Tény: Nálam, nálunk, nálatok, nagyon népszerű a pizza. Biztosan van olyan bejáratott hely, ahonnan házhoz rendelsz. Te is végigjártad az utat, melyet neves és névtelen pizzázók szórólapjai öveznek, hogy: innen rendelj, meg onnan, mert ez az igazi olasz, meg a legeredetibb olasz, és ha valami ennél olaszabb, az akkor már csak a Bászszpenszer.

Tutira tapasztaltátok, hogy rendelésnél nem csak arra kell figyelni, hogy honnan rendelsz, hanem arra is, hogy mázlid legyen, és ugyanaz a szakács készítse el a pizzát, aki azt a fajtát készíti, amit szeretsz. Az egész felér egy torpedó játékkal. Felhívod a pizzériát, benyögöd, hogy A/2, és nem tudod meg, hogy talált süllyedt-e, csak ha kihozták. Egy konkrét órarendet kell vezetned, hogy mikor melyik pizzériában ki az ügyeletes, mert egyébként nem tudsz biztosra menni.

Na, nekem ebből lett elegem. Itt egy saját fejlesztésű hibrid pizza recept. Nem olasz, saját, de minimum hozza, ha nem üti az elvárt színvonalat, ráadásul teljes kiőrlésű lisztből készül, sőt, Te készíted, így a minőség és a szakács mindig ugyanaz.

Bátorság, egyszerű elkészíteni. Nagyon illik hozzá egy pohár száraz, fehér bor, és ahogy azt mindig is tartottam:

Ha nem tudsz magadból, akkor meríts egy pohárból bátorságot, illetve a bátorság mértékegysége a deciliter.

Előkészület 5 perc, gyúrás 5-10 perc, sütés kb. 10-15 perc. Ez a tészta pihentetetésével együtt annyi lesz, mint amennyi idő alatt kiér hozzád a futár a hideg pizzával…

Szükséged lesz 35-40 dkg (sosem mérem ki, a kilós zacskó kicsit kevesebb, mint fele) teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztre. Ettől nem kell megijedni. Kiváló íze lesz, nem faforgács. Szinte minden nagyobb gazdaságos üzletben kapható. Készíthető belőle vékony és vastag tészta is.

1 db instant élesztő, és a gasztro gardenből bazsalikom, oregánó, snidling (persze használhatsz őrölt fűszereket is), tej, kis cukor, vagy méz, só, olívaolaj, 2 db sűrített paradicsom konzerv, és feltétnek amit szeretsz. Nálam a következő a nyerő: feketeerdei vagy serrano sonka, csípős kolbász, pepperóni vagy csípős paprika, az egyik felén hagyma, a másikon kukorica és sajt.

Gyúrás (csatolva a konyhai fitnesszhez):

Fogj egy mély fém keverőtálat, és nagy szűrőn szitáld bele a 35 dkg lisztet. Önts kb. 2 dl tejet egy pohárba (azért kb., mert ez attól függ, hogy 35, vagy 41 dkg lisztet sikerül leszitálnod), mikróban langyosítsd meg. Fontos, hogy ne legyen forró, csak langyos. Tegyél bele egy kávéskanál mézet (vagy cukrot), alaposan keverd meg, borítsd bele az instant élesztőt és kicsit keverd fel, majd tedd félre, míg felfut, mint a pincerockzenekar szőnyegbombázáskor. Ez annyit jelent, hogy feljön a tej tetejére és ilyen romlott tejszínhab állagú lesz. Amíg ezt a kellemes állagot nem éri el, addig tegyél a liszthez 1 teáskanál sót, egy evőkanál morzsolt bazsalikomot és ugyanennyi oregánót (persze, ha friss van, az a legjobb, akkor aprítsd fel és úgy tedd bele), 2 evőkanál olíva olajat. Öntsd bele a felfuttatott élesztős tejet és alaposan gyúrd össze. Elég egy kézzel, mert akkor a másikkal még anélkül tudod kinyitni a csapot kézmosáshoz, hogy előtte savba kellene mártanod. Szóval addig gyúrod, gyömöszölöd, forgatod, amíg érzékeny búcsút nem vesz a tál oldalától és a kezedtől is, azaz már több marad benne, mint rajtad. Ha túl ragacsos lenne, mert esetleg a szemre kimérésnél nem pont 35 dkg lisztet tettél bele, akkor közben a tiszta kezeddel szórj bele még egy kicsit. Ez 5 perc alatt megvan. A végén egy nagyon bonyolult origami következik. Hajtogass belőle gömböt. Ilyennek kell lennie:

Ha kész takard le egy konyharuhával, és tedd fel a radiátorra, ha meleg (a radiátor), ha nem, akkor kapcsold be a sütőt a legalacsonyabb hőfokra (nálam 50 fok), majd ha ezt elérte, kapcsold is le, nyisd ki az ajtaját, és hagyd, hogy kicsit visszahűljön és csak langyos meleg legyen. Tedd be a tálat letakarva, és csukd rá az ajtót. Legyen bent 30 percig. Ilyen lesz, ha megkelt:

Addig bontsd ki a 2 db sűrített paradicsomot. Ha szezon lenne, azt mondanám, hogy 4-5 paradicsomot botmixerrel turmixolj össze a sűrített paradicsom konzerv helyett, de most így télen nem érdemes, mert ezeknek a holland-spanyol feketén leszedett, aztán ide, a mindenevő kis hazánkba szállított paradicsomoknak most fagyott koszosvíz íze van. Szóval, öntsd bele őket egy mélytányérba, darabolj bele egy nagy marék snidlinget vagy 2 vékonyabb újhagymát, két lapos evőkanál ketchupot, egy evőkanál oregánot, sózd meg, keverd össze. Készítsd elő a feltéteket. Reszelj sajtot, kockázz sonkát, karikázz csípős kolbászt és paprikát, esetleg kukoricát, hagymát.

A tészta sütőben 30 perc alatt megdagadt. Borítsd ki egy lisztezett nyújtódeszkára, vagy a pultra. Nyújtsd ki. Nyújtás közben, forgasd is. Addig csináld, míg nem lesz kb. 2 mm vékony és olyan alakú (remélem nem amőba), mint a legnagyobb tepsid, ami még belefér a sütőbe.  (Én a vékony tésztát szeretem, aki a vastagot az hagyja dupla ilyen vastagra). Kapcsold be a sütőt vízszintes bold (alul és felül is süt) funkcióra, 200 fokra. Közben a tepsibe önts egy kis olívaolajat, és papírtörlővel kend ki, közben a papír fel is itatja a felesleget. A kinyújtott, vékony tésztát óvatosan tedd a tepsibe és igazgasd el benne. Villával szurkáld meg pár helyen, aztán a tetejét kend meg az előkészített paradicsomos okossággal, tedd rá a sonkát és a kolbászt, majd az előmelegített sütő felső harmadába told be. 5 perc után vedd ki, tedd rá a csípős paprikát, pepperónit (vagy ki mit szeret), reszelt sajtot, stb.-t, és mehet vissza a sütőbe, míg a sajt meg nem barnul. Ez sütőtől függően 6-8 perc.

A feltétek szabadon váltogathatók a lényeg, hogy az elősütés alkalmával kerüljenek rá a sonka, vagy szalámi karikák, illetve azok a feltétek, amik levet ereszthetnek (pl gomba, paradicsom). Erre azért van szükség, mert nem kemencében sütöd, és így elkerülhető, hogy a pizzát túlsüsd, vagy vizes maradjon.

Fontos, hogy nem kell rá 4 cm magasan feltéteket pakolni. Mert az íz nem áll egyenes arányban a feltétek vastagságával. Találd meg az arányokat. Az általam készítetten, az egész nagy adagon van összesen: 8 dkg serrano, 8 dkg csípős szalámi, egy fél lilahagyma, 3 evőkanál kukorica, 8 db egész kb. 8cm-es pepperoni paprika, de félbevágva, és 30-40 dkg sajt.

Gyűjtheted a borravalót.