Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Iskolakezdés? Akkor legyen mexikói matek!

csirke csípős recept tortilla

Nincs is jobb annál, mint egy baráti társasággal leülni, jóféle tequilát dobálni befele a gallér mögé, közben mexikói kajákat tolni, és az alkoholnak köszönhetően a régi sztorikon ismét könnyesre röhögni magunkat ordenáré módon…

Na, általában a sztorizgatás még megy. Ráadásul az alkohol elfogyásával fordítottan arányosan szaporodnak és színesednek a történetek, viszont felfedeztem, hogy a szorzatuk állandó, tehát teljes mértékben megfelelnek annak a matematikai törvényszerűségnek, amely a fordított arányosságot határozza meg… Jóvannemérted, figyejjjé:

Ha valami, mittomén, akármi, bármi, fordítottan arányos, akkor a szorzatuk állandó, azaz:

Kiöntesz nekem 4 pohárba 0,5-0,5 dl tequilát, az összesen 2 dl, akkor én mondok 1 sztorit, mondjuk jót, de csak egyet. Akkor kétszer egy az ugyebár kettő. Eddig világos?  Na, most ha megiszok két felest, akkor elmondok neked még egy sztorit, így marad összesen 1 dl tequilád, meg két sztorid, az megint kettő. Érted? Most vagy megiszom a másik két pohár piát is, és meghallgatsz újabb 2 nagyívű okosságot, így akkor 0,5x4 és akkor megint kettő a végeredmény, vagy eleged lesz a történeteimből, és elkezdesz te inni…

Ez általában a mexikói partik könnyebbik része. A neheze mindig a kaja szokott lenni, pedig max 30 perc, és akár 6-8 embert is könnyedén ki lehet szolgálni, így hát jöjjön akkor most egy gyorstalpaló. Babpüré, tortilla, partikaja, gyorsan, piával.

Vegyél készen tortilla lapot. Persze csinálhatsz is, egyszerű hozzávalói vannak, de most partira készülünk, majd máskor sütünk, mert elég szöttyögős.

Kell kb. 70 dkg csirkemell filé. Megtisztítod, felkockázod kb. 1x1 cm-es méretre, beleborítod egy keverőtálba. Kipukkantasz egy jófajta tequilát, leteszteled, hogy nehogy esetleg meg legyen romlódva, és az egész kaját elcsessze. Szóval először magadhoz veszel 0,5 dl-t, be a szervezetbe. Ha minden oké és nem mutatsz allergiás reakciókat, akkor rálöttyintessz 0,5 dl-t a csirkére, majd 1 dl olívaolajjal és 1 dl tejjel is meglocsolod, de ez utóbbi kettőt meg ne kóstold! Ezek nem romlanak meg. Mi? Mit mondasz? Hogy a tequila sem romlik meg? Azt se kellett volna megkóstolni? Te normális vagy? … téged lehet, hogy az asszony küldött… A piát főzés előtt mindig, mondom: MINDIG le kell tesztelni, na.

Akkor most kellene 2-3 evőkanál halszósz. Be lehet szerezni távol-keleti fűszeresnél, de már piacon is vettem, sőt hiperben is láttam. Párszáz forintos termék, ilyen:

csirke csípős recept tortilla

Mivel egyszerre nagyon keveset használsz, sokáig elég. Nagggyon megbolondítja a szárnyashúsokat. Érdemes kipróbálni, de ne nagyon szagolgasd teli tüdőből, mert az agyadig hatol. Ha nincs halszósz, akkor is okés lesz. Borsozd meg, de ne sózd!!! Keverd össze és tedd félre 30 percre (ne hűtőbe).

Kapj elő egy 400 g-os vörösbab konzervet, borítsd bele a botmixer edényébe, pucolj meg egy közepes vöröshagymát, ez is mehet bele, majd két paradicsomot. Kell bele egy marék apróra vágott, tépkedett bazsalikom és oregánó, ha nincs akkor szárított 0,5-0,5 evőkanál. Turmixold le (nem kell nagyon, jó ha kicsit darabos marad), majd vegyél elő egy teflonserpenyőt, zuttyants bele egy kis olíva olajat, és borítsd bele a leturmixolt cuccost. Kell bele még 1-2 evőkanál vörösborecet ( vagy 1dl száraz vörösbor), 1 kávéskanál só és friss őrölt bors. Mehet a rotyogtatás. Legalább 15 percen keresztül nagy lángon főzd. Akkor jó, ha teljesen elfő a leve, egységesen sötétbarnás a színe, és korrekt babpüré állaga lesz. Közben párszor keverd meg. Borítsd ki egy mélytányérba, mert ez kész, jöhet a csirke.

Serpenyőt tisztítsd meg (elég kitörölni most egy papírtörlővel), friss olívaolaj bele, nagy láng, aztán csirkéről öntsd le a páclevet. Sózd meg, és vagy van otthon szárított chilid, akkor gyorsan morzsolj bele 4 db-ot (kb 1-1,5cm-es kis chili paprikák), vagy egy jó nagy evőkanál erőspistabácsi is megteszi. Keverd a csirkéhez és zutty bele a forró serpenyőbe. Pirítsd, de ne szárítsd ki, ha kicsit odakap az nem baj. Ha kész (kb 5 perc), akkor szedd ki ezt is.

Most készítsd elő a tortillához a belevalókat, szépen, ügyesen, okosan kiporciózva, így mindenki hendméd készítheti piálás közben magának a tekercseket. Ez azért jó, mert aki szakácskodik, az vhogy mindig kimarad a buli feléből és akkor zuginnia kell a konyhában magában, ráadásul lemarad a poénok feléről, ha nem annyira ittasodik le, mint a többiek, így még érteni sem fogja őket és csak pofákat vág. Szóval előkészület = a szakács sem marad le semmiről, egy szinten lesz a többiekkel, persze ez még nem jelent egyértelműen magas színvonalat is, hiszen a béka segge is egy szint.

Vágj fel egy lilahagymát, paradicsomot, jégsalátát, jalapeno paprikát (ha nincs akkor sima hegyes erős legyen) és tedd félre. Reszelj sajtot (eidámi vagy gauda, esetleg vmi jóféle nagylyukú lenne a legkiválóbb), szórd egy kis edénybe. Kell egy 2 dl-es natúr joghurt, bele 1kk őrölt chili, vagy 1 teáskanál erőspista, elkevered, odakészíted. Kell egy nagy pohár tejföl, ezt is készítsd a többi hozzávaló mellé.

Szükség van egy tiszta serpenyőre, és ha megjöttek a vendégek, akkor annyi dolgod van mindössze, hogy a tortilla lapokat a serpenyőben megtöltés előtt kicsit átmelegíted. Készen vagy, így jöhet a megérdemelt ráadás pia…

Ha megjöttek a haverok, akkor szépen ki-ki megtölti a… mi? Miazhogy Kiki? Én téged nézlek, de nem figyelsz, mert engem nézel és rám ügyelsz…. Hogy került ide a nagysikerű Első Emelet frontemebre, Kiki?! … nem tudom mi volt ez… őőőő, elnézést.

Szóval miután Kiki volt olyan szíves és megtöltötte a tortillákat, akkor te is megtöltheted a poharakat, hajrá.

Az én kedvencem: jégsaláta, csirke, babpüré, sajt, csípős joghurt, tejföl, lilahagyma. Ütős. Ha mégis maradt felesleges energiátok a végén, akkor rendezhettek fekvőtámaszversenyt… Ja, várjá’ nem tudtok, mert:

Tudod hány fekvőtámaszt csinált meg Chuck Norris?....... az ÖSSZESET (thanksz for Petibácsi)

… nincs több, hát ezért

Pavella János

0 Tovább

Bászpenszer forevör az emancipációért

bab csípős recept

Miért? Kinek? Minek? Miért van az, hogy ünnepnapokon, hétvégén, vagy csak simán holtidőszakban nem tudok úgy végigszörfölni a TV csatornák között, hogy ne fussak bele egy kincsaminincsbe, vagy különbendühbejövünkbe, esetleg aranyesőjukkábanba?

