Okoskodsz? Mer’ a kel szót azt két l-lel kell írni? Te még ma nem ittál elég folyadékot asszem…Na, itt arról lesz szó, hogyaszonyga: a házi kenyér. De nem úgy házi, hogy boltban vetted és házi, hanem, hogy télleg te fogod megcsinálni. És azt is megmondom, hogy miért. Azért, mert nagyon unod azt a sok felfújt, adalékanyagos, lisztjavítószeres, mesterséges színezékes, műkenyeret, műcipót, műflit, amibe belefutsz bármelyik közértben. Mer’ ez van nem? Ráadásul másnapra úgy hullik szét vágás közben apró darabokra, mintha direkt ilyennek kellene lennie. Lehet, hogy a receptjét a nagysikerű Szupercsapat című hajdan futott amerikai sorozatfilmből kapták elő. Emlékeztek? Minden küldetés előtt ez volt: „ A diszk 5 másodpercen belül megsemmisíti önmagát.” Szóval kuka. Ja, van még a színezett „barna” kenyér, aminek ha elolvasod az összetevőit, akkor látod, hogy fehér lisztből készül. Nem jobb a helyzet az egyéb pékáruk körül sem. A kedvencem a tizenhuszonforintért kapható, felfújt, vizes zsemle, ahol konkrétan a levegőt harapod. Pedig emlékszem, hogy anyám engem levegőt harapni, hegyvidékre küldött, mert ott lehet. Na, most akkor ezek vagy rájöttek, hogy hogyan keverjenek bele hegyi levegőt, vagy ez is megvezetés.

Jó, most mondhatod, hogy vannak kivételek. Persze, de ez az átlag egy közértben. A minőségi cuccokért pékségbe kell menni, de az sem mindegy hová, és még ott is szét kell nézni. Ha pl egy igazi olívás, vagy aszaltparadicsomos ciabattát szeretnél enni, és nem olyat, amihez a súlya és az állaga miatt fegyverviselési kell, vagy ami nyomokban még mogyorót is tartalmazhat, akkor figyelned kell erősssen.

Na, álljunk neki. Azt előre mondom, hogy gépet nem használunk hozzá, így ez kicsit melós lesz. Nem a kedved akarom elvenni, mert ha kész, akkor mindenki a csodájára fog járni. Zarándokhely leszel öcsém, ilyen hop-on, hop-off állomás...meghát, ugye a szokásos kicsön fitness.

Kell hozzá 50 dkg liszt. Általában keverve, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítem, sima és fehérből, fele-fele arányban. Igaz, hogy így kicsit masszív lesz az állaga, nem olyan, mintha sima fehér lisztből készülne, de sokkal egészségesebb, és sztem ízre is jobb. Természetesen ha megrögzött fehér lisztes vagy, akkor csináld abból.

Egy legalább 4 dl-es pohárba, önts 2 dl vizet és 2 dl tejet. Tegyél bele 0,5 tk cukrot és langyosítsd fel a mikroban. Ha kész vedd ki, és morzsolj bele 1 csomag élesztőt. Minden normális boltban lehet kapni frisset. Keverd el, majd tedd félre, míg felfut. Ugyan olyan gyorsan fut fel, mintha csak a szeretettel túlcsordult szívű, imádott Kozsó által menedddzselt, ÉL-SZ TŐ nevű fiúzenekar lenne. Szóval hamar…Szórj bele 50 dkg lisztet egy olyan tálba, ami bírja a mikrot és még bele is fér. (Jaj, ne értetlenkedjél már: belefér a liszt a tálba, a tál meg lisztestől a mikroba. Na, ilyet vegyél már elő...ez így nagyon nehezen indul édes fiam…) Szóval tedd be a mikroba és pár másodperc alatt langyosítsd fel. Teljesítménytől függ, de 700-800 W-on Kb 15-20 mp legyen.

Na, ha ez megvan, akkor szükséged van egy nagy, mély keverőtálra, amiben kellemesen meg tudod majd gyúrni és bírnia kell a sütőt is. Borítsd bele a lisztet egy nagy szűrőbe és szitáld bele a keverőtálba. Ha nincs szitád, nem baj, akkor csak simán borítsd a lisztet a tálba. Dobj utána 1,5 tk sót. Villával kavard át az egészet. Közben vegyél elő fűszereket. Mindegy miket, amiket szeretsz. Én ezeket szoktam: bazsalikom, snidling, oregánó, sőt ezek lehetnek frissek is. Ha friss, akkor 1-1 marékkal, ha nem friss, akkor 1-1,5 tk-val/ fűszer. Ezeket is szórd a liszthez. Boríts a liszthez 1 dl olívaolajat. Majd ha felfutott az élesztős cucc, akkor azt is. Nagyon alaposan gyúrd össze, míg egy homogén elegyet nem kapsz. Addig gyömöszöld, míg el nem válik a kezedtől, és a táltól. Ez sem olyan vészes, kb 10 perc alatt megvan. Mivel én a hozzávalókat a teljeskiőrlésű liszthez számoltam, így ha nem abból, vagy csak félig abból készíted, akkor +-  szükséged lehet hozzá még a kívánt állag eléréséhez 1-2 ek langyos vízre, vagy ha nagyon ragadós, akkor 1-2 ek lisztre. Így kell kinéznie:

Ha kész, akkor melegítsd elő a sütőt kb 40 fokra, de ne többre!!! A keverőtálban takard le egy tiszta ronggyal a tésztát és tedd be a sütőbe középre. A sütőn csak az alsó sütés menjen, és még egyszer mondom, hogy kb 40 fokon. 20-30 perc után a 2 szeresére fog kelni. Vedd ki és kicsit gyúrd át, nyomkodd ki belőle a levegőt, majd takard le és tedd vissza ismét 20-30 percre (elég annyira, míg a kétszeresére meg nem kel). Ha megvan, akkor ismét vedd ki. Dobd egy vágó, vagy egy nyújtódeszkára. Most nem tudom, hogy nálad mi a menő egy ilyen mediterrán ciabattába. Nálunk általában ez: aszalt paradicsom és olíva bogyó, sőt néha serrano sonka. Persze lehet benne ezek helyett szezám és lenmag, vagy snidling, vagy semmi. Fogok 7-8 db aszalt paradicsomot feldarabolom őket, összevissza alá „szecskavágó mód” és belegyúrom a tészta egyik felébe. Ezt megcsinálom az olívabogyókkal és a tészta másik felével is. Félre teszem őket 30 percre pihenni, hagy emésszék magukat egy kicsit.

Közben a sütő legaljára beteszek egy mély tepsit, félig-3/4 vízzel, hogy sütésközben egy kis vízpára is legyen a sütőben. A sütőt bekapcsolom továbbra is alsó sütésre, és továbbra is csak kb 40 fok. A tésztákat egy szilikon sütőlappal ellátott tepsibe rakom. Ha nincs ilyened, akkor olívaolajjal vékonyan kend ki a tepsit, majd szórj rá lisztet. A tepsi ütögetésével oszlasd el egyenletesen, majd a felesleges lisztet borítsd ki. Erre tedd a kis ciabattákat. Told be ismét a sütőbe 20 percre, majd ha megint megkeltek, akkor vedd ki őket. A sütőt melegítsd elő kb190 fokra, a vizes tepsit hagyd az alján. A ciabatták tetejét átlósan vagdosd be, majd tedd vissza őket az előmelegedett sütőbe. Süsd 30-40 percig (sütőtől függ). Ha lebarnultak, és a kérgük kopog, akkor kész.

Mielőtt felszeletelnéd, egy kicsit hagyd kihűlni. Közben fogj 5 dkg vajat, egy kis szószos tálban dobd be 5 mp-re a mikroba. Dobj hozzá 2 csipet tengeri sót, 1 kk oregánót, 1 kk bazsalikomot, vagy kakukkfüvet, de itt is variálhatsz kedvedre. Keverd el alaposan. A kihűlt kenyereket szeleteld fel és ezzel a fűszervajjal tolhatjátok. Jajde mediterránium, jajde toszkán pékáruféleség.