A mai modern konyha és gasztrokultúra fejlődésének és terjedésének együttes velejárója, hogy egy háztartásban, lakásban, a központi hely szerepét egyre inkább átveszi, vagy legalábbis a vezető szerep betöltésének babérjaira (érted? babérjai… ezt nem tudtam kihagyni) tör a konyha, mint helyiség. Történik ez azért, mert most mindenki, aki főz: trendi.

Ha felteszed a fészbúkra, vagy az ivivre, tuti belájkolnak. Sokan jönnek rá, hogy egy étel sajátkezűleg történő elkészítése és tálalása a családnak vagy haveroknak nem csak „menő”, hanem közben relax tevékenység is. Persze, ha sikerül… Érdemes ez előkészületekbe, vagy magába főzésbe is bevonni a családtagokat, barátokat, hiszen közben jó alkalom nyílik egy közös borozásra (de mikor nem?), esetleg az aktuál-, vagy világpolitikai események széleskörű kitárgyalására is (hogyne). Ne hagyjuk ki ebből a gyereket sem.

Szerintem már abszolút nem helyén való a régi mondás, miszerint: „Kés, villa, olló gyerek kezébe nem való”. Azt gondolom, hogy inkább sok felnőttébe nem kellene ilyen eszközöket adni…, mer’ ugye az agyasoknak a „mekibe” vagy a „börgerbe” a hamburgerhez nem nagyon kell…

Egyébként még egy-két mondat a gyorsétterem láncokról. Ugye az egyértelmű, hogy nem a „sok finomság” miatt népszerűek a gyerekek körében. Á, ne már, azért egy sült krumplit te is meg tudsz csinálni, nem? Sokkal inkább azért mert az egész ottlétet a gyerekek számára bulivá, játékká teszik. Teszik ezt a kajához adott játékkal, a csomagolással, és persze a környezettel is. A gyerekben meg mi csapódik le? Mi van otthon? Számára csak a stressz a kaja körül. Miért?

Mit kérdezel először, amikor érte mész az oviba(és később folytatod a suliban is)? Sztem ez az első három.

Mi volt az ebéd?

Megetted?

Uzsonnáztál? (nagyobb korban a tízórai is játszik, mint kérdés)

… a válaszokat nem kell kommentálnom sztem, és csodálkozni sem kell, ha nem eszik rendesen, rendszeresen. Szóval, ehhez képest nekik a gyorsétterem egy paradicsom. Te meg legalább örülsz, hogy megeszik végre vmit.

 

Tehát tedd neki otthon játékká a főzést, és az előkészületekbe ahol tudod, vond be őt is. 3 éves kortól már teljesen nyitottak rá.

Ezt az 5 éves lányom egyedül készíti. Mindenkinek menni fog. Egyszerű, gyors, persze nem a kulinária csúcsa, de most nem is az a cél… ahogy egy régi-régi tibeti közmondás tartja: Ha nem a legmagasabb hegyet indulsz megmászni, akkor nyugodtan hagyd otthon az oxigénmaszkodat.

Dorina melegszenyakréme:

Főzz meg két tojást. Még az órát sem kell nézned, lehet kőkemény, úgyis össze kell törni. Alap, aki nem tudná: a tojást csak akkor tedd a vízbe, ha már forr. Mondjuk, két tojáshoz 1/2 liter víz, bele 1 evőkanál só. Főzöd kb 8-10 percig, aztán öntsd le róla a forró vizet és engedj rá hideget. 1 perc múlva ismét engedj rá hideg vizet, várj. Ha a tojás kihűlt langyosra, a héja könnyen leszedhető.

Ha megfőtt, törd össze villával alaposan.(ez nagyon megy) Mehet bele 2 db kis májkrém konzerv. 2-3 evőkanál ketchup, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál tejföl, kb. fél doboz kukoricakonzerv, egy csipet só. Ezeket alaposan össze kell keverni és kész. (ha én készítem, akkor 1 kisebb fej vöröshagymát is pirítok bele). Kell még egy csomó reszelt sajt.

Már csak fel kell kenni kenyérre, rá a reszelt sajt, és mehet a sütőbe 200-220 fokra, a felső 1 harmadába. Ha megbarnult a sajt, akkor kivehető. Kb. 8-10 perc. Ha van grill funkció a sütőn, akkor az utolsó pár percben azt is nyomhatsz neki.

Ha ügyes vagy, és a gyerek nem figyel, akkor ne fehér kenyérrel készítsd. Én szeletelt 100% teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyeret szoktam a keze alá tenni. Ha megsült, nem veszi észre, hogy nem normál kenyér, mert megpirul és a kenyér is barna lesz. De neked számít, mert a te agyonstresszelt lelked megnyugszik, hogy evett egy kis rostot…nem?