A farkas először gyanútlanul szemlélte a nagymama ágyából a kislányt. Kicsit elalélt volt még a nagymama bekebelezése után. Mondjuk ki: megülte a gyomrát az öreglány. Teljesen érthető, hiszen a mese történetének kedvéért, egészben kellett lenyelnie, nehogy megsérüljön. Mert, ha jön a Vadász, és felvágja a megbeszélt kíméletes módon az ő hasát, akkor a nagymamának sértetlenül, nem pedig véresen kell előbújnia, mert mit szólnának a gyerekek, meg ugorna a gázsi is. Aztán meg a gatyája is rámenne a biztosítási lére, amit a nagyapónak fizethetne a nagymama esetleges elhalálozása után. Sőt, akkor a nagymama szerepére valakinek be kellett volna ugrania a következő mesében, erre meg csak egy figura volna alkalmas. A súgó, aki mindenki szerepet kívülről fúj, és ez mostanában Jumbó volt….Szóval gondolhatjátok, nem volt kellemes belegondolni Jumbó az elefánt egészben való lenyelésére. Szóval eleinte gyanútlanul szemlélte a kislányt. Minden úgy zajlott, ahogy az meg volt írva. Kalács, bor, kiskosár, pirosnak is piros volt. De mégis. Aztán rájött, mi zavarja annyira. A bajusz. A kislány bajuszos volt. Hiszen ez nem is Piroska! Úristen! Ez a Vadász! De mire ezt észrevette a Vadász előkapta a kalácsba belesütött parabellum típusú kézifegyvert, és lőtt. A farkas utolsó gondolata az volt, amikor megbánta, hogy nem adta meg a Medvének a pókertartozását. Tudhatta volna, hogy a Medve nem felejt, és kicsináltatja valakivel…, dehogy épp a Vadász…sosem gondolta volna róla…

Megállíthatatlanul itt a tavasz, ennek bármilyen hihetetlen, de egyértelmű velejárója, hogy jön a nyár. Itt az ideje koktélozgatni, koktélokat készíteni otthon. Namost! Kétféle módot ismerek ezek elkészítésére. Az egyik, amikor elmegyünk és lejárjuk a lábunkat egy kis fehér kubai rumért, meg grenadin szirupért, esetleg mangó püréért, vagy mandula krémért. Igen, lehet, hiszen ezek lennének az igaziak. Nézzük a paprikatv-n, vagy a videán, hogy hogyan is kell csinálni. Így az eredeti recept szerint tudjuk elkészíteni a megkívánt alkoholos koktélt. (Észnél vagy? Alkohol nélkülit nem csinálunk, akkor igyál vanília, eper, vagy banánturmixot, alkoholmentesben úgyis ezek a legjobbak. Az energiáidat meg hagyd meg az alkoholosra.) Csakhogy. Ezek a koktél kellékek nem kaphatók mitommén 1 dl-es kiszerelésben a kedvedért. Mert neked elég annyi. Kit érdekel?! (Te a gyártók szemében olyan vagy, mint ezek a modern LED égők: kis fogyasztású. Jó tudom, bármennyit meg tudsz inni… ) Ebben az esetben, vagy annyi lét viszel 2-3 féle recept elkészítéséhez, hogy minden alapanyagot meg tudj venni, vagy max 1 féle recept alapján készül minden. A másik, hogy a blog címe nemnagykunszt. Ezért nem küldhetlek el alapanyagokért a világvégére, Indokínába, vagy Tadzsigisztánba, és nem is írhatok litániát egy koktél kedvéért. Meg nem mondhatom, hogy hívj meg haverokat és állj be a pult mögé, készülj arra, hogy a folyamatos alkoholos ellátottság biztosításának végettt egész este gyártod majd szüntelenül a piákat, bújva a receptet, hogy biztosan ugyan úgy sikerüljön, ahogy az előbb. Igaz? Az egész egy kis buliról szól a haverokkal, csajokkal, akkor ne legyen má’ tortúra (A tortúra, az minden év januárjában egy gyalogos országjárás disznóvágásról-diszóvágásra?). Én azt mondom, hogy ha igazi Caipirinha-t, vagy Tequila Sunrise-t akar(tok)sz inni, akkor menj el a csajoddal, haverokkal egy bárba és igyál. Otthon gyorsan, egyszerűen, folyamatosan, könnyen elérhető alapanyagokkal dolgozz. Improvizálj, találj ki új verziókat. Megosztok veletek néhányat. Mondjuk innentől kezdve ígérem, hogy folyamatosan, egészen őszig. Okés?

Minden koktélhoz sok jégre van szükség. Á verzió, hogy időben lefagyasztasz te otthon. B verzió, hogy lótúrót fagyasztgatsz. Bemész egy benzinkútra és veszel egy nagy zacskó kész koktéljeget. Szükség van még egy turmixgépre a zúzott jéghez, és a botmixerre is. 

Álpiroska...Caipirinha után szabadon (4 főre):

Vegyél 2-3 menta palántát (ez olyan, mint a hintapalinta J, ha sokat iszol belőle, úgy is érzed majd magad). Kell még fejenként 1-1 lime. Legyen otthon citrom és barnacukor. Kapd elő a turmixgépet. Ebben apríts, zúzz le kb 0,5 liter jeget. Fogj, egy nagy poharat önts bele 1 dl barnacukrot, önts hozzá 1 dl szénsavmentes, hideg ásványvizet, keverd el, és kevergesd, míg fel nem olvad teljesen. Tedd félre. Vegyél elő 4 jópofa poharat, amiben majd szervírozod a koktélt. Igaziból kb 3 dl-es poharak lennének a tutik, vagy a jó öreg Y-on pohár. Jöhet a botmixer. Dobj a botmixer poharába egy meghámozott citromot (héját ne dobd ki). Vágd ketté a 4 lime-ot. 4 felet facsarj a citromra. 4 szál mentának szedd le a leveleit és ez is mehet a citrom mellé. Turmixold le őket. Borítsd hozzá a felolvadt barnacukrot. Alaposan keverd el. A poharakba közben oszd el egyenletesen a turmixgépben lévő 0,5 l zúzott jeget. Mindegyikbe egyformán jusson, aztán Önts a zúzott jégre fejenként 0,5-0,5 dl silver tequilát, vagy minőségi vodkát. Minden pohárba tépkedj bele még 2-3 mentalevelet, majd fogd a 4 fél lime-ot, vágd ketté őket (így most 8 cikked van), és minden pohárba enyhén facsarj bele 2-2 cikket, majd dobd ezeket is a poharakba. Alaposan keverd el. Az utolsó stádium jön. Oszd el egyenlően a felolvadt barnacukrot és a botmixer pohárból a citromos okosságot a 4 pohárba. Ismét keverd el. Mehet bele szívószál és kész. Most már a művészeté a hely. Citromhéjjal, citrom cikkekkel, mentalevéllel díszítsd. Kóstoljátok, fogyasszátok.

Tú in van… Érzed? Nagyon frissít. Miért? Most még lehet, hogy frissít, de a második után már lazít. Ha túl fanyar, és édesebben szeretnétek (most még lehet, de nyáron a 30 fokban tilos), akkor egy kis mézzel turbózhatod fel.