Rendőrségi jegyzőkönyv, N. N. Kunszt beismerő vallomása 2011.01.19.:

„…kérem, én ne tudtam, hogy ezt nem szabad. Az úgy volt, hogy elővettem a pénztárcámat és lefizettem. Először a hentest, aztán a zöldségest is, hogy ne legyenek tanuk. Aztán elhoztam, feldaraboltam és elkészítettem. Megvolt az egész 2 óra alatt. Nekem kérem nincs 6-8 órám arra, hogy előkészüljek, meg keresgéljek. Ha tudtam volna, akkor is így cselekedtem volna. Őszintén uraim, ez ekkora bűn? Hogy egy csirkével követtem el? Miért lett volna jobb egy vad? Azért mert mások így csinálják? Nem értem... Mit fog ehhez szólni az asszony? Mennyit lehet ezért kapni?"

 ...mondjuk zóna adagban, menüben 690 ft-ot, egy középkategóriás étteremben 1590 ft-ot…

Szóval, hogyan készítsünk hagyományos vadast egyszerűen, gyorsan, hamisan? Egyes alapreceptek szerint hűtőben több napig kell pácolni és érlelni. Ez a blog, viszont az egyszerűségről és a gyorsaságról szól, ezért az „ Álvadász” (egy brazil szappanopera főszereplő) elnevezés.

Álvadász mártás:

Lőj 50-60 dkg csirkemell filét, és vágd fel 1 cm-es szeletekre. Sózd, borsozd. Vegyél elő egy serpenyőt, forrósíts fel benne 3 evőkanál olívaolajat, és a mellek mindkét oldalát pirítsd 2-2 percig. A serpenyőt nem most el, csak tedd félre. A kész csirkét dobd bele egy nagyobb fazékba. Most jöhet egy kis rileksz az egésznek, a dzsákuzzi.

Pucolj meg egy egész vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, dobd a csirke mellé, és engedd fel annyi vízzel, ami épp csak elfedi. Bele 1 kk só, 1 kk bors. Fedd le és jöhet a hidromasszázs, forrald fel. Ha felforrt, kicsit vedd lejjebb, hogy gyöngyözzön, mint a homlokom a fenti vallatáskor. Kb 10 perc múlva a csirke utolsó lehelete hab formájában feljön a tetejére. Ezt egy nagy szűrőkanállal szedd le. Újabb 10 perc múlva. Dobj bele egy húsleveskockát (lehet bármilyen, ha nincs akkor 1 ek ételízesítőt). Pucolj meg 4 nagy, egész répát 2 nagy, egész fehérrépát, 1 zellert, 1 karalábét, 1 burgonyát. Hámozd meg, darabold fel őket 2-3 cm-es kocka, vagy amorf alakúra, és szórd bele a fazékba. Ha szükséges, akkor pótold a vizet, de csak annyit, ami épp ellepi. Fedd le, főzd őket együtt 1 órán keresztül.

Ha kész, zárd el a tűzhelyet (magad elől egy biztonságos helyre), a húst szedd ki egy külön tányérra.

Ha kicsit meghűlt, akkor kapd elő a botmixert és fazékban alaposan turmixold át az egészet. Tegyél bele egy nagy ek mustárt, 2 dl tejfölt, 1 tk borecetet, 1kk barnacukrot. Jól keverd össze. Kóstold, és ha kell, sózd meg. Tedd félre.

Álzsemlegombóc:

Fogj 5 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, kockázd fel 2 cm-es darabokra, és abban a serpenyőben, amiben a csirke pirult, pirítsd meg a kenyérkockákat is aranybarnára. Ha kész, szórd bele egy tálba, üss rá 2 db tojást, apríts bele 1 kis marék snidlinget, 1 kis marék petrezselymet, és tegyél bele 5 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza fehér lisztet (minden nagyobb bevásárló helyen kapható, de sima liszt is ok). Sózd meg és gyúrd össze. Tegyél fel egy fazékban vizet. Forrald fel, sózd meg. Ha forr, akkor vedd le közepesre a tűzhelyet. A kezedre önts egy kis olívaolajat (így nem lesz olyan, mintha amatőr agyaggalam készítő tanfolyamon lennél), és gyúrj 5-6 cm-es gombócokat. Tedd be őket a forrásban lévő vízbe, és várd meg míg, feljönnek a gombócok a tetejére. Ha már lebegnek, akkor hagyd még őket benne 5 percig, aztán végeztél.

Álleesés:

Tálalhatod. Díszítheted petrezselyemmel, snidlinggel, tejföllel.

Na, mi az ítélet, bíró úr?