Annyi karácsonyi népszokásunk van, hogy na. Az a probléma, hogy egyik sem mai keletű.

Mind nagy múltra visszatekintő, népi hagyományokon alapuló. Nagyon szép, nagyon tradicionális meg mittomén, de nem haladunk a korral, gyerekek. Na, aszondom, hogy gyártsunk, vezessünk be egy új gasztro népszokást (Jó, tudom Rózsika néni, hogy népszokást nem lehet bevezetni, dehamondjuk én kitalálok egy szokást, a nép meg csinálja éveken keresztül, akkor az nem az?)

Most, amikor minden öko, meg bio, meg recycled, meg szelektív (mint a hallásom anyám szerint), akkor a gasztronómiának követnie kell, hogy haladjon a korával (ez nem bevásárlóközpont reklám).

Na, tehát akkor ezennel elkezdem a népszokást megalapozni.

A szokás neve: A nagy karácsonyi rakás, azaz NAKARA. Ez egy nagy japán szamuráj tradíció…

Neeeem, dehogyis, ez egy igazi magyar szokás. A három a magyar rakás, egy a ráadás.

A nagy karácsonyi készülődéskor, a kialakult vita hevében, mely fő témája, hogy hol legyen a szenteste (én aszittem az mindenhol van): Mer’ tavaly kinél volt? Már megint nekünk kell menni? Már megint egész karácsony alatt vezetni kell, mikor ezt csinálom egész évben? Jóvan, nyugogyále. Örülj neki, hogy van kihez menni. Minden évben ez van. Mit szenvedsz? Tiszta röhej… Na, ezek után, de még a szertetet ünnepe előtt ezt fejben szkanderezzétek le a családdal, aztán jöjjön, aminek jönnie kell. Itt az idő az első rakásra.

Első rakás: rendrakás a hűtőben.

Erre, hogy kiokosícccsalak, azért van szükség édes fiam, mert a kari 3 napja alatt eljutsz majd minden közeli és távoli rokonodhoz is. Ja, a legkirályabb, amikor faterod,vagy muterod elkezdi az anekdotákat számodra tök ismeretlen emberekről, és hülyének néznek, hogy nem emlékszel. Ilyen biankó mondat bármelyik családra: Jaj, hát nem igaz, hogy nem emlékszel Ferikére! Együtt játszottatok Piroskanéniék kertjében a cseresznyefán. Ott laktak a Takácslacikáék után a sárga házban, a Kovácsbélanéniék mellett. Figy, csak bólogassál, és fogyasszál folyamatosan, ha érted mire gondolok. Okosan.

Na, szóval amelett, hogy mindenhol enned kell, felpakolnak majd ilyenekkel, hogy rántott csirke, töltött káposzta stb, kell a hely a hűtőben. Illetve, ez egyben a főzés előkészülete is, és ettől lesz öko-bio, hogy felhasználjuk a maradékokat. Nem dobálunk ki semmit (anyám is olvassa) Nyisd ki a hűtőt, mert innen szedjük ki az alapanyagokat, amik az eddigi főzések során megmaradtak, és az őseinktől örökölt, génjeinkbe oltott gyűjtögető életmódból adódóan tutira találsz a hűtő vagy a fagyasztó mélyén ilyeneket, hogy: 1-2 db paprika (lehet erős is), 1-2 db paradicsom (ezek már tutira fonnyadtak, de most kivételesen nem gond). A fagyasztóból szedj ki minden mirelit zöldséget, kivétel a répa, borsó, kukorica, de ezeken kívül minden jöhet. Pl.: fél zacskó zöldbab, brokkoli, karfiol, tök, cukkíni, padlizsán, mitomén… összesen annyi legyen, hogy kb 1-1,5 kg, ha nehezen is, de összegyűljön (mint a feloszlott népszerű zenekar utolsó búcsúkoncert utáni búcsúkoncert utáni búcsúkoncert bevétele)

A fagyasztó mélyén biztosan lapul egy kis maradvány darált hús. Elég 30-40 dkg. Jó lenne, ha csirke lenne… Olvaszd ki a fagyasztott húst, a zöldségeket elég csak kivenned, azok maradhatnak jegesek, nem számít.

Na, akkor kezdjük. Kell egy nagy vöröshagyma, ezt pucold meg, aprítsd fel, 3 evőkanál olívaolajon egy nagyon mély lábosban párold üvegesre. Zúzz bele 2 gerezd fokhagymát, párold őket 2-3 percig együtt. 2 teáskanál őrölt paprikát szórj rá, és pirítsd őket együtt. Kockázd bele a maradvány fonnyadt paradicsomot és paprikát, keverd össze, párold át őket 5 percen keresztül, majd dobd bele a kiolvadt darált húst, 1 evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt fekete borsot, alaposan forgasd át, majd fedd le. Közepes lángon 10 percig „hagyfőjön”, közben párszor keverd meg. Ez alatt kapj elő barna rizst, amit csak félig főzz meg. Aki olvasta A körített fenekek írást, az tudja, aki nem annak: 2 dl rizs, átmosod egy szűrőn vízzel, majd egy kis lábosban 2 evőkanál olajon 2 percig pirítod. Ez után csak 1x2 dl vizet öntesz rá, mert most csak félig főzzük meg. Sózd meg, fedd le, és lassú tűzön addig főzd, míg nem fő el alóla a víz, ha kész zárd el.

Közben a hús átpárolódott. Na, most az összegyűjtött maradék fagyasztott zöldséget öntsd a húshoz, keverd át, és párold őket együtt 10 percig. Aztán kicsit kóstold (nyald meg egy fakanál segítségével). Ha nem elég sós (ez a hozzáadott zöldségek, és a zöldségekre ráfagyott víz mennyiségétől függ), sózd után. Borítsd bele a félig főtt rizst, keverd össze és kész.

Második-harmadik rakás: vegyél elő egy olyan tepsit, amibe ez mind belefér. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tepsibe rakd bele ezt a vegyes cuccot, és boríts rá minimum 0,5 l tejfölt. A tejfölt simítsd el a tetején (ha politikus vagy, akkor az elsimítás nagyon megy), szórd meg 3 csipet őrölt paprikával, és rakd be (azaz ez a harmadik rakás) a sütőbe, kb. középre.

Ne fedd le semmivel, mert egyébként nem fő el a leve, és belvíz sújtotta terület lesz ez is.

Mondjuk, lehet, kérhetsz rá Brüsszeltől EU támogatást, de nem hiszem..., bár nem lennénk igazi magyarok, ha nem próbálnánk meg, csak egy jó pályázatíró kell hozzá, pl.:

Tisztelt EU! Elárásztotta a konyhámat a belvíz, már a sütőig ér!...és még csak nem is kamu.

Süsd 40 percig, majd ezt követően csavard a sütőt grill fokozatra (ha van, ha nincs nem baj) 220 fokra, és rakd fel a tepsit a sütő felső harmadába (4. rakás). Süsd addig, míg a tejföl meg nem pirul. Kész.

Ennyi, szedd ki tányérra, kanalazz rá még egy kis tejfölt, és told be.

Kedves feleim, hadd köszönjek el így: NAKARA!