… (Kimi a fasírt???, jajnemá, nem a Rájkönnnnen)

Hát, kérem, én írok egy levelet Brüsszelnek a KJH-ba (Kajajogi Hivatal).

Mer’ itt kérem, folyamatos hátrányos megkülönböztetésben van része egyes szerencsétlen ételeknek. Hogyasszonygyapéldául:

Tisztelt KJH!

Hogy lehet az, kérem, hogy egyes ételeket hívhatnak Jókai Bablevesnek, meg Fogas Orly Módrának, vagy Csokiszuflénak, esetleg Rozéra Sült Kacsamellnek, másokat meg simán csak FASÍRT-nak?

Hát, hogyvanez, kérem? Megkérdeznék, hogy: Ki akar FASÍRT-ot? Persze, hogy senki. Csokiszuflét meg mindenki akar. Jóhogy.

Pedig a fasírt is nagyon finom, csak rosszul lett elnevezve, ezért kérem a Tisztelt Hivatalt, hogy nevezzék át.

                                         Köszönettel: 

                                                                                Pavella János

 

Valahogy úgy lehetett, hogy volt egy ember az eleink között, aki azért felelt, hogy legyenek új szavak mindenre… és akkor kitalálta, hogy megvan az új magyar szó: FASÍRT, és akkor elkezdett gondolkozni, hogy: demirevonatkozzonez… és sztem ő nem ételnévnek szánta, hanem filmcímnek. Csak rossz kategóriába jelölte. Mert hálivúdi 1 dolláros szuperprodukciókhoz, filmcímnek nagggyon jó lenne. Például főcím: Az óriáspókok visszatérnek, alcím: A fasírt, vagy főcím: Az oktopuszok újratámadnak, de visszavonulnak, és aztán újratámadnak, alcím: A fasírt.

De ételnévnek nagyon rossz…

Na, amíg átnevezik, addig mi készítsük el modern verzióban. Ez a variáció simán elmegy party kelléknek (nem célba dobni, hanem kajaként).

Kell hozzá 0,5 kg darált csirkemell, vagy vmilyen darált szárnyas hús (pl. pegazus), 2 db tojás, 1 db nagy burgonya, 1 db nagy vöröshagyma, 1 db nagy sárgarépa, 1 paprika (ha bííírod, akkor erős), 1 csomag zsemlemorzsa. Ha a zsemlemorzsa neked nem okés, akkor helyettesítsd úgy, hogy veszel teljes kiőrlésű kétszersültet, vagy (márkanevet nem akarok írni, de nem tudom, hogy úgy hogy extrudált kenyér, ki ismerné) abonettet, és reszeld le a sajtreszelőn (kislyukún). A mártásokhoz 3x2 dl tejföl, erőspista, fokhagyma, majonéz, mustár, és a szokásos só, bors, méz.

A vöröshagymát, krumplit, répát és paprikát reszeld le a nagylyukú reszelőn, és keverd bele a darált húsba. Üsd bele a tojásokat. Tegyél bele 1,5 teáskanál sót, és egy kávéskanál borsot, 6 evőkanál zsemlemorzsát. Alaposan gyúrd össze. A maradék zsemlemorzsát öntsd egy lapos edénybe. Pereme is legyen ennek az edénynek, mert egyébként a következő művelet elvégzése komoly nehézségeket jelent, és a konyád elmorzsásodik, mint a Góbi morzsatag. Na, ha meggyúrtad, akkor formázz belőle 2-3 cm-es kis golyókat és ezeket alaposan forgasd meg a zsemlemorzsában. Ekkora adagból lesz kb. 40 db.

Ha most lenne morzsár ágyúd, mint Gáboráronnak, akkor lenne ám bele muníció.

Mielőtt sütnéd, csináljuk meg a mártásokat. Ezek nagyon egyszerűek. 3 félét készítünk.

  1. 2 dl tejföl és 1 jó nagy evőkanál erőspista, keverd össze és tedd be a hűtőbe
  2. 2 dl tejfölbe kell egy csipet só, és zúzz vagy reszelj bele 2 gerezd fokhagymát, keverd össze, és tedd a hűtőbe
  3. 2 dl tejföl, 1 dl majonéz, 1 evőkanál méz vagy barnacukor, 1 csipet só, 1 teáskanál őrölt fekete bors. Keverd össze, és mehet a hűtőbe

A sütés. Forrósíts fel fél liter olajat egy serpenyőben, és a tűzhelyet állítsd kb 75%-os fokozatra. Mehetnek bele a golyók, forgasd meg őket többször is sülés közben. Ha minden oldaluk megbarnult, akkor ok. Több adagban csináld. Ez kb. 6-8 perc/adag, mert elég kicsiket csináltunk, persze sok mindentől függ (pl. serpenyő), a lényeg: ne égjen oda. Ha kész, szedd ki őket egy papírszalvétára, de ne hagyd rajta, mert nem lesz ropogós. Ha lecsöpögtek, akkor tedd őket egy jénaiba, vagy egy nagyobb tányérra.

Mártogassátok, toljátok.

Ja, és kezdjük el a némingelést (köszi Évi). Küldjetek új név javaslatokat a fasírtra. A beküldők között kisorsolok egy vmit. Majd kitalálom, hogy mit.

Az első javaslat: party-fasi. Vagy szuperboll. Jómi? Magamnak is kisorsolok vmit…

 

A képen látható 2, a fenti leírásnak nem megfelelő, oda nem illő részlet. Aki megtalálja az nagyon figyelt, 5-ös. Az egyik egy diverzáns, nagy, lapos darab, ami ugye jogosan veti fel a kérdést, hogy ott hogyan számoltam ki a 2-3 cm-es méretet. A válasz: sehogy. Abba az 1 darabba kísérleti jelleggel beletöltöttem egy chilipaprikát :) A másik a kör alapú, csonka gúla formájú köret, ami egy újragondolt lencse variáció. Erről majd később...