Körített Fenekek

..na most nem tudom, hogy mire számítottál, mi jön?

Nem, ez a bejegyzés nem a fenekekről fog szólni, illetve a végén egy kicsit, de csak a cím miatt.

Nem, nem... és nem is arról, hogy szép Szeged városának lakója fenekeket kerített be.

…hanem pusztán arról, hogy eddig még nem volt szó a nálunk igencsak elhanyagolt és kicsit mostohán kezelt köretről, a főételek kísérőjéről.

Itt nálunk, főleg a férfiak körében, összesen 3-4 ismert és közkedvelt olyan köret van, amit rendszeresen fogyasztunk.

Ha most azt mondanám, nem bekiabálással, hanem jelentkezéssel soroljátok fel, hogy mi az 4 féle köret, amit rendszeresen és szívesen fogyasztotok, akkor ilyenek jönnének, hogy:

  1. Hasábburgonya
  2. Sültkrumpli
  3. Hasábkrumpli
  4. vagy egy két gurmé mondaná, hogy Krumplipüré

esetleg vmi kis buzgó eminens mégis bekiabálná, hogy SZTÉKBURGONYA, MEG CSIPSZ…"jóvan üjjjé le egyes…" (idióta)

... de egyébként jogos. Mert mi, akik menzán meg napközis kaján nőttünk fel, kaptunk az arcunkba mindent. (pl ott volt a robbantott csirke, ami sztem még vmi hidegháborús kantin étlapjáról került a mi tányérunkra, de azé' toltuk) Vagy a rizs, ami mindig olyan volt, mintha a tejberizs maradékát kapnánk, esetleg másnap került bele globusz konzervborsó, és akkor nesze nekünk rizibizi.

Vagy Annus néni (a konyhás néni) felrakta reggel párolt zöldséget, „hagggy főjön”, és mire délben levette és elénk került, mindennek répaíze és forgács állaga lett (pedig nem is volt benne). Ráadásul az ásványianyag és vitamin szintje addigra nulla közeli állapotot vett fel, ez volt a zöldköret.

Ja, persze, másnap ennek a levéből lett a zöldségleves, és amikor reklamáltunk, hogy hol van belőle a zöldség, akkor egy bérgyilkos hideg tekintetét meghazudtolva ránk nézett, és azt mondta: „Már megettétek!”...és téllleg.

Áh, meg mindent benyaltunk. Hát mi volt az a hülyeség, hogy egyél répát, mert attól tudsz majd fütyülni. MIIII? Maximum akkor, ha egészben nyelted le és a fulladásos roham közben a lelked eltávozik a testedből a légcsöveden keresztül, de a répától nem fér ki rendesen, és ahogy a kis résen kipréseli magát, téllleg fütyül, kb de csak annyira, mint amikor az üres sörösüvegbe belefúj a szél. Na tessék, ebbe receptbe ma nem is kell alkohol, de ez az üres sörösüveges most akkor mit keres itt...

Szóval értem én, ez egy fajta lázadásunk nekünk (köszi Gaben), ez a sültkrumpli imádat, de mivan ha azt mondom, hamarabb készítünk finom, egészséges köretet, mint ahogy a krumpli kisül, és nem lesz olajszag sem? Jól van, hallom, jövök itt az egészséggel a sok főzéshez és közben felhasznált piák után, mi? Na, de komolyan, gyerünk.

Zöldség

Vegyél egy mirelit egész zöldbabot, vagy mirelit brokkoli rózsát (ezek kb zacskónként 400-500 g-osak), és ha hazaértél, tedd be a fagyasztóba… aztán egyél csipszet… nem, dehogy!

Fogj egy serpenyőt (lehetőleg mélyet, hogy könnyebben tudd kavargatni benne a cuccot), tegyél bele 2-3 evőkanál olívaolajat és nagy lángon forrósítsd fel. Ha megvan, akkor mehet bele a zöldbab, próbáld meg úgy, hogy az esetleg a zacskóban lévő felesleges jég (amit egyébként a pénztárnál ügyesen zöldbab árban sóztak rád) ne kerüljön bele. Tudom, fröcsög, de kit érdekel.

Ízlés szerint mehet bele egy kávéskanál só és egy vagy két kávéskanál barnacukor (vagy méz is ok) is. Fedd el, és továbbra is nagy lángon 2 percig párold, közben kavard is meg, hogy minden oldalát érje a hő. Ezután vedd le a fedőt és további 2-3 percig párold. NEM, NEM KELL BELE VÍZ!!!, jó, bocs nem akartam kiabálni, csak elragadott a HÉV... :), nem kell bele, mert nem főzni akarod, hanem párolni. Na, kész. Ha maradt alatta egy kis lé (mert béna voltál és mégis belement a jég a zacskóból), akkor azt öntsd le.

Mivel gyorsan készen van, ezért közvetlenül étkezés előtt készítsd, mert akkor finom, ha frissen készült. Nagyon jó halakhoz (pl. a pangasiushoz, amit pár nappal ezelőtt csináltunk), de csirkéhez is oké. Ugyanezzel a technológiával bármilyen zöldség elkészíthető, nem csak mirelit. A répát hagyd a fenébe, unod.

A főzési idő függ a zöldség típusától és mennyiségétől, de maximum pár perc a difi, tehát olyan nincs, hogy párolod 15 percig, mert az kuka!

Rizs:

Na, itt kb. ugyanannyian vannak azok, akik szeretik, mint akik nem. Nem tudom, hogy ezek után melyik tábor fog gyarapodni. Mert ugye a „gurulósrizst” általában szeretjük, de „sosenem” sikerül.

Vegyél egy zacskó barna rizst (vörös lenne a legjobb, de azt viszonylag kevés helyen kapni), a fehéret hagyd a fenébe, nem kell. Ja, és nehogy gyorsrizst vegyél, EMBER. Sima normál, barna rizs kell neked.

Fogj egy poharat és önts bele kb. 2 dl rizst, és itt jön az okosság, kapj elő egy tésztaszűrőt, és öntsd át abba. Olyan tésztaszűrőre van szükséged, aminek a rései kisebbek, mint a rizsszemek, egyébként esélytelen vagy. Tudod, ez az, ami úgy néz ki, mint egy teaszűrő, csak nagyobb. Ha így sem ismered fel, akkor ez az, amit gyerekkorodban az arcod elé tartva párbajtőr döntőket vívtatok. A csap alá tartva alaposan mosd át a rizst, és ha ügyes vagy, közben, ha nem vagy ügyes, akkor előtte vagy utána újabb okosság jön: közepes lábosba tegyél két evőkanál olajat és forrósítsd fel, majd a lecsöpögtetett rizs mehet bele. Nagy lángon két percig kavargasd.

Aztán remélem megjegyezted, hogy mennyi rizs volt a pohárban, mert 2x annyi vízre lesz most szükséged. Mérd ki a pohárral, és ez is mehet a lábosba. Rá a fedő, és nagy lángon, várd meg míg felforr, közben kavargasd, majd forrás után vedd le a tűzhelyet alacsony fokozatra, fedő vissza, és kb. 25-30 perc múlva majdnem kész. Akkor jó, ha a rizs már annyi vizet felszívott, hogy a rizsszemek kilátszanak a víz alól, de még maradt benne egy kis víz, tehát matematikailag leírva: vízszint=rizsszint.

 Na ekkor vedd le a tűzhelyről, hagyd lefedve, és kb 10 perc múlva miután a rizs felszívta a maradék vizet is, készen van, eheted.

Ennyi..nem több

Ja, ígértem a végére a fenekekről valamit. Ez egy észrevétel lesz:

Sokkal több nőnek van jó feneke szerintem - illetve, mielőtt itthon kikapnék érte, a férfiak szerint -, mint ahogy azt ők magukról gondolják.

Nagyon sok nő azt gondolja, hogy nagy a feneke, pedig nem nagy, vagy ha kicsit, esetleg, netalántán nagy, akkor meg szép és kész.

Azért, hogy az általuk nagynak vélt feneküket palástolják, kardigánt, vagy pulóvert kötnek a derekukra, mert azt hiszik, hogy ezzel eltakarják, és ha megkérdezzük őket, hogy miért van a fenekén pulóver, akkor ilyen válaszokat kapunk:

  1. Azért kötöttem oda a pulóverem, mert fázott a derekam. (ezt nem értem, nem úgy van, hogy akkor nem fázik ha felveszi a pulóvert, vagy kardigánt?)
  2. Azért kötöttem oda a pulóverem, mert nem akartam cipelni (? Ezt sem értem, akkor miért hoztad el?)

Ezzel ellenkező hatást érnek el. Mi, férfiak, abból kiindulva, hogy pulóver van a fenéken, egyből azt gondoljuk, hogy nagy, pedig ugye nem is. Na, ezért le a pulóverrel.

Holnaptól mozgalmat indítok: a Nők Ne Kössetek a Feneketekre Kardigánt-ot, azaz NNKFK.

Csatlakozzon mindenki, aki egyetért, aki nem, azt nem értem.

…és reményeim szerint pár nap múlva a mozgalomnak köszönhetően szemlátomást csökken a Hátul Hordott Kardigánok (továbbiakban HHK) száma.

Lehet, hogy csinálok ennek egy ivív vagy egy fészbúk klubot….