Kinek szánják ezeket a filmeket? Ki a célközönség, illetve ki veszi meg ezek előtt, után, és közben a reklámidőt?

Mi az oka ennek az évek óta folyó sorozatos merényletnek ellenünk?

Ja, várjá’! Ne érts félre. Ezelőtt 20-25 évvel én is imádtam, mindet ötször megnéztem. Anyámmal puffinlekvárt vetettem volna, ha lett volna. Már nem anyám, hanem ilyen lekvár. Tudod, ez volt az, amit Szpenszer evett a hajón, mert ez volt a szponzor a kincsaminincsben. Na de ennek már minimum két évtizede. Hát ezeknek a filmeknek hogyhogy még mindig mennie kell a tévében? Talán azért, mert a jelenlegi filmtermés egy büdös nagy nulla? Oké, így van, de akkor is ennyiszer? Mer’ azt én értem, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de, ugye, azt senki nem gondolja komolyan, hogy bármelyik mai generáció egyáltalán belenéz ezekbe. Azt hiszem, hogy vagy egyszerűen nem tudom megérteni a kereskedelmi televíziózás programszerkesztői észjárását, vagy valami szörnyű összeesküvés állhat a háttérben. Meg is van!

A kereskedelmi tévék azért, hogy lenyomják egymást, összevásárolják a fél világot. Megvesznek hálivúdi egy dolláros szuperprodukciókat, meg mindenféle bentlakásos világos, nulla színvonalú realiti liszensszet azért, hogy jó nagy nézettséget söpörhessenek be. Csakhogy! Sose olvassák el az apró betűs részt. Megveszik az Élien 4 című trillert és apró betűben bevásároltak 41 db kötelezően levetítendő Bászpenszert is, és ha nem adják le, akkor 500%-os felár fizetendő, vagy leadják az Armagedddddont Brúszwilisszel (amerikai zászló, himnusz, tüzijáték, világmentővilágbékefíling... tizenkettő egy tucat), és máris nyertek 78 db Terenszhillt is, és innen már nincs visszaút! Nem tudnak mit tenni, összehívják az összes kereskedelmi tévé nagyágyúját, leülnek egy asztalhoz, és megbeszélik, hogy ha már voltak olyan hülyék, hogy nem vették észre az apró betűt, akkor legalább abban egyezzenek meg, hogy ki mikor adja le. Azonban nincs sok értelme egyezkedniük, mivel minden tévénél van legalább 200 kötelezően leadandó dühbejövünk, ezért szinte minden napra jut egy. Ennyi. Nem is lett annyira rossz az én kis elméletem. Egész hihető.

Mit akarok ezzel az egésszel? Ja! Semmit… tudom: ne kapcsoljam be a tévét és akkor nincs gond.

Már rájöttem én is, így vagy egyáltalán nincs bekapcsolva, vagy Billgrillsz szoktam nézni, ahogy megeszi a tevegyomrot. Esetleg belenézek, ahogy Neni rendet tesz a britthülyeszülők szegény gyerekeinél, vagy marad Nájdzsela, a főzés istennője, aki lassan a willendorfi vénusz alakját veszi fel (Jujjj, de tájékozott vagyok mi? Ha nem tudod, mi ez, keresd ki wikin), esetleg bekukkantok a pokol konyhájára Gordonremzihez, vagy megnézzük a gyerkőcökkel a Hogyankészült-et.

Akkor most végülis minek jöttem Bászpenszerrel? Azért, mert tegnap a NŐK napja volt, így, csupa nagybetűvel. Akkor az emancipáció (vagymi) jegyében ma meg a férfiak napja van, és ki a fene lehetne a mai recept reklámarca, mint Bászpenszer? Rittyentük egy olyan babot, hogy azonnal elfelejted a menzán megutált babfőzit, esküszöm.  Ráadásul, ha magányra vágysz, vagy egy kis meccsnézésre a haverokkal, meg a sörrel, akkor ezzel mindenki mást el tudsz üldözni otthonról anélkül, hogy verbálisan is jeleznéd eme igényedet, így elkerülheted a felesleges vitát, amiből amúgy is a csajod jön ki nyertesen, még akkor is, ha hangosan nem is mersz, csak fejben veszekszel vele. Szoktál nem?

Vegyél  10-15 dkg paprikás, csípős kolbászt, jó lenne házi, ha nincs, akkor megteszi vmi bolti is.

Kapj elő egy lehetőleg teflonbevonatú, kb  háromliteres lábost. Dobj bele 2 ek mangalicazsírt és dobd rá a kolbászt. Állítsd közepes fokozatra a főzőlapot és addig pirítsd, míg a kolbászból ki nem sül a zsír.

Kockázz fel, nem kell apróra, egy jó nagy fej vöröshagymát, vagy 2 kisebbet, dobd ezt is a kolbászhoz, fedd le és párold meg. Szükség lesz egy erőspaprikára. Ezt karikázd fel, mehet a lábosba. Közben pucolj meg 4-5 gerezd fokhagymát. Aprítsd fel, ezt viszont apróra, és párold őket együtt 1-2 percig. Vegyél elő házi paradicsomlevet és önts 2 dl-t a lábosba. Ha nincs házi, akkor jó a sűrített paradicsom is. Ebből egy nagy evőkanállal tegyél  1 dl vízbe, keverd el és ezt használd. Tegyél bele 1 kis tk sót, és őrölj bele egy jó nagy adag feketeborsot, vagy legyen 0,5 tk őrölt.

Bonts ki egy üveg száraz vörösbort, 1 dl-t boríts a bele a fortyogó elegybe, majd ugyanennyit használj saját magadban, belsőleg is, és közben mélázz el azon: sosem gondoltad volna, hogy egyszer majd Bászpenszer lesz a múzsád főzés közben.

Forrald fel az egészet, és főzd együtt 5 percig. Bonts ki egy 400 g-os vörös és egy 400 g-os fehérbab konzervet. Így, ahogy van, a levével együtt öntsd a lábosba. Alaposan keverd össze. Vedd le egész kicsire a főzőlap póverét. Várd meg míg rottyan egyet, majd onnantól számítva 30 percig főzd. Kóstold meg, ha kell sózd még meg, de fontos, hogy csak most, mert a babkonzervek lehetnek sózottak. Ha kész, akkor keverj el az egészben 2 nagy evőkanál tejfölt.

Tálaláskor mindenképpen illik hozzá még egy kis tejföl és erőspista.

Mi???Mi ez a hülyeség, hogy mivel egyed? Jajj, ez nem főzelék, mint a menzán, te antitállentum. Ez így ahogy van egy főétel, kérlek. Istenem… mivel egyed… KANÁLLAL!!!! (itt most kiabálok a kepszlokkal)

Már alig várom a 15-ét. Kitűzöm a kokárdámat, meghajolok a nemzetünk nagyjai előtt, majd az ezt követő 4 nap alatt megpróbálom elkerülni a puffinlekváros figurákat..., de szinte kizárt, hogy sikerül...

...és nem is fog. Már 16-án műsoron az egyik, aztán 17-től folyamatosan...muhahhahahahahahahhaha

http://port.hu/...es_megint_duhbe_jovunk_pari_e_dispari/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=17879150&i_topic_id=1

http://port.hu/nyomas_utana!_nati_con_la_camicia/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=17879259&i_topic_id=1

Pavella János

29 Tovább

Nem angyali szárnyak az ördög köntösében

Ahogy azt egy régi rigmus tartja: „Vége, vége, vége mindennek, vége a jó kedvünknek”, azaz elmúltak az ünnepek, elfogytak a bejglivégek, és a megbetonosodott pogácsák is. Azt gondolom, mindenki osztja a nézetemet, hogy egy kicsit úgy érezzük magunkat 24-e óta, mintha öntőformák lennénk egy szobrászszakkörön és kikentek volna belülről minket gipsszel.

Adjunk most egy ébresztő pofont a szervezetünknek és az ízlelőrendszerünknek, gyerekek.

Gyors, könnyű és végre más. 15-20 perc előkészület. Az egész - ahhoz, hogy a kívánt állagú legyen a végén - kb. 2-3 órát pácolódik és 1,5-2 órát sül, ezért azzal számolj, hogy fogyasztás előtt 5 órával kell nekiállnod.

Készítsük el először az ördög köntösét. Fogj 8 db sokszor ócsárolt, egész csirke szárnyat.

Sokan a csirke farháttal emlegetik egy lapon ezt a húsfélét. Hát valóban nem a húsok limuzinja, de nem is egy fogadásra készülünk vele. Tedd a szárnyakat egy vágódeszkára, és az elemi ösztön című nagysikerű film nyomán egy hegyes kés (ha ragaszkodsz a filmhez, akkor jégvágó) segítségével többször is döfd át a szárnyakat. Kapd elő a bosszúálló énedet. Képzelj magad elé egy békésnek induló szombat reggelt. Mit sem sejtve a gyereknek bekapcsolod a TV-t, hagy nézzen mesét, amíg te megtalálod a vérnyomásodat a kávéfőzőben.  Aztán hirtelen megszólal egy nagysikerű 1 centes japán animációs mese, amiben üveghangon üvöltve esnek egymásnak az eltúzottszemű groteszk humanoidok. Képzelj egy ilyet a deszkára. Most már megy a döfés ugye? Na.

Vegyél elő egy mély tálat, és önts bele 0,5 dl olívaolajat, 1 dl tejet, 3-4 nagy evőkanál erőspistát, egy teáskanál morzsolt bazsalikomot, 1 teáskanál morzsolt oregánot, és fő hozzávalót: 0,5 vodkát, vagy tequilát. Ezeket jól keverd össze, majd dobáld bele a szárnyakat és alaposan paskold körbe őket a cuccal. Fedd, le alufóliával, majd tedd félre kb. 2-3 órára. Nem kell hűtőbe tenni.

Pucolj meg 1,5 kg krumplit és 1 fej lilahagymát, ha bííírod, akkor 1 db erőspaprikát, és 1 db póré- vagy újhagymát. Kockázd fel őket és tedd egy akkora tepsibe, amekkorába csak tudod. Persze, azért férjen be a sütőbe. Ez nem hátrány. Egy kicsit öntözd meg olívaolajjal, sózd és borsozd meg, majd forgasd meg őket a tepsiben.

Általában, gyárilag minden sütőhöz adnak egy grillrácsot. Nincs meg? Ez az, amit eddig egy kicsit alul felszerelt háztartásban esetleg hörcsöglétrának, vagy zokni szárításához használhattál. Na, ugye, hogy megvan.

Kapcsold be a sütőt 180 fokra, menjen az alsó és a felső sütő funkció is.

Told be az előmelegített sütő közepére a tepsit, és közvetlenül fölé, de egy emelettel feljebb, egy helyet hagyva, a grillrácsot.

A rácsra pakold fel a szárnyakat a bőrükkel felfelé, ne érjenek össze. A szárnyakat most sózd meg. Mindegyikre egy csipet só. Süsd 60 percen keresztül.

A kettő szépen együtt, szoros kohézióban sül. Alulról a hagyma gőze járja át a húst, felülről a hús pácleve kezeli a krumplit. Közben 15 percenként a szárnyakat fordítsd meg, és a krumplit kicsit mozgasd meg egy lapos fakanállal, hogy ne ragadjanak le. Emeld meg a hőfokot 200 fokra, süsd őket további fél órán keresztül és közben egyszer megint fordítsd meg. Az utolsó fázis jön. Eddigre már szépen átsült minden. Emeld a hőfokot 220 fokra, és ha van légkeverőd, akkor kapcsold be. Fontos, hogy most a szárnyak bőrös része felfelé nézzen. Süsd őket addig, míg a hús bőre, barna nem lesz.

Kész. Mielőtt azonban nekiállnál, guríts le 3 cl konyakot, vagy a legjobb, ha tequilát. Az elejére visszacsatolva, erre azért van szükség, hogy megtisztítsd a gipsztől a formát.

0 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek