Van élet a ponty után

Azt mondják az okosok, hogy kevés halat eszünk mi, magyarok. Hát persze, hogy kevés halat eszünk. Hát, ja. Én is kevés halat eszem. De miért? ..na megmondom.

Ennek két fő oka van sztem:

Egyszer van az a halas recept, ami körül akkora a felhajtás ( hogy azt hiszed túl nagy kunszt ), meg misztikum, hogy bele sem mersz fogni. Megmérik a belső hőmérsékletét a lazacnak ( ami ugye meg mi ), meg legyen hozzá mediterrán, vagy indiai fűszered otthon, stb. MIIII? na jó erre nekem nincs időm, ennyi.

A másik ok: mit lehet a halból csinálni? meg ugye mi is az a hal? bioszból kb 30 éve mondtak valamit, hogy aszongya hogy: a legismertebb hal a pontyfilé, vagy mi.

Abból meg mit lehet csinálni? Rántott pontyot, meg halászlevet? na hát ez nem túl trendi manapság ( pedig finom mindkettő és nem is bonyolult, de ez majd máskor)

..és akkor abba bele se menjünk, hogy megveszed a pontyot és ha nem jó a forrásod, akkor tuti, hogy iszapízű, ( na arra kiváncsi lennék, aki ezt először mondta, hogy iszapízű vmi, biztos a hévízi iszapfürdőt belsőleg is tolta, fene a gusztusát) vagy zsíros, egyszóval: nemleszfinom

A lényeg, hogy nem trendi (többször nem írom le), és nem nagyon tudsz elképzelni egy baráti összejövetelt, vagy egy csajozós estét ahol be akarsz vágódni, ahol rántott ponttyal villantanál mi?

Vannak 15-20 perc alatt elkészíthető tuti halak, amik finomak, trendik. Te is meg tudod csinálni.

na később szállítom a receptet is

 

0 Tovább

Női verzió: Szex és New York közben sült pulykacomb

Sörben sült csülök

Hozzávalók:

1. Végy magadhoz pénzt. Menj el a Vösörmarty-térre. Ha a Zserbó neked jobb kézre esik, akkor veled szemben van a H&M. Most vagy jó helyen. Menj be, és a nálad lévő pénz felét simán költsd el. Ha lelkifurdalásod van, akkor nem tudsz továbbjönni. De lehet Promod, Zara, bármi. A lényeg, hogy vásárolj. Érezd jól magad. Ez a főzés egyik alapismérve. És bármilyen hihetetlen, már főzöl.

2. Hazafelé ugorj be a MédiaMárktba, DVD tékába, és vegyél/kölcsönözz ki egy sorozat DVD-t. Fontos: SOROZAT DVD-t. Narancsvidék. Szex és New York. Szívek szállodája. Bármilyen hihetetlen, erre mind szükséged van a főzéshez.

3. Vedd meg az alapanyagokat is valahol. Persze, nyugodtan vegyél pulykacombot csülök helyett. Tényleg! Ha felső comb, akkor nincs benne ín. Ha alsó, akkor figyelj az inakra.

Elkészítés:

Menj haza, és tedd be a DVD-t. Indítsd el. Nyomd meg a pause-t. Nyugi, kb. tíz perc múlva megnézheted.

Vegyél elő egy jénait.

a jénai

Helyezd bele a pulykacombot ugyanolyan rutinnal, mint amikor a pasid négy hónap után virágot hoz neked, és azt gondolja, hogy milyen jófej, hogy már megint virágot hozott neked.

Gyerekkorodban margarétával játszottál - ha játszottál - szeret-nem szeret játékot, és az öt akkor volt nyerő, ha szerettel kezdted. Öt gerezd fokhagymára van szükséged.

A fokhagymának héja van. Úgy is mondhatjuk, hogy kérge. Hasonlóképpen, mint a pasidnak, amikor három napja nem borotválkozott, mert pihenteti a bőrét. Na ezt kell eltávolítani. A technikát lesd el a fiúknak készült változatból. Szórd a pulykacomb köré, alá is jusson.

jénaiban a comb

Na, most vagy bajban, ha nincs pasid. Akkor nincs söröd. Akkor az egész el van …

Most jön a félliteres üveg. A férfiak szerint minden sörnyitó. Igen, minden! Fogkefe, WC ülőke,…. mondjuk a függönyt nem értem. Ha sikerült felnyitni, öntsd rá a fokhagymás pulykacombra. Ja, dehogyiiiis! Kell egy edény, amibe beletöltöd a sört, egy teáskanál sót, egy kávéskanál borsot, és négy-öt evőkanál mustárt. Ez a keverék hasonlít a Mai-Tai nevű koktélra, amit ha nem ittál, akkor Szex és New York DVD-d sincs. Ez esetben a fiúk változatánál folytasd, kérlek.

Az egészet öntsd a tálban lévő pulykára és kicsit paskold meg vele,

(én teszek rá pluszban még egy kis mustárt )

én kicsit még pluszban megpaskolom mustárral

szórj rá barnacukrot. Kb mindenhová jusson, ha mindenképpen mennyiséget kell mondani, akkor sztem 2-3 evőkanál.

barnacukorral

 

Tedd rá a tetejét, told be a sütőbe. Kapcsod be. 200 fok. Na most jöhet a DVD! Ha igazi versenyző típus vagy, akkor vagy már lekopott, vagy éppen festés előtt áll. A körmöd. Van rá két órád.

Vedd le a jénai tetejét, és kb 200 fokon pirítsd addig, amíg a csülök bőre ropogós nem lesz, és sötétbarnává nem változik. Az egész műveletet – a fedett jénai esetén is - félóránként szakíts meg azzal, hogy egy merőkanállal a saját páclevét rámered a csülökre.

majdnem kész

Ha van otthon babérlevél, akkor mehet mellé 2-3 darab, de pl mellédobhatsz egy almát is félbevágva, vagy szilvát, vagy egy fél vöröshagymát.

Innentől kezdve alkotói tevékenységgé válik a dolog.

Tiszta szabadságfiling...:)

Szóval a vásárlást leszámítva a főzés aktív időtartama kb 10-15 perc, a többit nem te, hanem a sütő csinálja…..gondolom közben már bekapcsoltad a dvd-t is…

kész

 

 

0 Tovább

Férfi verzió: Sörben magától ( micsoda tehettttség ) megsült csülök, variációk két nemre

Sörben sült csülök

A sörben sült csülöknek két összetevője van: a sör, és a csülök. És van egy harmadik. Az idő. Mindenképp olyan napra essen, mikor a kedvenc csapatod játszik, és ezt közvetítik, vagy éppen a legújabb pléjsztésön kalózszoftvert töltöd le a netről, de már rögtön telepíteni is szeretnéd.

Menj le a legközelebbi boltba, ahol a kedvenc sörödet kapni – oké, melyikbe? tökmindegy -, vegyél belőle három üveggel (de ne alkoholmenteset!), ebből egyet igyál meg útközben hazafelé, a másikat meg közvetlenül főzés előtt.

Nem mintha bátorságra lenne szükséged, vagy mintha a feladat megkívánná, te kívánod meg.

Ja, nem írtam le, kell lennie egy csülöknek is otthon. Milyennek? A lehető legegyszerűbbnek. Semmiképp ne nyers csülköt vegyél – ja, ha nem említettem volna, a csülök egy négylábú állat lába, disznónak hívják, cizelláltabb kultúrában sertés. Na most, ennek az állatnak a hátsó csülkére van szükséged. Még egyszer mondom, ne nyers csülköt vegyél! A legjobb a sima füstölt csülök, de ha egy közeli bevásárlóközpontban főtt-füstölt csülköt sikerül kapnod, akkor az is tökéletes erre a célra. És most ne menjünk bele gyártástechnológiai problematikákba, elégedjünk meg azzal, hogy főtt-füstölt csülökkel is el tudod készíteni.

Ha elmúltál harminc, akkor édesanyád biztosan készített már neked tulipános ládát, vagy stafírungot – tudom, ez utóbbi igaziból lányoknak készül, de ebben a metroszexuális világban ennek már semmi jelentősége, lépjünk tovább. Szóval, visszatérve anyádra, kellene elővenni egy jénai tálat.

jénai

 

(Ha nincs jénai, akkor jó római, vagy európa tál is, legrosszabb esetben lehet egy magas falú tepsi, de akkor la kell takarni sütés közben a kaját, tehát macerás)

Ebbe minden előkészület nélkül, hirtelen felindultságból belehelyezed a csülköt. Ja, a csülök ne legyen nagyobb, mint másfél kiló. Nem kell lemérned, rajta van a csomagoláson.

Aztán fogsz egy fej fokhagymát – ehhez nem kell wiki (ha Wiki az előző csajod lett volna, akkor utólag is elnézést. A szerző.) – és öt gerezdet letépsz, leszakítasz róla. Fontos: a fokhagymát el kell választani a héjától.

fokhagyma héjjal

Nagyon fontos: a két végén bemetszést kell ejteni. Ha valaki itt elveszítené a fonalat, és netán kétségei támadnának az előzőleg leírt focimeccs, játékletöltés kapcsán, úgy jelezném, hogy öt perc van hátra a főzésből. Öt! Akkor most késsel, mint a pókot gyerekkorodban, agyonnyomod – egyesével – őket. De nem teljesen laposra, a leve ne folyjék ki. Ellentétben a pókkal. Így már a héja könnyen lejön.

fokhagyma héj nélkül

A foghagymákat szórd hanyagul – mint a zoknidat a mosógép mellé – a hús köré. Egy-kettő jusson alá is. Most jön a sör! Igen! És most az utolsó, a harmadik sörről van szó. Ez az, amibe nem ihatsz bele. Szükség van mind a fél literre! Ezt a fél liter sört öntsd ki egy bármilyen edénybe, amibe belefér. Vegyél elő mustárt, lehetőleg franciát, és keverj bele a sörbe négy evőkanállal. Vagy öttel. Tegyél bele egy-két kávéskanál borsot, majd keverd el. Nem baj, ha úgy néz ki, mint a takony. Ezt öntsd rá a jénai tálban lévő csülökre( a képen a csajos verzióból való pulykacomb van, ez ne zavarjon meg )

én még egy kis plusz mustárt is teszek rá

(én teszek rá még pluszban egy kis mustárt )

Akkor csináltad jól, ha a csülök kb 1/3-1/2 részét lepi el a trutyi, ha nem így van, akkor vszínűleg túl nagy jénaiba tetted a húst. Ekkor a problémát úgy orvosolhatod, hogy a csülköt körberakod egész krumplival, amely Archimedes szerint a folyadék térfogatát növeli. Szerintem is. A lényeg, hogy a csülköt kb. félig lepje le a massza. A krumplit hámozd meg, mielőtt beleteszed mellé.

Fogj egy fej vöröshagymát. Vágd ketté, és a két fél darabot szintén dobd be a jénai tálba. Ez is hámozd meg. Előtte. Ha füstölt-főtt csülköt vettél, akkor a páclé már tartalmazott sót. Páclé: az, amivel nagyipari módszerrel elő-injekciózták a csülköt, mielőtt te megvetted. Így kb. egy teáskanál sóra lesz szükséged. De nem púpozott kanál! Ha nem iszol teát, akkor kb. fél evőkanál. Ha csak sima füstölt csülköt vettél, akkor ennek a másfélszerese. De ez függ a hústól, és a te só iránti érzékenységedtől is. Nyugi, bármikor utánsózhatod. Persze, annál jobb, minél előbb kerül bele a só, mer' így ívódik bele. A sót szórd a húsra és a dzsuvára.

Kell még barna cukor. Egyenlő nádcukor. Nem egyenlő barnított kristálycukor! Na, ebből kb. 2 evőkanál kell. Lehet egy kicsivel több, ahogy érzed. Ezt is szórd rá a húsra, és köré.

cukorral beszórva

És itt álljunk meg. MEG KELL PASKOLNI a csülköt, ismerős nem? Próbáld meg úgy, hogy mindenhová jusson a cuccból. Az egész bizarr. Ezért inkább fedjük le. A tetejével a jénainak. Most kell bekapcsolni a sütőt. (a sütő az, amiben azokat az edényeket tartod, amikről gőzöd sincs, mire valók. Pakold ki, és kapcsold be. Ha itt elakadtál, akkor nem tudsz továbbjönni.) Kétszáz fokra kapcsold, nem tudom, hogy gázsütőd van, vagy elektromos, de mindegy is, mindegyiken van hőfokszabályozó és funkcióválasztó gomb. Ha Karancs típusú sütőd van, akkor megint nem tudsz továbbjönni. Anyámnak is az van. Na jó, azon kb. kétharmad erősség kell. Olyan üzemmódot kell választanod, ahol a két vastag (bold) pálcika vízszintes és egymással párhuzamos.

sütő

 

Mehet a jénai a sütőbe, még mielőtt felfűtene. A hideg, de már bekapcsolt sütőbe tedd bele a jénai tálat.

majdnem kész

 

Ez fontos! Egy későbbi eszmefuttatásban beszélünk majd a jénai tál strapabíróságáról. A tálat vízszintesen kb. középre told be a sütőbe. Ha van nálad óra, akkor nézd meg. Ha nincs, keress egyet. Most van két órád. Arra, hogy bármit csinálj. Megnézd a meccset. Vagy telepítsd a játékot. Söröd már nincs.

Csülöknagyságtól függően másfél-két óra elmúltával villával tudod ellenőrizni. Ha beleszúrod, és puhán, lazán átmegy a felső bőrrétegen, akkor megfőtt. Ha főtt volt, akkor még egyszer megfőtt. De már a te páclevedben. Vedd le a jénai tetejét, és ugyanezen a hőfokon süsd kb. addig, amíg a csülök bőre sötétbarnává - sztem kicsit sötétpadlizsánná - változik. Ez 30-45 percig tart.

majdnem kész

Az egész műveletet – mér a fedett jénai esetén is - félóránként szakíts meg azzal, hogy egy merőkanállal a saját páclevét rámered a csülökre. Kidobáskor, bedobáskor, lefújáskor, reklámkor. Ha megpirult, kész. Vedd ki, vágd föl, edd meg.

kész

Persze, ha nagy gurmé vagy, akkor tehetsz még mellé szinte bármit...persze a jóizlés határain belül. pl 1 alma, vagy 1 vöröshagyma, vagy narancs, persze félbevágva, vagy mindkettő, vagy 2-3 babérlevél, ha tudod, hogy mi az, ha nem, akkor inkább ne.

A részedről az egész művelet kb 15-20 perc melót igényel, a többit a sütő végzi.

0 Tovább

A kezdetek...

...khhhhm...akkor elkezdeném.

Azért hoztam létre ezt a blogot, mert elegem van egy csomó mendemondából, meg misztikumból, ami a főzés és egyáltalán a kulinaritás ( ! ) körül kialakult.

Nincs előképzettségem ( ó már hallom is a, hogy pont ezért nem jó ), hacsak az élet nem az, de az mondom mindenki, MINDENKI tud főzni, legfeljebb még nem tudja, hogy tud....

Világos nem? nem?de

Nem akarok rögtön belecsapni, de ízelítőül két recept címe, ami tulajdonképpen egy recept a kétféle nem által elkészítve:

Férfi : Sörben sült csülök meccs közben

Női: Sex és New York közben sült pulykacomb

 

sztem első körben ennyi...

 

3 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek