Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kőkóla?

ie. 15.000. A tűz körül gyülekezett mindenki. Az ősapa, az ősanya, és az ősgyerekek. Esett az eső. A barlangban a tűz mellett melegedtek, miközben az ősanya a vacsorát főzte. Volna, ha lett volna mit, így csak vizet forralt, mert az apa ma sem lőtt semmi vadat. A gyerekek a begyűjtött esővizet közben edényekben a barlangba hordták. Az anya hangosan mérgelődött:

„Már megint nem voltál vadászni!” – mondta az ősembernek. „Egész nap, csak a rohadt gyümölcsöket zabálod és kóvályogsz tőlük, mint a bűzös detoxiszaurusz. Állandóan a szomszéd törzs fedetlen keblű asszonyait bámulod a patakban és csorgatod a nyálad, vagy a rezervátumba megfigyelésre elzárt, elmebeteg ősemberekkel teli Barlanglakóvilágot, vagy Valóságosvillát vagy mit, álljátok körül az idióta neandervölgyi haverjaiddal, akik csak a kőbaltájukat lóbálják, de két értelmes mondatot nem tudnak kinyögni. Csak huhognak, mint valami eltévedt ősbagoly, és azt gondolják, hogy az asszonyt a hajánál fogva a földön húzni az „kúl”, vagy mit mondanak rá. Hát nem, egyáltalán nem kúl, már vagy 3000 éve nem az. A másik törzsben az asszonyoknak csillogó kövekből nyakláncot készítenek a férfiak. Te mit csináltál utoljára, azon kívül, hogy reggelente lapulevéllel a löttyedt hátsódat törölgeted? Itt megint nem lesz vacsora. Eszed, amit hoztál.” Azzal, az egyik tűzön lévő edénybe köveket dobált, majd felöntötte vízzel. A gyerekek, hogy legalább valami íze legyen, diót dobáltak bele. Valami góla, koala, vagy kóla nevű cserje dióját. Olyan színe lett, mint a sárnak. Az apjukat megsajnálva, neki is mertek egy kicsit:

-Apa, kőkóla?

Nem tudom, hogy ki ismeri, és ki az, aki nem, de van egy szakács csaj a TV-ben. Úgy hívják, hogy Nigella Lawson. Brit a szentem, és tud főzni. És nem csak fisendcsipszet, meg babfőzelék-tükörtojással-zsírkolbásszal reggelit (sztem ezzel mennek az emeletes buszok Londonban, mert korán reggel a brit tradísönál brekfösztöt ember nem eszi meg az tuti), hanem mindenfélét. Mondjuk pia nélkül néha még nézni is rossz. Jóvannemérted. 2 példával kiverem a biztosítékot. Figy: Rántott bounty szelet. Igen, igen. Ez a rántott csoki… A másik amikor csoki brownit készített, de nem volt elég édes (neki), akkor megszórta porcukorral, a tetejére csokit olvasztott, majd ennek a tetejére csokipasztillákat szórt. Na, ő Nigella Lawson. Nagyon nagy, de most télleg nagy a sok csokipasztillától, meg még dögös is, pedig van, hogy recept közben a merőkanállal eszik, másnaposan, selyemkötényben, és mégis. Na, majd egyszer nézd meg, ez nem akart promó lenni. Az alaprecept az Nigella ötlete volt (az öcsém hívta rá fel a figyelmemet pár évvel ezelőtt), ezt gyúrtam át a saját ízlésem szerint. A recept nagggyon ráérős, szóval olyan napot válassz, ahol mondjuk van egy 5 órás otthoni elfoglaltságod és nem érsz rá semmire. Na, akkor állj neki ennek apám.

Vegyél egy kb 1,5-2 kg-os füstölt csülköt. Jó lenne, ha nem lenne főtt is egyben, de ha nincs más, akkor ez is jó. Fontos, hogy hentesnél vedd, ne hiperben, mert a végén rádsóznak egy csontnélküli, nyesedékekből összepréselt műcsülköt (tisztára, mint egy rikkancs: Csülköt a Csarnokban, Műcsülköt a Műcsarnokban tessék…khm) Tehát 1,5-2 kg sertés csülök. Fogsz egy óriási fazekat, amibe beledobod a csülköt és ráborítod a kólát, hogy ellepje. Pucolj meg 5 fokhagymát, egy nagy vöröshagymát és dobd utána. Rakj bele a kólába egy leveskockát, 4 babérlevelet, 8 szem egész szegfűborsot, 8 szem egész szegfűszeget és végül 8 szem borókabogyót (istenem, annyira perverz ez az egész a kólában olyan, mint valami boszorkányfőzet, kéne bele még béka..., vagy nem is, inkább kátyúzni lehetne ezzel a löttyel) fedd le és főzd 1,5-2 órán keresztül. Egyelőre ennyi. Neked pihenő. Mittomén pl. csinálhatsz bármit, vagy akármit közben. 2 óra múlva be kell avatkoznunk egy kicsit. Vedd ki a csülköt a „kátrányból”. Fogj egy keverőtálat és tegyél bele 2 ek mustárt, 1 ek mézet és 2 ek ketchupot, keverd össze. A csülök bőrét, kb 3 cm-ként egy éles késsel kb 0,5-1 cm mélyen hasítsd fel minden irányban úgy, hogy a bőre úgy nézzen ki, mint egy kockás füzetlap. De ne izgulj, nem kapsz bele „házit”, és nem is írunk bele egyenleteket. Ezek a kis négyzetek kb 3*3 cm-esek legyenek. Fogod a mustáros-mézes-ketchupos masszát és körbepaskolgatod vele a csülköt, nem kell vastagon. Aztán a bevagdosott bőrébe véletlenszerűen beleszurkálsz 8-10 szem szegfűszeget. Az egészet úgy ahogy van belerakod egy jénaiba, vagy egy mélyebb tepsibe és vékonyan megszórod a a tetejét barnacukorral. 2 ek elég az egészre. A cukor bele fog ragadni a csülkön lévő masszába, így a jó. Előmelegíted a sütőt 200 fokra (légkeverést ne), és így ahogy van, betolod a csülköt középre kb 1,5 órára (a csülök méretétől függ). Addig megint csinálhatod, amit elterveztél. Akkor van kész, ha a bőre ropogós lett. Ennyi. Ha kicsit kihűlt, akkor nagyon könnyen tudod majd szeletelni.

Köretnek a legkiválóbb hozzá a szezámos-bundában sült burgonya, de ennek a receptjét majd máskor, addig itt találsz hozzá mást: http://nemnagykunszt.postr.hu/koritek-feneket . Azt elfelejtettem mondani, hogy a paksi atomerőmű elüzemelne a csülökben lévő kalóriával 5000 évig, de ugye senki nem gondolta, hogy a csülök az egy fogyókúrás, ápdét okosság. Na, azért!

0 Tovább

Medve! A szilveszteri másnaposság legjobb ellenszere.

A csirke elkaparja, a kakas kikukorékolja, a kecske elmekegi, a pulyka elijeszti, a sakál elüvölti a szerencsét, és még sorolhatnám, pedig enni azt kell, muszáj és szükséges. Mit főzzünk abban a tudatban, hogy szilveszter lévén egy kis fejfájással számolnunk kell másnap, ha többet iszunk, de nem a Kelleténél, mert az egy pályaudvar... Mindenki mindig pont annyit iszik, amennyit kell, de mégis, ki érti, jön a macskajaj.

Egy igazi tradicionális szilveszteri-újévi recept, ami ráadásul elkészíthető már korán reggel, vagy tegnap, (aki tegnap olvasná), így ma (holnap) több idő marad koccintani, ami ugye nem hátrány. Sőt! Ja, a lényeg, másnaposság ellen kiváló… persze, nem tapasztalatból mondom, hanem mesélték… mások… emberek, de ha valamelyik haverom csaja felhív, hogy ugye te voltál az, akkor tagadok, nem is ismerlek.

Egyszerű ez, mint egy vödör víz, nem kell megijedni.

Végy 2 kg sertéscsülköt csonttal, bőrrel együtt, ez fontos. A hentesnél, ha tudod, csontoztasd ki, mert otthon már kicsit macerás. Darabold fel kb. 5-10 cm-es darabokra, és dobd bele egy 7 liter körüli fazékba. A csontot tedd az aljára. Tegyél hozzá sót, és egy húsleveskockát, mintha levest készítenél, 12-15 szem egész borsot és 4-5 babérlevelet. Tedd fel a tűzhelyre, fedd le, és várd meg, míg felforr, aztán vedd le a lángot (póvert) egészen kicsire, hogy csak gyöngyözzön, a fedőt félig hagyd rajta. Habozd le egy szűrőkanállal 2-3-szor. Fontos, ne forrjon, csak éppen hogy bugyogjon. Pucold meg a következőket és pakold bele a fazékba: egy nagy egész vöröshagyma, 5 gerezd egész fokhagyma. Hagyd főni 2 órán keresztül. Aztán mehet bele megpucolva két félbe vágott sárga és 1 fehérrépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 krumpli, 1 újhagyma, 1 paprika egészben.

Ezt követően főzd további 2,5 órát. Többször nem mondom el, de lassú tűzön. Nehogy szétfőjjenek a zöldek, mert akkor zavaros lesz.

Ha kész, vedd le a tűzhelyről és egy külön tálba szedd ki a zöldségeket, mert alapesetben a kocsonyába nem való (én mindig rakok bele, mert jó és kész). Ja, ja, kocsonyát csináltunk.

Vegyél elő annyi mély edényt, tálat, hogy a térfogatuk összeadva nagyjából megegyezzen a fazékéval. Minden edény aljára rakj 1-2 csülök darabot, majd óvatosan merőkanállal merj rá annyit levet, hogy elfedje.

A tetejét szórd meg egy csipet pirospaprikával, esetleg borssal. Ezt addig ismételd, amíg van alapanyag. Én a zöldségeket is fel szoktam használni 1 külön adagban (kivéve az egész paprikát és a vöröshagymákat), de van, aki sarlatánnak tart emiatt. A sarlatán az egy olyan ember, aki vizet prédikál, de bort iszik, fából vaskarikát, bolhából elefántot csinál, és azt sem tudja, hogy eszik-e, vagy isszák. Mondjuk, inkább isszák!… így végignézve..., ja, lehet.

Na, már csak ki kell várni. Tudod, hogy kell fogyasztani? Der Medve. Ez egy DDR tévéjáték. Kb 4 óra, hidegben, hűtőben kevesebb…

Másnap, hidegen, aznaposságot csinál a másnaposságból, és még finom is.

0 Tovább

Női verzió: Szex és New York közben sült pulykacomb

Sörben sült csülök

Hozzávalók:

1. Végy magadhoz pénzt. Menj el a Vösörmarty-térre. Ha a Zserbó neked jobb kézre esik, akkor veled szemben van a H&M. Most vagy jó helyen. Menj be, és a nálad lévő pénz felét simán költsd el. Ha lelkifurdalásod van, akkor nem tudsz továbbjönni. De lehet Promod, Zara, bármi. A lényeg, hogy vásárolj. Érezd jól magad. Ez a főzés egyik alapismérve. És bármilyen hihetetlen, már főzöl.

2. Hazafelé ugorj be a MédiaMárktba, DVD tékába, és vegyél/kölcsönözz ki egy sorozat DVD-t. Fontos: SOROZAT DVD-t. Narancsvidék. Szex és New York. Szívek szállodája. Bármilyen hihetetlen, erre mind szükséged van a főzéshez.

3. Vedd meg az alapanyagokat is valahol. Persze, nyugodtan vegyél pulykacombot csülök helyett. Tényleg! Ha felső comb, akkor nincs benne ín. Ha alsó, akkor figyelj az inakra.

Elkészítés:

Menj haza, és tedd be a DVD-t. Indítsd el. Nyomd meg a pause-t. Nyugi, kb. tíz perc múlva megnézheted.

Vegyél elő egy jénait.

a jénai

Helyezd bele a pulykacombot ugyanolyan rutinnal, mint amikor a pasid négy hónap után virágot hoz neked, és azt gondolja, hogy milyen jófej, hogy már megint virágot hozott neked.

Gyerekkorodban margarétával játszottál - ha játszottál - szeret-nem szeret játékot, és az öt akkor volt nyerő, ha szerettel kezdted. Öt gerezd fokhagymára van szükséged.

A fokhagymának héja van. Úgy is mondhatjuk, hogy kérge. Hasonlóképpen, mint a pasidnak, amikor három napja nem borotválkozott, mert pihenteti a bőrét. Na ezt kell eltávolítani. A technikát lesd el a fiúknak készült változatból. Szórd a pulykacomb köré, alá is jusson.

jénaiban a comb

Na, most vagy bajban, ha nincs pasid. Akkor nincs söröd. Akkor az egész el van …

Most jön a félliteres üveg. A férfiak szerint minden sörnyitó. Igen, minden! Fogkefe, WC ülőke,…. mondjuk a függönyt nem értem. Ha sikerült felnyitni, öntsd rá a fokhagymás pulykacombra. Ja, dehogyiiiis! Kell egy edény, amibe beletöltöd a sört, egy teáskanál sót, egy kávéskanál borsot, és négy-öt evőkanál mustárt. Ez a keverék hasonlít a Mai-Tai nevű koktélra, amit ha nem ittál, akkor Szex és New York DVD-d sincs. Ez esetben a fiúk változatánál folytasd, kérlek.

Az egészet öntsd a tálban lévő pulykára és kicsit paskold meg vele,

(én teszek rá pluszban még egy kis mustárt )

én kicsit még pluszban megpaskolom mustárral

szórj rá barnacukrot. Kb mindenhová jusson, ha mindenképpen mennyiséget kell mondani, akkor sztem 2-3 evőkanál.

barnacukorral

 

Tedd rá a tetejét, told be a sütőbe. Kapcsod be. 200 fok. Na most jöhet a DVD! Ha igazi versenyző típus vagy, akkor vagy már lekopott, vagy éppen festés előtt áll. A körmöd. Van rá két órád.

Vedd le a jénai tetejét, és kb 200 fokon pirítsd addig, amíg a csülök bőre ropogós nem lesz, és sötétbarnává nem változik. Az egész műveletet – a fedett jénai esetén is - félóránként szakíts meg azzal, hogy egy merőkanállal a saját páclevét rámered a csülökre.

majdnem kész

Ha van otthon babérlevél, akkor mehet mellé 2-3 darab, de pl mellédobhatsz egy almát is félbevágva, vagy szilvát, vagy egy fél vöröshagymát.

Innentől kezdve alkotói tevékenységgé válik a dolog.

Tiszta szabadságfiling...:)

Szóval a vásárlást leszámítva a főzés aktív időtartama kb 10-15 perc, a többit nem te, hanem a sütő csinálja…..gondolom közben már bekapcsoltad a dvd-t is…

kész

 

 

0 Tovább

Férfi verzió: Sörben magától ( micsoda tehettttség ) megsült csülök, variációk két nemre

Sörben sült csülök

A sörben sült csülöknek két összetevője van: a sör, és a csülök. És van egy harmadik. Az idő. Mindenképp olyan napra essen, mikor a kedvenc csapatod játszik, és ezt közvetítik, vagy éppen a legújabb pléjsztésön kalózszoftvert töltöd le a netről, de már rögtön telepíteni is szeretnéd.

Menj le a legközelebbi boltba, ahol a kedvenc sörödet kapni – oké, melyikbe? tökmindegy -, vegyél belőle három üveggel (de ne alkoholmenteset!), ebből egyet igyál meg útközben hazafelé, a másikat meg közvetlenül főzés előtt.

Nem mintha bátorságra lenne szükséged, vagy mintha a feladat megkívánná, te kívánod meg.

Ja, nem írtam le, kell lennie egy csülöknek is otthon. Milyennek? A lehető legegyszerűbbnek. Semmiképp ne nyers csülköt vegyél – ja, ha nem említettem volna, a csülök egy négylábú állat lába, disznónak hívják, cizelláltabb kultúrában sertés. Na most, ennek az állatnak a hátsó csülkére van szükséged. Még egyszer mondom, ne nyers csülköt vegyél! A legjobb a sima füstölt csülök, de ha egy közeli bevásárlóközpontban főtt-füstölt csülköt sikerül kapnod, akkor az is tökéletes erre a célra. És most ne menjünk bele gyártástechnológiai problematikákba, elégedjünk meg azzal, hogy főtt-füstölt csülökkel is el tudod készíteni.

Ha elmúltál harminc, akkor édesanyád biztosan készített már neked tulipános ládát, vagy stafírungot – tudom, ez utóbbi igaziból lányoknak készül, de ebben a metroszexuális világban ennek már semmi jelentősége, lépjünk tovább. Szóval, visszatérve anyádra, kellene elővenni egy jénai tálat.

jénai

 

(Ha nincs jénai, akkor jó római, vagy európa tál is, legrosszabb esetben lehet egy magas falú tepsi, de akkor la kell takarni sütés közben a kaját, tehát macerás)

Ebbe minden előkészület nélkül, hirtelen felindultságból belehelyezed a csülköt. Ja, a csülök ne legyen nagyobb, mint másfél kiló. Nem kell lemérned, rajta van a csomagoláson.

Aztán fogsz egy fej fokhagymát – ehhez nem kell wiki (ha Wiki az előző csajod lett volna, akkor utólag is elnézést. A szerző.) – és öt gerezdet letépsz, leszakítasz róla. Fontos: a fokhagymát el kell választani a héjától.

fokhagyma héjjal

Nagyon fontos: a két végén bemetszést kell ejteni. Ha valaki itt elveszítené a fonalat, és netán kétségei támadnának az előzőleg leírt focimeccs, játékletöltés kapcsán, úgy jelezném, hogy öt perc van hátra a főzésből. Öt! Akkor most késsel, mint a pókot gyerekkorodban, agyonnyomod – egyesével – őket. De nem teljesen laposra, a leve ne folyjék ki. Ellentétben a pókkal. Így már a héja könnyen lejön.

fokhagyma héj nélkül

A foghagymákat szórd hanyagul – mint a zoknidat a mosógép mellé – a hús köré. Egy-kettő jusson alá is. Most jön a sör! Igen! És most az utolsó, a harmadik sörről van szó. Ez az, amibe nem ihatsz bele. Szükség van mind a fél literre! Ezt a fél liter sört öntsd ki egy bármilyen edénybe, amibe belefér. Vegyél elő mustárt, lehetőleg franciát, és keverj bele a sörbe négy evőkanállal. Vagy öttel. Tegyél bele egy-két kávéskanál borsot, majd keverd el. Nem baj, ha úgy néz ki, mint a takony. Ezt öntsd rá a jénai tálban lévő csülökre( a képen a csajos verzióból való pulykacomb van, ez ne zavarjon meg )

én még egy kis plusz mustárt is teszek rá

(én teszek rá még pluszban egy kis mustárt )

Akkor csináltad jól, ha a csülök kb 1/3-1/2 részét lepi el a trutyi, ha nem így van, akkor vszínűleg túl nagy jénaiba tetted a húst. Ekkor a problémát úgy orvosolhatod, hogy a csülköt körberakod egész krumplival, amely Archimedes szerint a folyadék térfogatát növeli. Szerintem is. A lényeg, hogy a csülköt kb. félig lepje le a massza. A krumplit hámozd meg, mielőtt beleteszed mellé.

Fogj egy fej vöröshagymát. Vágd ketté, és a két fél darabot szintén dobd be a jénai tálba. Ez is hámozd meg. Előtte. Ha füstölt-főtt csülköt vettél, akkor a páclé már tartalmazott sót. Páclé: az, amivel nagyipari módszerrel elő-injekciózták a csülköt, mielőtt te megvetted. Így kb. egy teáskanál sóra lesz szükséged. De nem púpozott kanál! Ha nem iszol teát, akkor kb. fél evőkanál. Ha csak sima füstölt csülköt vettél, akkor ennek a másfélszerese. De ez függ a hústól, és a te só iránti érzékenységedtől is. Nyugi, bármikor utánsózhatod. Persze, annál jobb, minél előbb kerül bele a só, mer' így ívódik bele. A sót szórd a húsra és a dzsuvára.

Kell még barna cukor. Egyenlő nádcukor. Nem egyenlő barnított kristálycukor! Na, ebből kb. 2 evőkanál kell. Lehet egy kicsivel több, ahogy érzed. Ezt is szórd rá a húsra, és köré.

cukorral beszórva

És itt álljunk meg. MEG KELL PASKOLNI a csülköt, ismerős nem? Próbáld meg úgy, hogy mindenhová jusson a cuccból. Az egész bizarr. Ezért inkább fedjük le. A tetejével a jénainak. Most kell bekapcsolni a sütőt. (a sütő az, amiben azokat az edényeket tartod, amikről gőzöd sincs, mire valók. Pakold ki, és kapcsold be. Ha itt elakadtál, akkor nem tudsz továbbjönni.) Kétszáz fokra kapcsold, nem tudom, hogy gázsütőd van, vagy elektromos, de mindegy is, mindegyiken van hőfokszabályozó és funkcióválasztó gomb. Ha Karancs típusú sütőd van, akkor megint nem tudsz továbbjönni. Anyámnak is az van. Na jó, azon kb. kétharmad erősség kell. Olyan üzemmódot kell választanod, ahol a két vastag (bold) pálcika vízszintes és egymással párhuzamos.

sütő

 

Mehet a jénai a sütőbe, még mielőtt felfűtene. A hideg, de már bekapcsolt sütőbe tedd bele a jénai tálat.

majdnem kész

 

Ez fontos! Egy későbbi eszmefuttatásban beszélünk majd a jénai tál strapabíróságáról. A tálat vízszintesen kb. középre told be a sütőbe. Ha van nálad óra, akkor nézd meg. Ha nincs, keress egyet. Most van két órád. Arra, hogy bármit csinálj. Megnézd a meccset. Vagy telepítsd a játékot. Söröd már nincs.

Csülöknagyságtól függően másfél-két óra elmúltával villával tudod ellenőrizni. Ha beleszúrod, és puhán, lazán átmegy a felső bőrrétegen, akkor megfőtt. Ha főtt volt, akkor még egyszer megfőtt. De már a te páclevedben. Vedd le a jénai tetejét, és ugyanezen a hőfokon süsd kb. addig, amíg a csülök bőre sötétbarnává - sztem kicsit sötétpadlizsánná - változik. Ez 30-45 percig tart.

majdnem kész

Az egész műveletet – mér a fedett jénai esetén is - félóránként szakíts meg azzal, hogy egy merőkanállal a saját páclevét rámered a csülökre. Kidobáskor, bedobáskor, lefújáskor, reklámkor. Ha megpirult, kész. Vedd ki, vágd föl, edd meg.

kész

Persze, ha nagy gurmé vagy, akkor tehetsz még mellé szinte bármit...persze a jóizlés határain belül. pl 1 alma, vagy 1 vöröshagyma, vagy narancs, persze félbevágva, vagy mindkettő, vagy 2-3 babérlevél, ha tudod, hogy mi az, ha nem, akkor inkább ne.

A részedről az egész művelet kb 15-20 perc melót igényel, a többit a sütő végzi.

0 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek