Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Forralt bor ápdét

Annak aki eddig lemaradt róla sürgősen pótolja be, most képpel együtt:

Morfeusz újratölti:

Valamikor a távoli jövőben:

Kb 2411 és felet írunk. Morfeusz már csak virtuálisan vívja harcát a Mátrixi Szmisszel egy játékállomás 200-on ( vagy akinek jobban tetszik egy X dobozon ). Már csak 1 dolog valódi. Morfeusz a kezében 1 pohár gőzölgő itallal álldogál az ablaknak támaszkodva. Az emlékeiben kutatva felrémlik előtte, hogy ennek az italnak a receptjét még valamikor ifjúkorában olvasta vmi arhívumban, egy régi-régi, régi-régi blogon, vagy min, egy ősrégi technológiával működő virtuális hálózaton. De szép idők voltak azok. Talán internetnek hívták..., nagyot kortyolva a gőzölgő folyadékból kíváncsi, de már savószínű szemét a külvilágra veti. Semmit nem lát.., „A kint gomolygó szmog lehet az oka !” - gondolja, de sokkal inkább a szemüvege párásodott be a forralt bortól… hopp, megint elfogyott, itt az idő újratölteni…

Prezent déj:

Hát akkor töltsük újra. Az előző receptben úgysem volt alkohol, így ebben szinte csak az lesz. Vegyél 1 üveg ( 0,75 dl ) lehetőleg száraz, vagy félédes vörösbort, de ne az alsó polcról. Ha olcsóbb, mint 600-700 ft, akkor tuti a Fejfájós pincészet borát választottad.

Hozzál még 2 db narancsot, egész szegfűszeget, egész szegfűborsot, egész fahéjat, barnacukrot, vagy mézet és kell hozzá filteres gyümölcstea, vagy befőtt. Jajdefoganyukádörülni. Az évek óta minden látogatáskor neked adott, de általad soha fel nem használt befőtt (konkrétan visszamenőleg 1963-ig minden évjáratod megvan) végre beteljesíti a sorsát.

Fogj egy 3-4 literes lábast, öntsd bele a bort. Mosd meg a narancsokat. Alaposan a héját is. Jaaaj! Ha hobbi héjareptető vagy, akkor ne a madarat egrecíroztasd, hanem a narancs héját :). Vágj ketté 2 db narancsot. 2 db felet facsarj bele a borba, a másik 2 felet, pedig darabold fel és ez is mehet a borba. Fogj 4-5 db egész fahéjat, egy fél marék szegfűborsot és szegfűszeget. Mennyi a fél marék, mennyi? Mittudomén. De precíz vagy. Jó akkor 7-8 db szegfűbors, és 11-12 db szegfűszeg. Aztán bele vagy 4 evőkanál méz (vagy barnacukor, lehet több kevesebb, attól függ mennyire szereted édesen), és a befőtt. Fogj egy meggybefőttet (lehet szilva is, de eper is ok) és a levét öntsd bele az egyvelegbe. Ha a befőttben lévő gyümölcs magozott, akkor mindenestől mehet bele, ha nem akkor is, csak akkor fenntartásokkal kell kezelni majd fogyasztáskor.

Folyamatosan főzni kell, de nem szabad felforrnia, max gyöngyözzön, mint az ovisok a délutáni alvás után, mert egyébként az alkohol egy része elvész, akkor meg ugye minek az egész. Próbáld meg legalább 20 percen keresztül főzni (mondom forrás nélkül), mert ennyi idő kell, ahhoz, hogy minden összetevő íze kellően átjárja.

Ha nincs befőtt (akkor jelzem, hogy anyukád nem szeret, kéne vele beszélni), akkor tegyél fel 4-5 dl vizet, forrald fel, bele 2 db gyümölcstea-filter, pl.: eper, feketeribizli, vagy erdei gyümölcs (ha gurmé vagy, nehogy filterrel készítsd, akkor főzz igazi gyümölcsdarabos teát).

Na, aki tutira rá akar menni az alkoholtartalomra, az tudja egy kicsit okosítani, pl 0,5 dl rummal (vagy többel, de nem fehérrel), és akkor egy kis grog is bejátszik

Leszűröd, iszod, gyümölcsöt megeszed, nem fázol, ügyes vagy.

0 Tovább

Újra támad az SK

Összehangolt támadást intézett az IR szervezet a V. és a B. típusú ellenséges tevékenységű törzsek ellen, adta hírül az NNKIH. A hivatal egyik kihelyezett riporterének sikerült részleteket is megtudnia az akcióról: Az IR hivatalosan is megerősítette az értesülést, miszerint egy összehangolt akcióval sikerült meggyengíteni, illetve néhányat megsemmisíteni a szervezetet több hónapja károsító törzsek közül. A támadást egyik fő vonalát az SK fedőnevű - kollégái által csak „besavanyodott”-nak gúnyolt - parancsnok vezette, míg a másik vonalat a már jól bevált 0,7-es kaliberű egységgel ellátott, felfegyverzett zöldek alkották. A 0,7-es fegyverek először meggyengítették, majd SK segítségével a zöldek felszámolták a gócpontokat. A támadásban a saját erők közül egy ember könnyebb égési sérüléseket szenvedett, de őt helyben sikerült ellátni. Az akciót sikeresnek nyilvánították, így ismét biztonságossá váltak a felszabadított körzetek.

Lábjegyzet:

NNKIH (ejtsd: enenkéjájédzs, azaz NemNagyKunszt Információs Hivatal

IR: immunrendszer

V.B.: vírus és baktérium törzsek

SK: savanyú káposzta

0,7: száraz fehér bor

Zöldek: Zöldek

Ezt a receptet… Igen, ez is egy recept. Nem tudom mire számítottál, ez nem a Kék fény, és nem is az a műsor, ahol a TV-d egy alvilági figura, és az ügyvédje a Jusztbácsi, akinek a nevében játékosan angolul benne van az ítélet ugyebár. Azért ez elgondolkoztató…, hát sajna, nem akarom bántani, de Ő is inkább úgy néz ki, mint egy smasszer, !

Szóval ezt a receptet muteromnak köszönhetem, mert gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy: „Egyél egy kis vitamint…nem fog megártani!”, és „Legalább a zöldséget edd ki”, vagy „Semmi gyümölcsöt nem esztek, aztán meg csodálkoztok, hogy…”

Na, én eszek gyümölcsöt, de nagy híve vagyok (sekszpírien: tréfa balra el) a fenntartható fejlődésnek, így csak és kizárólag szezonálisan fogyasztom. És mivelhogy rákaptam a szőlőre, annak meg ugyebár nincs szezonja, így konsz… konctr….koncerttr… préselve fogyasztom. Most is. Száraz fehér bor. Ennek a segítségével elkészítünk egy felrázó receptet. Igen felrázó, mert elég már ebből a szürke, depressziós, nyálkás, latyakos dzsuvából, meg a náthából, köhögésből. Szóval adunk egy pofont a szervezetben tivornyázó baciknak, meg az ízlelőbimbóinknak, ha már a természet bimbói váratnak magukra…

Végy 1 kg savanyú káposztát, a levét öntsd le, majd egy szűrőben, folyó vízzel mosd át. Ez fontos. Nem kell beáztatni, kimosni, ez még nem a TNT. (Nem, nem. Nem a hasonló nevű zenekarra, hanem a tavaszi nagytakira gondoltam). Tehát mosd át, hogy ne legyen nagyon savanyú. Szükséged lesz egy palack száraz fehérborra, 35 dkg csirkemellre, 1 dl vörös- vagy barnarizsre, 2 répára, 2 vöröshagymára, 1 kis póréhagymára, 2 tojásra, olívaolajra és 6-7 dl tejfölre, babérlevélre, őrölt és egész fekete borsra.

Jószokásunkhoz híven a bacilusok arcának először egy kanalas orvosságra hajazó, szájon át bevehető, gyócccer jellegű készítménnyel adunk. Bor kipukkant, pohárba kitölt, szájba betölt, megforgat, lenyel. Ha az orvos másképpen nem rendeli, úgy a napi adagja 3*1,5 dl.

Ebből ez előkészület közben legurítjuk az elsőt.

Vágd félbe a 2 vöröshagymát. Így most látom, hogy van 4 fél hagymád. Tiszta egy UriGeller vagyok mi? Na, fogj 3 felet és karikázd fel őket, majd szórd az átmosott savanyú káposztába. Öntsd rá 1 dl olívaolajat, dobj bele 8 szem egész fekete borsot, 5 babérlevelet, 1 kk sót, és alaposan keverd össze, majd tedd félre.

Ha részt vettél a konyhai fitness programunkban, akkor van kézi húsdarálód. Fogd a csirkemellet, a 2 répát, a maradék fél vöröshagymát és daráld le őket. Ha nincs ilyened, akkor eleve darált mellet vegyél, a répát, hagymát pedig a nagylyukú reszelőn gyaluld le. Ha kész, akkor üsd bele a 2 tojást, tedd bele az 1 tk sót, és 1 kk fekete őrölt borsot. Alaposan gyúrd össze és dobd félre.

Fogj egy poharat, mérj ki bele 1 dl rizst, és főzd meg 2 x annyi vízben, de csak félig. Gyorstalpaló: a rizst szűrőben átmosod, egy kislábosban olívaolajon megpirítod, ráborítod a 2 dl vizet, sózod, és lefedve főzöd, amíg fel nem szívja a vizét. Kb 25 perc. Akinek nem 100, az itt megnézheti: http://nemnagykunszt.postr.hu/koritek-feneket

Ha megvan, akkor hideg vízben leszűröd, közben felraksz egy nagy fazékban vizet és megsózod, felforralod. A rizst hozzákevered a masszához, még egyszer átgyúrod. Ne aggódj, kicsit folyós lett, de a vízben a tojás összekapja, mint kezdő szatír a lódenkabátot. Ha a víz felforrt, akkor vedd lejjebb a tűzhelyet, hogy épp csak forrjon. A masszából formázz kb 5-6 cm-es gombócokat, majd tedd őket a vízbe. Akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére levegőzni. Ha már feldobódtak a sok főzéstől, akkor szedd ki őket.

Fogj egy nagy, mély tepsit, vagy jénait. Egyenletesen rendezd el benne a gombócokat. A gombik közé szuszakold be (szuszakolás: tuszkolás: gyömöszölés: tömködés: nyomkodás) a káposztás okosságot, és a maradékot szórd a tetejére. Jajdenagy jön! Öntözd meg 1,5 dl borral. NE SAJNÁLD!!! Ez orvosilag a  2. 1,5 dl. Aztán jöhet rá 5-6 dl tejföl, és karikázd a tetejére a póréhagymát. Egy csipet sóval hintsd, mint az igét. Alufóliával zárd le, és told be a sütőbe alsó-felső sütésre, 190 fokra 45 percre, majd vedd le a fóliát és emeld meg a hőfokot 220-ra. Süsd, míg nem pirul meg a teteje. Tálaláskor egy kis tejföllel bolondítsd még meg. Ennyi.

A baciknak meg annyi. Ja, majd el felejtettem, a jól végzett munka utáni 3. 1,5 dl is jár. Sőt, elő van írva.

0 Tovább

Váratlanul kiszabadult a sok éves rabságból

A beskatulyázott rab saját feljegyzései. Idézet az eredeti szövegből:

„Hosszú évek óta tart már a szenvedésem. A bezártság eredendő okára már nem is emlékszem olyan régen volt. Az emlékek a szenvedés homályába vesztek. Nincs más csak a bezártság, a hűvös, nyirkos hideg, és a zsúfoltság. Ha néha ki is szabadul egy-két társam, akkor csak pillanatokra élvezheti a szabadságot. Szinte azonnal fehér lepellel borítják, majd többször számomra ismeretlen, sárga masszába nyomják, hogy levegőt sem kap. Aztán jön az őrült forgatás valamilyen iszonyú, morzsalékkal teli, óriási edényben. Így várják sorsukat, mely már a születésüknél eldőlt.”

Hát eddig az idézet. Mikor a kezem közé került, azonnal tudtam, cselekednem, segítenem kell.

Vajon miért van az, hogy berozsdásodott, öröklött beidegződés alapján ítélünk, cselekszünk, és nem tapasztalati úton szerzünk tudást, alkotunk véleményt. Szakítva a hagyományokkal utánanézek a dolognak.

Miért van az, hogy alapvetően abból indulunk ki, hogy a csiperkegomba, ami az egyik legolcsóbb a piacon, szinte csak rántott, vagy töltött gombának jó? Mert nincs saját, karakteres íze.

Ez nem igaz kérem. Be is bizonyítom. Ez a legegyszerűbb gombás recept, amit valaha elkészítettem, és egyben az egyik legfinomabb is.

Amire szükség van ehhez: 1 üveg száraz, fehér bor, 0,5 kg csiperkegomba (lehet fehér, vagy barna is) 3-4 dl tejszín (20%-os), 1 tojás sárgája, só, bors, és egy csomag durumtészta (lehetőleg tagliatelle).

Szigorúan az objektivitás miatt, hogy tudjuk, mi kerül a gombára. Pukkantsuk ki a bort, majd kortyolgassunk el - lelkileg felkészülve a bizonyításra - egy jókora pohárral.

A gombát alaposan mosd meg, majd egy éles késsel vágd őket először ketté, majd az egészet vékony cikkekre aprítsd fel. Így:

Egy nagy serpenyőbe önts 4 evőkanál olívaolajat, forrósítsd fel, majd borítsd bele a felcikkezett gombát. Jó nagy adagnak néz ki, de ez csak megtévesztés. A gomba el akar téged ijeszteni. Ez a veszélyhelyzetben való viselkedés az állatvilágban is jól megfigyelhető. Számos faj használja ezt a védekezési formát, mely szerint, ha ellenség közeledik, akkor felfújja, megemeli magát, hogy nagyobbnak, többnek látszódjon, mint amekkora valójában. Ez sokszor meghátrálásra készteti a támadót. De te ne hátrálj meg.

Szóval, sózd, borsozd meg, (nem szóval sózd, hanem csak sózd, a szóval csak ilyen összeköttetést szolgált az előző gondolattal…), majd fedd le. Párold 5-7 percig, amíg össze nem esik és levet nem ereszt. Ezt követően vedd le a fedőt és főzd tovább addig, míg el nem párolog a leve. Na, most kell rendesen alágyújtani. Miután elpárolgott alóla már minden folyadék, elkezd pirulni. Folyamatosan kevergesd. Nagyon fontos, hogy minden oldala jól megpiruljon a gombának, mert ez hozza ki belőle azt a karakteres ízt, amit a rántás és a töltve sütés soha. Érezni fogod az illatán, hogy jól csinálod e.

Közben főzz meg egy fél csomag (250 g) tésztát, de al dente módon, tehát ne szétfőzd, hanem, ahogy azt kell. Minden csomagra rá van írva, hogy ez hány perc. 

Ha a gomba közben megbarnult, megpirult, akkor jöhet rá a 3 dl tejszín. Csak addig főzd, amíg a tejszín fel nem forr. Ha kész, akkor fogj egy mély lábast, öntsd bele a tésztát, borítsd rá a forró gombás szószt, majd az 1 db tojás sárgáját, és gyors mozdulatokkal rendesen keverd el.

Kész. Tálalhatsz. Nem fogod elhinni, hogy milyen finom. Dobhatsz rá egy kevés szárított chili paprikát és parmezánt.

A gombával ellentétben meg fogsz bolondulni…

2 Tovább

Karácsonyi helpdeszk, csak Nektek.

Nem, a helpdeszk használatához nem kell eredeti nemnagykunszt-os regisztrációs szám, és nem fog megjelenni a képernyődön egy billgéccékéhez hasonló üzenet, hogy esetleg, netalántán, lehethogy áldozata lettél egy hamísításnak. Mindenkinek jár egy helpdeszk.  Aki mindent az utolsó pillanatra hagyott és éppen az összeomlás szélén áll, annak a fizika törvényeit meghazudtolva itt egy időgéppel felérő, időspóroló, igazi karácsonyi főfogás. Max. 5-10 perc előkészület még reggel, és kb. 2-2,5 óra magától megsülés.

A következőkre van szükség 6 főre számolva, persze a szokásos hozzávalókon kívül, mint olívaolaj meg só. 6 db kacsacomb 2 nagy egész alma, 2 nagy egész narancs, 3 szál rozmaring, 6 szem egész szegfűbors, 6 szem egész szegfűszeg, 4 egész fahéj, 1 üveg Sangria, vagy (végszükség esetén) 1 üveg édes vörösbor, tudod, 700 ft alatt semmi nem jó. A körethez 1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, kell még minima tej és vaj. Ezek közül mind kapható szinte minden közértben, kivéve a kacsacombot. Ha nincs kacsacomb, akkor vegyél csirkecombot (egészet), azzal is elmegy. Igaz, csirkével olyan, mint reggel egy idegen csaj (pasi) mellet ébredni egy átmulatott éjszaka után: érdekes… de azért jobb, mint a semmi.

Még most reggel összerakjuk, mint a legóvárat. Fogj egy kacsasütőt, vagy jénai edényt, amibe a fentiek egyben beleférnek, ha nincs ilyen, akkor kivételesen jó egy mély, magas peremű tepsi is.

Nem kell hozzá zsiradék, mert a kacsa nem jár Anorbihoz és alapból van neki elég. A 3 szál rozmaringot fektesd a tepsi aljára. A kacsacombokat sózd minden oldalukon, de nem kell beleforgatni a sóba, csak enyhén sózd meg. Tedd őket a sütőbe (tepsibe), vágd 4 szeletbe az almákat és a narancsokat is, de héjastól! Az almacikkeket tuszkold be a kacsacombok közé. A narancscikkeket kézzel facsard rá a combokra és a facsarás után ezeket is tuszkold a combok közé. Nyisd ki a Sangriát, és önts rá annyit, hogy szinte teljesen ellepje. Na, most a maradék Sangriához nem kell utasítás, ugye? Fogyssszad el ügyesen, hosszú még a szentreggel. Fogd az összes egész fűszert és dobáld az a tetejére. Fedd le. Ha tepsid van, akkor alufóliával, és tedd félre. Hagggypáccolóóódjon.

Nem kell betenned hűtőbe, mert este úgyis elkészíted, és szobahőmérsékleten, ami ugye 20 fok körül van (ha rendesen fizetted a csekkeket, ha nem, akkor 10 fok), jobban pácolódik.

Visszafelé számolva, ha 6-kor akartok vacsorázni, akkor kb fél 4 körül kell újra elővenned. Addig van időd mindenre, és már csak a köret van hátra, ami rém egyszerű lesz.

Intézz el fél 4-ig mindent, és köszönd meg szépen J

Ha eljött az idő, betolhatod a sütőbe középre, 200 fokra. Ha kacsa, akkor én kb. 1,5 órát szoktam sütni, hogy rendesen átjárja, mint ilyenkor mindent a karácsony szelleme.  Huuúúúú.

Ha csirke, akkor kb. 50 perc. Miután letelt az idő, akkor a kacsasütő tetejét kapd le (tepsiről fóliát) és süsd addig, míg meg nem pirul. Ez további fél óra.

Már csak a köret van hátra, ami hagymás törtburgonya lesz. Fogd a vöröshagymát és kockázd fel apróra, fonnyaszd meg egy kis olívaolajon serpenyőben és tedd félre. Pucold meg az 1 kg burgonyát, és sós vízben főzd meg. Öntsd le róla a vizet, boríts bele 1 dl tejet, 1 nagy evőkanál vajat, az elkészült hagymát. Krumplinyomóval, vagy villával alaposan törd össze, sózd, borsozd ízlés szerint.

Várhatod a Jézuskát.

Persze, jó lenne hozzá párolt káposzta, viszont ott figyelni kell, meg kevergetni 1,5 órán keresztül. Esetleg előtte egy finom leves, de ez most vészhelyzetelhárításihadművelet volt, mert nem készültél rendesen. Még szerencse, hogy van ez a blog, nem?

0 Tovább

Morfeusz újratölti

Valamikor a távoli jövőben:

Kb 2411 és felet írunk. Morfeusz már csak virtuálisan vívja harcát a Mátrixi Szmisszel egy játékállomás 200-on ( vagy akinek jobban tetszik egy X dobozon ). Már csak 1 dolog valódi. Morfeusz a kezében 1 pohár gőzölgő itallal álldogál az ablaknak támaszkodva. Az emlékeiben kutatva felrémlik előtte, hogy ennek az italnak a receptjét még valamikor ifjúkorában olvasta vmi arhívumban, egy régi-régi, régi-régi blogon, vagy min, egy ősrégi technológiával működő virtuális hálózaton. De szép idők voltak azok. Talán internetnek hívták..., nagyot kortyolva a gőzölgő folyadékból kíváncsi, de már savószínű szemét a külvilágra veti. Semmit nem lát.., „A kint gomolygó szmog lehet az oka !” - gondolja, de sokkal inkább a szemüvege párásodott be a forralt bortól… hopp, megint elfogyott, itt az idő újratölteni…

Prezent déj:

Hát akkor töltsük újra. Az előző receptben úgysem volt alkohol, így ebben szinte csak az lesz. Vegyél 1 üveg ( 0,75 dl ) lehetőleg száraz, vagy félédes vörösbort, de ne az alsó polcról. Ha olcsóbb, mint 600-700 ft, akkor tuti a Fejfájós pincészet borát választottad.

Hozzál még 2 db narancsot, egész szegfűszeget, egész szegfűborsot, egész fahéjat, barnacukrot, vagy mézet és kell hozzá filteres gyümölcstea, vagy befőtt. Jajdefoganyukádörülni. Az évek óta minden látogatáskor neked adott, de általad soha fel nem használt befőtt (konkrétan visszamenőleg 1963-ig minden évjáratod megvan) végre beteljesíti a sorsát.

Fogj egy 3-4 literes lábast, öntsd bele a bort. Mosd meg a narancsokat. Alaposan a héját is. Jaaaj! Ha hobbi héjareptető vagy, akkor ne a madarat egrecíroztasd, hanem a narancs héját :). Vágj ketté 2 db narancsot. 2 db felet facsarj bele a borba, a másik 2 felet, pedig darabold fel és ez is mehet a borba. Fogj 4-5 db egész fahéjat, egy fél marék szegfűborsot és szegfűszeget. Mennyi a fél marék, mennyi? Mittudomén. De precíz vagy. Jó akkor 7-8 db szegfűbors, és 11-12 db szegfűszeg. Aztán bele vagy 4 evőkanál méz (vagy barnacukor, lehet több kevesebb, attól függ mennyire szereted édesen), és a befőtt. Fogj egy meggybefőttet (lehet szilva is, de eper is ok) és a levét öntsd bele az egyvelegbe. Ha a befőttben lévő gyümölcs magozott, akkor mindenestől mehet bele, ha nem akkor is, csak akkor fenntartásokkal kell kezelni majd fogyasztáskor.

Folyamatosan főzni kell, de nem szabad felforrnia, max gyöngyözzön, mint az ovisok a délutáni alvás után, mert egyébként az alkohol egy része elvész, akkor meg ugye minek az egész. Próbáld meg legalább 20 percen keresztül főzni (mondom forrás nélkül), mert ennyi idő kell, ahhoz, hogy minden összetevő íze kellően átjárja.

Ha nincs befőtt (akkor jelzem, hogy anyukád nem szeret, kéne vele beszélni), akkor tegyél fel 4-5 dl vizet, forrald fel, bele 2 db gyümölcstea-filter, pl.: eper, feketeribizli, vagy erdei gyümölcs (ha gurmé vagy, nehogy filterrel készítsd, akkor főzz igazi gyümölcsdarabos teát).

Na, aki tutira rá akar menni az alkoholtartalomra, az tudja egy kicsit okosítani, pl 0,5 dl rummal (vagy többel, de nem fehérrel)

Leszűröd, iszod, gyümölcsöt megeszed, nem fázol, ügyes vagy.

0 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek