Gyógyszergyártás házilag

Begvagyfázva? Debtucc beszélni, kiütött a dátha, bi?

Egyszer, amikor lógni akartam vhonnan, lementem a körzeti orvoshoz, hogy nagyon megfáztam és fáj a torkom. Produkáltam a nátha összes súlyos tünetét. Gyerekkoromban nagyon megtanultam "reprodukálni" (veled együtt sztem). Például egy ilyen reprodukció volt, amikor az anyánk által a nemlétező betegségünk tüneteinek enyhítésére bethozott gyógyteába tettem a lázmérőt. Elég gáz volt, amikor 51 fokos lázam lett. Konkrétan megfőttem „papíron”. Lehet, hogy innen van az a főzési kényszerem. Szóval, visszatérve a dokihoz. Megkérdezte, hogy:

„Szedtél valamilyen gyógyszert?”

Mondom: „Ja, „Neocitromos port”-ot, vagy a másik „Cóldkeksz” forróvízbe önthető gipszet. „Jól van, értem”- felelte - „De gyógyszert szedtél-e…?”

Hát kérem ez az. Itt tartunk. Már a nátha is egy betegség? A nátha 7 napig tart, ha nem kezelik, de gyógyszerrel már 1 hét alatt elmúlik. Ezt is a dokim mondta.

Nem is olyan régen, amikor nem voltak kereskedelmi csatornák, akkor mi volt télen, mikor felütötte fejét a vérszomjas náthakór, meg a torokfájás?

1.: Az emberek nem lettek betegek, mert nem tudták meg a TV-ből, hogy járvány van.

2.: Az emberek betegek lettek, mert járvány volt, de nem tudtuk meg, mert nem volt TV.

3.: Az emberek betegek lettek, de meggyógyultak maguktól, a saját receptjeiknek köszönhetően, mert a TV-ből nem tudták meg, hogy a „súlyos” nátha ellen mit kell szedni

4.: mindenki meghalt, mert a Tv-ből nem derült ki, hogy mit kell szedni nátha ellen

Na, segítek a 3-as a nyerő, meg kicsit az 1-es. Nem akarom elbagatellizálni, mert az influenza, meg a láz a mandulagyulladással az télleg gáz, de a kiszaladt a kutyám az esőbe, mer hülye, és mire beérek a kötött pulcsim annyi vizet beszívott, hogy lever a nátha, na ez egy marhaság kérem. És akkor szedjünk be rá mindent, ami melegvízben oldódik? Mér? Van egy egyezség a bacikkal, hogy a melegvízben feladják? Nem hiszem. Meg ha van is, nem tartják be. Olvastam, hogy az 5 másodperces szabályt is felrúgták (Ez egy nemzetközi egyezmény a bacikkal, amely szerint, ha az étel leseik a földre és 5 mp-en belül felveszed, akkor semmi bajod sem lesz, mert a bacik addig várnak…)

Hagyjálmár. Azok készítik a nátha elleni szert, akik a bacikkal ilyen hülye egyezményeket kötnek. Itt van egy jól bevált nátha és torokfájás elleni szer. Házi, ampullás kivitel.

Fogj 1 rövidező poharat, legyen kb. 1 dl-es. Önts bele 4-5 cl minőségi házipálinkát. Juteszembe. A Viktor a mi körzeti orvosunk, végül is Ő írta fel a pálinkát házilag. Nem?! De.

Szóval a pálinkába tegyél 1 tk mézet, majd tedd be a poharat pálinkástól, mézestől a mikróba. A mikrót kapcsold be és nézd. Ahogy elkezdene forrni, bugyogni, azonnal vedd ki. Keverd fel, kicsit várj, hogy ne égessen szénné, és zutty le a torkodon. Ebből naponta 3*1 adag, de maximum 5*1. Pár nap, de maximum 7… és a nátha volt, nincs. Illetve közben bitangjól érezted magad. Aki nem hiszi, járjon utána.

Képet nem mellékelek, mert a pálinkát csak tudod, hogy milyen…

0 Tovább

Titokzatos kór tizedeli a juhokat

Titokzatos kór tizedelte meg a juhokat egy viharsarki kis faluban! – röppent fel a hír az elmúlt héten. Riporterünk azonnal a helyszínre utazott, hogy többet tudjunk meg a történtekről:

„- Aztán, Balázs bácsi, hogyan telnek a napjai? - kérdezi a felkészült riporter, aki hirtelen (Érted? Hírtelen) néprajzkutatónak is képzeli magát. A továbbiakban a tanult kollegát a történet gördülékenysége végett nevezzük idiótának, de mivel lehet, hogy ez sért bizonyos, esetleges érzéseket, meg gerjeszt is érzelmeket, indulatokat, ezért inkább hívjuk NT-nek (nagytudású).

- Hát, telnek azok, telnek! - feleli Balázs bácsi a 87 éves juhász.

- Értem én, de hogyan telik egy napja, így az élete utolján, mikor már túl van a derekán? Mert megette már a kenyere javát, nem? - kérdi NT.

- Túl, túl! - feleli az öreg. Hogyne vónék túl! De még mindig pirkadatkor ébredek, én keltem a kokast - biccent a bátyó.

- Aztán mi az első dolga? – kérdi „frappánsan” NT.

- Hát elmegyek pössenteni… - mondja értelemszerűen a juhász.

- Jó, jó, de utána mit csinál? - kérdi a kizökkenthetetlen „riporter”.

- Hát, borítok egy kis gyubánivalót a lilikéknek, mög blöggyintek egy kis vizet a pitlibe…

- Őőőő, aha, értem! – vesztette el egy pillanatra a szerepét NT, de már fűzi is tovább, hogy a lényegre térhessen végre.

- És mit szól ehhez titokzatos kórhoz, ami így megtizedelte a nyáját? Mit tud a történtekről?

- Hogy mi? Kor? Tizedelte? Hát kérem, én rendesen fizetem az adót, itt nem volt tized már vagy 200 éve. Hát, a koromról meg csak annyit tudnák mondani, hogy minden röggel bekapok egy pájinkát, azt azé vónák még ilyen fess! - viccel a bátyó.

- De, hát a pusztulás, a sok bárány, amiről a környéken beszélnek!- esik most már kétségbe NT.

- Ja, a bárány! Ó, hát azokat én böktem le, meg nem vót az olyan sok, csak kettő!

- Maga bökte le?! És miért???!

- Mer nem régen vót a nevemnapja, aztán odaraktuk a cimborákkal bográcsosnak, meg csinyátunk hozzá egy kis juhtúrós puliszkát. No, megyek, mert ránk estellik.”

Hát, ennyit a szenzációról. Jellemzően sajnos ez zajlik itt nálunk. Minden hír, amiben vér van. Ha nincs történés, akkor csinálni kell. Pedig ha NT kicsit szemfüles lett volna, akkor találhatott volna sokkal jobb témát is, amit eladhatott volna vmilyen főzőműsornak, hiszen az öreg puliszkájának a receptje aranyat érhet. Ez a méltatlanul háttérbe szorult, vagy ritkán használt köret igazi színfoltja számtalan receptnek a megszokott, néha dögunalmas köretek helyett. Itt van néhány variáció, próbáljátok ki.

A puliszka (Tőlünk délebbre: polenta. Nem, nem! Nem Pécsett, annál is délebbre) alapja a kukoricadara. 10 dkg-ból 2 ember bőségesen elvan. De ne szaladjunk ennyire előre. Mit is mondott az öreg, mivel indít minden nap? Hát a pájinkával. Na, mivel a pájinka gyógyszer, de minimum gyógyhatású készítmény, és a „Viktorunk” elsikálta, hogy ne kelljen sufnituning zugfőzdében beszerezni, szóval ezért guríts le egyet. Ha meg vagy fázva, akkor 3-4 cl-hez adj 1 tk mézet, dobd be a mikróba, melegítsd meg, de figyeld, hogy ne forrjon, aztán zutty le. Nem kell semmilyen forró vízben oldódó tasakos cementport beszedni. A pálinka minden ismert kórokozót elpusztít, mint az a fertőtlenítő. Csak sokkal jobb az íze.

Puliszka alap:Fogj egy 2 l-es lábast és önts bele 6 dl vizet, 1-1,5 kk sót. Kezd el forralni a vizet, mielőtt elkezdene gyöngyözni, boríts bele a 10 dkg kukoricadarát. Folyamatosan kevergesd. Én egy kézi habverővel szoktam. Kb. 15-20 percig főzd. Akkor van készen, ha már besűrűsödött és kicsit ilyen tejbegríz állaga és illata lesz. Ha kész, akkor borítsd bele egy leveses tányérba, és ha kicsit kihűlt dobd be a hűtőbe. Ha már hideg, akkor teljesen megszilárdul, és egészben ki lehet borítani. Akár így is fogyasztható, de én először egy poharat hidegvízbe mártok, kiszaggatom vele kerek formákra a puliszkát, és egy serpenyőben, nagyon kevés vajon meg is pirítom mindkét oldalát.

Juhtúrós puliszka:A történet ugyanez egy darabig. Annyiban változik, hogy a 6 dl víz helyet, csak 3 dl-t használok, és hozzáadok még 3dl tejet. Ebben kezdem el főzni, majd félidőben beledobok 10 dkg juhtúrót és teljesen elkeverem benne. Na, innentől kezdve teljesen kreatív a fűszerezés. Pl. a legutóbbi: 1 tk kakukkfű, 1 kk borsikafű, vagy 1 tk oregáno és 1 kk rozmaring. Szabadon variálható. Ebben a variációban mindenképp ajánlott megpirítani. Sokkal finomabb.

Úgyhogy ne variálj, hanem próbáld ki!

0 Tovább

Re-Bab-Ra

A CSR és az ÖKO jegyében babozni fogunk. Nem. Nem egy sálgótarjáni gyermek bábcsoport „Hájós babó” című mese novelláját fogjuk megtekinteni, hanem főzünk egy jófajta tejfölös bablevest cipóban, mert igény mutatkozik rá (ahogy ezt az öcsém mondaná). Ráadásul megpróbálunk felhasználni hozzá egy kis maradék ezt-azt a hűtőből, és persze sok zöldséget is beszélek, meg teszünk is bele.

Egy kis időutazásra van szükség, mert te ugye ma akarsz bableves enni, viszont ahhoz, hogy hamar készen legyen, már tegnap be kellett volna áztatni 50-60 dkg tarkababot, ami mára már szépen megdagadt volna. Na, most mi legyen. Azért nézd meg, hátha beáztattad, csak nem emlékszel… Ha nem, nincs gáz. Az időutazás még senkinek sem sikerült, illetve nekem de. Amikor egyszer (többször) múlt havi volán bérlettel utaztam a következő hónapban is. Úgy teltek a hónapok, hogy na, a bérlet pedig friss maradt és mindig adott havivá avanzsált. Jó, volt egy kis preparáció… Na, pattanj le a zöldségeshez, és vásárolj 50-60 dkg fejtett babot, lehetőleg tarkát. Ha már ott vagy, akkor vegyél egy kis csokor petrezselymet is (Ha jól látom, akkor ez sincs otthon. Honnan tudom? Viccelsz?!). Borítsd bele egy nagy tálba a babot, engedj rá szobahőmérsékletű vizet. Remélem, van fűtésed és ez nem -5 fokos, mer’ az balesetveszélyes…  Áztasd 2 órán keresztül.

Aztán kutakodj a hűtőben. Szükség lenne 15-20 dkg füstölt, paprikás kolbászra, vagy szalámira, és 20-30 dkg füstölt hús vagy sonka is kell még az alapízhez. Jó lenne, ha házi lenne. Nem ám ilyen gyorspácos, tömlős, legjobb áras, multis, csúcsakciós, mert ha az vagy, amit megeszel, akkor apám te szójalecitin, meg iparibörke, illetve esetleg savanyúságot szabályozó anyag vagy. Savanyúságot szabályozó anyag? Hogy kerül savanyúság a kolbászba? Egyébként ez nekem a Muterom, mert ő szokta szabályozni a savanyúságokba meg a kovászos uborkába kerülő anyagokat.

Ha nincs otthon maradék, akkor inkább a hentestől szerezd be, de házi vágásból a legjobb. Pl sima füstölt csülök, vagy füstölt húsos szalonna. Kockázz fel apróra 1 fej vöröshagymát és szórd bele egy kb. 5 literes fazékba, párold üvegesre, majd szintén kockázd fel a húst, a kolbászt, és dobd rá a hagymára. (Ha a csajod nem rajong a füstölt húsért, de a bableves ízét komálja, akkor a húst hagyd egyben, így nem lesz nehéz kikotorni, te meg nem leszel idegbeteg, hogy a sok melódat így hálálja meg, hogy turkál a kajában). Közepes lángon csalogasd ki belőlük a zsírt 15 percen keresztül, majd dobj rá 1 púpozott tk őrölt pirospaprikát és pirítsd őket 2 percen át, kevergetve, nehogy leégjen. Darabolj fel nagyon apróra 1 fej burgonyát, forgasd bele, majd szórd meg 1 tk sóval. A megdagadt babot borítsd rá az áztató vízzel együtt, és adj hozzá plusz annyi vizet, hogy fazék kb ¾-ig érjen. Dobj bele 1 húsleveskockát, 5 db babérlevelet, 1 fej egész, vöröshagymát, Megint egy kis kutakodás a hűtőben. Kellene 1 nagy, vagy 2 kisebb paradicsom 2 szál újhagyma, vagy 1 póré, ha van darált pirospaprikád, akkor abból 1 tk, ha nincs, akkor egy paprika félbevágva. Ezeket mind tedd hozzá. Kóstold meg, ha kell, sózd. Fedd le és főzd. Ha felforrt, akkor vedd lejjebb a póvert. Ha beáztattad a babot, akkor kb 60-75 perc, ha nem akkor lehet, hogy 2 óra is kell, míg megpuhul.

Addig nagyon ráérsz. Ja. Nem, mert elfelejtettem megírni, hogy kellenének 0,5 kg-os barna, vagy rozscipók is. Annyi, ahányan vagytok, lesztek. Legyen 4 db. Ugorjál le szépen a pékhez és vegyél….

Visszaértél? Ja, nem vettem észre. Vágd le egy éles késsel a cipók tetejét. Vékonyan. A tetőkre szükség lesz még. A belsejüket szinte egészen szedd ki, de vigyázz, hogy azért egy vékony réteg maradjon, és ne lyukadjanak ki. Tedd félre őket. Közben megpuhult a bab, akkor kell még 2 db sárgarépa, ezeket szépen hosszában félbevágod és felkarikázod, aztán 1 db burgonyát is feldarabolsz. Mehetnek a fazékba. Félig lefedve főzöd, míg a répa meg nem puhul. Addig fogsz 1 db tojást, beleütöd egy leveses tányérba, teszel bele egy csipet sót és annyi lisztet, hogy nokedli tészta állagot kapj. Kb 2 ek, ha túl kemény lett, akkor egy kis vízzel lazíthatod. Aprítsd fel a csokor petrezselymet és keverd hozzá a nokedli tésztához.Ha megfőtt a répa, akkor vedd le a fedőt. Merj ki 2 merőkanál levet egy erre alkalmas edénybe.Tegyél bele 1-1,5 dl tejfölt, egy csipet sót, és egy púpozott ek finomlisztet. Botmixerrel turmixold át, majd lassan borítsd vissza a fazékba és keverd el. Fogd a nokedli tésztádat és egy evőkanál segítségével apró kotró mozdulatokkal szaggasd bele a fazékba. Nem ragad a kanálra, ha szaggatás közben a kanalat a levesbe mártod. (Fürge ujjak kalendárium 1962. június, Konyhai praktikák… lehetne onnan is, de nem). Közben melegítsd elő a sütőt, 220 fok, alsó-felső sütés. 10 percig főzd még a levest egész kis lángon, míg a nokedli megfő. Aztán elzárhatod. Kapd elő a cipókat, merd beléjük a levest. Tedd őket egy nagy tepsibe. A cipók tetejét tedd vissza, aztán be a sütőbe addig, míg a tetejük nem pirul meg. Kb 6-8 perc.

Kalapjuk le, előtted is… és fogyasztható.

Erőspista, erőspaprika, tejföl, KÖTELEZŐ!

A képen nem cipóban látható, gondolom észrevetted. Sajnos mire lefotóztam volna elfogytak, mert ugye, vagy főzök, vagy fotózok, vagy védem fotózásig az elkészült ételt a fogyasztóktól. Egyszerre nem megy, és egyébként is: "Eb, aki a tányérját meg nem eszi"

Később bepótolom a cipós fotót is.

 

1 Tovább

Vegasztár 6.

A selejtezőkből bejutott versenyzők az elő-, majd a középdöntő után végre elérkeztek a végső megmérettetéshez.

 „Hölgyeim és Uraim! Kezdődjék a Vegasztár 6 döntője! A versenyzők: A mindig elegáns és visszafogott: Pad Lizsán! A félénk és kissé ijedős: Para Dicsom! A szegénysorból feltörekvő: Póré Hagyma! A mindig szexi: Cukk Íni! A karizmatikus Ore Gánó! Az egzotikus quartett: Mozza Rella, Mac Co, Parme Zán, és végül, de nem utolsó sorban, a szövegláda: Rizsa. A zenei háttérmunkálatokban segítségünkre lesz a keverőpultnál a nemzetközileg is elismert DJ: Bot Mixer. Kezdődjék hát a só!”…jaja ez ki ne maradjon.

Hát kezdődjön. Ez egy igazi Megamix. Húsnélküli, de tartalmas. Tényleg, igazi frissítő. Ebben a receptben a hozzávalók bátran cserélgethetők attól függően, hogy mi van otthon. Pl a padlizsán és a cukkíni felcserélhető, mehet bele pirított gomba, de mozzarella helyett feta, kocka, vagy krémsajt is. Legyél kreatív. Alkoss! Has, gyarapodj! Valahogy úgy, ahogy azt Kölcseyferibácsi is mondta, pedig ez egy igazi kímélő étel. Sőt! Egyenesen randikajának javaslom. Mi is ez? Képzeld el, hogy be akarsz vágódni a meghódítandó hölgynél, (ha hölgyolvasó vagy, akkor úrnál természetesen), ezért meghívod magadhoz egy meghitt vacsorára. Mit is készíts? Sztéket? Egyben sült kacsát? Hát ez igazán jól hangzik, de tuti bukta. Miért? Mert nem randikaja, ugyanis a csajok, ha szeretik is ezeket, ami ritka, akkor nem ezzel akarnak bemutatkozni, inkább elrágnak egy jégsalátát kezdeti zavarukban. Ha férfiaknak készül, akkor persze jó lenne, de túlterheli a kiszemelt „áldozat” gyomrát, így az emésztőszervei veszik át a főszerepet, mondjuk jobbik esetben az agyától, így nehéz lesz egymásnak esni, ha érted mit akarok mondani… Na, essünk neki mi is.

Szóval ez egy igazi első vacsorás, kímélő, de egyben különleges, uniszex étel. Gyorsan elkészül, ráadásul agyonvariálható, az otthon fellelhető alapanyagok függvényében, így jut idő magadat is fel- és kikészíteni. Az utóbbi gondolom igény szerint nagggyon megy.

Fogj 2 db padlizsánt és vágd fel kb 3-4 mm vastag szeletekre. Sózd meg a szeleteket. Serpenyőben, olívaolajon pirítsd meg mindkét oldalukat. Kicsit kapjon is oda és fonnyaszd is meg. Tedd félre. Fogj egy kis fej, vagy egy fél vöröshagymát, kockázd fel apróra és párold üvegesre. Kapj elő egy cukkínit, kockázd fel ezt is egészen apróra, majd dobd a hagyma mellé párold őket együtt 10 percig, de nagyon. Ezt is dobd félre. 1 doboz 40 dkg-os, hámozott paradicsomkonzerv tartalmát borítsd a botmixer edényébe. Szezonban ezt igazi, honi paradicsomból készítsd. Érdekességképpen itt egy video, a már oly sokszor emlegetett fenntartható fejlődésről:

http://videa.hu/videok/film-animacio/magyar-termek-gazda-hazai-mezogazdasag-8hLUnFYJjX2kePDt

Dobj bele 2 gerezd fokhagymát, 1 közepes póréhagymát, 1 csokor friss bazsalikomot, és oregánót (ha nincs akkor 1-1 púpozott tk). Turmixold le az egészet, de nem kell krémes állagúra, inkább maradjon egy kicsit darabos. Meg piros színű. Érted :)?! Szín-darabos. Jó mi? Nem…Öntsd bele egy keverőtálba. Tegyél bele 2 ek ketchupot és 1 kk sót, 0,5 kk barnacukrot, vagy mézet. Most jön a csere-bere. Jó lenne hozzá egy kis vegyes otthoni maradék sajt, vagy krémes jellegű sajtkészítmény jellegű, tejszínes tejszármazék, valami. Tehát pl 10 dkg fetasajt és 2 db kockasajt (Aki kitalálta a mackósajtot, annak egy 5-ös, nem nagyon értem a motivációt. A mackónak se teje nincs, mármint emberi fogyasztásra alkalmas, nem is szereti, inkább a mézre gerjed. Szóval, aki érti, jelezze). Ha ez nincs, akkor lehet 10 dkg ricotta és 1 zacskó mini mozarella. Én a múltkor 1 tubus boci krémsajtból és kb 5 dkg maradék juhtúróból készítettem. Bármelyik variáció jó. Dobd ezeket is a keverőtálba és törd hozzá a paradicsomos szószhoz. Ha elkeverődött (megszenvedtettem Rózsika néni ugye?), akkor borítsd hozzá a párolt cukkínidet és ezt is forgasd bele. Kapj elő egy jénai edényt vagy egy kisebb tepsit. Tegyél alulra 1 réteg padlizsánt, aztán rá a piros massza, ha van, szórj rá egy marék ruccolát. Végül jöhet a másik réteg padlizsán, majd az egészet kend meg egy kis maradék piros anyaggal. Na, végeztél. A teteje megint cserélhető. Nálam ez a nyerő: 1 zacskó mini mozarella golyó, de ezek is félbevágva és rászórva, majd 5-10 dkg reszelt parmezánnal meghintve. Be a sütőbe, fólia nélkül! 180 fokon 25 percig, aztán 200 fokon hőlégkeveréssel, (ha nincs, nem baj), alsó-felső sütés funkcióval, míg meg nem pirul. Ha elkészült, akkor mielőtt felvágnád, hagyd kicsit kihűlni, mert könnyebb szeletelni.

Hódíts, mint annak idején a Nagy Sanyi, vagy mint a nagy bulis Hanni Bál! Hódításra fel.

0 Tovább

Újra támad az SK

Összehangolt támadást intézett az IR szervezet a V. és a B. típusú ellenséges tevékenységű törzsek ellen, adta hírül az NNKIH. A hivatal egyik kihelyezett riporterének sikerült részleteket is megtudnia az akcióról: Az IR hivatalosan is megerősítette az értesülést, miszerint egy összehangolt akcióval sikerült meggyengíteni, illetve néhányat megsemmisíteni a szervezetet több hónapja károsító törzsek közül. A támadást egyik fő vonalát az SK fedőnevű - kollégái által csak „besavanyodott”-nak gúnyolt - parancsnok vezette, míg a másik vonalat a már jól bevált 0,7-es kaliberű egységgel ellátott, felfegyverzett zöldek alkották. A 0,7-es fegyverek először meggyengítették, majd SK segítségével a zöldek felszámolták a gócpontokat. A támadásban a saját erők közül egy ember könnyebb égési sérüléseket szenvedett, de őt helyben sikerült ellátni. Az akciót sikeresnek nyilvánították, így ismét biztonságossá váltak a felszabadított körzetek.

Lábjegyzet:

NNKIH (ejtsd: enenkéjájédzs, azaz NemNagyKunszt Információs Hivatal

IR: immunrendszer

V.B.: vírus és baktérium törzsek

SK: savanyú káposzta

0,7: száraz fehér bor

Zöldek: Zöldek

Ezt a receptet… Igen, ez is egy recept. Nem tudom mire számítottál, ez nem a Kék fény, és nem is az a műsor, ahol a TV-d egy alvilági figura, és az ügyvédje a Jusztbácsi, akinek a nevében játékosan angolul benne van az ítélet ugyebár. Azért ez elgondolkoztató…, hát sajna, nem akarom bántani, de Ő is inkább úgy néz ki, mint egy smasszer, !

Szóval ezt a receptet muteromnak köszönhetem, mert gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy: „Egyél egy kis vitamint…nem fog megártani!”, és „Legalább a zöldséget edd ki”, vagy „Semmi gyümölcsöt nem esztek, aztán meg csodálkoztok, hogy…”

Na, én eszek gyümölcsöt, de nagy híve vagyok (sekszpírien: tréfa balra el) a fenntartható fejlődésnek, így csak és kizárólag szezonálisan fogyasztom. És mivelhogy rákaptam a szőlőre, annak meg ugyebár nincs szezonja, így konsz… konctr….koncerttr… préselve fogyasztom. Most is. Száraz fehér bor. Ennek a segítségével elkészítünk egy felrázó receptet. Igen felrázó, mert elég már ebből a szürke, depressziós, nyálkás, latyakos dzsuvából, meg a náthából, köhögésből. Szóval adunk egy pofont a szervezetben tivornyázó baciknak, meg az ízlelőbimbóinknak, ha már a természet bimbói váratnak magukra…

Végy 1 kg savanyú káposztát, a levét öntsd le, majd egy szűrőben, folyó vízzel mosd át. Ez fontos. Nem kell beáztatni, kimosni, ez még nem a TNT. (Nem, nem. Nem a hasonló nevű zenekarra, hanem a tavaszi nagytakira gondoltam). Tehát mosd át, hogy ne legyen nagyon savanyú. Szükséged lesz egy palack száraz fehérborra, 35 dkg csirkemellre, 1 dl vörös- vagy barnarizsre, 2 répára, 2 vöröshagymára, 1 kis póréhagymára, 2 tojásra, olívaolajra és 6-7 dl tejfölre, babérlevélre, őrölt és egész fekete borsra.

Jószokásunkhoz híven a bacilusok arcának először egy kanalas orvosságra hajazó, szájon át bevehető, gyócccer jellegű készítménnyel adunk. Bor kipukkant, pohárba kitölt, szájba betölt, megforgat, lenyel. Ha az orvos másképpen nem rendeli, úgy a napi adagja 3*1,5 dl.

Ebből ez előkészület közben legurítjuk az elsőt.

Vágd félbe a 2 vöröshagymát. Így most látom, hogy van 4 fél hagymád. Tiszta egy UriGeller vagyok mi? Na, fogj 3 felet és karikázd fel őket, majd szórd az átmosott savanyú káposztába. Öntsd rá 1 dl olívaolajat, dobj bele 8 szem egész fekete borsot, 5 babérlevelet, 1 kk sót, és alaposan keverd össze, majd tedd félre.

Ha részt vettél a konyhai fitness programunkban, akkor van kézi húsdarálód. Fogd a csirkemellet, a 2 répát, a maradék fél vöröshagymát és daráld le őket. Ha nincs ilyened, akkor eleve darált mellet vegyél, a répát, hagymát pedig a nagylyukú reszelőn gyaluld le. Ha kész, akkor üsd bele a 2 tojást, tedd bele az 1 tk sót, és 1 kk fekete őrölt borsot. Alaposan gyúrd össze és dobd félre.

Fogj egy poharat, mérj ki bele 1 dl rizst, és főzd meg 2 x annyi vízben, de csak félig. Gyorstalpaló: a rizst szűrőben átmosod, egy kislábosban olívaolajon megpirítod, ráborítod a 2 dl vizet, sózod, és lefedve főzöd, amíg fel nem szívja a vizét. Kb 25 perc. Akinek nem 100, az itt megnézheti: http://nemnagykunszt.postr.hu/koritek-feneket

Ha megvan, akkor hideg vízben leszűröd, közben felraksz egy nagy fazékban vizet és megsózod, felforralod. A rizst hozzákevered a masszához, még egyszer átgyúrod. Ne aggódj, kicsit folyós lett, de a vízben a tojás összekapja, mint kezdő szatír a lódenkabátot. Ha a víz felforrt, akkor vedd lejjebb a tűzhelyet, hogy épp csak forrjon. A masszából formázz kb 5-6 cm-es gombócokat, majd tedd őket a vízbe. Akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére levegőzni. Ha már feldobódtak a sok főzéstől, akkor szedd ki őket.

Fogj egy nagy, mély tepsit, vagy jénait. Egyenletesen rendezd el benne a gombócokat. A gombik közé szuszakold be (szuszakolás: tuszkolás: gyömöszölés: tömködés: nyomkodás) a káposztás okosságot, és a maradékot szórd a tetejére. Jajdenagy jön! Öntözd meg 1,5 dl borral. NE SAJNÁLD!!! Ez orvosilag a  2. 1,5 dl. Aztán jöhet rá 5-6 dl tejföl, és karikázd a tetejére a póréhagymát. Egy csipet sóval hintsd, mint az igét. Alufóliával zárd le, és told be a sütőbe alsó-felső sütésre, 190 fokra 45 percre, majd vedd le a fóliát és emeld meg a hőfokot 220-ra. Süsd, míg nem pirul meg a teteje. Tálaláskor egy kis tejföllel bolondítsd még meg. Ennyi.

A baciknak meg annyi. Ja, majd el felejtettem, a jól végzett munka utáni 3. 1,5 dl is jár. Sőt, elő van írva.

0 Tovább

Kedd, a hétköznapi szamuráj

A hegyen felfelé menet egyre kevesebb az oxigén, de Kedd jól tudta ezt, hiszen nem először teszi meg az utat. „Már megint péntek van”- jutott eszébe, és a jó szamuráj hagyományoknak megfelelően pénteken futni kell. Már jó ideje, hogy elkerült otthonról és szamuráj harcos módjára éli az életét. Mostanra kicsit belefáradt, beleszürkült a folyton ismétlődő feladatok elvégzésébe. Minden áldott hét ugyanúgy telik. Ha hétfő, akkor szeppuku gyakorlatok (harakiri), kedden a nevével húzzák, és szekálják a szamurájtársai, szerdán a „Hogyan kössünk úgy copfot, hogy harc közben ne vágjuk le” órán ül. Csütörtökön szurikennel vadásznak legyekre, pénteken hegyen futnak. Egyszóval: megunta. Változtatni akar. Már édesapja Lee bácsi is megmondta, mikor elromlott a régi TV-jük:

„Ha a hétköznapok beszürkülnek, akkor a hétvége sem lesz színes.”

Nem mehet ez így tovább Kedd Lee, No, Kedd Lee!

Segítsünk Kedd-nek, hogy ismét színes és változatos legyen az élete…

Szóval, ez most egy felfrissített nokedli, vagy ha jobban tetszik galuska recept, mert azt gondolom, hogy a fasírt után ez a másik olyan étel, ami méltatlanul kullog a recept hierarchia végén.

Kapj elő egy fazekat. Pucolj meg 2 burgonyát, 2 répát, 1 fehérrépát, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát. Jó szamuráj módjára szabdald szét őket, mintha csak egy a szellemvilágból előlépett ősi ellenséggel küzdenél… azért nézz körül mielőtt csinálod, nehogy megsérüljön vki. Mittomén, épp bejön a gázóra leolvasó, aki teljesen megtestesíti a modernkori ősellenséget. Natehát. A felszabdalt-felkockázott zöldségeket szórd a fazékba, öntsd fel annyi vízzel, ami épp csak ellepi, és tegyél bele 1evőkanál ételízesítőt, vagy 1 húsleveskockát, és ízlés szerint, 1 marék petrezselymet, és snidlinget is

Főzd 30 percen keresztül, majd nézd meg, hogy minden rendesen megpuhult e, mint a nyereg alatt a szusihusi. Ha kész, akkor fogj egy másik, nagy fazekat, tegyél rá egy szűrőt, és ennek a két eszköznek a segítségével szűrd le a zöldséget, sőt csepegtesd is le rendesen.

Ha megvan és kicsit kihűlt, akkor kapj elő egy tálat, borítsd bele a zöldeket, és botmixerrel aprítsd fel őket, mintha csak 1000 szamuráj kardja csapna le egyszerre. Te is látod a hadsereget, ahogy kaszabol?… Jóvan, vegyél be valamit. Mondjuk egy szakét, és ha feleszméltél, akkor üss rá 1 db tojást és tegyél hozzá 5-6 ek lisztet. Ez attól függ, hogy mekkorák voltak a zöldségek és a tojás. Készíts belőle nokedli tészta jellegű tésztát, hiszen nokedli jellegű készítményt készítünk.

Nyúljon, ragadjon, mint az ősi szamuráj ellenségodargasztó ragasztószerű anyag.

A fazékban felfogott főzőléhez önts annyi vizet, hogy ¾-ig legyen, és alaposan sózd meg. Forrald fel, majd az elkészült reform nokedli tésztát szaggasd bele nokedliszaggatóval. Ha nincs ilyened, akkor vegyél elő egy evőkanalat és azzal végezz szaggató mozdulatokat (kezdők kedvéért: kotorni kell, mint oviban a finomfőzeléket a tányér szélére). A tésztát kb. 1-2 cm x 1-2 cm-es darabokban a forró vízbe kell juttatni. Ha kész, akkor feljön a víz tetejére, Mint ahogy az a vízben egy jó szamuráj ellenségtől szokás…

Mivel alig van benne liszt, viszont bőven van benne zöldség: egészséges.

Bármihez megy, pl. hagyományos pörkölthöz, de ehhez is: http://nemnagykunszt.postr.hu/karacsonyi-orolet-avagy-en-vagyok-az-apad, vagy ehhez zsemlegombóc helyett: http://nemnagykunszt.postr.hu/alvadasz

 

0 Tovább

Álvadász

Rendőrségi jegyzőkönyv, N. N. Kunszt beismerő vallomása 2011.01.19.:

„…kérem, én ne tudtam, hogy ezt nem szabad. Az úgy volt, hogy elővettem a pénztárcámat és lefizettem. Először a hentest, aztán a zöldségest is, hogy ne legyenek tanuk. Aztán elhoztam, feldaraboltam és elkészítettem. Megvolt az egész 2 óra alatt. Nekem kérem nincs 6-8 órám arra, hogy előkészüljek, meg keresgéljek. Ha tudtam volna, akkor is így cselekedtem volna. Őszintén uraim, ez ekkora bűn? Hogy egy csirkével követtem el? Miért lett volna jobb egy vad? Azért mert mások így csinálják? Nem értem... Mit fog ehhez szólni az asszony? Mennyit lehet ezért kapni?"

 ...mondjuk zóna adagban, menüben 690 ft-ot, egy középkategóriás étteremben 1590 ft-ot…

Szóval, hogyan készítsünk hagyományos vadast egyszerűen, gyorsan, hamisan? Egyes alapreceptek szerint hűtőben több napig kell pácolni és érlelni. Ez a blog, viszont az egyszerűségről és a gyorsaságról szól, ezért az „ Álvadász” (egy brazil szappanopera főszereplő) elnevezés.

Álvadász mártás:

Lőj 50-60 dkg csirkemell filét, és vágd fel 1 cm-es szeletekre. Sózd, borsozd. Vegyél elő egy serpenyőt, forrósíts fel benne 3 evőkanál olívaolajat, és a mellek mindkét oldalát pirítsd 2-2 percig. A serpenyőt nem most el, csak tedd félre. A kész csirkét dobd bele egy nagyobb fazékba. Most jöhet egy kis rileksz az egésznek, a dzsákuzzi.

Pucolj meg egy egész vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, dobd a csirke mellé, és engedd fel annyi vízzel, ami épp csak elfedi. Bele 1 kk só, 1 kk bors. Fedd le és jöhet a hidromasszázs, forrald fel. Ha felforrt, kicsit vedd lejjebb, hogy gyöngyözzön, mint a homlokom a fenti vallatáskor. Kb 10 perc múlva a csirke utolsó lehelete hab formájában feljön a tetejére. Ezt egy nagy szűrőkanállal szedd le. Újabb 10 perc múlva. Dobj bele egy húsleveskockát (lehet bármilyen, ha nincs akkor 1 ek ételízesítőt). Pucolj meg 4 nagy, egész répát 2 nagy, egész fehérrépát, 1 zellert, 1 karalábét, 1 burgonyát. Hámozd meg, darabold fel őket 2-3 cm-es kocka, vagy amorf alakúra, és szórd bele a fazékba. Ha szükséges, akkor pótold a vizet, de csak annyit, ami épp ellepi. Fedd le, főzd őket együtt 1 órán keresztül.

Ha kész, zárd el a tűzhelyet (magad elől egy biztonságos helyre), a húst szedd ki egy külön tányérra.

Ha kicsit meghűlt, akkor kapd elő a botmixert és fazékban alaposan turmixold át az egészet. Tegyél bele egy nagy ek mustárt, 2 dl tejfölt, 1 tk borecetet, 1kk barnacukrot. Jól keverd össze. Kóstold, és ha kell, sózd meg. Tedd félre.

Álzsemlegombóc:

Fogj 5 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, kockázd fel 2 cm-es darabokra, és abban a serpenyőben, amiben a csirke pirult, pirítsd meg a kenyérkockákat is aranybarnára. Ha kész, szórd bele egy tálba, üss rá 2 db tojást, apríts bele 1 kis marék snidlinget, 1 kis marék petrezselymet, és tegyél bele 5 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza fehér lisztet (minden nagyobb bevásárló helyen kapható, de sima liszt is ok). Sózd meg és gyúrd össze. Tegyél fel egy fazékban vizet. Forrald fel, sózd meg. Ha forr, akkor vedd le közepesre a tűzhelyet. A kezedre önts egy kis olívaolajat (így nem lesz olyan, mintha amatőr agyaggalam készítő tanfolyamon lennél), és gyúrj 5-6 cm-es gombócokat. Tedd be őket a forrásban lévő vízbe, és várd meg míg, feljönnek a gombócok a tetejére. Ha már lebegnek, akkor hagyd még őket benne 5 percig, aztán végeztél.

Álleesés:

Tálalhatod. Díszítheted petrezselyemmel, snidlinggel, tejföllel.

Na, mi az ítélet, bíró úr?

1 Tovább

Nem ropog a ropogós?

Miért lett ilyen szottyadt, zsíros, plötty ez az egész? Ne szótárazz! Szottyadt, plötty: hervatag, csenevész.

Ismerős kérdés? Elkészíted a szalonna pörcöt, de mire fogyasztanád már nem ropog, sőt! Megcsinálod a rántott, vagy bundás cukkínit, vagy csirkét, de mire az étkezésre kerül a sor, már az egész ilyen nedves, plötty állagú lesz? Mi az oka? Neked miért nem sikerül? Ezért güriztél ennyit?

Pedig egyszerű. Itt egy megoldás a problémára.

Hogyan marad a szalonna ropogós?

Először is ne nagy lángon készítsd, mert akkor csak megpörkölődik, de nem sül ki belőle rendesen a zsír. Forrósítsd fel a serpenyőt, önts alá 1 ek olívaolajat. majd szórd bele a szallonnát. Közepes lángon pirítsd. Ha kész, akkor fogj 2 db kerámia, vagy porcelán tálat, de SOHA ne használj fémet, vagy műanyagot. Az egyik tányérra , de csak az egyikre, tegyél papírtörlőt, szedd ki rá a szalonnát. Jön, egy másik műfajból már oly jól ismert 5 másodperces szabály. 5 másodperc múlva szedd át a másik tányérba. Ennyi. Ropogós lesz.

Hogyan lesz a rántott, vagy bundás cucc ropogós?

A kiszedés módszere ugyan az. Ha megsült (kirántódott), fogsz két tányért. Az egyikbe papírtörlő, aztán 5 másodperc és át a másikba.

Ropogós szalámi a mikroban (álá Évi).

Egy kerámia tányérra tegyél papírtörlőt, majd a felkarikázott szalámikat fektesd rá úgy, hogy ne érjenek össze. Kapcsold be a mikrot 6-8 percre ( teljesítménytől függően). Kész. Olyan lesz, mint a csipsz.

Nahagggyropogjon

8 Tovább

Laza Vega, avagy Pastafiction

„…már Mia is megmondta, hogy nem kellene állandóan sztéket zabálnom. Lehet, hogy igaza van. Most is megülte a gyomrom egy kicsit. Elmegyek klotyóra, míg ez az idióta bunyós, Buch, vagy  hogy hívják, hazakeveredik. Aztán eldumálok vele… hogy mérnem tudott leseggelni a 4. menetben…”

Tarantino „gyermeke” Vincent Vega egyik kedvenc étele is lehetett volna az alábbi fogás. Ki is próbálhatta volna, főleg az 5 dolláros shake után, csak közben Buch szitává lőtte elmélkedés közben a WC-n.

Ez egy hús nélküli lasagne lesz, amire a cím is utal. Alapból abból indulunk ki, hogy elmegyünk, veszünk egy kész lasagne tésztát. Hiba. Csak akkor tegyünk így, ha sietünk, de ha van egy kis időnk, készítsük el mi magunk. Tésztakészítő géppel nagyon egyszerű (akinek vannak összeköttetései a JEAK-ban, azaz Jézuska Elosztó és Ajándék Központban, annak jó). Ha nincs, akkor kicsit fitness, de megéri, mert saját készítésű.

Sajnos az interneten kóborol jó pár hibás olasz tészta alaprecept. Szeretném most megosztani veletek az eredeti, igazit. Fogj finomlisztet (BL-55, én rendszeresen teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készítem, „teljesen” jó) és egy szűrőn keresztül szitáld bele egy mély edénybe. Csinálj mélyedést a közepébe, és üss bele annyi tojást, ahányszor 10 dkg a liszt. Tehát 50 dkg liszthez 5 tojás. Namost, ha madaras teszkóban vetted, akkor az „fürjtojás”. Ebből a minőségi tojásból a méretbeli hiányosságai miatt mindig eggyel többet használj. A tojásokat verd fel egy villával, majd a liszttel együtt alaposan gyúrd át, míg egy homogén, rugalmas tésztát nem kapsz. Olyan állagú lesz, mint egy jól megrágott rágó…

Gyorsan megy, kb 5 perc. Nem kell sózni! Ezt sokan elszúrják. Aztán be a hűtőbe fél órára pihenni. Pihenjetek együtt. Ülj le, pukkants egy kis fehérbort (úgy is kell a töltelékhez), és kortyolgasd, miközben elkészítjük a kétféle szószt.

Fél óra múlva dobd egy belisztezett nyújtódeszkára, majd oszd a tésztát 4 egyenlő részre. Akinek tésztakészítő gépe van, az most nyújtsa ki 6-os vékonyságúra, lasagne tészta alakúra. Akinek nincs, az most kicsit erősíteni fog tricepszre. Nyújtsd ki, mind a 4 egyenlő részt, egy kb 20-25 cm széles, bármilyen hosszú téglalapra (mint egy széles szalag), majd vágd 35-40 cm hosszú darabokra. Belisztezett papírtörlőre vagy konyharuhára teregesd ki őket egymás mellé, és szárítsd egy kicsit (mintha csak a pénzmosás szárítástechnológiáját gyakorolnád), míg elkészítjük a belevalókat. Nagyon vékony legyen. A lehető legvékonyabb. Kb 1 mm.

Jöhet a két beszólás, azaz beszósz…

Tejszínes beszósz: Készíts tejszínes gombás ragut. 40 dkg csiperke, vagy champignon gomba, 3 dl tejszín, 1 tojás sárgája és most pluszban tegyél bele 1 dl száraz fehérbort és 1 dl tejet is. Keverd el, tedd félre. (Részletesen itt találod meg: http://nemnagykunszt.postr.hu/varatlanul-kiszabadult-a-sok-eves-rabsagbol)

Paradicsomos beszósz:1 nagy, vagy két kisebb fej vöröshagyma, 1 cukkíni, 1 sárgarépa, 2 db kis sűrített paradicsom konzerv, 1 nagy evőkanál ketchup. Egy púpozott teáskanál oregánó és bazsalikom. Kockázd apróra a hagymát és párold üvegesre olíva olajon. Nagylyukú reszelőn reszeld le a répát és a cukkínit, majd párold a hagymával 3 percig. Borítsd bele a két sűrített paradicsomot és keverd bele a nagy evőkanál ketchupot, a bazsalikomot és az oregánót. Öntsd bele 1 dl vizet és 0,5 dl tejet. Sózd és főzd őket együtt 10 percig.

Fogj egy jénait, vagy egy magasabb peremű tepsit. Önts az aljára egy fél merőkanállal a tejszínes szószból, és jöhet a rétegezés. Először fektess le 1 réteg tésztát, aztán rá a tejszínes szószból egy adag. Egyengesd el, majd jöhet az újabb réteg tészta, és most a paradicsomos okosság. Így folytasd, amíg van. Legfelülre hagyj egy kis paradicsomos szószt, azzal kend meg az egész tetejét. Mehet rá a reszelt sajt, vagy mozzarella. Told be a sütőbe középre, alsó-felső sütés, 180 fok. Most kivételesen nem kell előmelegíteni. Süsd 25 percig, aztán emeld a hőfokot 200-ra, és grillen (ha nincs, nem baj) pirítsd rá a sajtot. Kész.

Áh, nem is a Vega kedvenc kajája lenne, hanem a Juhász Árpi bácsié. Hát nézzétek meg, nem úgy néz ki, mint egy tökéletes üledékes rétegezett kőzet rend?…

0 Tovább

Belső gumi, mint segédeszköz

Ez elég extrémnek tűnik, pedig tényleg kiváló. Többnyire fekete, henger alakú és az alapanyagából adódóan sok mindenre használható (idáig olyan, mintha szexuális segédeszköz lenne, de nem).

Egy olyan alap problémára ad megoldást, ami elég bosszantó, sőt akár kellemetlennek is mondható. Egyesek, pl. a barátnőm ki nem állhatja. Szóval a hagymaszag ellen véd. (kérem…,az ellen véd…). A fokhagyma pucolását teszi egyszerűvé, szagmentessé.

Alapesetben mi van? Fogod a fokhagymát, leválasztod a gerezdet, levágod a végét, késsel összelapítod, aztán lehúzod a héját. Így hagymaszagú lesz a késed, a kezed és munkalap (vágódeszka is), amin lapítottad. Sőt, a következő hozzávaló is, ha előtte nem mosod el, vagy cseréled ki az eszközöket, pedig nem biztos, hogy egy helyre mennek.

Okosság: Fogsz egy gumibelsőt, ami lehet új, vagy lyukas is. Levágsz belőle egy kb 20 cm-es henger alakú darabot. Megtisztítod, elmosogatod, kiszárítod. Legközelebb, ha fokhagyma kell, akkor a leválasztott gerezdet héjastól beleteszed a hengerbe, majd kézzel elkezded sodorni a konyhapulton, mintha nyújtódeszka lenne. Pár másodperc alatt lekapja a héját. A tisztítása is egyszerű. Kirázod és kész. Mosogatógépben is mosható.

 

 

0 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek