Összhangban az újévi fogadalmak többségével, melyek tartalmukat tekintve általában a fogyásról, vagy a több mozgásról szólnak, gépmentesítettem bizonyos folyamatokat a konyhában.

Túlságosan is el vagyunk kényelmesedve. Botmixer, robotgép, aprítógép, turmixgép, gép- gép-gép. Aztán majd jön a Swarci piros szemmel, és majd csodálkozunk erőssssen, amikor jön a "Visszatérek" dumával.

Már középiskolában a matektanárom és Radnóti Miklós is megmondta, mikor állandóan technikai segítséget vettünk igénybe még a legegyszerűbb számításoknál is, hogy:

 „Ki géppel száll fölébe, annak térkép e táj”

Igaz. Azért, hogy ne kelljen térkép a konyhához, és főzés közben égessünk egy kis kalóriát is, hagyjuk most a gépesítést. Hozzunk divatba megint egy kicsit elhanyagolt eszközt. Szerezz be egy húsdarálót, de nem ám elektromost, hanem egy régi hagyományos, ember által hajtandót. Nagyon nagy okosság. Közvetlen kontaktusba kerülünk az alapanyagokkal, így teljesen beleadhatjuk a szívünk-lelkünk (ujjunkra vigyázzunk, az nem kell bele) az ételek készítésébe. Plusz, az alapanyagok előkészítése alatt mozogsz kicsit, ami nem hátrány.

Sikerült vásárolnom egyet, de nem ám csájna sztájlt, hanem egy igazit, a magyar ipar remekei közül. Íme. Ugye mennyire egyben van? Bármit ledarálok, ami nincs lehegesztve, vagy nem tud elszaladni. Esetleg külön kérésre bér darálást vállalok.(vagy esetleg bérdarálást is, akinek  jó a fizuja, nyugodtan jöhet)

Szóval, annyi mindenre jó, hogy nehéz lenne itt most összefoglalni, így indítok egy sorozatot Paszta tájm névvel. Pasztásítani fogunk. Pl.: tepertőkrém, padlizsánkrém, májpástétom, tojáskrém stb...és a legjobb,  saját magunk állítunk elő darált húst. Frissen, nem előrecsomagolt hiperes ecetízűt, amiben aztán tényleg az van benne, ami nem tudott elszaladni, meg egy kis ecet…

Paszta Tájm 1.

Tepertőkrém alap:

Szükséged van 20 dkg liba-, vagy kacsatepertőre, 2 evőkanál liba-, vagy kacsazsírra, fél fej vöröshagymára, 1 újhagymára. Ezeket, ebben a sorrendben ledarálod, alaposan összekevered, sózod, borsozod, beteszed a hűtőbe 1,5 órára. Közben előkapsz előrecsomagolt félkész bágetteket. Frissen kisütöd, rákened, fogyasztod.

Tepertőkrém tuningolva:

A fenti alapanyagokon felül darálj bele 2 db főtt, kemény tojást, 1 fél kaliforniai paprikát, 1 gerezd fokhagymát, majd ha kész keverj bele 1 evőkanál tejfölt, 1 nagy evőkanál mustárt, és egy kávéskanál őrölt paprikát, esetleg daráltpaprikát. 1,5 órára be a hűtőbe, és aztán fogyasztható. Legközelebb a kenyeret is mi gyúrjuk majd, így a darálással együtt lehet, hogy több kalória ég majd el, mint amennyit az étkezéssel beviszel…, de nem hiszem.

El is nevezem ezt a mozgásos, főzéses fitness technikát kicsentwisztnek. Ja, a lényeg,  a tálalás. Szerezz be fagylaltos kanalat és azzal porciózd ki.

Aki jól figyel, az engem is felfedezhet a képen…

Sokkal esztétikusabb lesz. A fagylaltos kanalat minden gombóc előtt mártsd hideg vízbe, mert így könnyebben kifordul majd belőle a krém. A képen májpástétom van (erről legközelebb), mert a tepertőkrém azonnal elfogyott.