Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kicsöntviszt - Konyhai Fitness

Összhangban az újévi fogadalmak többségével, melyek tartalmukat tekintve általában a fogyásról, vagy a több mozgásról szólnak, gépmentesítettem bizonyos folyamatokat a konyhában.

Túlságosan is el vagyunk kényelmesedve. Botmixer, robotgép, aprítógép, turmixgép, gép- gép-gép. Aztán majd jön a Swarci piros szemmel, és majd csodálkozunk erőssssen, amikor jön a "Visszatérek" dumával.

Már középiskolában a matektanárom és Radnóti Miklós is megmondta, mikor állandóan technikai segítséget vettünk igénybe még a legegyszerűbb számításoknál is, hogy:

 „Ki géppel száll fölébe, annak térkép e táj”

Igaz. Azért, hogy ne kelljen térkép a konyhához, és főzés közben égessünk egy kis kalóriát is, hagyjuk most a gépesítést. Hozzunk divatba megint egy kicsit elhanyagolt eszközt. Szerezz be egy húsdarálót, de nem ám elektromost, hanem egy régi hagyományos, ember által hajtandót. Nagyon nagy okosság. Közvetlen kontaktusba kerülünk az alapanyagokkal, így teljesen beleadhatjuk a szívünk-lelkünk (ujjunkra vigyázzunk, az nem kell bele) az ételek készítésébe. Plusz, az alapanyagok előkészítése alatt mozogsz kicsit, ami nem hátrány.

Sikerült vásárolnom egyet, de nem ám csájna sztájlt, hanem egy igazit, a magyar ipar remekei közül. Íme. Ugye mennyire egyben van? Bármit ledarálok, ami nincs lehegesztve, vagy nem tud elszaladni. Esetleg külön kérésre bér darálást vállalok.(vagy esetleg bérdarálást is, akinek  jó a fizuja, nyugodtan jöhet)

Szóval, annyi mindenre jó, hogy nehéz lenne itt most összefoglalni, így indítok egy sorozatot Paszta tájm névvel. Pasztásítani fogunk. Pl.: tepertőkrém, padlizsánkrém, májpástétom, tojáskrém stb...és a legjobb,  saját magunk állítunk elő darált húst. Frissen, nem előrecsomagolt hiperes ecetízűt, amiben aztán tényleg az van benne, ami nem tudott elszaladni, meg egy kis ecet…

Paszta Tájm 1.

Tepertőkrém alap:

Szükséged van 20 dkg liba-, vagy kacsatepertőre, 2 evőkanál liba-, vagy kacsazsírra, fél fej vöröshagymára, 1 újhagymára. Ezeket, ebben a sorrendben ledarálod, alaposan összekevered, sózod, borsozod, beteszed a hűtőbe 1,5 órára. Közben előkapsz előrecsomagolt félkész bágetteket. Frissen kisütöd, rákened, fogyasztod.

Tepertőkrém tuningolva:

A fenti alapanyagokon felül darálj bele 2 db főtt, kemény tojást, 1 fél kaliforniai paprikát, 1 gerezd fokhagymát, majd ha kész keverj bele 1 evőkanál tejfölt, 1 nagy evőkanál mustárt, és egy kávéskanál őrölt paprikát, esetleg daráltpaprikát. 1,5 órára be a hűtőbe, és aztán fogyasztható. Legközelebb a kenyeret is mi gyúrjuk majd, így a darálással együtt lehet, hogy több kalória ég majd el, mint amennyit az étkezéssel beviszel…, de nem hiszem.

El is nevezem ezt a mozgásos, főzéses fitness technikát kicsentwisztnek. Ja, a lényeg,  a tálalás. Szerezz be fagylaltos kanalat és azzal porciózd ki.

Aki jól figyel, az engem is felfedezhet a képen…

Sokkal esztétikusabb lesz. A fagylaltos kanalat minden gombóc előtt mártsd hideg vízbe, mert így könnyebben kifordul majd belőle a krém. A képen májpástétom van (erről legközelebb), mert a tepertőkrém azonnal elfogyott.

 

 

 

2 Tovább

Konyakágyon párolt kacsamájpástétom ukrán titkosírással

Ha végeztél a fejben számolással, és összejött a szigetkör, akkor nekiállhatunk a kacsamájpástétomnak.

A recept legfontosabb hozzávalója a konyak. Ha bejött a sörös csülök, akkor a konyak felhasználásának módja miatt ezt is meg fogod szeretni.

Nekem családi összeköttetések miatt sikerült ötcsillagos (*****) ukrán konyakot szereznem. A hosszú évek alatt összegyűjtött képzettségem és tapasztalatom alapján, a konyak hátulján lévő cirill betűs szöveget fentről lefelé, balról jobbra haladva, a kezdőbetűket lóugrásszerűen összeolvasva, ( hogyörülne ennek Egri János ) az ukrán élelmiszeripar titkos utasítását kaphatjuk meg, mely a ti kedvetekért lefordítva a következőképpen néz ki:

 B . E . L . S . Ő . L . E . G  

Valljuk meg, ki az a hazánkfia, aki most, amikor ezek csapokat nyitnak ki meg zárnak be ötpercenként, szembe mer szegülni ezzel az utasítással. Én tuti nem.

 

Kb. másfél deci kell összesen, de ebből 2x3 centet, mintha valami influenza elleni adagolási utasítás lenne, kötelezően fogyassz el, mielőtt bármit csinálnál.

Ha az előző recepteket elolvastad, akkor lassan rutinos bevásárlóvá váltál, és megvannak a biztos beszerzési forrásaid. Kivételesen már a recept elején itinert adva felsorolnám azokat a legfontosabb összetevőket, amit nélkülözhetetlenek, és nem tudod helyettesíteni mással. Ilyen pl. a kacsmáj, ami nem olcsó dolog, viszont csak kb. 30-40 dkg-ra van szükséged. Fontos még a konyak, és ne gagyi gazdaságos legyen. Ha tegnapról, tegnapelőttről – attól függ, mikor olvastad ezt a blogot – a gasztro-gardenedben maradt rozmaring, akkor azt már nem kell venned. Viszont szerezz be egy bazsalikomot. Kell még fokhagyma és lilahagyma, koktélparadicsom, valamint kacsazsír, vagy a kacsa legjobb barátjának, a libának a zsírja is jó.

Ez az első olyan recept, ahol nyers hússal dolgozol, de ne ijedj meg a feladattól, hiszen az életében mindenki volt szűz. Csak túl leszel rajta valahogy.

A kacsamájat egy arra alkalmas edényben öblítsd át hideg vízben, aztán tedd félre.  Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és írnám, hogy vágd kockára. De mivel a végén az egészet leturmixoljuk, ezért nonfiguratív alakzatokat is vághatsz, így karácsony előtt lehet hópihe, fenyőfa, hóember formájú is, ha nagyon ráérsz. Egy közepes lábosba tegyél 3-4 evőkanál kacsa (vagy liba) zsírt, és közepes lángon olvaszd fel. A kacsa- és libazsír szobahőmérsékleten közel szilárd halmazállapotú,…. Miután felolvadt, kapj elő egy mikróálló rugalmas műanyag edényt. Ha nem tudnád, ezek azok, amikben a szüleidtől hétvégente hazahordod a kaját, és anyukád folyamatosan azzal szekál (!), hogy vidd már vissza, de vhogy mindig elfelejted. Óriási készleteid lehetnek különböző helyeken.

Az edényt hideg vízben öblítsd el, és tedd félre. A felolvadt zsírt öntsd ebbe az edénybe, és tedd ki hűlni, hűtőbe, erkélyre, szabadba. Vigyázz a macskákra!!!

Ismét tegyél föl 4-5 evőkanál zsírt ugyanabban a lábosban, és olvaszd fel, mint Rózsi jég szívét (jééééégbőőőőől vagyooook, talán fel sem olvadooook, hát nyúúúújtsd két kezed, olvaszd fel jéééég szííííííívemeeeeeeet…hu…ezért bocs, nem én voltam, hanem a konyak..). A fölolvadt kacsazsírba szórd bele a felkockázott vöröshagymát és párold üvegesre.

Már megint egy hülyeség… Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy szaladj le a sarki képkeretező-üvegező szakihoz, vágd gerincre, és egy jóképű vöröshagymát hőlégbefúvóval piríts rá a hasára.  Hogy egy újabb hasonlattal éljek, ez mindössze annyit jelent, párold olyan rideg-áttetsző halmazállapotúvá, mint amilyen a pasid szeme szokott lenni, amikor lementek miatta neked cipőt venni egy bevásárlóközpontba, és a nyolcadik próba után a „Na, tetszik?” kérdésedre azt mondja, hogy „aha, jó”. De te nem azt kérdezted, hogy JÓ-e, mert tudod, hogy JÓ, te csak örömet akartál neki szerezni, meg hogy együtt legyetek....... ( sicc ) Kár volt elhozni.

Na, ilyen legyen a hagyma. Ha megvan az áttetsző állag – ez közepes hőfokon, lefedve kb. 5-6 perc, közben néha keverd is meg-, akkor mehet bele a szintén felkockázott fokhagyma, 3 gerezd. Ez további 2-3 percig pirítsd, de vigyázz, ne égjen oda, mert keserű lesz.

Most kockázd fel kb 2 cm-es darabokra a kacsamájat, aztán bele a lábosba. Forgasd át a hagymával és 2-3 percig párold őket együtt. Ezt követően szüretelj le egy 5-6 cm-s rozmaringszárat, ( a kemény fás része nem kell, csak a levele ) aprítsd föl nagyon apróra, zutty bele. Majd a megmarad konyakra is szükséged van, ami, ugye, kb. 1 dl. Ez is zutty bele.

Kell bele még másfél-két evőkanál méz vagy barnacukor, nem púpozott, 1 kávéskanál só, egy csipet bors, és tulajdonképpen kész. Jól keverd össze. Fedő alatt párold 6-8 percig. Miután elkészült, húzd le a tűzről, és jöhet a kedvencem, csinos konyhai segítőm, Bot Mixer. Általában a botmixereknek magas, hőálló poharuk van. Nem tudok minden botmixer nevében nyilatkozni, de remélem, a tied is ilyen. Ha nem, akkor ehhez hasonló edényt kell keresned. Na, most kell a fej lilahagyma, amit vágj ketté, az egyik felére dekorációs céllal lesz szükséged, tedd félre. Már itt tartunk, dekorálsz! A másik felét vágd ketté, és helyezd a botmixer edényébe az egyik darabot (a kettévágott kettévágottat). Erre pakold rá az elkészült cucc felét. Botmixerrel zúzd össze őket olyan állagúra, amilyet szeretsz – lehet krémes, és lehet rusztikus is. Majd ugyanezt tedd meg a másik felével is. Azért csináljuk két adagban, mert hóttbiztos, hogy tanult kollégáink a botmixergyárban félliteres poharat adtak a botmixerhez, és ha az egészet egyszerre tennénk bele, akkor a kedves kis kacsa, és barátja, liba belsőségeinek a szélrózsa minden irányába szétszóródott repeszeit ütvefúróval takaríthatnánk le.

A leturmixolt masszát pakold rá kanállal – vagy arra alkalmas eszközzel – a már kihűlt, megalvadt, műanyag edényben lévő zsírra, aztán ezt végezd el a másik felével is. Erre az egész tortúrára azért volt szükség, mert ha most az egészet beteszed hűlni a hűtőbe, vagy a ki a szabadba, akkor pár óra múltán a kis műanyag készséget fejjel lefelé fordítva, kézzel rásegítve az egész kihuppan belőle, és szeletelhető lesz. ( ehhez teljesen ki kell hűlnie, ha nem jönne ki, akkor a szélénél kicsit körbevágva késsel rásegíthetsz )

Biztosan szembetűnt már, hogy a bazsalikomra és koktélparira, valamint a dekorációs célra félretett fél lilahagymára nem volt szükség. Ezek csak a késztermék élvezeti értékét javítják elfogyasztáskor. Dekoráld velük a tányér( oka)t és edd hozzá, mellé, rá. Jaj, várj! Nehogy nekem felkend valami Erzsébet-kenyérre! ( minden kedves Erzsébettől elnézést és utólag is boldog névnapot kívánok, nem nekik szólt ) Minden valamire való bevásárlóközpontban kapható elősütött baguette, ciabatta, ami öt perc alatt 200 fokos sütőben a sütő felső harmadában elkészíthető. Ha kibontottad, tedd rá egy tepsire, spricceld meg hideg vízzel, és a már előmelegített sütőbe told be. Látni fogod, amikor készen van. (megbarnul és ropogós lesz)

Közben a pástétom is kihűlt már. Minél inkább kihűl, annál  könnyebben lesz kezelhető. Volt már olyan, hogy nem tudtam kivárni ( általában ez van ) és fagyis kanállal adagoltam ki. Ha maradt konyakod, kortyold hozzá.

Fontos: ( most gurmék ne figyeljenek)

Ha nem kaptál kacsamájat, akkor halkan mondom, hogy vehetsz pulykamájat is..

Senkinek se szólj, nem fogják észrevenni, és így is finom lesz. Próbáltam,teljesen korrekt, kicsit más az ize, de finom.

Más: konyak helyett elhasználhatod hozzá a még szalagavatódra kapott és azóta a szekrény tetején pihenő, ősrégi tokaji aszúdat is, ezzel is finom

 

3 Tovább

My ( ejtsd: máj ) Hipotézis

Na végre eljutottam idáig, hogy lehet egy hipotézisem. Annak idején állandóan ezzel tömték a fejünket, hogy van egy hipotézisünk, és most cáfoljuk, meg bizonyítsuk, hogy valóban reális feltételezés-e.

Őrület, először kitalálunk vmi hülyeséget és gyűjtünk hozzá a hülyeséget alátámasztó információkat, meg önigazolunk. Nagyon ráértek velünk foglakozni... persze némelyik haszontartalma megkérdőjelezhetetlen, de nem ezek voltak többségben.

Na hát akkor ez sem fog kilógni a sorból:

Azt feltételezzük kedves gyerekek, hogy az ember futás és a főzésbeli képességei az agy ugyan azon spektrumában helyezkednek el, tehát magyarul aki tud futni, az tud főzni is. Futni ugye mindenki tud, a hipotézisből kiindulva akkor főzni is. Ráadásul mivel a mértékegységei nem összehasonlíthatóak, mert ugye mi a főzés mértékegysége az 1 lábas, ( mondjuk ez lehetne a futásé is ) vagy mi? Ezért mindegy, hogy milyen sebességgel tudsz futni, nem befolyásolja a főzésbeli képességeidet.

Ennek a hipotézisnek csak arányszámai vannak:

Ha futottál már busz után, akkor biztosan tudsz rántottát készíteni

Ha futottál már a ház körül, akkor biztosan készítettél már sült krumplit

Ha futottál már kutyával ( előle, vagy vele ez most nem számít ), akkor biztosan tudsz készíteni spanyol omlettet ( esetleg erről később, akit érdekel )

Ha futottál már szigetkört ( lehet a Margitszigeten, de beleszámít a sziget feszteken a mobil Wc-k és a bárpultok, kifőzdék közötti távolság is , illetve ha fent leírt kategóriákban többször is indultál, azok összeadódnak), akkor biztosan tudsz készíteni konyakágyban párolt kacsamáj pástétomot, ráadásul rávilágítunk egy a davincsi kódhoz hasonló rejtjeles üzenetre is a készítése közben

nem hiszed, na nézz vissza később...

 

 

 

0 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek