…ha befejezted a kanossza járást, és megvolt minden rokon, akkor a mai nap a híres magyar származású színész Michael Douglas (alias: Döglesz Mihály) nevéből származtatva: a döglésé. Ja, mindenki magyar egyébként, aki nem az is, csak még nem tudja. A köztudott példák: Robert de Niro, azaz Nyírő Róbert, vagy George Bush, azaz Busz György, de nem utolsó sorban, ha már itt tartunk, akkor Saddam Hussein, azaz Hosszú Ádám…

Szóval akkor pihenés, esetleg tv. Úgyis megy a sosem látott Reszkessetek betörők 5, vagy a Beethoven 1-2-3-4-5-6.

Talán estefelé megéhezel majd, ha a szervezeted le tudja bontani a samott téglákat, amiket a karácsony ünnepének égisze alatt sunyin megbújó, de közben a zabálásról szóló napok alatt fogyasztottál.

Rengeteg a maradék kajád a hűtőben, amit részben te készítettél, részben összehordtál a rokonoktól. Juteszembe összehordás. Ez a karácsony alatti cuccolás ajándékkal, kajával szerintetek nem hasonlít valamire? Segítek. Télapó a puttonnyal kavar, amiben cipeli a sok mindent. Lehet, hogy nincs is télapó?

Naszerintem. Itten kérem a tipikus tyúk, verzusz tojás problémával állunk szemben. Mert lehet, hogy nem is a télapó kezdett el ajándékokat kihordani. Sokkal inkább valószínű, hogy karácsonykor egy fiatal srác a szüleinél szentestézett. Este hazafelé a szülei felpakolták minden jóval, de akkor még nem volt gazdaságos teszkószatyor, így piros táskában vitte magával, amit kapott. A srácon piros dzseki és sapka volt. Esett a hó, így fehér lett az éppen serkenő bajusza, szakálla. Ennyi. Téma megoldva.

Na.Visszatérve a hűtődre. A sok maradványból a konyhásnénik a napköziben tuti összeállítanának még 1 heti menüt.

Pl.:

hétfő: a maradék rántott húshoz petrezselymes burgonya

Kedd: a maradék rántott húsból és a petrezselymes burgonyából egy kis fokhagymával brassói aprópecsenye

Szerda: a brassói aprópecsenyéből egy kis bab, meg kolbász hozzáadásával lesz a bableves

... és így tovább.

Apám, most jövök rá, hogy ezek feltalálták (akarom mondani tálalták) a perpetuum mobile-t. Ez egy új bizonyítási eljárás az anyag nem vész el csak átalakul okosságára, hát, gyerekek, a napközi az egy élő példa.

Na, szóval készítsünk egy köretet krumpliból, ami kicsit különleges, és szinte bármilyen fogáshoz megy, tehát feldobhatod vele a megmaradt rántott vagy sült húsokat is.

Pucolj meg 1 kg krumplit és kockázd fel kb. 3 cm-es darabokra, vagy vágd olyanra, mintha steakburgonyát készítenél. Tudod, 1 krumpli hosszában 4 felé. Mosd meg, és még vizesen (ez fontos), dobd bele őket egy mély tálba. Namost. Alaposan sózd meg, jól forgasd át, és kapj elő kukoricalisztet, vagy búzadarát. Kanalazz a krumplira 6-7 evőkanállal és forgasd meg benne, úgy, hogy minden oldalára jusson.

Fogj egy tepsit és önts bele egy jó adag olívaolajat. Ne álljon benne, de jusson mindenhová, hogy a krumpli ne égjen majd le. Öntsd bele a bebundázott (erre még a FIFA ellenőrök is ráugranak) burgonyát és forgasd meg benne óvatosan, nem baj, ha egy kis kérget elveszít, belefér. Ismét sózd meg egy kicsit, és told be előmelegített sütőbe 180-190 fokra, középre. Fél órán keresztül süsd és közben 6-8 percenként óvatosan forgasd át egy nagyobb, széles fakanállal, vagy erre alkalmas eszközzel (szívlapát is okés, ha muter engedi behozni). Ezt követően emeld fel a hőfokot 200-220 fokra, és süsd tovább addig, amíg nem pirul meg és nem lesz ropogós a bundája, de közben forgasd meg párszor, nehogy a végén leégjen. Ez úgy további 20 perc.

Tényleg mindenhez jó, és nem egy sima, unalmas főtt vagy sült krumpli. Meg lehet bolondítani fűszerekkel is, pl. oregano és bazsalikom, vagy petrezselyem és snidling. Ha fűszerezni akarod, akkor ezeket szórd bele a kukoricalisztbe (vagy búzadarába), és így forgasd meg benne a krumplit.

Elégedett lehetsz, mert megint újrahasznosítottál amellett, hogy főztél is.