Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A párkapcsolatot erősítő pláza építési szabályozása

Alapvetően Magyarországon a hétvégén jelentkező férfi-nő konfliktusok túlnyomó többségét a vásárlások, bevásárlások genereálják. Modernizáció, globalizáció, centralizáció, meg hallucináció ide vagy oda, egyszerűen ki kell jelentenünk, hogy a ezek a bevásárlóközpontok rosszul vannak összerakva. Lehet, hogy valamikor 20 évvel ezelőtt menő volt boltokat egymás hegyére-hátára összehányni, mert eleve újdonság volt egy pláza, de ma már, kérem, minden bokorból előugrik egy pláza (nyúl már nem nagyon), koncepció az meg nincs. Egy új bevásárlóközpont építésénél nincs figyelembe véve, hogy a női és a férfi agy másként működik (igen hölgyeim, a férfi agy is működik). Más dolgok, tárgyak, effektek kötnek le egy férfi és női agyat.

Női vásárlás férfi segéderővel, és féri agyi reakcióval: Ki a frászt érdekel az a sok cipő és táskaüzlet?! Hogy a viharba’ lehet bemenni 30 ilyen üzletbe egymás után, és végig ugyanazt kérdezni: Jó? Tetszik? Jól áll? A végén meg nem veszünk semmit, mert pofákat vágok. Persze, hogy pofákat vágok, mert én csak 1, mondom 1 üzletbe akartam bemenni, a médiamárketbe. De oda nem mehetünk, mert szerinted mindenünk megvan. Normális vagy? Milyen mindenünk? Most jött ki a legújabb HQ (angolul: hájkváliti) házimozi rendszer, megvan nekünk szerinted? Naggyon nincs meg. Azt se tudod, hogy mi a különbség a HQ meg az IQ között. Ráadásul pont most kellett jönni, amikor tudod, hogy kezdődik a Forma 1. Szerintem te pontosan figyeled, hogy nehogymá egyszer a héten leülhessek a tv elé ezt az egyet megnézni. Nyugodtan, egyedül, jó esetleg egy sörrel, vagy kettővel. De nyugodtan, nem ilyen idegbe’, meg tömegbe’ hogy szívlapáttal kell hadonásznom, hogy egyáltalán levegőt kapjak.

Férfi vásárlás női segéderővel, és női agyi reakcióval: Mi a frászt lehet 30 percen keresztül gombokat nyomogatni ezen a kütyün, ami ráadásul tök ugyanúgy néz ki, mint ami otthon van, még ugyan az is van ráírva, hogy HQ. Én persze nem mehettem be egy normális táskát, vagy cipőt venni. A tavalyi, mit tavalyi, tavaly előtti rongyomban kellett eljönnöm vásárolni. Szénné változok ebben a cuccban, annyira égő. Annyi pénzből, amennyibe ez az új kütyü kerül, konkrétan legalább 5 pár cipőt vehetnék, hogy tessek neked, ha egyáltalán még megnézel, te bunkó. Jut eszembe, virágot mikor hoztál utoljára, szeretsz te még egyáltalán?

Ez van. Bevásárlóközpontot nem így kell építeni. Hanem. Fel kell húzni egymás mellé 2 ikerépületet. Az egyikben csak műszaki üzletek lennének, meg olyan pábok, ahol óriás TV-ken mennének a sportcsatornák. A pultban a felszolgálók (naná, hogy csajok) 5 nyelven (Országimázs, ember! Hátha külföldi vagyok és nem értem, ha magyarul mondja, pedig ez minden nyelven nagyon fontos) csak ezeket mondja: Abszolút igazad van. Meg kellett venned azt a telefont, és egyáltalán nem volt drága. Ma már az ember az utcára sem mehet ki egy normális teló nélkül… és a második sört is nyugodtan idd meg, hiszen hétvége van. Nem, nem hangos a TV, sőt, halk, hangosítsd fel, kérlek.

Az másikban csak táska és cipőüzlet lenne, minden eladó 5 nyelven csak ezeket mondhatná: Igen, jól áll! Nem egyáltalán nem vagy kövér, sőt! Istenien nézel ki, legalább 5 évvel fiatalabbnak látszol, mint amennyi vagy. Mennyi is vagy 25? Nem mondod, hogy 35?! Ezt nem hiszem el, mutasd a személyid. Hogy csinálod?!

Na, így kéne ennek lenni. Ugyanezen metodika alapján nem elvárható, hogy bizonyos ételeket mindkét nem (azért ez is elég beszédes: mindkét nem!, ez ugye, kérem, eleve egy ellentét, nómenesztómen, ugyebár, merha’ mindkét igen lenne, már beljebb lennénk) egyformán szeresse, kedvelje. Ezért ez most egy olyan recept, ami kisimítja az ellentéteket, mert gyors, egyszerű, és egyformán kedvében jár a nőknek és a férfiaknak is. Nem kivételez.

Először is szükségünk van egy meggyúrt pizzatésztára, ennek a receptjét itt olvashatod: http://nemnagykunszt.postr.hu/otthoni-pizzeria. Azért röviden ennyi, hogy: 35-40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet (lehet sima, finom lisztből is) beleborítasz egy keverőtálba. Fogsz 2 dl tejet, (lehet fele víz, fele tej) meglangyosítod a mikróban, majd teszel bele 1 kk mézet, vagy barnacukrot, elkevered. Beledobsz a langyos tejbe 1 zacskó instant élesztőt, megvárod, míg felfut. Közben a liszthez mehet 1 tk só, 1 ek morzsolt oregánó és bazsalikom. A fűszerekből friss lenne a legjobb a gárdenből. Keverd el a lisztet alaposan a fűszerekkel. Mehet bele 2 ek olívaolaj, majd borítsd bele a felfutott élesztőt. Gyúrd meg alaposan, kb 5-6 perc, majd tedd félre 30 percre kelni. (sütőben 40-50 fokon gyorsan megy).

Közben elkészítjük a két nem verzióját. Szükség lesz 2 db kis lábosra (1,5-2 literes okés). Az egyszerűség kedvéért nevezzük az egyiket nőnek, a másikat férfinek innentől kezdve.

Kezdjük a nővel. Fogj egy kis darab póré, vagy 1 szál újhagymát, és aprítsd fel nagyon apróra. A lábosba önts 1 ek olívaolajat és párold meg a hagymát. Zúzz hozzá 2 gerezd fokhagymát, és párold tovább 2-3 percig. Közben apríts fel 1 kisebb cukkínit, vagy lereszelheted a nagylyukún. Borítsd rá a hagymára, mehet bele 1 tk só, 1 ek oregánó, és fedő nélkül, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon, főzd 10 percig. Ha kész, akkor mehet hozzá 1 dl főzőtejszín (kizárólag a 20%-os jó), és 10 dkg reszelt füstölt sajt. Főzd őket ismét együtt nagy lángon 5 percig, közben kevergesd. Ha kész, tedd félre hűlni.

Közben a férfiba apríts fel 1 nagy fej vöröshagymát és 2 ek olívaolajon párold meg üvegesre. Boríts rá 30 dkg darált csirkemellet (vagy marhahúst), és pirítsd nagy lángon kb 2 percig, aztán mehet bele 1 tk só, 0,5 kk őrölt feketebors, 0,5 kk őrölt szerecsendió, és 2 dl tejszín. Fedő nélkül főzd 10 percig nagy lángon, megint csak azért, hogy a felesleges nedvesség elpárologhasson, kevergesd, nehogy leégjen. Ha megvan, akkor ezt is dobd félre hűlni.Törj fel 1 db tojást. Válaszd el a fehérjét, tedd félre, a sárgáját dobd a férfi lábosba és keverd el benne.

Kapd elő a nyújtódeszkát (erről mindig egy középkori kínzókamra jut eszembe), lisztezd meg erősssen, és nyújtsd ki kb. 2 mm vékonyra a tésztát. Ha megvagy, akkor egy késsel vágd fel kb. 10 cm széles és 15-17 cm hosszú csíkokra. Kezdődik a szelektív kedvbenjárás. Először a női lábosból egy evőkanál segítségével a kiszabdalt téglalapok rövidebbik oldalához (a gyengébb matekosok kedvéért a 10 cm a rövidebb) kezdd el kiporciózni a tölteléket. Csak annyit tegyél mindegyikbe, hogy kb. a hosszabbik oldal feléig érjen a töltelék (Ne értetlenkedj már, azért, mert így könnyen rá tudod majd hajtani a tésztát, hogy befedhesd a tölteléket). Körben hagyj el kb. 1 cm-t. Készíts 3-4 db-ot. Jöhet a férfi lábos. Ugyanígy töltsd meg ezzel a töltelékkel is a tésztákat. Fontos, hogy körben a szélénél hagyj el 1 cm-t. Vedd elő a tojásfehérjét, verd fel egy villával, és ha profi vagy, akkor van szilikon kenőecseted (jó, aki nem érti, az vegyen elő egy teáskanalat, jó, aki nem iszik teát, az egy evőkanalat, jó, aki nem eszik, az MIÉRT TART FEL A HÜLYE KÉRDÉSEIVEL?) A felvert tojásfehérjével kend meg a kis téglalaptészták széleit a töltelék mellett, majd hajtsd rá mindegyikre óvatosan az üresen hagyott felét. Az ujjaddal nyomkodd körbe a széleit, hogy sütéskor a töltelék ne lógjon meg. Egy nagy tepsibe önts egy kis olívaolajat, papírtörlővel kend szét, ez fel is itatja a felesleget. A sütőt melegítsd elő 190-200 fokra, alsó felső sütés. A kis táskákat egy lapos fakanál, vagy palacsintafordító, vagy egy hosszú pengéjű kés segítségével óvatosan helyezd a tepsibe. Ha még tudod, hogy melyik volt a női verzió, akkor azoknak a tetejére szórj egy-egy csipet reszelt sajtot, hogy később se legyen zsákbamacska. Süsd kb. 20 percig, amíg meg nem barnul. Ha kész, akkor a nőire friss bazsalikom, a férfi mellé tejföl dukál.

A végére még egy szösszenet. Gyerekkoromban elég sokat autóskártyáztunk. Mindegyik autó alatt ott volt a lóerő, a sebesség, gyorsulás. Előre megbeszéltük, hogy éppen mi a nyerő, pl. sebesség, és így egyértelmű volt, hogy a lassabb kocsit üti a gyorsabb. Ennyi. Sohasem gondoltam volna, hogy felnőtt fejjel, ugyanilyen módon kell játszanom az életet. Miért? Jön a hétvége…, csaj mondja, kéne menni vásárolni. Én kapom az agyvérzést, mert kedves férfitársaim, ki szeret vásárolni? Naná, hogy a férfi nem, de ugye a nő meg igen. Így a konfliktusok elkerülése, vagy inkább az időben eltolása miatt megkérdezem, hogy: Mit? (azaz most beszéljük meg, hogy a lóerő, vagy a sebesség) Ruha, vagy kaja, vagy a házba kell valami? Ha eldőlt, hogy mit, akkor jönnek a kártyák. Én meg elkezdek gondolkodni, hogy melyik a rosszabb? Hipermárket, vagy a svéd, kék-sárga bútorbolt a kevésbé gáz hétvégén? Így előveszem a kártyáimat, metró, ósan, klub, ikea…

0 Tovább

Pizzéria torpedó

Tény: Nálam, nálunk, nálatok, nagyon népszerű a pizza. Biztosan van olyan bejáratott hely, ahonnan házhoz rendelsz. Te is végigjártad az utat, melyet neves és névtelen pizzázók szórólapjai öveznek, hogy: innen rendelj, meg onnan, mert ez az igazi olasz, meg a legeredetibb olasz, és ha valami ennél olaszabb, az akkor már csak a Bászszpenszer.

Tutira tapasztaltátok, hogy rendelésnél nem csak arra kell figyelni, hogy honnan rendelsz, hanem arra is, hogy mázlid legyen, és ugyanaz a szakács készítse el a pizzát, aki azt a fajtát készíti, amit szeretsz. Az egész felér egy torpedó játékkal. Felhívod a pizzériát, benyögöd, hogy A/2, és nem tudod meg, hogy talált süllyedt-e, csak ha kihozták. Egy konkrét órarendet kell vezetned, hogy mikor melyik pizzériában ki az ügyeletes, mert egyébként nem tudsz biztosra menni.

Na, nekem ebből lett elegem. Itt egy saját fejlesztésű hibrid pizza recept. Nem olasz, saját, de minimum hozza, ha nem üti az elvárt színvonalat, ráadásul teljes kiőrlésű lisztből készül, sőt, Te készíted, így a minőség és a szakács mindig ugyanaz.

Bátorság, egyszerű elkészíteni. Nagyon illik hozzá egy pohár száraz, fehér bor, és ahogy azt mindig is tartottam:

Ha nem tudsz magadból, akkor meríts egy pohárból bátorságot, illetve a bátorság mértékegysége a deciliter.

Előkészület 5 perc, gyúrás 5-10 perc, sütés kb. 10-15 perc. Ez a tészta pihentetetésével együtt annyi lesz, mint amennyi idő alatt kiér hozzád a futár a hideg pizzával…

Szükséged lesz 35-40 dkg (sosem mérem ki, a kilós zacskó kicsit kevesebb, mint fele) teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztre. Ettől nem kell megijedni. Kiváló íze lesz, nem faforgács. Szinte minden nagyobb gazdaságos üzletben kapható. Készíthető belőle vékony és vastag tészta is.

1 db instant élesztő, és a gasztro gardenből bazsalikom, oregánó, snidling (persze használhatsz őrölt fűszereket is), tej, kis cukor, vagy méz, só, olívaolaj, 2 db sűrített paradicsom konzerv, és feltétnek amit szeretsz. Nálam a következő a nyerő: feketeerdei vagy serrano sonka, csípős kolbász, pepperóni vagy csípős paprika, az egyik felén hagyma, a másikon kukorica és sajt.

Gyúrás (csatolva a konyhai fitnesszhez):

Fogj egy mély fém keverőtálat, és nagy szűrőn szitáld bele a 35 dkg lisztet. Önts kb. 2 dl tejet egy pohárba (azért kb., mert ez attól függ, hogy 35, vagy 41 dkg lisztet sikerül leszitálnod), mikróban langyosítsd meg. Fontos, hogy ne legyen forró, csak langyos. Tegyél bele egy kávéskanál mézet (vagy cukrot), alaposan keverd meg, borítsd bele az instant élesztőt és kicsit keverd fel, majd tedd félre, míg felfut, mint a pincerockzenekar szőnyegbombázáskor. Ez annyit jelent, hogy feljön a tej tetejére és ilyen romlott tejszínhab állagú lesz. Amíg ezt a kellemes állagot nem éri el, addig tegyél a liszthez 1 teáskanál sót, egy evőkanál morzsolt bazsalikomot és ugyanennyi oregánót (persze, ha friss van, az a legjobb, akkor aprítsd fel és úgy tedd bele), 2 evőkanál olíva olajat. Öntsd bele a felfuttatott élesztős tejet és alaposan gyúrd össze. Elég egy kézzel, mert akkor a másikkal még anélkül tudod kinyitni a csapot kézmosáshoz, hogy előtte savba kellene mártanod. Szóval addig gyúrod, gyömöszölöd, forgatod, amíg érzékeny búcsút nem vesz a tál oldalától és a kezedtől is, azaz már több marad benne, mint rajtad. Ha túl ragacsos lenne, mert esetleg a szemre kimérésnél nem pont 35 dkg lisztet tettél bele, akkor közben a tiszta kezeddel szórj bele még egy kicsit. Ez 5 perc alatt megvan. A végén egy nagyon bonyolult origami következik. Hajtogass belőle gömböt. Ilyennek kell lennie:

Ha kész takard le egy konyharuhával, és tedd fel a radiátorra, ha meleg (a radiátor), ha nem, akkor kapcsold be a sütőt a legalacsonyabb hőfokra (nálam 50 fok), majd ha ezt elérte, kapcsold is le, nyisd ki az ajtaját, és hagyd, hogy kicsit visszahűljön és csak langyos meleg legyen. Tedd be a tálat letakarva, és csukd rá az ajtót. Legyen bent 30 percig. Ilyen lesz, ha megkelt:

Addig bontsd ki a 2 db sűrített paradicsomot. Ha szezon lenne, azt mondanám, hogy 4-5 paradicsomot botmixerrel turmixolj össze a sűrített paradicsom konzerv helyett, de most így télen nem érdemes, mert ezeknek a holland-spanyol feketén leszedett, aztán ide, a mindenevő kis hazánkba szállított paradicsomoknak most fagyott koszosvíz íze van. Szóval, öntsd bele őket egy mélytányérba, darabolj bele egy nagy marék snidlinget vagy 2 vékonyabb újhagymát, két lapos evőkanál ketchupot, egy evőkanál oregánot, sózd meg, keverd össze. Készítsd elő a feltéteket. Reszelj sajtot, kockázz sonkát, karikázz csípős kolbászt és paprikát, esetleg kukoricát, hagymát.

A tészta sütőben 30 perc alatt megdagadt. Borítsd ki egy lisztezett nyújtódeszkára, vagy a pultra. Nyújtsd ki. Nyújtás közben, forgasd is. Addig csináld, míg nem lesz kb. 2 mm vékony és olyan alakú (remélem nem amőba), mint a legnagyobb tepsid, ami még belefér a sütőbe.  (Én a vékony tésztát szeretem, aki a vastagot az hagyja dupla ilyen vastagra). Kapcsold be a sütőt vízszintes bold (alul és felül is süt) funkcióra, 200 fokra. Közben a tepsibe önts egy kis olívaolajat, és papírtörlővel kend ki, közben a papír fel is itatja a felesleget. A kinyújtott, vékony tésztát óvatosan tedd a tepsibe és igazgasd el benne. Villával szurkáld meg pár helyen, aztán a tetejét kend meg az előkészített paradicsomos okossággal, tedd rá a sonkát és a kolbászt, majd az előmelegített sütő felső harmadába told be. 5 perc után vedd ki, tedd rá a csípős paprikát, pepperónit (vagy ki mit szeret), reszelt sajtot, stb.-t, és mehet vissza a sütőbe, míg a sajt meg nem barnul. Ez sütőtől függően 6-8 perc.

A feltétek szabadon váltogathatók a lényeg, hogy az elősütés alkalmával kerüljenek rá a sonka, vagy szalámi karikák, illetve azok a feltétek, amik levet ereszthetnek (pl gomba, paradicsom). Erre azért van szükség, mert nem kemencében sütöd, és így elkerülhető, hogy a pizzát túlsüsd, vagy vizes maradjon.

Fontos, hogy nem kell rá 4 cm magasan feltéteket pakolni. Mert az íz nem áll egyenes arányban a feltétek vastagságával. Találd meg az arányokat. Az általam készítetten, az egész nagy adagon van összesen: 8 dkg serrano, 8 dkg csípős szalámi, egy fél lilahagyma, 3 evőkanál kukorica, 8 db egész kb. 8cm-es pepperoni paprika, de félbevágva, és 30-40 dkg sajt.

Gyűjtheted a borravalót.

4 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek