Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A titokzatos talján tekercsek

Olasz kutatók titokzatos tekercsek nyomára bukkantak egy réges-régen elhagyott sajtgyár pincéjében. A tekercsek származását valamikor az 1400-1500-as évekre datálják, így könnyen lehet, hogy a tekercsek a híres tudós, kutató és festő, Leonárdódávincsi egy elfeledett művét rejtik. A kapcsolataim révén sikerült másolatokat szereznem, melyet hosszas kutatómunka után asziszem meg is fejtettem. Nagyon régóta dolgozom már rajta, mert a megfejtéshez szükség volt egy kódrendszer kialakítására. Íme, a mű első sora :

screkettjaS: tpeceR

Miután sikerült rájönnöm a titok nyitjára, utána már gyerekjáték volt. A kezdő lökést a megfejtéshez egy másik gasztroblogon olvastam, ezúton is köszönet érte.

A művet lefordítottam Nektek, és itt-ott át is írtam, hogy érthető legyen, mert a nyelvezete nagyon régies volt. Ebben a modern fordításban teljesen korhű lett.

„Az elkészítéshez szükséged van 50 dkg eidami sajtra, ha ez nincs, akkor az apátok trappistája is jó. Kell még 80-100 g vékonyra szeletelt alpoki fekete erdei, vagy a spanyolok serrano sonkája, valamint 80 g selyemsonka is. Azt hiszem, ezt magyarok csinálják, valami különös henger alakú állatból. Kapj elő 3 tojást. Ha a madaras teszkóban vetted, ahol a tojásokat génmanipulált velencei galambok tojják, akkor 4 db-bal dolgozz. A tojásokat forrásban lévő sós vízben főzd 10 percen keresztül, majd engedj rájuk hideg vizet. A vizet többször cseréld ki rajtuk, míg ki nem hűlnek, hogy a héjuk könnyen lejöjjön. Kockázz apróra egy fél vöröshagymát, és 1 szál újhagymát, vagy egy kisebb póréhagyma is megteszi. A megfőtt tojásokat tisztítsd meg és krumplinyomóval (ezt már feltaláltam) törd össze alaposan. Sózd, borsozd, és keverd bele a felkockázott hagymákat, adj hozzá 10 dkg teavajat, ezt is törd össze rendesen. Kanalazz bele 2 evőkanál tejfölt, majd ismét alaposan keverd őket el.  Fogj 7-8 levél friss bazsalikomot, 1 szál petrezselymet, aprítsd fel késsel, és szórd bele a masszába. Dobj bele 2 db kockasajtot, majd ezt követően még egyszer alaposan keverd el, esetleg ha szükséges, akkor villával a még darabos részeket törd össze. Kóstold meg és sózd, borsozd ismét, ha szükséges. Ezzel a töltelék kész, tedd be a kamrába a jégre (te nyugodtan tedd be a hűtőbe, ne szórakozz vele kint a mínusz 10 fokban) 1 órára.

Közben kockázd fel 2-3 cm-es darabokra az eidami sajtot, majd egy lapos jénai edényben tedd be a mikroba. (na, itt Leonárdó egy furcsa szerkezetet említ, amit nem tudtam beazonosítani, de sztem a mikróra gondolt az öreg). Ne maximumra állítsd. Kb ¾ erősségre van szükség, ami olyan 600-700 watt lehet. (Namost, ebből is látszik, hogy Leonárdó mekkora koponya volt, mert ugye Dzsémsz Watt 200-250 évvel később élt és mégis tudta ezt a watt dolgot, mi? Kemény.)

A mikróban folyamatosan kövesd az eseményeket, és 1-2 percenként vedd ki a sajtot, keverd meg, aztán tedd vissza. Mindezt addig végezd, amíg krémes, homogén állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 perc maximum. Ha kész, akkor vedd ki és 5-6 percig hagyd hűlni, de közben párszor keverd át. Fogj egy nyújtódeszkát és lisztezd meg. Borítsd rá a sajtot, ami ekkorra már úgy néz ki, mintha begyúrt tészta lenne. Hagyd, hogy magától elterüljön, majd fordítsd meg, és ismét lisztezd meg alatta a deszkát. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni. Nyújtsd ki 2-3 mm-es vastagságúra, nagyjából téglalap alakúra. Fogd a szeletelt fekete erdei sonkát és szépen fektesd le egyesével a kinyújtott sajt egyik felére, majd a selyemsonkát a másik felére. Így a kétféle sonkával az egészet teljesen befedted. Most vedd ki a hűtőből a masszát és egyenletesen oszlasd el a sonka tetején, de a szélétől kb. 2 cm-t hagyj el körben. Ezzel végeztünk is.

A téglalap szélesebbik szélénél fogva óvatosan, lassan, szorosan tekerd fel az egészet.

Az elkészült tekercset tedd át egy megfelelő nagyságú tálcára, vagy vágódeszkára, és tedd vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor jársz a legjobban, ha ezt még reggel elkészíted, de csak este fogyasztod, mert minél többet áll, annál jobban kijönnek az ízei. Kész. Vágd fel 0,5 cm-es szeletekre, de mindig csak annyit, amennyi egyszerre elfogy.

a tekercs

Na, megyek, mert meguntam, inkább építek egy helikoptert.”

Eddig az írás. Remélem érthető volt.

9 Tovább

Bundás kényeztetés

Mindenki menjen ki a kutyához és simogassa meg..., de ha a két ünnep közötti jól megérdemelt szabidat töltöd éppen, akkor ismét itt az ideje, hogy a csajodat kényeztesd, és megkapja tőled az első bundáját. Mielőtt azonban az állatvédők kipécéznének, szeretném leszögezni (most ide valami véreset kellene írnom a leszögezés végett), hogy semmilyen állat szőrére nincs szükség.

Pusztán arról (értsd: a Hortobágyon beszélgetünk), hogy újragondoljuk (nem, nem a kapcsolatunkat) a bundáskenyeret.

Ezt a könnyű kis receptet antitalentumok is elkészíthetik. 5 perc.

Kell 2*3 tojás. A 3-3 db-ot külön-külön verd fel. Az egyik hármasba vágj bele egy jó marék snidlinget (vagy egy szál újhagymát), és sózd, borsozd meg annyira, mintha rántottát készítenél. A másik hármasba is mehet a só, de ebbe a gastrogardenből apríts bele 6 levél bazsalikomot. Mindkét adag tojást alaposan verd fel.

Kell hozzá egy nagyobb bagett, vagy óriáskifli, vagy a jó régi francia kenyér (esetleg erzsébet). Karikázd fel őket vékony szeletekre, kicsit ferdén. Egy kis mértan. A kést ne merőlegesen tartsd a vágáskor a kenyéren, hanem kb 45 fokban. Ó, nem, nem az egyiptomi hőségben kell felvágni a kenyeret, - bár támogatom az ötletet - , hanem a kést tartsd a kenyéren 45 fokos szögben vágás közben. Erre csak az esztétikum miatt van szükség, az élvezeti értékéből nem von le a dolognak. Ha nem tudtad ezt bedolgozni, akkor karikázd fel a kenyeret, ahogy akarod.

Na, a felvágott kenyeret oszd két csoportra. Most mini szendvicseket gyártunk. Az egyik csoportra kenj májkrémet. Bármilyen otthon fellelhető májkrém jó. A másik csoport szendvicseire kenj kockasajtot.

Álljunk meg egy szóra tanár úr, ahogy azt a Vágópityu mondta vala. Mióta mondjuk a háromszögre, hogy kockasajt? Ja, jó, azért mert régen kocka alakja volt, csak aztán a gazdaságosság miatt az egyik sarkát levágták, így háromszög alakja lett, de a gyártó azóta is csonka kockának tartja, hogy maradjunk a mértannál egy kicsit. Ez kérem hülyeség.

Ezt a sajtot 3 szög határolja (100-as!), ennyi.

Naszóval. Kenj a másik csoportra háromszögsajtot, és itt is gyárts szendvicseket. Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy nem hátrány, ha mindkét tímben párosak a kenyerek, mert egyébként a végén az utolsó szenya egy csonka párból fog állni. Annyit csonkázok itt, hogy mindjárt megjelenik a Pici, aztán lenyom egy ding-dongot.

Ha végeztél a kenéssel, akkor dobáld be és forgasd meg őket a tojásokban. Kicsit hagyd is őket benne, hogy jól átjárja őket az anyag. Én a sajtosat a bazsalikomosba, a májkrémeset a snidlingesbe raknám.

A mártogatás közben egy mély serpenyőbe önts kb 4 dl olajat, forrósítsd fel, majd miután elérte a kívánt hőfokot, vedd lejjebb a póvert a serpenyő alatt kb ¾-ére. Azt, hogy az olaj elég forró-e, úgy próbáld ki, hogy belecsöppentesz egy kis tojást, ha a tojáscsepp megkergül, mint kezdőzenekar a nagyszínpadon, na akkor jó.

Addig süsd mindkét oldalukat, míg barnák nem lesznek.

Persze, ilyen hideg reggelen kiváló hozzá egy kis forralt bor, aminek a receptjét itt olvashatod: http://nemnagykunszt.postr.hu/morfeusz-ujratolti  (Vagy persze tea is okés, ha nem vagy normális, és még a két ünnep között sem tudsz lazítani. Sztem ráérsz majd elsejétől teázgatni)

0 Tovább

Hétvége? Csinálj reggelit a csajodnak...

Hát ilyen még nem volt. Ez most csak férfiaknak szól. Szigorúan kiteszem alulra a nemzetközileg elfogadott jelet.

Akarsz magadnak egy nyugis, jól induló hétvégét?

Akarsz jó pontokat gyűjteni a csajodnál karácsony előtt?

(idáig tiszta tévéshoppp)

Eleged van abból, hogy a csajod a barátnőivel töltött kidumálós este után folyamatosan ilyenekkel szekál:

„Barbi pasija rendet rak maga után, bezzeg Te…”(erre már van gyógyszer)

„Lia pasija bezzeg rendszeresen visz virágod, Te mikor hoztál?” (biztos virágfutár a csávó)

„Más férfi lehajtja a wc ülőkét!” (jó, hát aranyeres)

„Péter kivasalja az ingét!” (milyen inget, normális ez, vagy? Utoljára ballagáson vettél fel inget…)

EZT KI NE MONDD hangosan, mert ezért megint a leszúrásokat gyarapítod, EMBER

Na, készítsd ezt el, és garantált, hogy már holnap minden barátnője tudni fogja, hogy Te mekkora király vagy, és a többi csaj lúzer, hogy nem veled van.

Fater féle spanyol omlett.

Ez faterom kedvenc reggelije volt. Spanyol omlettnek a csajom nevezte el, köze nincs Spanyolországhoz, sztem inkább parasztreggeli… ja, nem a fenti idézőjeles mondatokért. Csak a parasztreggeli név nem divatos mostanság (pedig beszédes). Ha ma neveznék el vmi főzőműsorban, akkor tuti ilyesmi lenne, hogy aszongya Az andalúz vidék kincsei…, vagy vmi hasonló gejl okosság.

Tehát, hámozz meg egy egész krumplit, karikázd fel vékonyra. Keress a hűtőben szalonnát. Lehet bacon, vagy sima. Ha a bacon szeletelt, akkor 4 szelet legyen, ha sima szalonna, akkor vágj kb. egy fél centi vastag csíkot. Kockázd fel a szalonnát, és tedd bele egy serpenyőbe, és tegyél alá 2 evőkanál olívaolajat(így könnyeben pirul és nem fog leégni, füstölni). Közepes lángon pirítsd őket ropogósra, várd meg, míg kisül belőlük a legtöbb zsír. Ekkor szedd ki villával, vagy szűrőkanállal a pörcöket a serpenyőből, csöpögtesd le a zsírjukat a serpenyő fölött, és tedd külön egy kistányérra. A különszedett szalonnák alá ne tegyél semmit (pl. papírtörlőt), mert nem lesz ropogós. Egyébként ezeket csak azért kell külön kiszedni, mert ha a csajod a reformkonyha híve, vagy állandóan fogyózik, akkor hiába a reggeli, a szalonnába beleköt, mint kezdő anyuka a sósgyurmába.

A serpenyőből a szalonnák zsírját öntsd külön egy tányérba, később kell még.

Fogj 1 dl olívaolajat, és öntsd a serpenyőbe, forrósítsd fel, és mehet bele a felkarikázott krumpli. Süsd meg őket. Aztán ezt is szedd ki, az olajat kiöntheted.

Kell egy fél fej vöröshagyma, vagy 1 szál póréhagyma. Kockázd fel. A zsírt öntsd vissza a serpenyőbe és közepes lángon párold üvegesre rajta a hagymát. Fogj egy kaliforniai paprikát (Spanyol omlett mi?, földrajzból hányas volt?), vagy normál magyart, és vágd hosszú csíkokra.(ha belefér, akkor 2-3 karika csípőspaprika is nagyon kellene) Ha van otthon egy kis maradék sonka (serrano, mert egyedül emiatt lehetne spanyol)5 dkg, esetleg paprikás szalámi (De csak ha a csaj szereti. Arra semmi szükség, hogy kiturkálja a tányér szélére, mert akkor az életben nem kap többet reggelit, és jobb, ha erre a konfliktushelyzetre te már lehetőséget sem adsz), akkor ezeket is csíkozd és mehet a paprika mellé. Pirítsd őket együtt 4-5 percig, addig fogj négy tojást, verd fel őket. A tojásba tegyél egy csipet sót (nem kell több, mert a szalonna úgyis sós volt). Tépj, vagy vágj kis darabokra 5-6 levél friss bazsalikomot, és keverd a tojásokba. A sültkrumpli karikákat dobd be a párolt cucc közé a serpenyőbe, forgasd át őket, és öntsd rá a tojásokat. Süsd meg.

Szedd ki, és a tányérra tegyél mellé koktélparadicsomot. A kész kaja tetejére rakj egy szál petrezselymet (rejtett utalás), szórd meg egy csipet őrölt pirospaprikával, és ha elbírja, akkor most jöhet rá a szalonnapörc. Ennyi. Tuti siker. Ha van félkész bágetted, amit ki tudsz hozzá sütni frissen a sütőben, akkor 2 hét dicsőség.

 

2 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek