watt 200-250 évvel később élt és mégis tudta ezt a watt dolgot, mi? Kemény.)

A mikróban folyamatosan kövesd az eseményeket, és 1-2 percenként vedd ki a sajtot, keverd meg, aztán tedd vissza. Mindezt addig végezd, amíg krémes, homogén állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 perc maximum. Ha kész, akkor vedd ki és 5-6 percig hagyd hűlni, de közben párszor keverd át. Fogj egy nyújtódeszkát és lisztezd meg. Borítsd rá a sajtot, ami ekkorra már úgy néz ki, mintha begyúrt tészta lenne. Hagyd, hogy magától elterüljön, majd fordítsd meg, és ismét lisztezd meg alatta a deszkát. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni. Nyújtsd ki 2-3 mm-es vastagságúra, nagyjából téglalap alakúra. Fogd a szeletelt fekete erdei sonkát és szépen fektesd le egyesével a kinyújtott sajt egyik felére, majd a selyemsonkát a másik felére. Így a kétféle sonkával az egészet teljesen befedted. Most vedd ki a hűtőből a masszát és egyenletesen oszlasd el a sonka tetején, de a szélétől kb. 2 cm-t hagyj el körben. Ezzel végeztünk is.

A téglalap szélesebbik szélénél fogva óvatosan, lassan, szorosan tekerd fel az egészet.

Az elkészült tekercset tedd át egy megfelelő nagyságú tálcára, vagy vágódeszkára, és tedd vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor jársz a legjobban, ha ezt még reggel elkészíted, de csak este fogyasztod, mert minél többet áll, annál jobban kijönnek az ízei. Kész. Vágd fel 0,5 cm-es szeletekre, de mindig csak annyit, amennyi egyszerre elfogy.

a tekercs

Na, megyek, mert meguntam, inkább építek egy helikoptert.”

Eddig az írás. Remélem érthető volt.

9 Tovább

Bundás kényeztetés

Mindenki menjen ki a kutyához és simogassa meg..., de ha a két ünnep közötti jól megérdemelt szabidat töltöd éppen, akkor ismét itt az ideje, hogy a csajodat kényeztesd, és megkapja tőled az első bundáját. Mielőtt azonban az állatvédők kipécéznének, szeretném leszögezni (most ide valami véreset kellene írnom a leszögezés végett), hogy semmilyen állat szőrére nincs szükség.

Pusztán arról (értsd: a Hortobágyon beszélgetünk), hogy újragondoljuk (nem, nem a kapcsolatunkat) a bundáskenyeret.

Ezt a könnyű kis receptet antitalentumok is elkészíthetik. 5 perc.

Kell 2*3 tojás. A 3-3 db-ot külön-külön verd fel. Az egyik hármasba vágj bele egy jó marék snidlinget (vagy egy szál újhagymát), és sózd, borsozd meg annyira, mintha rántottát készítenél. A másik hármasba is mehet a só, de ebbe a gastrogardenből apríts bele 6 levél bazsalikomot. Mindkét adag tojást alaposan verd fel.

Kell hozzá egy nagyobb bagett, vagy óriáskifli, vagy a jó régi francia kenyér (esetleg erzsébet). Karikázd fel őket vékony szeletekre, kicsit ferdén. Egy kis mértan. A kést ne merőlegesen tartsd a vágáskor a kenyéren, hanem kb 45 fokban. Ó, nem, nem az egyiptomi hőségben kell felvágni a kenyeret, - bár támogatom az ötletet - , hanem a kést tartsd a kenyéren 45 fokos szögben vágás közben. Erre csak az esztétikum miatt van szükség, az élvezeti értékéből nem von le a dolognak. Ha nem tudtad ezt bedolgozni, akkor karikázd fel a kenyeret, ahogy akarod.

Na, a felvágott kenyeret oszd két csoportra. Most mini szendvicseket gyártunk. Az egyik csoportra kenj májkrémet. Bármilyen otthon fellelhető májkrém jó. A másik csoport szendvicseire kenj kockasajtot.

Álljunk meg egy szóra tanár úr, ahogy azt a Vágópityu mondta vala. Mióta mondjuk a háromszögre, hogy kockasajt? Ja, jó, azért mert régen kocka alakja volt, csak aztán a gazdaságosság miatt az egyik sarkát levágták, így háromszög alakja lett, de a gyártó azóta is csonka kockának tartja, hogy maradjunk a mértannál egy kicsit. Ez kérem hülyeség.

Ezt a sajtot 3 szög határolja (100-as!), ennyi.

Naszóval. Kenj a másik csoportra háromszögsajtot, és itt is gyárts szendvicseket. Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy nem hátrány, ha mindkét tímben párosak a kenyerek, mert egyébként a végén az utolsó szenya egy csonka párból fog állni. Annyit csonkázok itt, hogy mindjárt megjelenik a Pici, aztán lenyom egy ding-dongot.

Ha végeztél a kenéssel, akkor dobáld be és forgasd meg őket a tojásokban. Kicsit hagyd is őket benne, hogy jól átjárja őket az anyag. Én a sajtosat a bazsalikomosba, a májkrémeset a snidlingesbe raknám.

A mártogatás közben egy mély serpenyőbe önts kb 4 dl olajat, forrósítsd fel, majd miután elérte a kívánt hőfokot, vedd lejjebb a póvert a serpenyő alatt kb ¾-ére. Azt, hogy az olaj elég forró-e, úgy próbáld ki, hogy belecsöppentesz egy kis tojást, ha a tojáscsepp megkergül, mint kezdőzenekar a nagyszínpadon, na akkor jó.

Addig süsd mindkét oldalukat, míg barnák nem lesznek.

Persze, ilyen hideg reggelen kiváló hozzá egy kis forralt bor, aminek a receptjét itt olvashatod: http://nemnagykunszt.postr.hu/morfeusz-ujratolti  (Vagy persze tea is okés, ha nem vagy normális, és még a két ünnep között sem tudsz lazítani. Sztem ráérsz majd elsejétől teázgatni)

0 Tovább

Az ünnepi törmelék alkalmassága emberi fogyasztásra

…ha befejezted a kanossza járást, és megvolt minden rokon, akkor a mai nap a híres magyar származású színész Michael Douglas (alias: Döglesz Mihály) nevéből származtatva: a döglésé. Ja, mindenki magyar egyébként, aki nem az is, csak még nem tudja. A köztudott példák: Robert de Niro, azaz Nyírő Róbert, vagy George Bush, azaz Busz György, de nem utolsó sorban, ha már itt tartunk, akkor Saddam Hussein, azaz Hosszú Ádám…

Szóval akkor pihenés, esetleg tv. Úgyis megy a sosem látott Reszkessetek betörők 5, vagy a Beethoven 1-2-3-4-5-6.

Talán estefelé megéhezel majd, ha a szervezeted le tudja bontani a samott téglákat, amiket a karácsony ünnepének égisze alatt sunyin megbújó, de közben a zabálásról szóló napok alatt fogyasztottál.

Rengeteg a maradék kajád a hűtőben, amit részben te készítettél, részben összehordtál a rokonoktól. Juteszembe összehordás. Ez a karácsony alatti cuccolás ajándékkal, kajával szerintetek nem hasonlít valamire? Segítek. Télapó a puttonnyal kavar, amiben cipeli a sok mindent. Lehet, hogy nincs is télapó?

Naszerintem. Itten kérem a tipikus tyúk, verzusz tojás problémával állunk szemben. Mert lehet, hogy nem is a télapó kezdett el ajándékokat kihordani. Sokkal inkább valószínű, hogy karácsonykor egy fiatal srác a szüleinél szentestézett. Este hazafelé a szülei felpakolták minden jóval, de akkor még nem volt gazdaságos teszkószatyor, így piros táskában vitte magával, amit kapott. A srácon piros dzseki és sapka volt. Esett a hó, így fehér lett az éppen serkenő bajusza, szakálla. Ennyi. Téma megoldva.

Na.Visszatérve a hűtődre. A sok maradványból a konyhásnénik a napköziben tuti összeállítanának még 1 heti menüt.

Pl.:

hétfő: a maradék rántott húshoz petrezselymes burgonya

Kedd: a maradék rántott húsból és a petrezselymes burgonyából egy kis fokhagymával brassói aprópecsenye

Szerda: a brassói aprópecsenyéből egy kis bab, meg kolbász hozzáadásával lesz a bableves

... és így tovább.

Apám, most jövök rá, hogy ezek feltalálták (akarom mondani tálalták) a perpetuum mobile-t. Ez egy új bizonyítási eljárás az anyag nem vész el csak átalakul okosságára, hát, gyerekek, a napközi az egy élő példa.

Na, szóval készítsünk egy köretet krumpliból, ami kicsit különleges, és szinte bármilyen fogáshoz megy, tehát feldobhatod vele a megmaradt rántott vagy sült húsokat is.

Pucolj meg 1 kg krumplit és kockázd fel kb. 3 cm-es darabokra, vagy vágd olyanra, mintha steakburgonyát készítenél. Tudod, 1 krumpli hosszában 4 felé. Mosd meg, és még vizesen (ez fontos), dobd bele őket egy mély tálba. Namost. Alaposan sózd meg, jól forgasd át, és kapj elő kukoricalisztet, vagy búzadarát. Kanalazz a krumplira 6-7 evőkanállal és forgasd meg benne, úgy, hogy minden oldalára jusson.

Fogj egy tepsit és önts bele egy jó adag olívaolajat. Ne álljon benne, de jusson mindenhová, hogy a krumpli ne égjen majd le. Öntsd bele a bebundázott (erre még a FIFA ellenőrök is ráugranak) burgonyát és forgasd meg benne óvatosan, nem baj, ha egy kis kérget elveszít, belefér. Ismét sózd meg egy kicsit, és told be előmelegített sütőbe 180-190 fokra, középre. Fél órán keresztül süsd és közben 6-8 percenként óvatosan forgasd át egy nagyobb, széles fakanállal, vagy erre alkalmas eszközzel (szívlapát is okés, ha muter engedi behozni). Ezt követően emeld fel a hőfokot 200-220 fokra, és süsd tovább addig, amíg nem pirul meg és nem lesz ropogós a bundája, de közben forgasd meg párszor, nehogy a végén leégjen. Ez úgy további 20 perc.

Tényleg mindenhez jó, és nem egy sima, unalmas főtt vagy sült krumpli. Meg lehet bolondítani fűszerekkel is, pl. oregano és bazsalikom, vagy petrezselyem és snidling. Ha fűszerezni akarod, akkor ezeket szórd bele a kukoricalisztbe (vagy búzadarába), és így forgasd meg benne a krumplit.

Elégedett lehetsz, mert megint újrahasznosítottál amellett, hogy főztél is.

1 Tovább

Karácsonyi helpdeszk, csak Nektek.

Nem, a helpdeszk használatához nem kell eredeti nemnagykunszt-os regisztrációs szám, és nem fog megjelenni a képernyődön egy billgéccékéhez hasonló üzenet, hogy esetleg, netalántán, lehethogy áldozata lettél egy hamísításnak. Mindenkinek jár egy helpdeszk.  Aki mindent az utolsó pillanatra hagyott és éppen az összeomlás szélén áll, annak a fizika törvényeit meghazudtolva itt egy időgéppel felérő, időspóroló, igazi karácsonyi főfogás. Max. 5-10 perc előkészület még reggel, és kb. 2-2,5 óra magától megsülés.

A következőkre van szükség 6 főre számolva, persze a szokásos hozzávalókon kívül, mint olívaolaj meg só. 6 db kacsacomb 2 nagy egész alma, 2 nagy egész narancs, 3 szál rozmaring, 6 szem egész szegfűbors, 6 szem egész szegfűszeg, 4 egész fahéj, 1 üveg Sangria, vagy (végszükség esetén) 1 üveg édes vörösbor, tudod, 700 ft alatt semmi nem jó. A körethez 1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, kell még minima tej és vaj. Ezek közül mind kapható szinte minden közértben, kivéve a kacsacombot. Ha nincs kacsacomb, akkor vegyél csirkecombot (egészet), azzal is elmegy. Igaz, csirkével olyan, mint reggel egy idegen csaj (pasi) mellet ébredni egy átmulatott éjszaka után: érdekes… de azért jobb, mint a semmi.

Még most reggel összerakjuk, mint a legóvárat. Fogj egy kacsasütőt, vagy jénai edényt, amibe a fentiek egyben beleférnek, ha nincs ilyen, akkor kivételesen jó egy mély, magas peremű tepsi is.

Nem kell hozzá zsiradék, mert a kacsa nem jár Anorbihoz és alapból van neki elég. A 3 szál rozmaringot fektesd a tepsi aljára. A kacsacombokat sózd minden oldalukon, de nem kell beleforgatni a sóba, csak enyhén sózd meg. Tedd őket a sütőbe (tepsibe), vágd 4 szeletbe az almákat és a narancsokat is, de héjastól! Az almacikkeket tuszkold be a kacsacombok közé. A narancscikkeket kézzel facsard rá a combokra és a facsarás után ezeket is tuszkold a combok közé. Nyisd ki a Sangriát, és önts rá annyit, hogy szinte teljesen ellepje. Na, most a maradék Sangriához nem kell utasítás, ugye? Fogyssszad el ügyesen, hosszú még a szentreggel. Fogd az összes egész fűszert és dobáld az a tetejére. Fedd le. Ha tepsid van, akkor alufóliával, és tedd félre. Hagggypáccolóóódjon.

Nem kell betenned hűtőbe, mert este úgyis elkészíted, és szobahőmérsékleten, ami ugye 20 fok körül van (ha rendesen fizetted a csekkeket, ha nem, akkor 10 fok), jobban pácolódik.

Visszafelé számolva, ha 6-kor akartok vacsorázni, akkor kb fél 4 körül kell újra elővenned. Addig van időd mindenre, és már csak a köret van hátra, ami rém egyszerű lesz.

Intézz el fél 4-ig mindent, és köszönd meg szépen J

Ha eljött az idő, betolhatod a sütőbe középre, 200 fokra. Ha kacsa, akkor én kb. 1,5 órát szoktam sütni, hogy rendesen átjárja, mint ilyenkor mindent a karácsony szelleme.  Huuúúúú.

Ha csirke, akkor kb. 50 perc. Miután letelt az idő, akkor a kacsasütő tetejét kapd le (tepsiről fóliát) és süsd addig, míg meg nem pirul. Ez további fél óra.

Már csak a köret van hátra, ami hagymás törtburgonya lesz. Fogd a vöröshagymát és kockázd fel apróra, fonnyaszd meg egy kis olívaolajon serpenyőben és tedd félre. Pucold meg az 1 kg burgonyát, és sós vízben főzd meg. Öntsd le róla a vizet, boríts bele 1 dl tejet, 1 nagy evőkanál vajat, az elkészült hagymát. Krumplinyomóval, vagy villával alaposan törd össze, sózd, borsozd ízlés szerint.

Várhatod a Jézuskát.

Persze, jó lenne hozzá párolt káposzta, viszont ott figyelni kell, meg kevergetni 1,5 órán keresztül. Esetleg előtte egy finom leves, de ez most vészhelyzetelhárításihadművelet volt, mert nem készültél rendesen. Még szerencse, hogy van ez a blog, nem?

0 Tovább

Nakara, Eu támogatással

Annyi karácsonyi népszokásunk van, hogy na. Az a probléma, hogy egyik sem mai keletű.

Mind nagy múltra visszatekintő, népi hagyományokon alapuló. Nagyon szép, nagyon tradicionális meg mittomén, de nem haladunk a korral, gyerekek. Na, aszondom, hogy gyártsunk, vezessünk be egy új gasztro népszokást (Jó, tudom Rózsika néni, hogy népszokást nem lehet bevezetni, dehamondjuk én kitalálok egy szokást, a nép meg csinálja éveken keresztül, akkor az nem az?)

Most, amikor minden öko, meg bio, meg recycled, meg szelektív (mint a hallásom anyám szerint), akkor a gasztronómiának követnie kell, hogy haladjon a korával (ez nem bevásárlóközpont reklám).

Na, tehát akkor ezennel elkezdem a népszokást megalapozni.

A szokás neve: A nagy karácsonyi rakás, azaz NAKARA. Ez egy nagy japán szamuráj tradíció…

Neeeem, dehogyis, ez egy igazi magyar szokás. A három a magyar rakás, egy a ráadás.

A nagy karácsonyi készülődéskor, a kialakult vita hevében, mely fő témája, hogy hol legyen a szenteste (én aszittem az mindenhol van): Mer’ tavaly kinél volt? Már megint nekünk kell menni? Már megint egész karácsony alatt vezetni kell, mikor ezt csinálom egész évben? Jóvan, nyugogyále. Örülj neki, hogy van kihez menni. Minden évben ez van. Mit szenvedsz? Tiszta röhej… Na, ezek után, de még a szertetet ünnepe előtt ezt fejben szkanderezzétek le a családdal, aztán jöjjön, aminek jönnie kell. Itt az idő az első rakásra.

Első rakás: rendrakás a hűtőben.

Erre, hogy kiokosícccsalak, azért van szükség édes fiam, mert a kari 3 napja alatt eljutsz majd minden közeli és távoli rokonodhoz is. Ja, a legkirályabb, amikor faterod,vagy muterod elkezdi az anekdotákat számodra tök ismeretlen emberekről, és hülyének néznek, hogy nem emlékszel. Ilyen biankó mondat bármelyik családra: Jaj, hát nem igaz, hogy nem emlékszel Ferikére! Együtt játszottatok Piroskanéniék kertjében a cseresznyefán. Ott laktak a Takácslacikáék után a sárga házban, a Kovácsbélanéniék mellett. Figy, csak bólogassál, és fogyasszál folyamatosan, ha érted mire gondolok. Okosan.

Na, szóval amelett, hogy mindenhol enned kell, felpakolnak majd ilyenekkel, hogy rántott csirke, töltött káposzta stb, kell a hely a hűtőben. Illetve, ez egyben a főzés előkészülete is, és ettől lesz öko-bio, hogy felhasználjuk a maradékokat. Nem dobálunk ki semmit (anyám is olvassa) Nyisd ki a hűtőt, mert innen szedjük ki az alapanyagokat, amik az eddigi főzések során megmaradtak, és az őseinktől örökölt, génjeinkbe oltott gyűjtögető életmódból adódóan tutira találsz a hűtő vagy a fagyasztó mélyén ilyeneket, hogy: 1-2 db paprika (lehet erős is), 1-2 db paradicsom (ezek már tutira fonnyadtak, de most kivételesen nem gond). A fagyasztóból szedj ki minden mirelit zöldséget, kivétel a répa, borsó, kukorica, de ezeken kívül minden jöhet. Pl.: fél zacskó zöldbab, brokkoli, karfiol, tök, cukkíni, padlizsán, mitomén… összesen annyi legyen, hogy kb 1-1,5 kg, ha nehezen is, de összegyűljön (mint a feloszlott népszerű zenekar utolsó búcsúkoncert utáni búcsúkoncert utáni búcsúkoncert bevétele)

A fagyasztó mélyén biztosan lapul egy kis maradvány darált hús. Elég 30-40 dkg. Jó lenne, ha csirke lenne… Olvaszd ki a fagyasztott húst, a zöldségeket elég csak kivenned, azok maradhatnak jegesek, nem számít.

Na, akkor kezdjük. Kell egy nagy vöröshagyma, ezt pucold meg, aprítsd fel, 3 evőkanál olívaolajon egy nagyon mély lábosban párold üvegesre. Zúzz bele 2 gerezd fokhagymát, párold őket 2-3 percig együtt. 2 teáskanál őrölt paprikát szórj rá, és pirítsd őket együtt. Kockázd bele a maradvány fonnyadt paradicsomot és paprikát, keverd össze, párold át őket 5 percen keresztül, majd dobd bele a kiolvadt darált húst, 1 evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt fekete borsot, alaposan forgasd át, majd fedd le. Közepes lángon 10 percig „hagyfőjön”, közben párszor keverd meg. Ez alatt kapj elő barna rizst, amit csak félig főzz meg. Aki olvasta A körített fenekek írást, az tudja, aki nem annak: 2 dl rizs, átmosod egy szűrőn vízzel, majd egy kis lábosban 2 evőkanál olajon 2 percig pirítod. Ez után csak 1x2 dl vizet öntesz rá, mert most csak félig főzzük meg. Sózd meg, fedd le, és lassú tűzön addig főzd, míg nem fő el alóla a víz, ha kész zárd el.

Közben a hús átpárolódott. Na, most az összegyűjtött maradék fagyasztott zöldséget öntsd a húshoz, keverd át, és párold őket együtt 10 percig. Aztán kicsit kóstold (nyald meg egy fakanál segítségével). Ha nem elég sós (ez a hozzáadott zöldségek, és a zöldségekre ráfagyott víz mennyiségétől függ), sózd után. Borítsd bele a félig főtt rizst, keverd össze és kész.

Második-harmadik rakás: vegyél elő egy olyan tepsit, amibe ez mind belefér. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tepsibe rakd bele ezt a vegyes cuccot, és boríts rá minimum 0,5 l tejfölt. A tejfölt simítsd el a tetején (ha politikus vagy, akkor az elsimítás nagyon megy), szórd meg 3 csipet őrölt paprikával, és rakd be (azaz ez a harmadik rakás) a sütőbe, kb. középre.

Ne fedd le semmivel, mert egyébként nem fő el a leve, és belvíz sújtotta terület lesz ez is.

Mondjuk, lehet, kérhetsz rá Brüsszeltől EU támogatást, de nem hiszem..., bár nem lennénk igazi magyarok, ha nem próbálnánk meg, csak egy jó pályázatíró kell hozzá, pl.:

Tisztelt EU! Elárásztotta a konyhámat a belvíz, már a sütőig ér!...és még csak nem is kamu.

Süsd 40 percig, majd ezt követően csavard a sütőt grill fokozatra (ha van, ha nincs nem baj) 220 fokra, és rakd fel a tepsit a sütő felső harmadába (4. rakás). Süsd addig, míg a tejföl meg nem pirul. Kész.

Ennyi, szedd ki tányérra, kanalazz rá még egy kis tejfölt, és told be.

Kedves feleim, hadd köszönjek el így: NAKARA!

 

0 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek