8 vörössel voltam egyszerre

Ez egy nem mindennapi dolog. Annyira sokkoló volt az élmény, hogy egynek a nevére sem emlékszem, talán volt köztük egy Anna… de nem is ez volt a lényeg.

Úgy kezdődött, hogy ez egyik nap éppen a hentesnél voltam, vettem 4 alsó, és 4 felső combot. Aztán beugrottam a zöldségeshez. Ekkor vettem észre őket. Szinte azonnal kacérkodni kezdtek velem. Többször is összenéztünk. Forrni, izzani, sülni kezdett a levegő. Nem húztam tovább a dolgot, meghívtam őket magamhoz estére. A zöldséges végig irigykedve, ferde szemmel nézett minket, majd mikor hallotta, hogy invitálom a kis vörösöket, szinte oktató hangon közölte:

„Ó, ezek a vörösek régi motorosok a szakmában, csak pénzért mennek el magával.”

Hát mi tagadás, egy kicsit ront a sztori értékén, de bevallom fizettem értük. Ez van, viszont ennek köszönhetően azonnal, minden mellébeszélés nélkül velem jöttek.

Közel lakom, ezért hamar hazaértünk. Rögtön neki is álltunk a „dolognak”…

15 perc alatt végeztem velük. Azt hiszed ez lúzerség? Én másként gondolom. Így történt pontosan:

Először a csirkét akartam elintézni. Fogtam egy közepes tepsit, vastagon kivajaztam. A 4-4 csirkecombot letisztítottam, alaposan megsóztam, és rendesen minden oldalát megszórtam majorAnnával.

A tepsibe fektettem őket… és most jön az izgalmas rész. Megpucoltam a 8 vöröshagymát, vékonyra felkarikáztam, majd a karikákat kipattogtattam egymásból. Ezt a tetemes mennyiségű hagymát a csirkére pakoltam, a karikákra is szórtam két csipet sót, majd letakartam a tepsit alufóliával. Az egészet 200 fokra előmelegített sütőbe toltam (nálam még mindig a két vízszintes bold funkció a nyerő).

Na, ez tényleg nem tartott tovább, mint 15 perc.

A sütőben kb. 1 órát sült, majd leszedve róla a fóliát addig sütöm még, amíg meg nem pirul az egész és a hagyma nem „szottyad” meg. Ez a fantasztikus szottyadás 15-20 perc alatt végbemegy.

Kész.

0 Tovább

Hátrányos megkülönböztetés, avagy Ki (mi) a fasírt?

… (Kimi a fasírt???, jajnemá, nem a Rájkönnnnen)

Hát, kérem, én írok egy levelet Brüsszelnek a KJH-ba (Kajajogi Hivatal).

Mer’ itt kérem, folyamatos hátrányos megkülönböztetésben van része egyes szerencsétlen ételeknek. Hogyasszonygyapéldául:

Tisztelt KJH!

Hogy lehet az, kérem, hogy egyes ételeket hívhatnak Jókai Bablevesnek, meg Fogas Orly Módrának, vagy Csokiszuflénak, esetleg Rozéra Sült Kacsamellnek, másokat meg simán csak FASÍRT-nak?

Hát, hogyvanez, kérem? Megkérdeznék, hogy: Ki akar FASÍRT-ot? Persze, hogy senki. Csokiszuflét meg mindenki akar. Jóhogy.

Pedig a fasírt is nagyon finom, csak rosszul lett elnevezve, ezért kérem a Tisztelt Hivatalt, hogy nevezzék át.

                                         Köszönettel: 

                                                                                Pavella János

 

Valahogy úgy lehetett, hogy volt egy ember az eleink között, aki azért felelt, hogy legyenek új szavak mindenre… és akkor kitalálta, hogy megvan az új magyar szó: FASÍRT, és akkor elkezdett gondolkozni, hogy: demirevonatkozzonez… és sztem ő nem ételnévnek szánta, hanem filmcímnek. Csak rossz kategóriába jelölte. Mert hálivúdi 1 dolláros szuperprodukciókhoz, filmcímnek nagggyon jó lenne. Például főcím: Az óriáspókok visszatérnek, alcím: A fasírt, vagy főcím: Az oktopuszok újratámadnak, de visszavonulnak, és aztán újratámadnak, alcím: A fasírt.

De ételnévnek nagyon rossz…

Na, amíg átnevezik, addig mi készítsük el modern verzióban. Ez a variáció simán elmegy party kelléknek (nem célba dobni, hanem kajaként).

Kell hozzá 0,5 kg darált csirkemell, vagy vmilyen darált szárnyas hús (pl. pegazus), 2 db tojás, 1 db nagy burgonya, 1 db nagy vöröshagyma, 1 db nagy sárgarépa, 1 paprika (ha bííírod, akkor erős), 1 csomag zsemlemorzsa. Ha a zsemlemorzsa neked nem okés, akkor helyettesítsd úgy, hogy veszel teljes kiőrlésű kétszersültet, vagy (márkanevet nem akarok írni, de nem tudom, hogy úgy hogy extrudált kenyér, ki ismerné) abonettet, és reszeld le a sajtreszelőn (kislyukún). A mártásokhoz 3x2 dl tejföl, erőspista, fokhagyma, majonéz, mustár, és a szokásos só, bors, méz.

A vöröshagymát, krumplit, répát és paprikát reszeld le a nagylyukú reszelőn, és keverd bele a darált húsba. Üsd bele a tojásokat. Tegyél bele 1,5 teáskanál sót, és egy kávéskanál borsot, 6 evőkanál zsemlemorzsát. Alaposan gyúrd össze. A maradék zsemlemorzsát öntsd egy lapos edénybe. Pereme is legyen ennek az edénynek, mert egyébként a következő művelet elvégzése komoly nehézségeket jelent, és a konyád elmorzsásodik, mint a Góbi morzsatag. Na, ha meggyúrtad, akkor formázz belőle 2-3 cm-es kis golyókat és ezeket alaposan forgasd meg a zsemlemorzsában. Ekkora adagból lesz kb. 40 db.

Ha most lenne morzsár ágyúd, mint Gáboráronnak, akkor lenne ám bele muníció.

Mielőtt sütnéd, csináljuk meg a mártásokat. Ezek nagyon egyszerűek. 3 félét készítünk.

  1. 2 dl tejföl és 1 jó nagy evőkanál erőspista, keverd össze és tedd be a hűtőbe
  2. 2 dl tejfölbe kell egy csipet só, és zúzz vagy reszelj bele 2 gerezd fokhagymát, keverd össze, és tedd a hűtőbe
  3. 2 dl tejföl, 1 dl majonéz, 1 evőkanál méz vagy barnacukor, 1 csipet só, 1 teáskanál őrölt fekete bors. Keverd össze, és mehet a hűtőbe

A sütés. Forrósíts fel fél liter olajat egy serpenyőben, és a tűzhelyet állítsd kb 75%-os fokozatra. Mehetnek bele a golyók, forgasd meg őket többször is sülés közben. Ha minden oldaluk megbarnult, akkor ok. Több adagban csináld. Ez kb. 6-8 perc/adag, mert elég kicsiket csináltunk, persze sok mindentől függ (pl. serpenyő), a lényeg: ne égjen oda. Ha kész, szedd ki őket egy papírszalvétára, de ne hagyd rajta, mert nem lesz ropogós. Ha lecsöpögtek, akkor tedd őket egy jénaiba, vagy egy nagyobb tányérra.

Mártogassátok, toljátok.

Ja, és kezdjük el a némingelést (köszi Évi). Küldjetek új név javaslatokat a fasírtra. A beküldők között kisorsolok egy vmit. Majd kitalálom, hogy mit.

Az első javaslat: party-fasi. Vagy szuperboll. Jómi? Magamnak is kisorsolok vmit…

 

A képen látható 2, a fenti leírásnak nem megfelelő, oda nem illő részlet. Aki megtalálja az nagyon figyelt, 5-ös. Az egyik egy diverzáns, nagy, lapos darab, ami ugye jogosan veti fel a kérdést, hogy ott hogyan számoltam ki a 2-3 cm-es méretet. A válasz: sehogy. Abba az 1 darabba kísérleti jelleggel beletöltöttem egy chilipaprikát :) A másik a kör alapú, csonka gúla formájú köret, ami egy újragondolt lencse variáció. Erről majd később...

 

1 Tovább

Hétvége? Csinálj reggelit a csajodnak...

Hát ilyen még nem volt. Ez most csak férfiaknak szól. Szigorúan kiteszem alulra a nemzetközileg elfogadott jelet.

Akarsz magadnak egy nyugis, jól induló hétvégét?

Akarsz jó pontokat gyűjteni a csajodnál karácsony előtt?

(idáig tiszta tévéshoppp)

Eleged van abból, hogy a csajod a barátnőivel töltött kidumálós este után folyamatosan ilyenekkel szekál:

„Barbi pasija rendet rak maga után, bezzeg Te…”(erre már van gyógyszer)

„Lia pasija bezzeg rendszeresen visz virágod, Te mikor hoztál?” (biztos virágfutár a csávó)

„Más férfi lehajtja a wc ülőkét!” (jó, hát aranyeres)

„Péter kivasalja az ingét!” (milyen inget, normális ez, vagy? Utoljára ballagáson vettél fel inget…)

EZT KI NE MONDD hangosan, mert ezért megint a leszúrásokat gyarapítod, EMBER

Na, készítsd ezt el, és garantált, hogy már holnap minden barátnője tudni fogja, hogy Te mekkora király vagy, és a többi csaj lúzer, hogy nem veled van.

Fater féle spanyol omlett.

Ez faterom kedvenc reggelije volt. Spanyol omlettnek a csajom nevezte el, köze nincs Spanyolországhoz, sztem inkább parasztreggeli… ja, nem a fenti idézőjeles mondatokért. Csak a parasztreggeli név nem divatos mostanság (pedig beszédes). Ha ma neveznék el vmi főzőműsorban, akkor tuti ilyesmi lenne, hogy aszongya Az andalúz vidék kincsei…, vagy vmi hasonló gejl okosság.

Tehát, hámozz meg egy egész krumplit, karikázd fel vékonyra. Keress a hűtőben szalonnát. Lehet bacon, vagy sima. Ha a bacon szeletelt, akkor 4 szelet legyen, ha sima szalonna, akkor vágj kb. egy fél centi vastag csíkot. Kockázd fel a szalonnát, és tedd bele egy serpenyőbe, és tegyél alá 2 evőkanál olívaolajat(így könnyeben pirul és nem fog leégni, füstölni). Közepes lángon pirítsd őket ropogósra, várd meg, míg kisül belőlük a legtöbb zsír. Ekkor szedd ki villával, vagy szűrőkanállal a pörcöket a serpenyőből, csöpögtesd le a zsírjukat a serpenyő fölött, és tedd külön egy kistányérra. A különszedett szalonnák alá ne tegyél semmit (pl. papírtörlőt), mert nem lesz ropogós. Egyébként ezeket csak azért kell külön kiszedni, mert ha a csajod a reformkonyha híve, vagy állandóan fogyózik, akkor hiába a reggeli, a szalonnába beleköt, mint kezdő anyuka a sósgyurmába.

A serpenyőből a szalonnák zsírját öntsd külön egy tányérba, később kell még.

Fogj 1 dl olívaolajat, és öntsd a serpenyőbe, forrósítsd fel, és mehet bele a felkarikázott krumpli. Süsd meg őket. Aztán ezt is szedd ki, az olajat kiöntheted.

Kell egy fél fej vöröshagyma, vagy 1 szál póréhagyma. Kockázd fel. A zsírt öntsd vissza a serpenyőbe és közepes lángon párold üvegesre rajta a hagymát. Fogj egy kaliforniai paprikát (Spanyol omlett mi?, földrajzból hányas volt?), vagy normál magyart, és vágd hosszú csíkokra.(ha belefér, akkor 2-3 karika csípőspaprika is nagyon kellene) Ha van otthon egy kis maradék sonka (serrano, mert egyedül emiatt lehetne spanyol)5 dkg, esetleg paprikás szalámi (De csak ha a csaj szereti. Arra semmi szükség, hogy kiturkálja a tányér szélére, mert akkor az életben nem kap többet reggelit, és jobb, ha erre a konfliktushelyzetre te már lehetőséget sem adsz), akkor ezeket is csíkozd és mehet a paprika mellé. Pirítsd őket együtt 4-5 percig, addig fogj négy tojást, verd fel őket. A tojásba tegyél egy csipet sót (nem kell több, mert a szalonna úgyis sós volt). Tépj, vagy vágj kis darabokra 5-6 levél friss bazsalikomot, és keverd a tojásokba. A sültkrumpli karikákat dobd be a párolt cucc közé a serpenyőbe, forgasd át őket, és öntsd rá a tojásokat. Süsd meg.

Szedd ki, és a tányérra tegyél mellé koktélparadicsomot. A kész kaja tetejére rakj egy szál petrezselymet (rejtett utalás), szórd meg egy csipet őrölt pirospaprikával, és ha elbírja, akkor most jöhet rá a szalonnapörc. Ennyi. Tuti siker. Ha van félkész bágetted, amit ki tudsz hozzá sütni frissen a sütőben, akkor 2 hét dicsőség.

 

2 Tovább

Vigyázat gyerekkel vagyok!

A mai modern konyha és gasztrokultúra fejlődésének és terjedésének együttes velejárója, hogy egy háztartásban, lakásban, a központi hely szerepét egyre inkább átveszi, vagy legalábbis a vezető szerep betöltésének babérjaira (érted? babérjai… ezt nem tudtam kihagyni) tör a konyha, mint helyiség. Történik ez azért, mert most mindenki, aki főz: trendi.

Ha felteszed a fészbúkra, vagy az ivivre, tuti belájkolnak. Sokan jönnek rá, hogy egy étel sajátkezűleg történő elkészítése és tálalása a családnak vagy haveroknak nem csak „menő”, hanem közben relax tevékenység is. Persze, ha sikerül… Érdemes ez előkészületekbe, vagy magába főzésbe is bevonni a családtagokat, barátokat, hiszen közben jó alkalom nyílik egy közös borozásra (de mikor nem?), esetleg az aktuál-, vagy világpolitikai események széleskörű kitárgyalására is (hogyne). Ne hagyjuk ki ebből a gyereket sem.

Szerintem már abszolút nem helyén való a régi mondás, miszerint: „Kés, villa, olló gyerek kezébe nem való”. Azt gondolom, hogy inkább sok felnőttébe nem kellene ilyen eszközöket adni…, mer’ ugye az agyasoknak a „mekibe” vagy a „börgerbe” a hamburgerhez nem nagyon kell…

Egyébként még egy-két mondat a gyorsétterem láncokról. Ugye az egyértelmű, hogy nem a „sok finomság” miatt népszerűek a gyerekek körében. Á, ne már, azért egy sült krumplit te is meg tudsz csinálni, nem? Sokkal inkább azért mert az egész ottlétet a gyerekek számára bulivá, játékká teszik. Teszik ezt a kajához adott játékkal, a csomagolással, és persze a környezettel is. A gyerekben meg mi csapódik le? Mi van otthon? Számára csak a stressz a kaja körül. Miért?

Mit kérdezel először, amikor érte mész az oviba(és később folytatod a suliban is)? Sztem ez az első három.

Mi volt az ebéd?

Megetted?

Uzsonnáztál? (nagyobb korban a tízórai is játszik, mint kérdés)

… a válaszokat nem kell kommentálnom sztem, és csodálkozni sem kell, ha nem eszik rendesen, rendszeresen. Szóval, ehhez képest nekik a gyorsétterem egy paradicsom. Te meg legalább örülsz, hogy megeszik végre vmit.

 

Tehát tedd neki otthon játékká a főzést, és az előkészületekbe ahol tudod, vond be őt is. 3 éves kortól már teljesen nyitottak rá.

Ezt az 5 éves lányom egyedül készíti. Mindenkinek menni fog. Egyszerű, gyors, persze nem a kulinária csúcsa, de most nem is az a cél… ahogy egy régi-régi tibeti közmondás tartja: Ha nem a legmagasabb hegyet indulsz megmászni, akkor nyugodtan hagyd otthon az oxigénmaszkodat.

Dorina melegszenyakréme:

Főzz meg két tojást. Még az órát sem kell nézned, lehet kőkemény, úgyis össze kell törni. Alap, aki nem tudná: a tojást csak akkor tedd a vízbe, ha már forr. Mondjuk, két tojáshoz 1/2 liter víz, bele 1 evőkanál só. Főzöd kb 8-10 percig, aztán öntsd le róla a forró vizet és engedj rá hideget. 1 perc múlva ismét engedj rá hideg vizet, várj. Ha a tojás kihűlt langyosra, a héja könnyen leszedhető.

Ha megfőtt, törd össze villával alaposan.(ez nagyon megy) Mehet bele 2 db kis májkrém konzerv. 2-3 evőkanál ketchup, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál tejföl, kb. fél doboz kukoricakonzerv, egy csipet só. Ezeket alaposan össze kell keverni és kész. (ha én készítem, akkor 1 kisebb fej vöröshagymát is pirítok bele). Kell még egy csomó reszelt sajt.

Már csak fel kell kenni kenyérre, rá a reszelt sajt, és mehet a sütőbe 200-220 fokra, a felső 1 harmadába. Ha megbarnult a sajt, akkor kivehető. Kb. 8-10 perc. Ha van grill funkció a sütőn, akkor az utolsó pár percben azt is nyomhatsz neki.

Ha ügyes vagy, és a gyerek nem figyel, akkor ne fehér kenyérrel készítsd. Én szeletelt 100% teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyeret szoktam a keze alá tenni. Ha megsült, nem veszi észre, hogy nem normál kenyér, mert megpirul és a kenyér is barna lesz. De neked számít, mert a te agyonstresszelt lelked megnyugszik, hogy evett egy kis rostot…nem?

 

0 Tovább

Morfeusz újratölti

Valamikor a távoli jövőben:

Kb 2411 és felet írunk. Morfeusz már csak virtuálisan vívja harcát a Mátrixi Szmisszel egy játékállomás 200-on ( vagy akinek jobban tetszik egy X dobozon ). Már csak 1 dolog valódi. Morfeusz a kezében 1 pohár gőzölgő itallal álldogál az ablaknak támaszkodva. Az emlékeiben kutatva felrémlik előtte, hogy ennek az italnak a receptjét még valamikor ifjúkorában olvasta vmi arhívumban, egy régi-régi, régi-régi blogon, vagy min, egy ősrégi technológiával működő virtuális hálózaton. De szép idők voltak azok. Talán internetnek hívták..., nagyot kortyolva a gőzölgő folyadékból kíváncsi, de már savószínű szemét a külvilágra veti. Semmit nem lát.., „A kint gomolygó szmog lehet az oka !” - gondolja, de sokkal inkább a szemüvege párásodott be a forralt bortól… hopp, megint elfogyott, itt az idő újratölteni…

Prezent déj:

Hát akkor töltsük újra. Az előző receptben úgysem volt alkohol, így ebben szinte csak az lesz. Vegyél 1 üveg ( 0,75 dl ) lehetőleg száraz, vagy félédes vörösbort, de ne az alsó polcról. Ha olcsóbb, mint 600-700 ft, akkor tuti a Fejfájós pincészet borát választottad.

Hozzál még 2 db narancsot, egész szegfűszeget, egész szegfűborsot, egész fahéjat, barnacukrot, vagy mézet és kell hozzá filteres gyümölcstea, vagy befőtt. Jajdefoganyukádörülni. Az évek óta minden látogatáskor neked adott, de általad soha fel nem használt befőtt (konkrétan visszamenőleg 1963-ig minden évjáratod megvan) végre beteljesíti a sorsát.

Fogj egy 3-4 literes lábast, öntsd bele a bort. Mosd meg a narancsokat. Alaposan a héját is. Jaaaj! Ha hobbi héjareptető vagy, akkor ne a madarat egrecíroztasd, hanem a narancs héját :). Vágj ketté 2 db narancsot. 2 db felet facsarj bele a borba, a másik 2 felet, pedig darabold fel és ez is mehet a borba. Fogj 4-5 db egész fahéjat, egy fél marék szegfűborsot és szegfűszeget. Mennyi a fél marék, mennyi? Mittudomén. De precíz vagy. Jó akkor 7-8 db szegfűbors, és 11-12 db szegfűszeg. Aztán bele vagy 4 evőkanál méz (vagy barnacukor, lehet több kevesebb, attól függ mennyire szereted édesen), és a befőtt. Fogj egy meggybefőttet (lehet szilva is, de eper is ok) és a levét öntsd bele az egyvelegbe. Ha a befőttben lévő gyümölcs magozott, akkor mindenestől mehet bele, ha nem akkor is, csak akkor fenntartásokkal kell kezelni majd fogyasztáskor.

Folyamatosan főzni kell, de nem szabad felforrnia, max gyöngyözzön, mint az ovisok a délutáni alvás után, mert egyébként az alkohol egy része elvész, akkor meg ugye minek az egész. Próbáld meg legalább 20 percen keresztül főzni (mondom forrás nélkül), mert ennyi idő kell, ahhoz, hogy minden összetevő íze kellően átjárja.

Ha nincs befőtt (akkor jelzem, hogy anyukád nem szeret, kéne vele beszélni), akkor tegyél fel 4-5 dl vizet, forrald fel, bele 2 db gyümölcstea-filter, pl.: eper, feketeribizli, vagy erdei gyümölcs (ha gurmé vagy, nehogy filterrel készítsd, akkor főzz igazi gyümölcsdarabos teát).

Na, aki tutira rá akar menni az alkoholtartalomra, az tudja egy kicsit okosítani, pl 0,5 dl rummal (vagy többel, de nem fehérrel)

Leszűröd, iszod, gyümölcsöt megeszed, nem fázol, ügyes vagy.

0 Tovább

A homoki csirke Dévid Etenboró nyomán

 

„…ahogy az sziget sűrű aljnövényzetén átverekedjük magunkat, felsejlik előttünk a fehér homok(só), által szegélyezett partszakasz. Halkan, nesztelenül közelítjük meg a partot, ahol szinte közvetlenül előttünk bukkan fel a homoki mediterrán csirke első példánya. Hátán fekszik, szinte mozdulatlanul a forró homokon(són), sütteti a hasát. Kedveli a fűszernövényeket és előszeretettel tartózkodik 200 celsius fokon. Ez a faj az elmúlt 10.000 évben nem sokat változott, de jól alkalmazkodott a környezetéhez. Magányosan él, ezért emberi beavatkozás nélkül már rég kipusztult volna. Természetes ellensége nincs, hacsak az ember nem az…(majdnem Dévid Etenboro)

( a rejtőzködő homoki csirke )

Na, remélem nem aludtál el. Ez is egy recept lesz. Ha eddig nem volt sikerélményed, most tuti, hogy lesz. Ha a vajas kenyeret is elrontod, akkor kicsit aggódom, de vágjunk bele.

Szükséged lesz egy egész csirkére (kb 1,5 kg körüli legyen) vagy lehet 4 db nagy, egész csirkecomb(ahol az alsó és a felső comb egyben van), és 1 kg sóra. Most, hogy beköszöntött a tél, vehetsz rögtön 5 kg is, és hazafelé a ház előtt ebből 4 kg-ot kiszórva bevágódhatsz a házmesternél is. Új tagokkal kell bővítened a gastrogardent. Snidling, újhagyma, jöhet majoranna (és dzsozefbárbera J), de nem tudom, mit szeretsz, lehet, hogy te sem. Ha nem kapsz friss fűszernövényeket, akkor, de csak akkor, jöhet őrölt is, ugyanezekből. Persze az újhagymát kiválthatod vörös, vagy sonka (ezen ne akadj meg) hagymával is.

Rutinosan kapj elő egy tepsit, jó lenne, ha kicsit mélyebb típus lenne. Egyenletesen terítsd szét benne a sót. Fontos, hogy mindenhová jusson, olyan legyen, hogy megtévesztően hasonlítson a homoki csirke eredeti élőhelyére, mert egyébként nem biztos, hogy be tudod cserkészni.

Aztán előkészíted a csirkét. Ha kivetted a csomagolásból, akkor biztosan szembetűnt, hogy vmi szado-mazo eljárásnak köszönhetően ki vannak csavarodva a végtagjai. Főleg a szárnya szokott önmagába tekert lenni. Ezt állítsd vissza alapállapotba (gondolom, az azért megvan, hogy egy csirkének ilyen állapotban hogyan kell kinéznie. Kb. mint régen tesiórán, az alapállás. A végtagok lazán a test mellett. Na, még egy morbiditás. Elvileg előfordulhat, hogy miután iparilag a csirkéből eltávolították a belső szerveit, utána egy nejlonzacskóba beletömték, és visszagyömöszölték a csirkébe, a lábával és a nyakával együtt. Ez nekem kicsit olyan, mintha lelkiismeret furdalásuk lenne a megölése miatt, és azzal, hogy visszateszik bele – igaz, más sorrendben, a cuccot -, az olyan, mintha ők mindent megtettek volna a feltámadásért. Mindegy. Szóval ezt kapd ki belőle, nem lesz rá szükséged. (illetve rakd be a fagyasztóba, mert később, majd máskor készítünk belelő vmit). Nézd át a csirkét, hogy maradt e rajta esetleg toll (nem golyós), és azt távolítsd el. Vízzel mosd át kívül belül.

Tedd félre és most a fűszernövényekből fogunk egy szép karácsonyi csokrot kötni, így ismét új funkcióval bővülsz, úgy is mondhatnám, hogy ápdételted az alapszoftvered. Komoly előrelépést teszel képzettség terén az álláspiacon. A gasztrogarden kertész szakma után itt van a gasztrogardenkötő tanfolyam is, melynek elvégzése után szabadidődben kedvedre kötögethetsz…

Tehát, ízlés szerint fogj meg majorannát, vagy oregánót, vagy tárkonyt, esetleg bazsalikomot. ( ne mindet, azt mondom, hogy ízlés szerint...értéd? ) 4-5 db-ot, és kb 10 cm-es darabokat vágj le. A snidlingből szintén kb 10 cm-es darabok kellenek, de ebből egy kisebb marékra van szükség. A snidlinget fogd a levágott majoranna (vagy tárkony) köré. Most kell az újhagyma, ebből vegyél egy jó hosszú szálat, vagy kettőt. Olyan hosszú legyen, hogy körbeérje a csokrot. Fogd és kösd össze vele a fűszercsokrot.

Na, most megint egy új szakma: testszobrászat. Tegyél a kezedre egy kis sót és a csirke belsejét kend ki vele, majd fogd a csokrot és told bele a csirkébe. Tisztára olyan, mint dr. Günterfonhágens, nem? (tudod: a bádiz-os csávó) Kész, ennyi.

Fogd a kitömött csirkédet és helyezd a tepsibe a sóágyra úgy, hogy a melle lefelé nézzen. A sütőt melegítsd elő 200 fokra, tedd a tepsit a sütő alsó 1/3-ába - közepébe és süsd kb 1,5 órát. Ez attól függ, hogy mekkora a csirke. Akkor jó, ha a hús megpuhult - villával tudod ellenőrizni -, és a bőre megbarnult, ropogós lett. Ha jól csináltad, akkor olyan, mint a grillcsirke, csak finomabb. Ha csirkecombokat vettél egész csirke helyett, akkor azokat bőrével felfelé tedd a sóra és tegyél alájuk és rájuk is a fűszernövényekből 1-1 szálat. Ezek kb. már 40-45 perc múlva ehetők.

Ha őrölt fűszereket vettél, akkor mindegyikből vegyél 1-1 teáskanállal, keverd össze őket, kend ki velük belülről a csirkét és tegyél a csirkébe egy meghámozott és kettévágott hagymát is.

Nagyon jó hozzá egy speciális egyedi készítésű mártás, amit még jó pár évvel ezelőtt találtunk fel egy kollégámmal. A fantasztikus állagú és kinézetű speciális mártás igen impozáns és különleges ízű. Ezeket a tulajdonságait a neve is tükrözi: Kemaj. (köszi, Enikő! :)). Nagyon nehéz elkészíteni. 1 rész ketchup és 1 rész majonéz összekeverve… hát ennyi.

A legjobb, hogy nem kell hozzá semmilyen zsiradék. A végén a tepsiből a só egyben kijön... de só így egyben már semmire nem jó, nem, ne szemezz vele, mondom SEMMIRE, kuka. Ha a csirkére esetleg rátapadt volna a só, akkor egy sima késsel le tudod róla "pattintani".

Olyan jó lett, hogy mire lefotóztam volna elkapkodták, így ez nem lett megörökítve...esetleg, majd egyszer utólag pótolom.

6 Tovább

Körített Fenekek

Körített Fenekek

..na most nem tudom, hogy mire számítottál, mi jön?

Nem, ez a bejegyzés nem a fenekekről fog szólni, illetve a végén egy kicsit, de csak a cím miatt.

Nem, nem... és nem is arról, hogy szép Szeged városának lakója fenekeket kerített be.

…hanem pusztán arról, hogy eddig még nem volt szó a nálunk igencsak elhanyagolt és kicsit mostohán kezelt köretről, a főételek kísérőjéről.

Itt nálunk, főleg a férfiak körében, összesen 3-4 ismert és közkedvelt olyan köret van, amit rendszeresen fogyasztunk.

Ha most azt mondanám, nem bekiabálással, hanem jelentkezéssel soroljátok fel, hogy mi az 4 féle köret, amit rendszeresen és szívesen fogyasztotok, akkor ilyenek jönnének, hogy:

  1. Hasábburgonya
  2. Sültkrumpli
  3. Hasábkrumpli
  4. vagy egy két gurmé mondaná, hogy Krumplipüré

esetleg vmi kis buzgó eminens mégis bekiabálná, hogy SZTÉKBURGONYA, MEG CSIPSZ…"jóvan üjjjé le egyes…" (idióta)

... de egyébként jogos. Mert mi, akik menzán meg napközis kaján nőttünk fel, kaptunk az arcunkba mindent. (pl ott volt a robbantott csirke, ami sztem még vmi hidegháborús kantin étlapjáról került a mi tányérunkra, de azé' toltuk) Vagy a rizs, ami mindig olyan volt, mintha a tejberizs maradékát kapnánk, esetleg másnap került bele globusz konzervborsó, és akkor nesze nekünk rizibizi.

Vagy Annus néni (a konyhás néni) felrakta reggel párolt zöldséget, „hagggy főjön”, és mire délben levette és elénk került, mindennek répaíze és forgács állaga lett (pedig nem is volt benne). Ráadásul az ásványianyag és vitamin szintje addigra nulla közeli állapotot vett fel, ez volt a zöldköret.

Ja, persze, másnap ennek a levéből lett a zöldségleves, és amikor reklamáltunk, hogy hol van belőle a zöldség, akkor egy bérgyilkos hideg tekintetét meghazudtolva ránk nézett, és azt mondta: „Már megettétek!”...és téllleg.

Áh, meg mindent benyaltunk. Hát mi volt az a hülyeség, hogy egyél répát, mert attól tudsz majd fütyülni. MIIII? Maximum akkor, ha egészben nyelted le és a fulladásos roham közben a lelked eltávozik a testedből a légcsöveden keresztül, de a répától nem fér ki rendesen, és ahogy a kis résen kipréseli magát, téllleg fütyül, kb de csak annyira, mint amikor az üres sörösüvegbe belefúj a szél. Na tessék, ebbe receptbe ma nem is kell alkohol, de ez az üres sörösüveges most akkor mit keres itt...

Szóval értem én, ez egy fajta lázadásunk nekünk (köszi Gaben), ez a sültkrumpli imádat, de mivan ha azt mondom, hamarabb készítünk finom, egészséges köretet, mint ahogy a krumpli kisül, és nem lesz olajszag sem? Jól van, hallom, jövök itt az egészséggel a sok főzéshez és közben felhasznált piák után, mi? Na, de komolyan, gyerünk.

Zöldség

Vegyél egy mirelit egész zöldbabot, vagy mirelit brokkoli rózsát (ezek kb zacskónként 400-500 g-osak), és ha hazaértél, tedd be a fagyasztóba… aztán egyél csipszet… nem, dehogy!

Fogj egy serpenyőt (lehetőleg mélyet, hogy könnyebben tudd kavargatni benne a cuccot), tegyél bele 2-3 evőkanál olívaolajat és nagy lángon forrósítsd fel. Ha megvan, akkor mehet bele a zöldbab, próbáld meg úgy, hogy az esetleg a zacskóban lévő felesleges jég (amit egyébként a pénztárnál ügyesen zöldbab árban sóztak rád) ne kerüljön bele. Tudom, fröcsög, de kit érdekel.

Ízlés szerint mehet bele egy kávéskanál só és egy vagy két kávéskanál barnacukor (vagy méz is ok) is. Fedd el, és továbbra is nagy lángon 2 percig párold, közben kavard is meg, hogy minden oldalát érje a hő. Ezután vedd le a fedőt és további 2-3 percig párold. NEM, NEM KELL BELE VÍZ!!!, jó, bocs nem akartam kiabálni, csak elragadott a HÉV... :), nem kell bele, mert nem főzni akarod, hanem párolni. Na, kész. Ha maradt alatta egy kis lé (mert béna voltál és mégis belement a jég a zacskóból), akkor azt öntsd le.

Mivel gyorsan készen van, ezért közvetlenül étkezés előtt készítsd, mert akkor finom, ha frissen készült. Nagyon jó halakhoz (pl. a pangasiushoz, amit pár nappal ezelőtt csináltunk), de csirkéhez is oké. Ugyanezzel a technológiával bármilyen zöldség elkészíthető, nem csak mirelit. A répát hagyd a fenébe, unod.

A főzési idő függ a zöldség típusától és mennyiségétől, de maximum pár perc a difi, tehát olyan nincs, hogy párolod 15 percig, mert az kuka!

Rizs:

Na, itt kb. ugyanannyian vannak azok, akik szeretik, mint akik nem. Nem tudom, hogy ezek után melyik tábor fog gyarapodni. Mert ugye a „gurulósrizst” általában szeretjük, de „sosenem” sikerül.

Vegyél egy zacskó barna rizst (vörös lenne a legjobb, de azt viszonylag kevés helyen kapni), a fehéret hagyd a fenébe, nem kell. Ja, és nehogy gyorsrizst vegyél, EMBER. Sima normál, barna rizs kell neked.

Fogj egy poharat és önts bele kb. 2 dl rizst, és itt jön az okosság, kapj elő egy tésztaszűrőt, és öntsd át abba. Olyan tésztaszűrőre van szükséged, aminek a rései kisebbek, mint a rizsszemek, egyébként esélytelen vagy. Tudod, ez az, ami úgy néz ki, mint egy teaszűrő, csak nagyobb. Ha így sem ismered fel, akkor ez az, amit gyerekkorodban az arcod elé tartva párbajtőr döntőket vívtatok. A csap alá tartva alaposan mosd át a rizst, és ha ügyes vagy, közben, ha nem vagy ügyes, akkor előtte vagy utána újabb okosság jön: közepes lábosba tegyél két evőkanál olajat és forrósítsd fel, majd a lecsöpögtetett rizs mehet bele. Nagy lángon két percig kavargasd.

Aztán remélem megjegyezted, hogy mennyi rizs volt a pohárban, mert 2x annyi vízre lesz most szükséged. Mérd ki a pohárral, és ez is mehet a lábosba. Rá a fedő, és nagy lángon, várd meg míg felforr, közben kavargasd, majd forrás után vedd le a tűzhelyet alacsony fokozatra, fedő vissza, és kb. 25-30 perc múlva majdnem kész. Akkor jó, ha a rizs már annyi vizet felszívott, hogy a rizsszemek kilátszanak a víz alól, de még maradt benne egy kis víz, tehát matematikailag leírva: vízszint=rizsszint.

 Na ekkor vedd le a tűzhelyről, hagyd lefedve, és kb 10 perc múlva miután a rizs felszívta a maradék vizet is, készen van, eheted.

Ennyi..nem több

Ja, ígértem a végére a fenekekről valamit. Ez egy észrevétel lesz:

Sokkal több nőnek van jó feneke szerintem - illetve, mielőtt itthon kikapnék érte, a férfiak szerint -, mint ahogy azt ők magukról gondolják.

Nagyon sok nő azt gondolja, hogy nagy a feneke, pedig nem nagy, vagy ha kicsit, esetleg, netalántán nagy, akkor meg szép és kész.

Azért, hogy az általuk nagynak vélt feneküket palástolják, kardigánt, vagy pulóvert kötnek a derekukra, mert azt hiszik, hogy ezzel eltakarják, és ha megkérdezzük őket, hogy miért van a fenekén pulóver, akkor ilyen válaszokat kapunk:

  1. Azért kötöttem oda a pulóverem, mert fázott a derekam. (ezt nem értem, nem úgy van, hogy akkor nem fázik ha felveszi a pulóvert, vagy kardigánt?)
  2. Azért kötöttem oda a pulóverem, mert nem akartam cipelni (? Ezt sem értem, akkor miért hoztad el?)

Ezzel ellenkező hatást érnek el. Mi, férfiak, abból kiindulva, hogy pulóver van a fenéken, egyből azt gondoljuk, hogy nagy, pedig ugye nem is. Na, ezért le a pulóverrel.

Holnaptól mozgalmat indítok: a Nők Ne Kössetek a Feneketekre Kardigánt-ot, azaz NNKFK.

Csatlakozzon mindenki, aki egyetért, aki nem, azt nem értem.

…és reményeim szerint pár nap múlva a mozgalomnak köszönhetően szemlátomást csökken a Hátul Hordott Kardigánok (továbbiakban HHK) száma.

Lehet, hogy csinálok ennek egy ivív vagy egy fészbúk klubot….

2 Tovább

Konyakágyon párolt kacsamájpástétom ukrán titkosírással

Ha végeztél a fejben számolással, és összejött a szigetkör, akkor nekiállhatunk a kacsamájpástétomnak.

A recept legfontosabb hozzávalója a konyak. Ha bejött a sörös csülök, akkor a konyak felhasználásának módja miatt ezt is meg fogod szeretni.

Nekem családi összeköttetések miatt sikerült ötcsillagos (*****) ukrán konyakot szereznem. A hosszú évek alatt összegyűjtött képzettségem és tapasztalatom alapján, a konyak hátulján lévő cirill betűs szöveget fentről lefelé, balról jobbra haladva, a kezdőbetűket lóugrásszerűen összeolvasva, ( hogyörülne ennek Egri János ) az ukrán élelmiszeripar titkos utasítását kaphatjuk meg, mely a ti kedvetekért lefordítva a következőképpen néz ki:

 B . E . L . S . Ő . L . E . G  

Valljuk meg, ki az a hazánkfia, aki most, amikor ezek csapokat nyitnak ki meg zárnak be ötpercenként, szembe mer szegülni ezzel az utasítással. Én tuti nem.

 

Kb. másfél deci kell összesen, de ebből 2x3 centet, mintha valami influenza elleni adagolási utasítás lenne, kötelezően fogyassz el, mielőtt bármit csinálnál.

Ha az előző recepteket elolvastad, akkor lassan rutinos bevásárlóvá váltál, és megvannak a biztos beszerzési forrásaid. Kivételesen már a recept elején itinert adva felsorolnám azokat a legfontosabb összetevőket, amit nélkülözhetetlenek, és nem tudod helyettesíteni mással. Ilyen pl. a kacsmáj, ami nem olcsó dolog, viszont csak kb. 30-40 dkg-ra van szükséged. Fontos még a konyak, és ne gagyi gazdaságos legyen. Ha tegnapról, tegnapelőttről – attól függ, mikor olvastad ezt a blogot – a gasztro-gardenedben maradt rozmaring, akkor azt már nem kell venned. Viszont szerezz be egy bazsalikomot. Kell még fokhagyma és lilahagyma, koktélparadicsom, valamint kacsazsír, vagy a kacsa legjobb barátjának, a libának a zsírja is jó.

Ez az első olyan recept, ahol nyers hússal dolgozol, de ne ijedj meg a feladattól, hiszen az életében mindenki volt szűz. Csak túl leszel rajta valahogy.

A kacsamájat egy arra alkalmas edényben öblítsd át hideg vízben, aztán tedd félre.  Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és írnám, hogy vágd kockára. De mivel a végén az egészet leturmixoljuk, ezért nonfiguratív alakzatokat is vághatsz, így karácsony előtt lehet hópihe, fenyőfa, hóember formájú is, ha nagyon ráérsz. Egy közepes lábosba tegyél 3-4 evőkanál kacsa (vagy liba) zsírt, és közepes lángon olvaszd fel. A kacsa- és libazsír szobahőmérsékleten közel szilárd halmazállapotú,…. Miután felolvadt, kapj elő egy mikróálló rugalmas műanyag edényt. Ha nem tudnád, ezek azok, amikben a szüleidtől hétvégente hazahordod a kaját, és anyukád folyamatosan azzal szekál (!), hogy vidd már vissza, de vhogy mindig elfelejted. Óriási készleteid lehetnek különböző helyeken.

Az edényt hideg vízben öblítsd el, és tedd félre. A felolvadt zsírt öntsd ebbe az edénybe, és tedd ki hűlni, hűtőbe, erkélyre, szabadba. Vigyázz a macskákra!!!

Ismét tegyél föl 4-5 evőkanál zsírt ugyanabban a lábosban, és olvaszd fel, mint Rózsi jég szívét (jééééégbőőőőől vagyooook, talán fel sem olvadooook, hát nyúúúújtsd két kezed, olvaszd fel jéééég szííííííívemeeeeeeet…hu…ezért bocs, nem én voltam, hanem a konyak..). A fölolvadt kacsazsírba szórd bele a felkockázott vöröshagymát és párold üvegesre.

Már megint egy hülyeség… Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy szaladj le a sarki képkeretező-üvegező szakihoz, vágd gerincre, és egy jóképű vöröshagymát hőlégbefúvóval piríts rá a hasára.  Hogy egy újabb hasonlattal éljek, ez mindössze annyit jelent, párold olyan rideg-áttetsző halmazállapotúvá, mint amilyen a pasid szeme szokott lenni, amikor lementek miatta neked cipőt venni egy bevásárlóközpontba, és a nyolcadik próba után a „Na, tetszik?” kérdésedre azt mondja, hogy „aha, jó”. De te nem azt kérdezted, hogy JÓ-e, mert tudod, hogy JÓ, te csak örömet akartál neki szerezni, meg hogy együtt legyetek....... ( sicc ) Kár volt elhozni.

Na, ilyen legyen a hagyma. Ha megvan az áttetsző állag – ez közepes hőfokon, lefedve kb. 5-6 perc, közben néha keverd is meg-, akkor mehet bele a szintén felkockázott fokhagyma, 3 gerezd. Ez további 2-3 percig pirítsd, de vigyázz, ne égjen oda, mert keserű lesz.

Most kockázd fel kb 2 cm-es darabokra a kacsamájat, aztán bele a lábosba. Forgasd át a hagymával és 2-3 percig párold őket együtt. Ezt követően szüretelj le egy 5-6 cm-s rozmaringszárat, ( a kemény fás része nem kell, csak a levele ) aprítsd föl nagyon apróra, zutty bele. Majd a megmarad konyakra is szükséged van, ami, ugye, kb. 1 dl. Ez is zutty bele.

Kell bele még másfél-két evőkanál méz vagy barnacukor, nem púpozott, 1 kávéskanál só, egy csipet bors, és tulajdonképpen kész. Jól keverd össze. Fedő alatt párold 6-8 percig. Miután elkészült, húzd le a tűzről, és jöhet a kedvencem, csinos konyhai segítőm, Bot Mixer. Általában a botmixereknek magas, hőálló poharuk van. Nem tudok minden botmixer nevében nyilatkozni, de remélem, a tied is ilyen. Ha nem, akkor ehhez hasonló edényt kell keresned. Na, most kell a fej lilahagyma, amit vágj ketté, az egyik felére dekorációs céllal lesz szükséged, tedd félre. Már itt tartunk, dekorálsz! A másik felét vágd ketté, és helyezd a botmixer edényébe az egyik darabot (a kettévágott kettévágottat). Erre pakold rá az elkészült cucc felét. Botmixerrel zúzd össze őket olyan állagúra, amilyet szeretsz – lehet krémes, és lehet rusztikus is. Majd ugyanezt tedd meg a másik felével is. Azért csináljuk két adagban, mert hóttbiztos, hogy tanult kollégáink a botmixergyárban félliteres poharat adtak a botmixerhez, és ha az egészet egyszerre tennénk bele, akkor a kedves kis kacsa, és barátja, liba belsőségeinek a szélrózsa minden irányába szétszóródott repeszeit ütvefúróval takaríthatnánk le.

A leturmixolt masszát pakold rá kanállal – vagy arra alkalmas eszközzel – a már kihűlt, megalvadt, műanyag edényben lévő zsírra, aztán ezt végezd el a másik felével is. Erre az egész tortúrára azért volt szükség, mert ha most az egészet beteszed hűlni a hűtőbe, vagy a ki a szabadba, akkor pár óra múltán a kis műanyag készséget fejjel lefelé fordítva, kézzel rásegítve az egész kihuppan belőle, és szeletelhető lesz. ( ehhez teljesen ki kell hűlnie, ha nem jönne ki, akkor a szélénél kicsit körbevágva késsel rásegíthetsz )

Biztosan szembetűnt már, hogy a bazsalikomra és koktélparira, valamint a dekorációs célra félretett fél lilahagymára nem volt szükség. Ezek csak a késztermék élvezeti értékét javítják elfogyasztáskor. Dekoráld velük a tányér( oka)t és edd hozzá, mellé, rá. Jaj, várj! Nehogy nekem felkend valami Erzsébet-kenyérre! ( minden kedves Erzsébettől elnézést és utólag is boldog névnapot kívánok, nem nekik szólt ) Minden valamire való bevásárlóközpontban kapható elősütött baguette, ciabatta, ami öt perc alatt 200 fokos sütőben a sütő felső harmadában elkészíthető. Ha kibontottad, tedd rá egy tepsire, spricceld meg hideg vízzel, és a már előmelegített sütőbe told be. Látni fogod, amikor készen van. (megbarnul és ropogós lesz)

Közben a pástétom is kihűlt már. Minél inkább kihűl, annál  könnyebben lesz kezelhető. Volt már olyan, hogy nem tudtam kivárni ( általában ez van ) és fagyis kanállal adagoltam ki. Ha maradt konyakod, kortyold hozzá.

Fontos: ( most gurmék ne figyeljenek)

Ha nem kaptál kacsamájat, akkor halkan mondom, hogy vehetsz pulykamájat is..

Senkinek se szólj, nem fogják észrevenni, és így is finom lesz. Próbáltam,teljesen korrekt, kicsit más az ize, de finom.

Más: konyak helyett elhasználhatod hozzá a még szalagavatódra kapott és azóta a szekrény tetején pihenő, ősrégi tokaji aszúdat is, ezzel is finom

 

3 Tovább

My ( ejtsd: máj ) Hipotézis

Na végre eljutottam idáig, hogy lehet egy hipotézisem. Annak idején állandóan ezzel tömték a fejünket, hogy van egy hipotézisünk, és most cáfoljuk, meg bizonyítsuk, hogy valóban reális feltételezés-e.

Őrület, először kitalálunk vmi hülyeséget és gyűjtünk hozzá a hülyeséget alátámasztó információkat, meg önigazolunk. Nagyon ráértek velünk foglakozni... persze némelyik haszontartalma megkérdőjelezhetetlen, de nem ezek voltak többségben.

Na hát akkor ez sem fog kilógni a sorból:

Azt feltételezzük kedves gyerekek, hogy az ember futás és a főzésbeli képességei az agy ugyan azon spektrumában helyezkednek el, tehát magyarul aki tud futni, az tud főzni is. Futni ugye mindenki tud, a hipotézisből kiindulva akkor főzni is. Ráadásul mivel a mértékegységei nem összehasonlíthatóak, mert ugye mi a főzés mértékegysége az 1 lábas, ( mondjuk ez lehetne a futásé is ) vagy mi? Ezért mindegy, hogy milyen sebességgel tudsz futni, nem befolyásolja a főzésbeli képességeidet.

Ennek a hipotézisnek csak arányszámai vannak:

Ha futottál már busz után, akkor biztosan tudsz rántottát készíteni

Ha futottál már a ház körül, akkor biztosan készítettél már sült krumplit

Ha futottál már kutyával ( előle, vagy vele ez most nem számít ), akkor biztosan tudsz készíteni spanyol omlettet ( esetleg erről később, akit érdekel )

Ha futottál már szigetkört ( lehet a Margitszigeten, de beleszámít a sziget feszteken a mobil Wc-k és a bárpultok, kifőzdék közötti távolság is , illetve ha fent leírt kategóriákban többször is indultál, azok összeadódnak), akkor biztosan tudsz készíteni konyakágyban párolt kacsamáj pástétomot, ráadásul rávilágítunk egy a davincsi kódhoz hasonló rejtjeles üzenetre is a készítése közben

nem hiszed, na nézz vissza később...

 

 

 

0 Tovább

A 70 százalékos összeesküvés elmélet

Tele van az internet összeesküvés elméletekkel, talán nem baj, ha eggyel gyarapítom. Az emberi test 70%-a víz. A Föld kb. 70%-át víz borítja. A vízben meg ugye halak élnek. Na most, ha mindezt egybe vetjük, akkor egy nagggyon bonyolult matematikai számításból kiindulva az emberek 70%-a szereti a halat. Nem kizárt, hogy te is. Tegyünk egy próbát.

Nem borzolom tovább a kedélyeket, elárulom a titkot, ehhez a recepthez halat kell szerezned. Erre három lehetőség is kínálkozik. 1. Elmész horgászni. Mint a hüvelykujjad vadászni régen – emlékszel! Ezt rögtön vessük is el, mivel a recept elkészítéséhez 15-20 percre van szükséged, nem engedhetjük meg azt a luxust magunknak, hogy most damil csomózási tippekkel kezdjelek el traktálni. A 2. módszer – ha még anyáddal élsz, akkor kiveszel egyet a fagyóból. És most ne ebből induljunk ki. A 3. lehetőség – lebattyogsz a sarki éjjel-nappali közértbe (kösz, Tibi!), és veszel egyet. Egyébként minden hiper és szupermarketben kapható. Tudod, madaras teszkó. Na de milyet?

Most az jutott eszembe, hogy ha ezt olvasná a Remzi vagy a Dzsémi ( de mé’ olvasná el ), akkor saját kezével vetne véget a kari erének, mert azt mondom, hogy a recepthez a legjobb a lazac, vagy a fogas. De elsőre NE VEGYÉL hozzá lazacot és fogast! Miért?!

Mivel a recept kezdő, a gasztronómiában még járatlan, ámde igen ambiciózus érdeklődőknek szól, ne egy 3000 + Áfa/kg alapanyaggal kezdjünk el kísérletezni. Amire szükséged van, az a pangasius. Olcsó, könnyen beszerezhető, nem harsányan halszagú, és persze ebből kifolyólag nem is a best-of minőség, de most nem is erre hajtunk. Jó lesz, nyugi.

Megvan a hal, dobj a kosárba tejszínt, de főzőt, és ne 10%-osat, hanem 20-at. Rá van írva az elejére nagy számokkal. (ha nem tudtál pangasiust venni az éjjel-nappali közértben, ami hihetetlen, akkor vegyél bármilyen fehérhúsú halat, ami egy kritériumnak feleljen meg: filé legyen – nincs benne a gerince, jaj és ne legyen hekk, vagy ponty ez most nem az a nosztalgiabuli ) Vegyél rozmaringot is. Az a jó, ha cserepeset veszel, ami azért menő, mert azon kívül, hogy főzöl, már kertészkedsz is. És megalkottuk a legújabb okosságot, a garden-gasztrót. Kell még fokhagyma, meg őrölt szerecsendió.

Tételezzük fel, hogy haza is értél. Előítéleteim vannak. Ha te most tényleg nekiálltál halat készíteni, akkor vagy tényleg rákaptál az ízére, vagy a csajodnál akarsz bevágódni. Ez viszont azt jelenti, hogy trendi.

A megvásárolt halat megfosztod a csomagolásától, és úgy, ahogy van, jegesen, belevágod egy tál hideg vízbe. Visszaengeded a természetes közegébe. Fontos, hogy hideg vízbe, mert a meleg víz összekülönbözik a jéggel, és ez roncsolja a hús rostszerkezetét. Ha az utolsó mondatot nem értetted, ne foglalkozz vele. Lényegi információval nem járult hozzá a témához. Na, a hal kb. 15-20 perc alatt kienged szobahőmérsékletűre – egyébként felhívnám a figyelmedet, hogy megint főzöl. Ez alatt a 20 perc alatt olvashatod a kedvenc magazinodat, vagy a fagyasztott hal csomagolását böngészheted. Feltűnik majd, hogy a termék 30%-ban tartalmaz vizet, visszacsatolva a címadó bűvös 70%-ra, mert akkor ezek szerint 70%-ban halat tartalmaz. A kör bezárul.

A kiolvadt halat semmi esetre se fűszerezd meg semmivel. Fektesd le őket – nem azért, mert elfáradtak -, egy deszkára, tálcára, tányérra, valamire. Itasd fel róluk a vizet. A legjobb erre a papírtörlő, de persze jó papírszalvéta, meg hát minden, ami nedvszívó, és belefér a főzés közbeni alapvető higiéniai rendszabályokba. Tehát konyharuha, mosogatószivacs, szőnyeg nem… Az egyik oldalukat hintsd meg egy csipetnyi sóval, borssal. Na most, mi az a csipetnyi: a hüvelykujjad és a mutatóujjad összeszorításakor a két ujjad közé szorult mennyiség a csipetnyi. Nem SI mértékegység. Fontos, hogy az ujjaid összeszorítása előtt dugd be őket a sóba, borsba, és a szorítás ebben a közegben történjen.

Végy elő egy serpenyőt. Na, kezdődik. Mi az a serpenyő? Ez csak van otthon. Rántottát mindenki szokott csinálni. Egy nagyon kevés zsiradékot kellene használnod, mi legyen ez? Sztem olívaolaj, de egy teáskanálnál ne legyen több. Ezt öntsd a serpenyőre, majd tedd fel a nagy fokozatra állított tűzhelyre. Ezzel párhuzamosan a sütőt kapcsold be 200-210 fokra. (Vízszintes, bold, de már tudod) Várd meg, míg az olaj eléri a kívánt hőmérséklet a serpenyőben. Ezt szeretem a legjobban – várd meg, míg az olaj eléri a kívánt hőmérsékletet?! Az agyamra megy mikor ilyeneket olvasok. Egy friss felhasználó honnan tudná, mikor forrósodott fel az olaj, anélkül, hogy maradandó sérüléseket szenvedne? Ha az olajból ha füst gomolyog, akkor túl van azon a határon, amikor még összetevőként számba vehetnénk. Ez biztos. De akkor mikor jó? Dugd a kezed a csap alá, és spriccelj bele a kezeden lévő vízből az olajba egy keveset. Ha sistereg, serceg, fröcsög akkor jó. Helyezd bele a halat a befűszerezett oldalával lefelé. Most gyorsan a feléd néző oldalát is az előzőekben leírtaknak megfelelően sózd-borsozd. Mindkét oldalát kb. másfél percig pirítsd nagy lángon. Barna kérge lesz. Ha elkészült, vedd ki egy tányérra. Vegyél elő egy tepsit. Vágj le annyi szál rozmaringot – kb. 5 centit, ahány halfilét előkészítettél. Tedd a rozmaringot a tepsibe, tedd rá a halakat, és most lesz szükség a boltban megvásárolt tejszínre. Önts 2 decit egy nagyobb kb 0,5 literes pohárba vagy edénybe. Zúzz össze három gerezd fokhagymát – ha a csülkös receptet elkészítetted, akkor tudod, hogy kell meghámozni -, ha nem akadtál meg a zúzd össze a fokhagymát-on, akkor van fokhagymaprésed, és már lezúztad. Ha megakadtál, akkor nincs. Ez esetben lapítsd ki egy nagy késsel – lsd. pók -, és kockázd apróra. De módszer az is, ha lereszeled sajtreszelőn. A fokhagymát tedd a tejszínbe. Ebbe is kell csipet só, és egy kávéskanál őrölt szerecsendió, meg a maradék lé amiben a halak sültek a serpenyőből. Tegyél hozzá még két evőkanál olívaolajat és másfél deci fehérbort is– ezt nem írtam a bevásárló listához, mert ez remélem, van otthon, és ha van, akkor száraz, mert az a jó. Keverd össze és öntsd az egészet a tepsiben lévő halra. A tepsit szorosan zárd le alufóliával. Told be a sütő felső 30%-ába. És már megint belénk csapott a felismerés!...alatta marad a sütőben 70% hely!

Süsd 15 percig. Már megint van időd. 15 perc után kapcsold a sütőt grill fokozatba. Ha nincs grill fokozatot, akkor hagyd a fenébe úgy, ahogy van. Távolítsd el a tepsiről az alufóliát. Süsd tovább még 10-15 percig, amíg aranybarna nem lesz. Vagy bronzbarna. Vagy milyen barna van még, ami jó? Csokibarna. Kész. Kiveheted a sütőből, és a tepsiből egy tányérra tedd ki a halakat. Jó lenne, ha lenne otthon botmixered. Mert ha van, akkor nagyon nagy okosság jön. A tepsiben lévő, első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő masszának fontos szerepe van. Dobd ki belőle a rozmaringszálakat, és öntsd a maradékot a botmixer poharába. Turmixold össze. Akkor jó, ha homogén elegyet kapsz. Nem baj, ha kerülnek bele apró haldrabkák is. A lényeg, hogy az egész massza kerüljön bele. Ezt a masszát öntsd a halra, mellé, köré, és voilá, már megint főztél. A sok rizsát kivéve ( jut eszembe, köret! ) az aktív főzés a te idődből kb. 15 perc + közért vett igénybe.

 

Ez a recept is továbbfejleszthető, pl dobhatsz a tepsibe a hal mellé, vagy rá kapribogyót, vagy citrom reszelt héját, de bor helyett mehet bele esetleg kb 5 cl konyak, a fantáziádra van bízva.

Alapesetben szinte minden normális halreceptben benne van a citrom, vagy a citrom leve. Én direkt nem írtam az elején, mert szerintem a citrommal akkor locsold meg a halat, ha nem sikerült jól elkészítened és olyan borzalmas lett, hogy ezzel palástolnád.Ez így finom, ahogy van.

Még egy mondat a köretekről. Nagyon finom barnarizzsel, vörösrizzsel, egész zöldbabbal, vagy hosszúmetélttel.

Ennek a kajának az elkészítése rövidebb ideig tart, míg a bejegyzés elolvasása.

Most nem tudom mit gondolsz, hogy a hal elfogyasztása után mi most az általam kreált összeesküvés elméletet cáfoltuk, vagy bizonyítottuk.

1 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek