Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kőkóla?

ie. 15.000. A tűz körül gyülekezett mindenki. Az ősapa, az ősanya, és az ősgyerekek. Esett az eső. A barlangban a tűz mellett melegedtek, miközben az ősanya a vacsorát főzte. Volna, ha lett volna mit, így csak vizet forralt, mert az apa ma sem lőtt semmi vadat. A gyerekek a begyűjtött esővizet közben edényekben a barlangba hordták. Az anya hangosan mérgelődött:

„Már megint nem voltál vadászni!” – mondta az ősembernek. „Egész nap, csak a rohadt gyümölcsöket zabálod és kóvályogsz tőlük, mint a bűzös detoxiszaurusz. Állandóan a szomszéd törzs fedetlen keblű asszonyait bámulod a patakban és csorgatod a nyálad, vagy a rezervátumba megfigyelésre elzárt, elmebeteg ősemberekkel teli Barlanglakóvilágot, vagy Valóságosvillát vagy mit, álljátok körül az idióta neandervölgyi haverjaiddal, akik csak a kőbaltájukat lóbálják, de két értelmes mondatot nem tudnak kinyögni. Csak huhognak, mint valami eltévedt ősbagoly, és azt gondolják, hogy az asszonyt a hajánál fogva a földön húzni az „kúl”, vagy mit mondanak rá. Hát nem, egyáltalán nem kúl, már vagy 3000 éve nem az. A másik törzsben az asszonyoknak csillogó kövekből nyakláncot készítenek a férfiak. Te mit csináltál utoljára, azon kívül, hogy reggelente lapulevéllel a löttyedt hátsódat törölgeted? Itt megint nem lesz vacsora. Eszed, amit hoztál.” Azzal, az egyik tűzön lévő edénybe köveket dobált, majd felöntötte vízzel. A gyerekek, hogy legalább valami íze legyen, diót dobáltak bele. Valami góla, koala, vagy kóla nevű cserje dióját. Olyan színe lett, mint a sárnak. Az apjukat megsajnálva, neki is mertek egy kicsit:

-Apa, kőkóla?

Nem tudom, hogy ki ismeri, és ki az, aki nem, de van egy szakács csaj a TV-ben. Úgy hívják, hogy Nigella Lawson. Brit a szentem, és tud főzni. És nem csak fisendcsipszet, meg babfőzelék-tükörtojással-zsírkolbásszal reggelit (sztem ezzel mennek az emeletes buszok Londonban, mert korán reggel a brit tradísönál brekfösztöt ember nem eszi meg az tuti), hanem mindenfélét. Mondjuk pia nélkül néha még nézni is rossz. Jóvannemérted. 2 példával kiverem a biztosítékot. Figy: Rántott bounty szelet. Igen, igen. Ez a rántott csoki… A másik amikor csoki brownit készített, de nem volt elég édes (neki), akkor megszórta porcukorral, a tetejére csokit olvasztott, majd ennek a tetejére csokipasztillákat szórt. Na, ő Nigella Lawson. Nagyon nagy, de most télleg nagy a sok csokipasztillától, meg még dögös is, pedig van, hogy recept közben a merőkanállal eszik, másnaposan, selyemkötényben, és mégis. Na, majd egyszer nézd meg, ez nem akart promó lenni. Az alaprecept az Nigella ötlete volt (az öcsém hívta rá fel a figyelmemet pár évvel ezelőtt), ezt gyúrtam át a saját ízlésem szerint. A recept nagggyon ráérős, szóval olyan napot válassz, ahol mondjuk van egy 5 órás otthoni elfoglaltságod és nem érsz rá semmire. Na, akkor állj neki ennek apám.

Vegyél egy kb 1,5-2 kg-os füstölt csülköt. Jó lenne, ha nem lenne főtt is egyben, de ha nincs más, akkor ez is jó. Fontos, hogy hentesnél vedd, ne hiperben, mert a végén rádsóznak egy csontnélküli, nyesedékekből összepréselt műcsülköt (tisztára, mint egy rikkancs: Csülköt a Csarnokban, Műcsülköt a Műcsarnokban tessék…khm) Tehát 1,5-2 kg sertés csülök. Fogsz egy óriási fazekat, amibe beledobod a csülköt és ráborítod a kólát, hogy ellepje. Pucolj meg 5 fokhagymát, egy nagy vöröshagymát és dobd utána. Rakj bele a kólába egy leveskockát, 4 babérlevelet, 8 szem egész szegfűborsot, 8 szem egész szegfűszeget és végül 8 szem borókabogyót (istenem, annyira perverz ez az egész a kólában olyan, mint valami boszorkányfőzet, kéne bele még béka..., vagy nem is, inkább kátyúzni lehetne ezzel a löttyel) fedd le és főzd 1,5-2 órán keresztül. Egyelőre ennyi. Neked pihenő. Mittomén pl. csinálhatsz bármit, vagy akármit közben. 2 óra múlva be kell avatkoznunk egy kicsit. Vedd ki a csülköt a „kátrányból”. Fogj egy keverőtálat és tegyél bele 2 ek mustárt, 1 ek mézet és 2 ek ketchupot, keverd össze. A csülök bőrét, kb 3 cm-ként egy éles késsel kb 0,5-1 cm mélyen hasítsd fel minden irányban úgy, hogy a bőre úgy nézzen ki, mint egy kockás füzetlap. De ne izgulj, nem kapsz bele „házit”, és nem is írunk bele egyenleteket. Ezek a kis négyzetek kb 3*3 cm-esek legyenek. Fogod a mustáros-mézes-ketchupos masszát és körbepaskolgatod vele a csülköt, nem kell vastagon. Aztán a bevagdosott bőrébe véletlenszerűen beleszurkálsz 8-10 szem szegfűszeget. Az egészet úgy ahogy van belerakod egy jénaiba, vagy egy mélyebb tepsibe és vékonyan megszórod a a tetejét barnacukorral. 2 ek elég az egészre. A cukor bele fog ragadni a csülkön lévő masszába, így a jó. Előmelegíted a sütőt 200 fokra (légkeverést ne), és így ahogy van, betolod a csülköt középre kb 1,5 órára (a csülök méretétől függ). Addig megint csinálhatod, amit elterveztél. Akkor van kész, ha a bőre ropogós lett. Ennyi. Ha kicsit kihűlt, akkor nagyon könnyen tudod majd szeletelni.

Köretnek a legkiválóbb hozzá a szezámos-bundában sült burgonya, de ennek a receptjét majd máskor, addig itt találsz hozzá mást: http://nemnagykunszt.postr.hu/koritek-feneket . Azt elfelejtettem mondani, hogy a paksi atomerőmű elüzemelne a csülökben lévő kalóriával 5000 évig, de ugye senki nem gondolta, hogy a csülök az egy fogyókúrás, ápdét okosság. Na, azért!

0 Tovább

Csíkos K V, lepd meg az asszonyt

Igen, lepd meg az asszonyt, hogy neki jól induljon, neked meg jól végződjön a napod, ha érted, mit akarok mondani. Csináljunk csíkos kávét. Egyszerű, impozáns és gyors, pedig bonyolultnak néz ki. Nem az. Ugorj le korán reggel az újságoshoz, és vedd meg a kedvenc magazinját. Ha nem tudod melyik az, akkor olyat keress, aminek a címlapján egy kb 25 éves csaj mellé óriás betűnagysággal az van írva, hogy milyen szemránckrém miatt nincsenek ráncai (pfff, anyám neked 25 évesen az élet miatt nincsenek még ráncaid). Vagy egy 45 kilósan, ugyan ez a 25 éves modell csaj súlyzókkal a kezében vigyorog, hogy napi hányszor-hányperc-mivel lett ilyen vékony (pffff: kisanyám ez még ennyi évesen nemkunszt, majd lássunk 15 év múlva a szemránckrémeddel együtt). Na ha így sincs meg a magazin, akkor legvégső kétségbeesésedben olyat válassz, aminek a címlapján ez van: 15 jó tanács, hogyan éljünk harmonikus párkapcsolatban, vagy ez: Közeleg a nyár, heti 3x20 perc és te leszel a strandok sztárja. Na így már biztosan találsz magazint (Úgy kb minden másodikon ezek lesznek, a többi sportújság.)

Fontos, úgy érj vissza, hogy az asszony alszik, mert egyébként oda a meglepetés. Fogj egy üvegpoharat (legyen átlátszó, mert egyébként oda csíkos elegancia), tegyél az aljára 1 ek mézet, önts rá, lehetőleg minimum 2,8%-os tejből annyit, hogy a pohár kb félig legyen, aztán ezt melegítsd meg a mikroban. Főzz le egy eszpresszót. Most jön a tutiság. A lefőzött kávét öntsd át egy olyan mérőpohárba, aminek „csőre” van. Valami ilyesmit keress.

 

Ha nincs ilyen, akkor egy rövides pohárba öntsd a lefőzött kv-t.  A lényeg, hogy viszonylag szűk legyen a pohár szája. Kell egy evőkanál is. Fogd a mézzel és a tejjel félig megtöltött poharat. A tej szintjéig tedd bele az ek-t, de a tejhez ne érj hozzá, kicsit mindig felette „lebegj”. Na most nagyon óvatosan az ek-ra kezd el önteni a kávét, és hagyd, hogy lecsurogjon róla, közben, ahogy a pohárban emelkedik a folyadék szint, te is emeld a kanalat feljebb, hogy ne érjen bele ( jaj, Öveges prof ennek hogyörülne már).  Látni fogod, hogy a méz lent, a tej középen a KV meg felül. A tetejére mehet egy kis tejszínhab, vagy tejhab, de óvatosan, majd egy kis kakaópor, vagy fahéj. Ha elég kreatív vagy, akkor a kakaópor (fahéjpor) szórásához papírból vágj ki egy kis segítséget. Újsággal tálalhatod.

Aztán végignézed, ahogy a művedet egy kavarással, akár csak az életedet, összekuszálja…, de te örülsz ennek.

0 Tovább

Csokiszuflé, egyszerű, mint egy bot

Bátyám, azt látott már kend kombájnt?

Láttam is meg ettem is!

De bátyám a kombájn az egy nagy gép, és fémből van, nem lehet megenni!

Akkor csak láttam!

Na, valahogy így vagyunk jó páran a csokiszufléval. Valószínű már mindenki evett, ivott, vagy látott csokiszuflét. Esetleg neki is állt elkészíteni, de nem nagyon sikerült. Én vagy 5 féle receptet próbáltam ki, de mindegyiknek volt valami baja. Például jól sikerült, de iszonyú macerás volt. 1 óráig kellett vele szórakozni, mire elkészült, és minden úszott, nem érte meg. Voltak olyanok, hogy találomra voltak megadva a hozzávalók, vagy ott van Gordonremzi receptje, ami állat, csak hát én olyat akarok, ami gyors, könnyű, és nem kell hozzá 25 féle hozzávaló. Mer’ én nem akarok, órákig habarni, meg kavarni, gőzölni, mer’ akkor egyébként nem áll meg a nemnagykunsztos dumám. Nem? Így általában csak majdnem sikerült. Az meg milyen már. Egy haverom mondogatta annak idején, hogy majdnem összejött egy csajjal. Tiszta hülyeség, mi az, hogy majdnem?! A majdnem az egy nagy totális nulla. Most mondhatjátok, hogy negatív a hozzáállásom. Ez nem igaz, és nem is úgy állok hozzá, hogy más is odaférjen, csak vannak dolgok, amik feketék, vagy fehérek. Ennyi. A többi csak udvariasság. Például nem azt mondják, hogy marha rossz lett, hanem, hogy Őőő…érdekes. Érdekes?! Ez is olyan majdnemes duma mi?! Azt, hogy érdekes, azt általában pasikra mondják (csajokra), és az annyit tesz, hogy ugyan nem tetszik, de pasi esetén: jó a dumája, vagy humoros, csaj esetén jó a lába, formás az alakja, esetleg aranyos….Nekem ezt ne! Én olyan csokiszuflét akarok, ami 1: azért jó, mert finom, és 2: azért jó, mert csokiszuflé, a sütőformája nem érdekel….

Szóval addig idegesítettem magam a sokféle recepten, hogy összegyúrtam magamnak egyet. Annyira egyszerű, mint egy bot. Mindennel együtt kb 20 perc, tehát hülyebiztos. Akár prompt nekiugorhatsz, bevágódni akárkinél. Csajoknál tuti bejön és akkor már nyert ügyed van, nem „majdnem ügyed”. A lényeg, hogy nem kell hozzá liszt. Felesleges, mint faiskolában az osztálypénz. Ez nem egy muffin, de nem is „piskóta”. (Érted?! Nem piskóta! Hehe) Ez valami könnyű, csokis tutiság, nem több, de nem is kevesebb. Kell hozzá 1 tábla (10 dkg), étcsokoládé. Nem kell 80%-os kakaó tartalom, de 50%-nál több legyen. Tehát ilyen bevonómasszás, kivonatos, csoki jellegű készítmény nem jó. Vannak ezek a Csokimikiből lett csokinyuszik, meg mostanában csokihófehérke, meg csokitörpe. Aki kitalálta azt kellene megformázni… Szükség lesz 3 db tojásra. Válaszd szét a fehérjét a sárgájától. Mostantól kezdve külön utakon járnak, hidd el ez mindkettőjüknek jó lesz, de azért még lehetnek barátok. Majd megint összejönnek a sütőben. De szép is ez. A sárgájába keverj el 3 ek porcukrot (barnát, el tudod készíteni botmixerrel, ha nincs, akkor fehér is jó), de habos legyen ám! A fehérjét verd fel kőkeményre egy csipet sóval. Fogj egy kis lábast (pl 1 l-es). Önts bele 0,5 l vizet, majd forrald fel. Vedd lejjebb, tegyél rá egy fém keverőtálat. Törd bele a tálba csokit. Folyamatosan kevergesd. Ha felolvadt, akkor keverd el benne teljesen simára a cukros tojássárgáját, majd ebbe forgasd bele a tojásfehérje 1/3-át. Most mit csinálsz. Minek a számológép?! Mondom az 1/3-át, mit nem értesz? Mérd ki szemmel. Tiszta horror mi?  Szemmel mérni, szemmel verni, szemet vetni, na, belefáradt a szemem…Lassan, egy nagy fakanállal keverd a felolvadt csokis cucchoz. Ha teljesen homogén lett, akkor keverd hozzá a maradék 2/3-ad tojásfehérjét is. Óvatosan keverd, hogy ne nagyon zuhanjon össze a hab.  Közben fogj 3-4 db kis, kb 7-8 cm átmérőjű, és 6 cm magas porcelán, vagy kerámia sütőformát. Ha nincs ilyened, akkor hasonló is jó, de ebben lenne az igazi (pl a kék-sárga svéd bútorboltban, akiknél mindennek olyan neve van, hogy csak akkor tudod kimondani, ha köhögsz, pár 100 ft-ért van nagyon okés). A sütőformákat teavajjal (ne kockarámával) kend ki jó vastagon mindenhol. Ezen fog a szuflé felkapaszkodni, mint egy pályakezdő tetőfedő a „rang létrán”, és ennek köszönhetően aztán ki is tudod majd borítani. A kivajazott belsejükbe önts vaníliáscukrot, forgasd meg bennük. Ami rátapad a vajra az maradhat, a többi felesleges, borítsd ki, tedd félre. Fogj egy tepsit. Töltsd meg félig vízzel, hogy ha majd beleteszed a porcelán sütőformákat, akkor azokat kb félig lepje el. Kapcsold be a sütőt 190 fokra, és a vízzel teli tepsit told bele. Alsó-felső sütés. Melegítsd elő. A sütőformákba öntsd bele a csokis cuccot, a tetejükre szórj 1-1 csipet vaníliáscukrot. Ha nagyobb méretű volt a tojásod, akkor értelemszerűen több lett a tojásfehérjéd is. Tehát, akkor használj több sütőformát. Minden formának csak a ¾-ig érjen a csoki. Nézd meg, hogy a sütőben lévő tepsiben a víz már gyöngyözik-e, ha igen, akkor tedd csak bele a formákat, és süsd 12-13 percen keresztül. Közben ne nyitogasd a sütőajtót. Ha kész, vedd ki és még úgy forrón szórj a tetejükre egy nagyon kevés tengeri sót (só forgács a legjobb, de ha nincs, akkor sima só is ok). Nagyon kevés kell, kb fél csipet se. Vanília fagyival, áfonyalekvárral a legjobb. Akkor ok, ha teteje ropogós a belseje a csokitól ragacsos, és kicsit folyékony marad.

Lehet variálni, a csokiba beleboríthatsz 1-2 ek rumot, vagy dobálhatsz, reszelhetsz bele csoki darabokat. Ha ügyes voltál, akkor a sütőformából egy mozdulattal, és egy kis kopogásos rásegítéssel ki tudod borítani a szuflét. Ha nem jön ki, ne idegeskedj, az íze mindenért kárpótolni fog. (jó, hát majdnem mindenért)

0 Tovább

Csipsz tuning, tojjad' neki

Hallod?! Öcsém, vettem egy olyan erőgépet, ’azze’, ilyen izé, ilyen banki hogyishívjákkal, ’azze’, ilyen okosba, hogy anyám így kezeskedik. Vágod?! Hallod, naggggyon megy, egyet kamillázol, azt 100-on vagyok. Sejted, nem a vége ’azze’, mi?! Kemény… Nagyon lehet vele csapatni. Hallod?! Pályán nyomom neki, előttem valaki púposkodik, csak rákűdöm a refit, azt tolom lefelé a csírát… Ja. Van benne minden, meg rajta, kemény. Ilyen tolatówebkamerázó, meg ez a ’aszás is van benne, azé megy, ez a mondmá’… hogyishíjják. Ja!!!, Csipsztuningos….

Na, ilyen csipsztuningom nekem is van, az is nagyon menő. Feltuningolja a rántott okosságokat, na mondmá, azt a tollas izét, amit anyám levesnek is tol. Na, csirke. Az.

Oké, befejeztem ezt a stílust. Szóval ezzel a csipsztuninggal feldobhatsz rántott dolgokat, pl csirke, gomba, cukkíni, tök stb. Tulajdonképpen a zsemlemorzsát váltjuk ki, és a lisztet megvariáljuk, meg másként készítjük elő a húst is, de a gyártási metodika ezen kívül a szokásos, illetve az egészség kedvéért nem olajban fog sülni. Most, hogy így belegondolok tök más, mint a szokásos…

A gyerek megperdülnek tőle, mikor kiderül, hogy csipsz van a bundában. Fogunk pl 6 db csirkecombot. A csont mellett bevágjuk, beledobjuk őket egy keverőtálba, öntünk rá annyi tejet, amennyi ellepi, és félretesszük 2 órára. Közben előkapunk 3 mélyebb edényt, amiben bundázni fogunk (ilyen tipmixes, csalós izébe keveredünk, de nyugi, csak a csirkét keverjük bundagyanúba).

Az egyikbe beleütünk 4 tojást, 0,5 dl olívaolajat, 1 tk sót, és felverjük habosra. Egy másikba beleteszünk 20 dkg lisztet, 2 tk sót, 1 tk pirospaprikát és 1 tk borsot. Namost. Ha ínyenc vagy, és máménelenné az, akkor meg lehet bolondítani még, pl 1-2 tk őrölt chilipaprika, vagy 1 tk majoranna, 1 tk oregánó, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkfű, de a variációk tárháza olyan széles, mint egy busz. A harmadik edénybe a következők kerülnek, illetve ezeket is szabadon variálhatod. Vagy 1 zacskó valamilyen csipsz, vagy 0,5 zacskó csipsz, 30 dkg kukorica pehely, 20 dkg zabpehely, vagy zabkorpa. Ezeket össze kell törnöd apróra. Külön zacskóban húsklopfolóval, vagy ha Dzsekicsenes vagy, akkor a tenyereddel szétütöd. Az eredeti zacsiból vedd ki és egy másikban agyald meg, mert különben a konyha tele lesz csipszrepesszel...

A csirkékről leöntöd a tejet és mindegyiket megszórod egy csipet sóval. Egyszer megforgatod a lisztes cuccban, aztán bele a tojásba, aztán vissza a lisztes okosságba, aztán megint a tojásba, végül a csipszes morzsalékos morzsába. Ha kellően elszédültél, akkor jó. Paskold körbe a csirkét, hogy a csipsz jól beleragadjon a bundába. Ezt minden combbal eljátszod. Ha kész, akkor 30 percre félreteszed. Közben a sütőt bekapcsolod 200 fokra, előmelegíted, alsó-felső sütés. Fogsz egy tepsit, az aljára vagy szilikon sütőalátétet teszel, vagy sütőpapírt. Rápakolod a csirkéket, és betolod középre 60 percre, közben félidőben egyszer megforgatod. Ennyi. A képen optikai tuning is van: snidlinges kukoricasaláta.

Csipsztuningos csirke, csinos csomagolásban. Csámcsogjátok!

0 Tovább

Mozart a főszakács kompon áll

Mária nagyon örült, hogy kisfia szívesen vesz részt a konyhai teendők elvégzésében, olyannyira, hogy már szinte egyedül főz. És nem is akármilyen ételeket komponál. A szomszédok, de már a környék is a csodájára jár. Állítólag már az Udvarban is tudnak róla, és küldenek valami tudósfélét, hogy megnézze a gyermeket. A fiú egyre kiforrottabb ízléssel állítja össze a hozzávalókat, készíti el az ételeket, a saját receptjeit. 5-6 évesen ez kész csoda. Igaz, a konyha utána úgy néz ki, mint egy csatatér. Efféle gondolatokkal foglalta le magát Mária, miközben hazafelé ballagott az ausztriai Salzburg város egy kis utcáján. Ma az apja vigyáz a kisfiúra. Ez kicsit idegesítette az asszonyt. Mária szerint Leopold, - mert így hívták az apát -, túl sokat foglalkozik a gyerek képzésével, nem törődik a hétköznapi dolgokkal, így Máriára maradnak az otthoni teendők. Bosszantó. Közben hazaért. Lenyomta a bejárati ajtón a nagy, nehéz kilincset. Az ajtó kinyílt. A látvány önmagáért beszélt. Leopold a kanapén heverve jegyzetelt a következő fellépésről, a kisfia a konyhában tevékenykedett. A konyha… a konyha, pedig egy frontvonalhoz hasonlított, melynek a közepén ott ált a kisfiú, mint egy tapasztalt tábornok. Szanaszét hevertek a mosatlan edények, de az étel elkészült. A fia készítette, és isteni finom volt. Ha Leopold vette volna a fáradtságot, és egy kicsit odafigyelt volna a gyermekre, akkor most nem kellene a nap hátralévő részében a konyhát takarítania. De nem figyelt. Jellemző. Ez a Leopold egy semmirekellő, egyszerűen kihasználja a gyereket és engem is. Elegem van.

- Jól van Mozart! - mondta Mária. - Eredj be most már be a szobába és zongorázz egy kicsit, míg én elpakolok utánad. Ez így van jól. Te főztél, én mosogatok! - mondta az asszony, majd befordult a konyhába, de előtte leosztotta Leopoldot…

Hát így is lehetett volna. Meggyőződésem, hogy a főzés teljesen olyan, mint a zeneszerzés. A komoly és a könnyű zenei irányok, olyanok, mint a színes nemzetközi konyhák sokasága, a sok hozzávaló, összetevő pedig, mint a hangszerek és zenészek. De azért, mert leültetünk egymás mellé egy koncertteremben 4-5 zenészt különböző hangszerrel a kezükben, esetleg a szájukban, attól az még nem zene, vagy max vmi alter színházban kinyúltpulóveres egyetemisták bólogatnak rá, hogy nagyon kúl, de azért ez nem pálya. Ez ugyan így jellemző a főzésre is. Azért mert összedobálunk egy nagy fazékba 4-5 hozzávalót, az még nem étel, vagy ha esetleg az is lesz belőle, nem fog mindenkinek ízleni, max a KASZ érdeklődik majd utána (Kóborkutyák Anoním Szervezete). Szükség van egy zeneszerzőre, karmesterre, illetve egy szakácsra, aki levezényli az egészet. Na, akkor kezdjük egy kis jazz-zel…

Római rakott Jazz:

A szokásos módon főzz meg 1dl barna rizst félig (lemosod, lecsepegteted, olívaolajon megpirítod, 1dl vízzel felfőzöd). Most ül be a közönség a koncertedre. Egy klubban vagyunk, vhol Olaszországban. Talán Róma. A pincérek kihozzák a söröket és bort bontanak. Tedd félre, közben pucolj 1 vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát, mindkettőt apróra aprítsd fel. Egy halk, kis dobos felvezetés. Szükséged van egy nagy, mély, wok-szerű serpenyőre. Megjött a basszus dob is. A vöröshagymát olívaolajon párold üvegesre, majd a felkockázott fokhagymát is szórd bele. Kevergesd, oda ne égjen. Ez most már a dobseprűzés. Kell 40 dkg darált csirkemell. Ezt dobd a hagymára, 1tk só, 1kk őrölt fekete bors. Bekapcsolódik a zongora. Kicsit pirítsd meg, majd párold kb 5 percen keresztül, aztán, hozzáaprítasz 2 db kb 4 cm-es szárított, ha nincs akkor 1,5 kk őrölt chilipaprikát. Ez egyértelműen egy trombita és egy szaxofon hangja. Ha mázlista vagy, akkor előkapod a kamrából a nagymamától kapott házi paradicsomlevet és a csirkére löttyintesz 0,5 litert. Igen, ez volt a hegedű és egy kis szájharmonika. Ha nincs, akkor egy nagyobb sűrített paradicsomot felhígítasz 3 dl vízzel, zutty a csirkére. Tegyél rá 1 tk bazsalikomot, 1,5 tk oregánót, 2 ek ketchupot és 1-2 kk barnacukrot, vagy mézet. Ezek a cintányérok. Az egészet alaposan keverd el, és főzd 10 percig. Kockázz fel 1 db cukkínit, 1 db padlizsánt. Egyiket sem kell megpucolni, mehet bele héjastól. Ez, barátom, a nagybőgő. Forgasd bele a szószos csirkébe, borítsd hozzá a rizst. Fogj egy jénait, vagy egy tűzálló tálat, öntsd bele az egészet. Reszelj sajtot a tetejére, vagy tegyél rá mozzarellát, parmezánt. A legjobb, ha ezeket kombinálod, és a tetejét bazsalikomlevelekkel díszíted. Ne fedd le. Most már együtt szól minden. Told a sütőbe 190-200 fokra, alsó-felső sütésre. Süsd 30 percen keresztül, ha lehet, akkor légkeveréssel, hogy a felesleges víz elpárologhasson, aztán 220 fokon további 10 perc, míg megpirul a sajt.

Ha hagyod kicsit kihűlni, elhalkuló zongorás levezetés, akkor könnyebb szeltelni.

Kiosztod, állva tapsolnak.

Komponálj, komponálj, komponálj. (nem azt mondtam, hogy ácsorogj egy vízi járművön, hanem a konyhában, áááá :))

0 Tovább

Gyógyszergyártás házilag

Begvagyfázva? Debtucc beszélni, kiütött a dátha, bi?

Egyszer, amikor lógni akartam vhonnan, lementem a körzeti orvoshoz, hogy nagyon megfáztam és fáj a torkom. Produkáltam a nátha összes súlyos tünetét. Gyerekkoromban nagyon megtanultam "reprodukálni" (veled együtt sztem). Például egy ilyen reprodukció volt, amikor az anyánk által a nemlétező betegségünk tüneteinek enyhítésére bethozott gyógyteába tettem a lázmérőt. Elég gáz volt, amikor 51 fokos lázam lett. Konkrétan megfőttem „papíron”. Lehet, hogy innen van az a főzési kényszerem. Szóval, visszatérve a dokihoz. Megkérdezte, hogy:

„Szedtél valamilyen gyógyszert?”

Mondom: „Ja, „Neocitromos port”-ot, vagy a másik „Cóldkeksz” forróvízbe önthető gipszet. „Jól van, értem”- felelte - „De gyógyszert szedtél-e…?”

Hát kérem ez az. Itt tartunk. Már a nátha is egy betegség? A nátha 7 napig tart, ha nem kezelik, de gyógyszerrel már 1 hét alatt elmúlik. Ezt is a dokim mondta.

Nem is olyan régen, amikor nem voltak kereskedelmi csatornák, akkor mi volt télen, mikor felütötte fejét a vérszomjas náthakór, meg a torokfájás?

1.: Az emberek nem lettek betegek, mert nem tudták meg a TV-ből, hogy járvány van.

2.: Az emberek betegek lettek, mert járvány volt, de nem tudtuk meg, mert nem volt TV.

3.: Az emberek betegek lettek, de meggyógyultak maguktól, a saját receptjeiknek köszönhetően, mert a TV-ből nem tudták meg, hogy a „súlyos” nátha ellen mit kell szedni

4.: mindenki meghalt, mert a Tv-ből nem derült ki, hogy mit kell szedni nátha ellen

Na, segítek a 3-as a nyerő, meg kicsit az 1-es. Nem akarom elbagatellizálni, mert az influenza, meg a láz a mandulagyulladással az télleg gáz, de a kiszaladt a kutyám az esőbe, mer hülye, és mire beérek a kötött pulcsim annyi vizet beszívott, hogy lever a nátha, na ez egy marhaság kérem. És akkor szedjünk be rá mindent, ami melegvízben oldódik? Mér? Van egy egyezség a bacikkal, hogy a melegvízben feladják? Nem hiszem. Meg ha van is, nem tartják be. Olvastam, hogy az 5 másodperces szabályt is felrúgták (Ez egy nemzetközi egyezmény a bacikkal, amely szerint, ha az étel leseik a földre és 5 mp-en belül felveszed, akkor semmi bajod sem lesz, mert a bacik addig várnak…)

Hagyjálmár. Azok készítik a nátha elleni szert, akik a bacikkal ilyen hülye egyezményeket kötnek. Itt van egy jól bevált nátha és torokfájás elleni szer. Házi, ampullás kivitel.

Fogj 1 rövidező poharat, legyen kb. 1 dl-es. Önts bele 4-5 cl minőségi házipálinkát. Juteszembe. A Viktor a mi körzeti orvosunk, végül is Ő írta fel a pálinkát házilag. Nem?! De.

Szóval a pálinkába tegyél 1 tk mézet, majd tedd be a poharat pálinkástól, mézestől a mikróba. A mikrót kapcsold be és nézd. Ahogy elkezdene forrni, bugyogni, azonnal vedd ki. Keverd fel, kicsit várj, hogy ne égessen szénné, és zutty le a torkodon. Ebből naponta 3*1 adag, de maximum 5*1. Pár nap, de maximum 7… és a nátha volt, nincs. Illetve közben bitangjól érezted magad. Aki nem hiszi, járjon utána.

Képet nem mellékelek, mert a pálinkát csak tudod, hogy milyen…

0 Tovább

Titokzatos kór tizedeli a juhokat

Titokzatos kór tizedelte meg a juhokat egy viharsarki kis faluban! – röppent fel a hír az elmúlt héten. Riporterünk azonnal a helyszínre utazott, hogy többet tudjunk meg a történtekről:

„- Aztán, Balázs bácsi, hogyan telnek a napjai? - kérdezi a felkészült riporter, aki hirtelen (Érted? Hírtelen) néprajzkutatónak is képzeli magát. A továbbiakban a tanult kollegát a történet gördülékenysége végett nevezzük idiótának, de mivel lehet, hogy ez sért bizonyos, esetleges érzéseket, meg gerjeszt is érzelmeket, indulatokat, ezért inkább hívjuk NT-nek (nagytudású).

- Hát, telnek azok, telnek! - feleli Balázs bácsi a 87 éves juhász.

- Értem én, de hogyan telik egy napja, így az élete utolján, mikor már túl van a derekán? Mert megette már a kenyere javát, nem? - kérdi NT.

- Túl, túl! - feleli az öreg. Hogyne vónék túl! De még mindig pirkadatkor ébredek, én keltem a kokast - biccent a bátyó.

- Aztán mi az első dolga? – kérdi „frappánsan” NT.

- Hát elmegyek pössenteni… - mondja értelemszerűen a juhász.

- Jó, jó, de utána mit csinál? - kérdi a kizökkenthetetlen „riporter”.

- Hát, borítok egy kis gyubánivalót a lilikéknek, mög blöggyintek egy kis vizet a pitlibe…

- Őőőő, aha, értem! – vesztette el egy pillanatra a szerepét NT, de már fűzi is tovább, hogy a lényegre térhessen végre.

- És mit szól ehhez titokzatos kórhoz, ami így megtizedelte a nyáját? Mit tud a történtekről?

- Hogy mi? Kor? Tizedelte? Hát kérem, én rendesen fizetem az adót, itt nem volt tized már vagy 200 éve. Hát, a koromról meg csak annyit tudnák mondani, hogy minden röggel bekapok egy pájinkát, azt azé vónák még ilyen fess! - viccel a bátyó.

- De, hát a pusztulás, a sok bárány, amiről a környéken beszélnek!- esik most már kétségbe NT.

- Ja, a bárány! Ó, hát azokat én böktem le, meg nem vót az olyan sok, csak kettő!

- Maga bökte le?! És miért???!

- Mer nem régen vót a nevemnapja, aztán odaraktuk a cimborákkal bográcsosnak, meg csinyátunk hozzá egy kis juhtúrós puliszkát. No, megyek, mert ránk estellik.”

Hát, ennyit a szenzációról. Jellemzően sajnos ez zajlik itt nálunk. Minden hír, amiben vér van. Ha nincs történés, akkor csinálni kell. Pedig ha NT kicsit szemfüles lett volna, akkor találhatott volna sokkal jobb témát is, amit eladhatott volna vmilyen főzőműsornak, hiszen az öreg puliszkájának a receptje aranyat érhet. Ez a méltatlanul háttérbe szorult, vagy ritkán használt köret igazi színfoltja számtalan receptnek a megszokott, néha dögunalmas köretek helyett. Itt van néhány variáció, próbáljátok ki.

A puliszka (Tőlünk délebbre: polenta. Nem, nem! Nem Pécsett, annál is délebbre) alapja a kukoricadara. 10 dkg-ból 2 ember bőségesen elvan. De ne szaladjunk ennyire előre. Mit is mondott az öreg, mivel indít minden nap? Hát a pájinkával. Na, mivel a pájinka gyógyszer, de minimum gyógyhatású készítmény, és a „Viktorunk” elsikálta, hogy ne kelljen sufnituning zugfőzdében beszerezni, szóval ezért guríts le egyet. Ha meg vagy fázva, akkor 3-4 cl-hez adj 1 tk mézet, dobd be a mikróba, melegítsd meg, de figyeld, hogy ne forrjon, aztán zutty le. Nem kell semmilyen forró vízben oldódó tasakos cementport beszedni. A pálinka minden ismert kórokozót elpusztít, mint az a fertőtlenítő. Csak sokkal jobb az íze.

Puliszka alap:Fogj egy 2 l-es lábast és önts bele 6 dl vizet, 1-1,5 kk sót. Kezd el forralni a vizet, mielőtt elkezdene gyöngyözni, boríts bele a 10 dkg kukoricadarát. Folyamatosan kevergesd. Én egy kézi habverővel szoktam. Kb. 15-20 percig főzd. Akkor van készen, ha már besűrűsödött és kicsit ilyen tejbegríz állaga és illata lesz. Ha kész, akkor borítsd bele egy leveses tányérba, és ha kicsit kihűlt dobd be a hűtőbe. Ha már hideg, akkor teljesen megszilárdul, és egészben ki lehet borítani. Akár így is fogyasztható, de én először egy poharat hidegvízbe mártok, kiszaggatom vele kerek formákra a puliszkát, és egy serpenyőben, nagyon kevés vajon meg is pirítom mindkét oldalát.

Juhtúrós puliszka:A történet ugyanez egy darabig. Annyiban változik, hogy a 6 dl víz helyet, csak 3 dl-t használok, és hozzáadok még 3dl tejet. Ebben kezdem el főzni, majd félidőben beledobok 10 dkg juhtúrót és teljesen elkeverem benne. Na, innentől kezdve teljesen kreatív a fűszerezés. Pl. a legutóbbi: 1 tk kakukkfű, 1 kk borsikafű, vagy 1 tk oregáno és 1 kk rozmaring. Szabadon variálható. Ebben a variációban mindenképp ajánlott megpirítani. Sokkal finomabb.

Úgyhogy ne variálj, hanem próbáld ki!

0 Tovább

Re-Bab-Ra

A CSR és az ÖKO jegyében babozni fogunk. Nem. Nem egy sálgótarjáni gyermek bábcsoport „Hájós babó” című mese novelláját fogjuk megtekinteni, hanem főzünk egy jófajta tejfölös bablevest cipóban, mert igény mutatkozik rá (ahogy ezt az öcsém mondaná). Ráadásul megpróbálunk felhasználni hozzá egy kis maradék ezt-azt a hűtőből, és persze sok zöldséget is beszélek, meg teszünk is bele.

Egy kis időutazásra van szükség, mert te ugye ma akarsz bableves enni, viszont ahhoz, hogy hamar készen legyen, már tegnap be kellett volna áztatni 50-60 dkg tarkababot, ami mára már szépen megdagadt volna. Na, most mi legyen. Azért nézd meg, hátha beáztattad, csak nem emlékszel… Ha nem, nincs gáz. Az időutazás még senkinek sem sikerült, illetve nekem de. Amikor egyszer (többször) múlt havi volán bérlettel utaztam a következő hónapban is. Úgy teltek a hónapok, hogy na, a bérlet pedig friss maradt és mindig adott havivá avanzsált. Jó, volt egy kis preparáció… Na, pattanj le a zöldségeshez, és vásárolj 50-60 dkg fejtett babot, lehetőleg tarkát. Ha már ott vagy, akkor vegyél egy kis csokor petrezselymet is (Ha jól látom, akkor ez sincs otthon. Honnan tudom? Viccelsz?!). Borítsd bele egy nagy tálba a babot, engedj rá szobahőmérsékletű vizet. Remélem, van fűtésed és ez nem -5 fokos, mer’ az balesetveszélyes…  Áztasd 2 órán keresztül.

Aztán kutakodj a hűtőben. Szükség lenne 15-20 dkg füstölt, paprikás kolbászra, vagy szalámira, és 20-30 dkg füstölt hús vagy sonka is kell még az alapízhez. Jó lenne, ha házi lenne. Nem ám ilyen gyorspácos, tömlős, legjobb áras, multis, csúcsakciós, mert ha az vagy, amit megeszel, akkor apám te szójalecitin, meg iparibörke, illetve esetleg savanyúságot szabályozó anyag vagy. Savanyúságot szabályozó anyag? Hogy kerül savanyúság a kolbászba? Egyébként ez nekem a Muterom, mert ő szokta szabályozni a savanyúságokba meg a kovászos uborkába kerülő anyagokat.

Ha nincs otthon maradék, akkor inkább a hentestől szerezd be, de házi vágásból a legjobb. Pl sima füstölt csülök, vagy füstölt húsos szalonna. Kockázz fel apróra 1 fej vöröshagymát és szórd bele egy kb. 5 literes fazékba, párold üvegesre, majd szintén kockázd fel a húst, a kolbászt, és dobd rá a hagymára. (Ha a csajod nem rajong a füstölt húsért, de a bableves ízét komálja, akkor a húst hagyd egyben, így nem lesz nehéz kikotorni, te meg nem leszel idegbeteg, hogy a sok melódat így hálálja meg, hogy turkál a kajában). Közepes lángon csalogasd ki belőlük a zsírt 15 percen keresztül, majd dobj rá 1 púpozott tk őrölt pirospaprikát és pirítsd őket 2 percen át, kevergetve, nehogy leégjen. Darabolj fel nagyon apróra 1 fej burgonyát, forgasd bele, majd szórd meg 1 tk sóval. A megdagadt babot borítsd rá az áztató vízzel együtt, és adj hozzá plusz annyi vizet, hogy fazék kb ¾-ig érjen. Dobj bele 1 húsleveskockát, 5 db babérlevelet, 1 fej egész, vöröshagymát, Megint egy kis kutakodás a hűtőben. Kellene 1 nagy, vagy 2 kisebb paradicsom 2 szál újhagyma, vagy 1 póré, ha van darált pirospaprikád, akkor abból 1 tk, ha nincs, akkor egy paprika félbevágva. Ezeket mind tedd hozzá. Kóstold meg, ha kell, sózd. Fedd le és főzd. Ha felforrt, akkor vedd lejjebb a póvert. Ha beáztattad a babot, akkor kb 60-75 perc, ha nem akkor lehet, hogy 2 óra is kell, míg megpuhul.

Addig nagyon ráérsz. Ja. Nem, mert elfelejtettem megírni, hogy kellenének 0,5 kg-os barna, vagy rozscipók is. Annyi, ahányan vagytok, lesztek. Legyen 4 db. Ugorjál le szépen a pékhez és vegyél….

Visszaértél? Ja, nem vettem észre. Vágd le egy éles késsel a cipók tetejét. Vékonyan. A tetőkre szükség lesz még. A belsejüket szinte egészen szedd ki, de vigyázz, hogy azért egy vékony réteg maradjon, és ne lyukadjanak ki. Tedd félre őket. Közben megpuhult a bab, akkor kell még 2 db sárgarépa, ezeket szépen hosszában félbevágod és felkarikázod, aztán 1 db burgonyát is feldarabolsz. Mehetnek a fazékba. Félig lefedve főzöd, míg a répa meg nem puhul. Addig fogsz 1 db tojást, beleütöd egy leveses tányérba, teszel bele egy csipet sót és annyi lisztet, hogy nokedli tészta állagot kapj. Kb 2 ek, ha túl kemény lett, akkor egy kis vízzel lazíthatod. Aprítsd fel a csokor petrezselymet és keverd hozzá a nokedli tésztához.Ha megfőtt a répa, akkor vedd le a fedőt. Merj ki 2 merőkanál levet egy erre alkalmas edénybe.Tegyél bele 1-1,5 dl tejfölt, egy csipet sót, és egy púpozott ek finomlisztet. Botmixerrel turmixold át, majd lassan borítsd vissza a fazékba és keverd el. Fogd a nokedli tésztádat és egy evőkanál segítségével apró kotró mozdulatokkal szaggasd bele a fazékba. Nem ragad a kanálra, ha szaggatás közben a kanalat a levesbe mártod. (Fürge ujjak kalendárium 1962. június, Konyhai praktikák… lehetne onnan is, de nem). Közben melegítsd elő a sütőt, 220 fok, alsó-felső sütés. 10 percig főzd még a levest egész kis lángon, míg a nokedli megfő. Aztán elzárhatod. Kapd elő a cipókat, merd beléjük a levest. Tedd őket egy nagy tepsibe. A cipók tetejét tedd vissza, aztán be a sütőbe addig, míg a tetejük nem pirul meg. Kb 6-8 perc.

Kalapjuk le, előtted is… és fogyasztható.

Erőspista, erőspaprika, tejföl, KÖTELEZŐ!

A képen nem cipóban látható, gondolom észrevetted. Sajnos mire lefotóztam volna elfogytak, mert ugye, vagy főzök, vagy fotózok, vagy védem fotózásig az elkészült ételt a fogyasztóktól. Egyszerre nem megy, és egyébként is: "Eb, aki a tányérját meg nem eszi"

Később bepótolom a cipós fotót is.

 

1 Tovább

Vegasztár 6.

A selejtezőkből bejutott versenyzők az elő-, majd a középdöntő után végre elérkeztek a végső megmérettetéshez.

 „Hölgyeim és Uraim! Kezdődjék a Vegasztár 6 döntője! A versenyzők: A mindig elegáns és visszafogott: Pad Lizsán! A félénk és kissé ijedős: Para Dicsom! A szegénysorból feltörekvő: Póré Hagyma! A mindig szexi: Cukk Íni! A karizmatikus Ore Gánó! Az egzotikus quartett: Mozza Rella, Mac Co, Parme Zán, és végül, de nem utolsó sorban, a szövegláda: Rizsa. A zenei háttérmunkálatokban segítségünkre lesz a keverőpultnál a nemzetközileg is elismert DJ: Bot Mixer. Kezdődjék hát a só!”…jaja ez ki ne maradjon.

Hát kezdődjön. Ez egy igazi Megamix. Húsnélküli, de tartalmas. Tényleg, igazi frissítő. Ebben a receptben a hozzávalók bátran cserélgethetők attól függően, hogy mi van otthon. Pl a padlizsán és a cukkíni felcserélhető, mehet bele pirított gomba, de mozzarella helyett feta, kocka, vagy krémsajt is. Legyél kreatív. Alkoss! Has, gyarapodj! Valahogy úgy, ahogy azt Kölcseyferibácsi is mondta, pedig ez egy igazi kímélő étel. Sőt! Egyenesen randikajának javaslom. Mi is ez? Képzeld el, hogy be akarsz vágódni a meghódítandó hölgynél, (ha hölgyolvasó vagy, akkor úrnál természetesen), ezért meghívod magadhoz egy meghitt vacsorára. Mit is készíts? Sztéket? Egyben sült kacsát? Hát ez igazán jól hangzik, de tuti bukta. Miért? Mert nem randikaja, ugyanis a csajok, ha szeretik is ezeket, ami ritka, akkor nem ezzel akarnak bemutatkozni, inkább elrágnak egy jégsalátát kezdeti zavarukban. Ha férfiaknak készül, akkor persze jó lenne, de túlterheli a kiszemelt „áldozat” gyomrát, így az emésztőszervei veszik át a főszerepet, mondjuk jobbik esetben az agyától, így nehéz lesz egymásnak esni, ha érted mit akarok mondani… Na, essünk neki mi is.

Szóval ez egy igazi első vacsorás, kímélő, de egyben különleges, uniszex étel. Gyorsan elkészül, ráadásul agyonvariálható, az otthon fellelhető alapanyagok függvényében, így jut idő magadat is fel- és kikészíteni. Az utóbbi gondolom igény szerint nagggyon megy.

Fogj 2 db padlizsánt és vágd fel kb 3-4 mm vastag szeletekre. Sózd meg a szeleteket. Serpenyőben, olívaolajon pirítsd meg mindkét oldalukat. Kicsit kapjon is oda és fonnyaszd is meg. Tedd félre. Fogj egy kis fej, vagy egy fél vöröshagymát, kockázd fel apróra és párold üvegesre. Kapj elő egy cukkínit, kockázd fel ezt is egészen apróra, majd dobd a hagyma mellé párold őket együtt 10 percig, de nagyon. Ezt is dobd félre. 1 doboz 40 dkg-os, hámozott paradicsomkonzerv tartalmát borítsd a botmixer edényébe. Szezonban ezt igazi, honi paradicsomból készítsd. Érdekességképpen itt egy video, a már oly sokszor emlegetett fenntartható fejlődésről:

http://videa.hu/videok/film-animacio/magyar-termek-gazda-hazai-mezogazdasag-8hLUnFYJjX2kePDt

Dobj bele 2 gerezd fokhagymát, 1 közepes póréhagymát, 1 csokor friss bazsalikomot, és oregánót (ha nincs akkor 1-1 púpozott tk). Turmixold le az egészet, de nem kell krémes állagúra, inkább maradjon egy kicsit darabos. Meg piros színű. Érted :)?! Szín-darabos. Jó mi? Nem…Öntsd bele egy keverőtálba. Tegyél bele 2 ek ketchupot és 1 kk sót, 0,5 kk barnacukrot, vagy mézet. Most jön a csere-bere. Jó lenne hozzá egy kis vegyes otthoni maradék sajt, vagy krémes jellegű sajtkészítmény jellegű, tejszínes tejszármazék, valami. Tehát pl 10 dkg fetasajt és 2 db kockasajt (Aki kitalálta a mackósajtot, annak egy 5-ös, nem nagyon értem a motivációt. A mackónak se teje nincs, mármint emberi fogyasztásra alkalmas, nem is szereti, inkább a mézre gerjed. Szóval, aki érti, jelezze). Ha ez nincs, akkor lehet 10 dkg ricotta és 1 zacskó mini mozarella. Én a múltkor 1 tubus boci krémsajtból és kb 5 dkg maradék juhtúróból készítettem. Bármelyik variáció jó. Dobd ezeket is a keverőtálba és törd hozzá a paradicsomos szószhoz. Ha elkeverődött (megszenvedtettem Rózsika néni ugye?), akkor borítsd hozzá a párolt cukkínidet és ezt is forgasd bele. Kapj elő egy jénai edényt vagy egy kisebb tepsit. Tegyél alulra 1 réteg padlizsánt, aztán rá a piros massza, ha van, szórj rá egy marék ruccolát. Végül jöhet a másik réteg padlizsán, majd az egészet kend meg egy kis maradék piros anyaggal. Na, végeztél. A teteje megint cserélhető. Nálam ez a nyerő: 1 zacskó mini mozarella golyó, de ezek is félbevágva és rászórva, majd 5-10 dkg reszelt parmezánnal meghintve. Be a sütőbe, fólia nélkül! 180 fokon 25 percig, aztán 200 fokon hőlégkeveréssel, (ha nincs, nem baj), alsó-felső sütés funkcióval, míg meg nem pirul. Ha elkészült, akkor mielőtt felvágnád, hagyd kicsit kihűlni, mert könnyebb szeletelni.

Hódíts, mint annak idején a Nagy Sanyi, vagy mint a nagy bulis Hanni Bál! Hódításra fel.

0 Tovább

Újra támad az SK

Összehangolt támadást intézett az IR szervezet a V. és a B. típusú ellenséges tevékenységű törzsek ellen, adta hírül az NNKIH. A hivatal egyik kihelyezett riporterének sikerült részleteket is megtudnia az akcióról: Az IR hivatalosan is megerősítette az értesülést, miszerint egy összehangolt akcióval sikerült meggyengíteni, illetve néhányat megsemmisíteni a szervezetet több hónapja károsító törzsek közül. A támadást egyik fő vonalát az SK fedőnevű - kollégái által csak „besavanyodott”-nak gúnyolt - parancsnok vezette, míg a másik vonalat a már jól bevált 0,7-es kaliberű egységgel ellátott, felfegyverzett zöldek alkották. A 0,7-es fegyverek először meggyengítették, majd SK segítségével a zöldek felszámolták a gócpontokat. A támadásban a saját erők közül egy ember könnyebb égési sérüléseket szenvedett, de őt helyben sikerült ellátni. Az akciót sikeresnek nyilvánították, így ismét biztonságossá váltak a felszabadított körzetek.

Lábjegyzet:

NNKIH (ejtsd: enenkéjájédzs, azaz NemNagyKunszt Információs Hivatal

IR: immunrendszer

V.B.: vírus és baktérium törzsek

SK: savanyú káposzta

0,7: száraz fehér bor

Zöldek: Zöldek

Ezt a receptet… Igen, ez is egy recept. Nem tudom mire számítottál, ez nem a Kék fény, és nem is az a műsor, ahol a TV-d egy alvilági figura, és az ügyvédje a Jusztbácsi, akinek a nevében játékosan angolul benne van az ítélet ugyebár. Azért ez elgondolkoztató…, hát sajna, nem akarom bántani, de Ő is inkább úgy néz ki, mint egy smasszer, !

Szóval ezt a receptet muteromnak köszönhetem, mert gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy: „Egyél egy kis vitamint…nem fog megártani!”, és „Legalább a zöldséget edd ki”, vagy „Semmi gyümölcsöt nem esztek, aztán meg csodálkoztok, hogy…”

Na, én eszek gyümölcsöt, de nagy híve vagyok (sekszpírien: tréfa balra el) a fenntartható fejlődésnek, így csak és kizárólag szezonálisan fogyasztom. És mivelhogy rákaptam a szőlőre, annak meg ugyebár nincs szezonja, így konsz… konctr….koncerttr… préselve fogyasztom. Most is. Száraz fehér bor. Ennek a segítségével elkészítünk egy felrázó receptet. Igen felrázó, mert elég már ebből a szürke, depressziós, nyálkás, latyakos dzsuvából, meg a náthából, köhögésből. Szóval adunk egy pofont a szervezetben tivornyázó baciknak, meg az ízlelőbimbóinknak, ha már a természet bimbói váratnak magukra…

Végy 1 kg savanyú káposztát, a levét öntsd le, majd egy szűrőben, folyó vízzel mosd át. Ez fontos. Nem kell beáztatni, kimosni, ez még nem a TNT. (Nem, nem. Nem a hasonló nevű zenekarra, hanem a tavaszi nagytakira gondoltam). Tehát mosd át, hogy ne legyen nagyon savanyú. Szükséged lesz egy palack száraz fehérborra, 35 dkg csirkemellre, 1 dl vörös- vagy barnarizsre, 2 répára, 2 vöröshagymára, 1 kis póréhagymára, 2 tojásra, olívaolajra és 6-7 dl tejfölre, babérlevélre, őrölt és egész fekete borsra.

Jószokásunkhoz híven a bacilusok arcának először egy kanalas orvosságra hajazó, szájon át bevehető, gyócccer jellegű készítménnyel adunk. Bor kipukkant, pohárba kitölt, szájba betölt, megforgat, lenyel. Ha az orvos másképpen nem rendeli, úgy a napi adagja 3*1,5 dl.

Ebből ez előkészület közben legurítjuk az elsőt.

Vágd félbe a 2 vöröshagymát. Így most látom, hogy van 4 fél hagymád. Tiszta egy UriGeller vagyok mi? Na, fogj 3 felet és karikázd fel őket, majd szórd az átmosott savanyú káposztába. Öntsd rá 1 dl olívaolajat, dobj bele 8 szem egész fekete borsot, 5 babérlevelet, 1 kk sót, és alaposan keverd össze, majd tedd félre.

Ha részt vettél a konyhai fitness programunkban, akkor van kézi húsdarálód. Fogd a csirkemellet, a 2 répát, a maradék fél vöröshagymát és daráld le őket. Ha nincs ilyened, akkor eleve darált mellet vegyél, a répát, hagymát pedig a nagylyukú reszelőn gyaluld le. Ha kész, akkor üsd bele a 2 tojást, tedd bele az 1 tk sót, és 1 kk fekete őrölt borsot. Alaposan gyúrd össze és dobd félre.

Fogj egy poharat, mérj ki bele 1 dl rizst, és főzd meg 2 x annyi vízben, de csak félig. Gyorstalpaló: a rizst szűrőben átmosod, egy kislábosban olívaolajon megpirítod, ráborítod a 2 dl vizet, sózod, és lefedve főzöd, amíg fel nem szívja a vizét. Kb 25 perc. Akinek nem 100, az itt megnézheti: http://nemnagykunszt.postr.hu/koritek-feneket

Ha megvan, akkor hideg vízben leszűröd, közben felraksz egy nagy fazékban vizet és megsózod, felforralod. A rizst hozzákevered a masszához, még egyszer átgyúrod. Ne aggódj, kicsit folyós lett, de a vízben a tojás összekapja, mint kezdő szatír a lódenkabátot. Ha a víz felforrt, akkor vedd lejjebb a tűzhelyet, hogy épp csak forrjon. A masszából formázz kb 5-6 cm-es gombócokat, majd tedd őket a vízbe. Akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére levegőzni. Ha már feldobódtak a sok főzéstől, akkor szedd ki őket.

Fogj egy nagy, mély tepsit, vagy jénait. Egyenletesen rendezd el benne a gombócokat. A gombik közé szuszakold be (szuszakolás: tuszkolás: gyömöszölés: tömködés: nyomkodás) a káposztás okosságot, és a maradékot szórd a tetejére. Jajdenagy jön! Öntözd meg 1,5 dl borral. NE SAJNÁLD!!! Ez orvosilag a  2. 1,5 dl. Aztán jöhet rá 5-6 dl tejföl, és karikázd a tetejére a póréhagymát. Egy csipet sóval hintsd, mint az igét. Alufóliával zárd le, és told be a sütőbe alsó-felső sütésre, 190 fokra 45 percre, majd vedd le a fóliát és emeld meg a hőfokot 220-ra. Süsd, míg nem pirul meg a teteje. Tálaláskor egy kis tejföllel bolondítsd még meg. Ennyi.

A baciknak meg annyi. Ja, majd el felejtettem, a jól végzett munka utáni 3. 1,5 dl is jár. Sőt, elő van írva.

0 Tovább

Kedd, a hétköznapi szamuráj

A hegyen felfelé menet egyre kevesebb az oxigén, de Kedd jól tudta ezt, hiszen nem először teszi meg az utat. „Már megint péntek van”- jutott eszébe, és a jó szamuráj hagyományoknak megfelelően pénteken futni kell. Már jó ideje, hogy elkerült otthonról és szamuráj harcos módjára éli az életét. Mostanra kicsit belefáradt, beleszürkült a folyton ismétlődő feladatok elvégzésébe. Minden áldott hét ugyanúgy telik. Ha hétfő, akkor szeppuku gyakorlatok (harakiri), kedden a nevével húzzák, és szekálják a szamurájtársai, szerdán a „Hogyan kössünk úgy copfot, hogy harc közben ne vágjuk le” órán ül. Csütörtökön szurikennel vadásznak legyekre, pénteken hegyen futnak. Egyszóval: megunta. Változtatni akar. Már édesapja Lee bácsi is megmondta, mikor elromlott a régi TV-jük:

„Ha a hétköznapok beszürkülnek, akkor a hétvége sem lesz színes.”

Nem mehet ez így tovább Kedd Lee, No, Kedd Lee!

Segítsünk Kedd-nek, hogy ismét színes és változatos legyen az élete…

Szóval, ez most egy felfrissített nokedli, vagy ha jobban tetszik galuska recept, mert azt gondolom, hogy a fasírt után ez a másik olyan étel, ami méltatlanul kullog a recept hierarchia végén.

Kapj elő egy fazekat. Pucolj meg 2 burgonyát, 2 répát, 1 fehérrépát, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát. Jó szamuráj módjára szabdald szét őket, mintha csak egy a szellemvilágból előlépett ősi ellenséggel küzdenél… azért nézz körül mielőtt csinálod, nehogy megsérüljön vki. Mittomén, épp bejön a gázóra leolvasó, aki teljesen megtestesíti a modernkori ősellenséget. Natehát. A felszabdalt-felkockázott zöldségeket szórd a fazékba, öntsd fel annyi vízzel, ami épp csak ellepi, és tegyél bele 1evőkanál ételízesítőt, vagy 1 húsleveskockát, és ízlés szerint, 1 marék petrezselymet, és snidlinget is

Főzd 30 percen keresztül, majd nézd meg, hogy minden rendesen megpuhult e, mint a nyereg alatt a szusihusi. Ha kész, akkor fogj egy másik, nagy fazekat, tegyél rá egy szűrőt, és ennek a két eszköznek a segítségével szűrd le a zöldséget, sőt csepegtesd is le rendesen.

Ha megvan és kicsit kihűlt, akkor kapj elő egy tálat, borítsd bele a zöldeket, és botmixerrel aprítsd fel őket, mintha csak 1000 szamuráj kardja csapna le egyszerre. Te is látod a hadsereget, ahogy kaszabol?… Jóvan, vegyél be valamit. Mondjuk egy szakét, és ha feleszméltél, akkor üss rá 1 db tojást és tegyél hozzá 5-6 ek lisztet. Ez attól függ, hogy mekkorák voltak a zöldségek és a tojás. Készíts belőle nokedli tészta jellegű tésztát, hiszen nokedli jellegű készítményt készítünk.

Nyúljon, ragadjon, mint az ősi szamuráj ellenségodargasztó ragasztószerű anyag.

A fazékban felfogott főzőléhez önts annyi vizet, hogy ¾-ig legyen, és alaposan sózd meg. Forrald fel, majd az elkészült reform nokedli tésztát szaggasd bele nokedliszaggatóval. Ha nincs ilyened, akkor vegyél elő egy evőkanalat és azzal végezz szaggató mozdulatokat (kezdők kedvéért: kotorni kell, mint oviban a finomfőzeléket a tányér szélére). A tésztát kb. 1-2 cm x 1-2 cm-es darabokban a forró vízbe kell juttatni. Ha kész, akkor feljön a víz tetejére, Mint ahogy az a vízben egy jó szamuráj ellenségtől szokás…

Mivel alig van benne liszt, viszont bőven van benne zöldség: egészséges.

Bármihez megy, pl. hagyományos pörkölthöz, de ehhez is: http://nemnagykunszt.postr.hu/karacsonyi-orolet-avagy-en-vagyok-az-apad, vagy ehhez zsemlegombóc helyett: http://nemnagykunszt.postr.hu/alvadasz

 

0 Tovább

Álvadász

Rendőrségi jegyzőkönyv, N. N. Kunszt beismerő vallomása 2011.01.19.:

„…kérem, én ne tudtam, hogy ezt nem szabad. Az úgy volt, hogy elővettem a pénztárcámat és lefizettem. Először a hentest, aztán a zöldségest is, hogy ne legyenek tanuk. Aztán elhoztam, feldaraboltam és elkészítettem. Megvolt az egész 2 óra alatt. Nekem kérem nincs 6-8 órám arra, hogy előkészüljek, meg keresgéljek. Ha tudtam volna, akkor is így cselekedtem volna. Őszintén uraim, ez ekkora bűn? Hogy egy csirkével követtem el? Miért lett volna jobb egy vad? Azért mert mások így csinálják? Nem értem... Mit fog ehhez szólni az asszony? Mennyit lehet ezért kapni?"

 ...mondjuk zóna adagban, menüben 690 ft-ot, egy középkategóriás étteremben 1590 ft-ot…

Szóval, hogyan készítsünk hagyományos vadast egyszerűen, gyorsan, hamisan? Egyes alapreceptek szerint hűtőben több napig kell pácolni és érlelni. Ez a blog, viszont az egyszerűségről és a gyorsaságról szól, ezért az „ Álvadász” (egy brazil szappanopera főszereplő) elnevezés.

Álvadász mártás:

Lőj 50-60 dkg csirkemell filét, és vágd fel 1 cm-es szeletekre. Sózd, borsozd. Vegyél elő egy serpenyőt, forrósíts fel benne 3 evőkanál olívaolajat, és a mellek mindkét oldalát pirítsd 2-2 percig. A serpenyőt nem most el, csak tedd félre. A kész csirkét dobd bele egy nagyobb fazékba. Most jöhet egy kis rileksz az egésznek, a dzsákuzzi.

Pucolj meg egy egész vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, dobd a csirke mellé, és engedd fel annyi vízzel, ami épp csak elfedi. Bele 1 kk só, 1 kk bors. Fedd le és jöhet a hidromasszázs, forrald fel. Ha felforrt, kicsit vedd lejjebb, hogy gyöngyözzön, mint a homlokom a fenti vallatáskor. Kb 10 perc múlva a csirke utolsó lehelete hab formájában feljön a tetejére. Ezt egy nagy szűrőkanállal szedd le. Újabb 10 perc múlva. Dobj bele egy húsleveskockát (lehet bármilyen, ha nincs akkor 1 ek ételízesítőt). Pucolj meg 4 nagy, egész répát 2 nagy, egész fehérrépát, 1 zellert, 1 karalábét, 1 burgonyát. Hámozd meg, darabold fel őket 2-3 cm-es kocka, vagy amorf alakúra, és szórd bele a fazékba. Ha szükséges, akkor pótold a vizet, de csak annyit, ami épp ellepi. Fedd le, főzd őket együtt 1 órán keresztül.

Ha kész, zárd el a tűzhelyet (magad elől egy biztonságos helyre), a húst szedd ki egy külön tányérra.

Ha kicsit meghűlt, akkor kapd elő a botmixert és fazékban alaposan turmixold át az egészet. Tegyél bele egy nagy ek mustárt, 2 dl tejfölt, 1 tk borecetet, 1kk barnacukrot. Jól keverd össze. Kóstold, és ha kell, sózd meg. Tedd félre.

Álzsemlegombóc:

Fogj 5 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, kockázd fel 2 cm-es darabokra, és abban a serpenyőben, amiben a csirke pirult, pirítsd meg a kenyérkockákat is aranybarnára. Ha kész, szórd bele egy tálba, üss rá 2 db tojást, apríts bele 1 kis marék snidlinget, 1 kis marék petrezselymet, és tegyél bele 5 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza fehér lisztet (minden nagyobb bevásárló helyen kapható, de sima liszt is ok). Sózd meg és gyúrd össze. Tegyél fel egy fazékban vizet. Forrald fel, sózd meg. Ha forr, akkor vedd le közepesre a tűzhelyet. A kezedre önts egy kis olívaolajat (így nem lesz olyan, mintha amatőr agyaggalam készítő tanfolyamon lennél), és gyúrj 5-6 cm-es gombócokat. Tedd be őket a forrásban lévő vízbe, és várd meg míg, feljönnek a gombócok a tetejére. Ha már lebegnek, akkor hagyd még őket benne 5 percig, aztán végeztél.

Álleesés:

Tálalhatod. Díszítheted petrezselyemmel, snidlinggel, tejföllel.

Na, mi az ítélet, bíró úr?

1 Tovább

Nem ropog a ropogós?

Miért lett ilyen szottyadt, zsíros, plötty ez az egész? Ne szótárazz! Szottyadt, plötty: hervatag, csenevész.

Ismerős kérdés? Elkészíted a szalonna pörcöt, de mire fogyasztanád már nem ropog, sőt! Megcsinálod a rántott, vagy bundás cukkínit, vagy csirkét, de mire az étkezésre kerül a sor, már az egész ilyen nedves, plötty állagú lesz? Mi az oka? Neked miért nem sikerül? Ezért güriztél ennyit?

Pedig egyszerű. Itt egy megoldás a problémára.

Hogyan marad a szalonna ropogós?

Először is ne nagy lángon készítsd, mert akkor csak megpörkölődik, de nem sül ki belőle rendesen a zsír. Forrósítsd fel a serpenyőt, önts alá 1 ek olívaolajat. majd szórd bele a szallonnát. Közepes lángon pirítsd. Ha kész, akkor fogj 2 db kerámia, vagy porcelán tálat, de SOHA ne használj fémet, vagy műanyagot. Az egyik tányérra , de csak az egyikre, tegyél papírtörlőt, szedd ki rá a szalonnát. Jön, egy másik műfajból már oly jól ismert 5 másodperces szabály. 5 másodperc múlva szedd át a másik tányérba. Ennyi. Ropogós lesz.

Hogyan lesz a rántott, vagy bundás cucc ropogós?

A kiszedés módszere ugyan az. Ha megsült (kirántódott), fogsz két tányért. Az egyikbe papírtörlő, aztán 5 másodperc és át a másikba.

Ropogós szalámi a mikroban (álá Évi).

Egy kerámia tányérra tegyél papírtörlőt, majd a felkarikázott szalámikat fektesd rá úgy, hogy ne érjenek össze. Kapcsold be a mikrot 6-8 percre ( teljesítménytől függően). Kész. Olyan lesz, mint a csipsz.

Nahagggyropogjon

8 Tovább

Laza Vega, avagy Pastafiction

„…már Mia is megmondta, hogy nem kellene állandóan sztéket zabálnom. Lehet, hogy igaza van. Most is megülte a gyomrom egy kicsit. Elmegyek klotyóra, míg ez az idióta bunyós, Buch, vagy  hogy hívják, hazakeveredik. Aztán eldumálok vele… hogy mérnem tudott leseggelni a 4. menetben…”

Tarantino „gyermeke” Vincent Vega egyik kedvenc étele is lehetett volna az alábbi fogás. Ki is próbálhatta volna, főleg az 5 dolláros shake után, csak közben Buch szitává lőtte elmélkedés közben a WC-n.

Ez egy hús nélküli lasagne lesz, amire a cím is utal. Alapból abból indulunk ki, hogy elmegyünk, veszünk egy kész lasagne tésztát. Hiba. Csak akkor tegyünk így, ha sietünk, de ha van egy kis időnk, készítsük el mi magunk. Tésztakészítő géppel nagyon egyszerű (akinek vannak összeköttetései a JEAK-ban, azaz Jézuska Elosztó és Ajándék Központban, annak jó). Ha nincs, akkor kicsit fitness, de megéri, mert saját készítésű.

Sajnos az interneten kóborol jó pár hibás olasz tészta alaprecept. Szeretném most megosztani veletek az eredeti, igazit. Fogj finomlisztet (BL-55, én rendszeresen teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készítem, „teljesen” jó) és egy szűrőn keresztül szitáld bele egy mély edénybe. Csinálj mélyedést a közepébe, és üss bele annyi tojást, ahányszor 10 dkg a liszt. Tehát 50 dkg liszthez 5 tojás. Namost, ha madaras teszkóban vetted, akkor az „fürjtojás”. Ebből a minőségi tojásból a méretbeli hiányosságai miatt mindig eggyel többet használj. A tojásokat verd fel egy villával, majd a liszttel együtt alaposan gyúrd át, míg egy homogén, rugalmas tésztát nem kapsz. Olyan állagú lesz, mint egy jól megrágott rágó…

Gyorsan megy, kb 5 perc. Nem kell sózni! Ezt sokan elszúrják. Aztán be a hűtőbe fél órára pihenni. Pihenjetek együtt. Ülj le, pukkants egy kis fehérbort (úgy is kell a töltelékhez), és kortyolgasd, miközben elkészítjük a kétféle szószt.

Fél óra múlva dobd egy belisztezett nyújtódeszkára, majd oszd a tésztát 4 egyenlő részre. Akinek tésztakészítő gépe van, az most nyújtsa ki 6-os vékonyságúra, lasagne tészta alakúra. Akinek nincs, az most kicsit erősíteni fog tricepszre. Nyújtsd ki, mind a 4 egyenlő részt, egy kb 20-25 cm széles, bármilyen hosszú téglalapra (mint egy széles szalag), majd vágd 35-40 cm hosszú darabokra. Belisztezett papírtörlőre vagy konyharuhára teregesd ki őket egymás mellé, és szárítsd egy kicsit (mintha csak a pénzmosás szárítástechnológiáját gyakorolnád), míg elkészítjük a belevalókat. Nagyon vékony legyen. A lehető legvékonyabb. Kb 1 mm.

Jöhet a két beszólás, azaz beszósz…

Tejszínes beszósz: Készíts tejszínes gombás ragut. 40 dkg csiperke, vagy champignon gomba, 3 dl tejszín, 1 tojás sárgája és most pluszban tegyél bele 1 dl száraz fehérbort és 1 dl tejet is. Keverd el, tedd félre. (Részletesen itt találod meg: http://nemnagykunszt.postr.hu/varatlanul-kiszabadult-a-sok-eves-rabsagbol)

Paradicsomos beszósz:1 nagy, vagy két kisebb fej vöröshagyma, 1 cukkíni, 1 sárgarépa, 2 db kis sűrített paradicsom konzerv, 1 nagy evőkanál ketchup. Egy púpozott teáskanál oregánó és bazsalikom. Kockázd apróra a hagymát és párold üvegesre olíva olajon. Nagylyukú reszelőn reszeld le a répát és a cukkínit, majd párold a hagymával 3 percig. Borítsd bele a két sűrített paradicsomot és keverd bele a nagy evőkanál ketchupot, a bazsalikomot és az oregánót. Öntsd bele 1 dl vizet és 0,5 dl tejet. Sózd és főzd őket együtt 10 percig.

Fogj egy jénait, vagy egy magasabb peremű tepsit. Önts az aljára egy fél merőkanállal a tejszínes szószból, és jöhet a rétegezés. Először fektess le 1 réteg tésztát, aztán rá a tejszínes szószból egy adag. Egyengesd el, majd jöhet az újabb réteg tészta, és most a paradicsomos okosság. Így folytasd, amíg van. Legfelülre hagyj egy kis paradicsomos szószt, azzal kend meg az egész tetejét. Mehet rá a reszelt sajt, vagy mozzarella. Told be a sütőbe középre, alsó-felső sütés, 180 fok. Most kivételesen nem kell előmelegíteni. Süsd 25 percig, aztán emeld a hőfokot 200-ra, és grillen (ha nincs, nem baj) pirítsd rá a sajtot. Kész.

Áh, nem is a Vega kedvenc kajája lenne, hanem a Juhász Árpi bácsié. Hát nézzétek meg, nem úgy néz ki, mint egy tökéletes üledékes rétegezett kőzet rend?…

0 Tovább

Belső gumi, mint segédeszköz

Ez elég extrémnek tűnik, pedig tényleg kiváló. Többnyire fekete, henger alakú és az alapanyagából adódóan sok mindenre használható (idáig olyan, mintha szexuális segédeszköz lenne, de nem).

Egy olyan alap problémára ad megoldást, ami elég bosszantó, sőt akár kellemetlennek is mondható. Egyesek, pl. a barátnőm ki nem állhatja. Szóval a hagymaszag ellen véd. (kérem…,az ellen véd…). A fokhagyma pucolását teszi egyszerűvé, szagmentessé.

Alapesetben mi van? Fogod a fokhagymát, leválasztod a gerezdet, levágod a végét, késsel összelapítod, aztán lehúzod a héját. Így hagymaszagú lesz a késed, a kezed és munkalap (vágódeszka is), amin lapítottad. Sőt, a következő hozzávaló is, ha előtte nem mosod el, vagy cseréled ki az eszközöket, pedig nem biztos, hogy egy helyre mennek.

Okosság: Fogsz egy gumibelsőt, ami lehet új, vagy lyukas is. Levágsz belőle egy kb 20 cm-es henger alakú darabot. Megtisztítod, elmosogatod, kiszárítod. Legközelebb, ha fokhagyma kell, akkor a leválasztott gerezdet héjastól beleteszed a hengerbe, majd kézzel elkezded sodorni a konyhapulton, mintha nyújtódeszka lenne. Pár másodperc alatt lekapja a héját. A tisztítása is egyszerű. Kirázod és kész. Mosogatógépben is mosható.

 

 

0 Tovább

Váratlanul kiszabadult a sok éves rabságból

A beskatulyázott rab saját feljegyzései. Idézet az eredeti szövegből:

„Hosszú évek óta tart már a szenvedésem. A bezártság eredendő okára már nem is emlékszem olyan régen volt. Az emlékek a szenvedés homályába vesztek. Nincs más csak a bezártság, a hűvös, nyirkos hideg, és a zsúfoltság. Ha néha ki is szabadul egy-két társam, akkor csak pillanatokra élvezheti a szabadságot. Szinte azonnal fehér lepellel borítják, majd többször számomra ismeretlen, sárga masszába nyomják, hogy levegőt sem kap. Aztán jön az őrült forgatás valamilyen iszonyú, morzsalékkal teli, óriási edényben. Így várják sorsukat, mely már a születésüknél eldőlt.”

Hát eddig az idézet. Mikor a kezem közé került, azonnal tudtam, cselekednem, segítenem kell.

Vajon miért van az, hogy berozsdásodott, öröklött beidegződés alapján ítélünk, cselekszünk, és nem tapasztalati úton szerzünk tudást, alkotunk véleményt. Szakítva a hagyományokkal utánanézek a dolognak.

Miért van az, hogy alapvetően abból indulunk ki, hogy a csiperkegomba, ami az egyik legolcsóbb a piacon, szinte csak rántott, vagy töltött gombának jó? Mert nincs saját, karakteres íze.

Ez nem igaz kérem. Be is bizonyítom. Ez a legegyszerűbb gombás recept, amit valaha elkészítettem, és egyben az egyik legfinomabb is.

Amire szükség van ehhez: 1 üveg száraz, fehér bor, 0,5 kg csiperkegomba (lehet fehér, vagy barna is) 3-4 dl tejszín (20%-os), 1 tojás sárgája, só, bors, és egy csomag durumtészta (lehetőleg tagliatelle).

Szigorúan az objektivitás miatt, hogy tudjuk, mi kerül a gombára. Pukkantsuk ki a bort, majd kortyolgassunk el - lelkileg felkészülve a bizonyításra - egy jókora pohárral.

A gombát alaposan mosd meg, majd egy éles késsel vágd őket először ketté, majd az egészet vékony cikkekre aprítsd fel. Így:

Egy nagy serpenyőbe önts 4 evőkanál olívaolajat, forrósítsd fel, majd borítsd bele a felcikkezett gombát. Jó nagy adagnak néz ki, de ez csak megtévesztés. A gomba el akar téged ijeszteni. Ez a veszélyhelyzetben való viselkedés az állatvilágban is jól megfigyelhető. Számos faj használja ezt a védekezési formát, mely szerint, ha ellenség közeledik, akkor felfújja, megemeli magát, hogy nagyobbnak, többnek látszódjon, mint amekkora valójában. Ez sokszor meghátrálásra készteti a támadót. De te ne hátrálj meg.

Szóval, sózd, borsozd meg, (nem szóval sózd, hanem csak sózd, a szóval csak ilyen összeköttetést szolgált az előző gondolattal…), majd fedd le. Párold 5-7 percig, amíg össze nem esik és levet nem ereszt. Ezt követően vedd le a fedőt és főzd tovább addig, míg el nem párolog a leve. Na, most kell rendesen alágyújtani. Miután elpárolgott alóla már minden folyadék, elkezd pirulni. Folyamatosan kevergesd. Nagyon fontos, hogy minden oldala jól megpiruljon a gombának, mert ez hozza ki belőle azt a karakteres ízt, amit a rántás és a töltve sütés soha. Érezni fogod az illatán, hogy jól csinálod e.

Közben főzz meg egy fél csomag (250 g) tésztát, de al dente módon, tehát ne szétfőzd, hanem, ahogy azt kell. Minden csomagra rá van írva, hogy ez hány perc. 

Ha a gomba közben megbarnult, megpirult, akkor jöhet rá a 3 dl tejszín. Csak addig főzd, amíg a tejszín fel nem forr. Ha kész, akkor fogj egy mély lábast, öntsd bele a tésztát, borítsd rá a forró gombás szószt, majd az 1 db tojás sárgáját, és gyors mozdulatokkal rendesen keverd el.

Kész. Tálalhatsz. Nem fogod elhinni, hogy milyen finom. Dobhatsz rá egy kevés szárított chili paprikát és parmezánt.

A gombával ellentétben meg fogsz bolondulni…

2 Tovább

Pizzéria torpedó

Tény: Nálam, nálunk, nálatok, nagyon népszerű a pizza. Biztosan van olyan bejáratott hely, ahonnan házhoz rendelsz. Te is végigjártad az utat, melyet neves és névtelen pizzázók szórólapjai öveznek, hogy: innen rendelj, meg onnan, mert ez az igazi olasz, meg a legeredetibb olasz, és ha valami ennél olaszabb, az akkor már csak a Bászszpenszer.

Tutira tapasztaltátok, hogy rendelésnél nem csak arra kell figyelni, hogy honnan rendelsz, hanem arra is, hogy mázlid legyen, és ugyanaz a szakács készítse el a pizzát, aki azt a fajtát készíti, amit szeretsz. Az egész felér egy torpedó játékkal. Felhívod a pizzériát, benyögöd, hogy A/2, és nem tudod meg, hogy talált süllyedt-e, csak ha kihozták. Egy konkrét órarendet kell vezetned, hogy mikor melyik pizzériában ki az ügyeletes, mert egyébként nem tudsz biztosra menni.

Na, nekem ebből lett elegem. Itt egy saját fejlesztésű hibrid pizza recept. Nem olasz, saját, de minimum hozza, ha nem üti az elvárt színvonalat, ráadásul teljes kiőrlésű lisztből készül, sőt, Te készíted, így a minőség és a szakács mindig ugyanaz.

Bátorság, egyszerű elkészíteni. Nagyon illik hozzá egy pohár száraz, fehér bor, és ahogy azt mindig is tartottam:

Ha nem tudsz magadból, akkor meríts egy pohárból bátorságot, illetve a bátorság mértékegysége a deciliter.

Előkészület 5 perc, gyúrás 5-10 perc, sütés kb. 10-15 perc. Ez a tészta pihentetetésével együtt annyi lesz, mint amennyi idő alatt kiér hozzád a futár a hideg pizzával…

Szükséged lesz 35-40 dkg (sosem mérem ki, a kilós zacskó kicsit kevesebb, mint fele) teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztre. Ettől nem kell megijedni. Kiváló íze lesz, nem faforgács. Szinte minden nagyobb gazdaságos üzletben kapható. Készíthető belőle vékony és vastag tészta is.

1 db instant élesztő, és a gasztro gardenből bazsalikom, oregánó, snidling (persze használhatsz őrölt fűszereket is), tej, kis cukor, vagy méz, só, olívaolaj, 2 db sűrített paradicsom konzerv, és feltétnek amit szeretsz. Nálam a következő a nyerő: feketeerdei vagy serrano sonka, csípős kolbász, pepperóni vagy csípős paprika, az egyik felén hagyma, a másikon kukorica és sajt.

Gyúrás (csatolva a konyhai fitnesszhez):

Fogj egy mély fém keverőtálat, és nagy szűrőn szitáld bele a 35 dkg lisztet. Önts kb. 2 dl tejet egy pohárba (azért kb., mert ez attól függ, hogy 35, vagy 41 dkg lisztet sikerül leszitálnod), mikróban langyosítsd meg. Fontos, hogy ne legyen forró, csak langyos. Tegyél bele egy kávéskanál mézet (vagy cukrot), alaposan keverd meg, borítsd bele az instant élesztőt és kicsit keverd fel, majd tedd félre, míg felfut, mint a pincerockzenekar szőnyegbombázáskor. Ez annyit jelent, hogy feljön a tej tetejére és ilyen romlott tejszínhab állagú lesz. Amíg ezt a kellemes állagot nem éri el, addig tegyél a liszthez 1 teáskanál sót, egy evőkanál morzsolt bazsalikomot és ugyanennyi oregánót (persze, ha friss van, az a legjobb, akkor aprítsd fel és úgy tedd bele), 2 evőkanál olíva olajat. Öntsd bele a felfuttatott élesztős tejet és alaposan gyúrd össze. Elég egy kézzel, mert akkor a másikkal még anélkül tudod kinyitni a csapot kézmosáshoz, hogy előtte savba kellene mártanod. Szóval addig gyúrod, gyömöszölöd, forgatod, amíg érzékeny búcsút nem vesz a tál oldalától és a kezedtől is, azaz már több marad benne, mint rajtad. Ha túl ragacsos lenne, mert esetleg a szemre kimérésnél nem pont 35 dkg lisztet tettél bele, akkor közben a tiszta kezeddel szórj bele még egy kicsit. Ez 5 perc alatt megvan. A végén egy nagyon bonyolult origami következik. Hajtogass belőle gömböt. Ilyennek kell lennie:

Ha kész takard le egy konyharuhával, és tedd fel a radiátorra, ha meleg (a radiátor), ha nem, akkor kapcsold be a sütőt a legalacsonyabb hőfokra (nálam 50 fok), majd ha ezt elérte, kapcsold is le, nyisd ki az ajtaját, és hagyd, hogy kicsit visszahűljön és csak langyos meleg legyen. Tedd be a tálat letakarva, és csukd rá az ajtót. Legyen bent 30 percig. Ilyen lesz, ha megkelt:

Addig bontsd ki a 2 db sűrített paradicsomot. Ha szezon lenne, azt mondanám, hogy 4-5 paradicsomot botmixerrel turmixolj össze a sűrített paradicsom konzerv helyett, de most így télen nem érdemes, mert ezeknek a holland-spanyol feketén leszedett, aztán ide, a mindenevő kis hazánkba szállított paradicsomoknak most fagyott koszosvíz íze van. Szóval, öntsd bele őket egy mélytányérba, darabolj bele egy nagy marék snidlinget vagy 2 vékonyabb újhagymát, két lapos evőkanál ketchupot, egy evőkanál oregánot, sózd meg, keverd össze. Készítsd elő a feltéteket. Reszelj sajtot, kockázz sonkát, karikázz csípős kolbászt és paprikát, esetleg kukoricát, hagymát.

A tészta sütőben 30 perc alatt megdagadt. Borítsd ki egy lisztezett nyújtódeszkára, vagy a pultra. Nyújtsd ki. Nyújtás közben, forgasd is. Addig csináld, míg nem lesz kb. 2 mm vékony és olyan alakú (remélem nem amőba), mint a legnagyobb tepsid, ami még belefér a sütőbe.  (Én a vékony tésztát szeretem, aki a vastagot az hagyja dupla ilyen vastagra). Kapcsold be a sütőt vízszintes bold (alul és felül is süt) funkcióra, 200 fokra. Közben a tepsibe önts egy kis olívaolajat, és papírtörlővel kend ki, közben a papír fel is itatja a felesleget. A kinyújtott, vékony tésztát óvatosan tedd a tepsibe és igazgasd el benne. Villával szurkáld meg pár helyen, aztán a tetejét kend meg az előkészített paradicsomos okossággal, tedd rá a sonkát és a kolbászt, majd az előmelegített sütő felső harmadába told be. 5 perc után vedd ki, tedd rá a csípős paprikát, pepperónit (vagy ki mit szeret), reszelt sajtot, stb.-t, és mehet vissza a sütőbe, míg a sajt meg nem barnul. Ez sütőtől függően 6-8 perc.

A feltétek szabadon váltogathatók a lényeg, hogy az elősütés alkalmával kerüljenek rá a sonka, vagy szalámi karikák, illetve azok a feltétek, amik levet ereszthetnek (pl gomba, paradicsom). Erre azért van szükség, mert nem kemencében sütöd, és így elkerülhető, hogy a pizzát túlsüsd, vagy vizes maradjon.

Fontos, hogy nem kell rá 4 cm magasan feltéteket pakolni. Mert az íz nem áll egyenes arányban a feltétek vastagságával. Találd meg az arányokat. Az általam készítetten, az egész nagy adagon van összesen: 8 dkg serrano, 8 dkg csípős szalámi, egy fél lilahagyma, 3 evőkanál kukorica, 8 db egész kb. 8cm-es pepperoni paprika, de félbevágva, és 30-40 dkg sajt.

Gyűjtheted a borravalót.

4 Tovább

Kicsöntviszt - Konyhai Fitness

Összhangban az újévi fogadalmak többségével, melyek tartalmukat tekintve általában a fogyásról, vagy a több mozgásról szólnak, gépmentesítettem bizonyos folyamatokat a konyhában.

Túlságosan is el vagyunk kényelmesedve. Botmixer, robotgép, aprítógép, turmixgép, gép- gép-gép. Aztán majd jön a Swarci piros szemmel, és majd csodálkozunk erőssssen, amikor jön a "Visszatérek" dumával.

Már középiskolában a matektanárom és Radnóti Miklós is megmondta, mikor állandóan technikai segítséget vettünk igénybe még a legegyszerűbb számításoknál is, hogy:

 „Ki géppel száll fölébe, annak térkép e táj”

Igaz. Azért, hogy ne kelljen térkép a konyhához, és főzés közben égessünk egy kis kalóriát is, hagyjuk most a gépesítést. Hozzunk divatba megint egy kicsit elhanyagolt eszközt. Szerezz be egy húsdarálót, de nem ám elektromost, hanem egy régi hagyományos, ember által hajtandót. Nagyon nagy okosság. Közvetlen kontaktusba kerülünk az alapanyagokkal, így teljesen beleadhatjuk a szívünk-lelkünk (ujjunkra vigyázzunk, az nem kell bele) az ételek készítésébe. Plusz, az alapanyagok előkészítése alatt mozogsz kicsit, ami nem hátrány.

Sikerült vásárolnom egyet, de nem ám csájna sztájlt, hanem egy igazit, a magyar ipar remekei közül. Íme. Ugye mennyire egyben van? Bármit ledarálok, ami nincs lehegesztve, vagy nem tud elszaladni. Esetleg külön kérésre bér darálást vállalok.(vagy esetleg bérdarálást is, akinek  jó a fizuja, nyugodtan jöhet)

Szóval, annyi mindenre jó, hogy nehéz lenne itt most összefoglalni, így indítok egy sorozatot Paszta tájm névvel. Pasztásítani fogunk. Pl.: tepertőkrém, padlizsánkrém, májpástétom, tojáskrém stb...és a legjobb,  saját magunk állítunk elő darált húst. Frissen, nem előrecsomagolt hiperes ecetízűt, amiben aztán tényleg az van benne, ami nem tudott elszaladni, meg egy kis ecet…

Paszta Tájm 1.

Tepertőkrém alap:

Szükséged van 20 dkg liba-, vagy kacsatepertőre, 2 evőkanál liba-, vagy kacsazsírra, fél fej vöröshagymára, 1 újhagymára. Ezeket, ebben a sorrendben ledarálod, alaposan összekevered, sózod, borsozod, beteszed a hűtőbe 1,5 órára. Közben előkapsz előrecsomagolt félkész bágetteket. Frissen kisütöd, rákened, fogyasztod.

Tepertőkrém tuningolva:

A fenti alapanyagokon felül darálj bele 2 db főtt, kemény tojást, 1 fél kaliforniai paprikát, 1 gerezd fokhagymát, majd ha kész keverj bele 1 evőkanál tejfölt, 1 nagy evőkanál mustárt, és egy kávéskanál őrölt paprikát, esetleg daráltpaprikát. 1,5 órára be a hűtőbe, és aztán fogyasztható. Legközelebb a kenyeret is mi gyúrjuk majd, így a darálással együtt lehet, hogy több kalória ég majd el, mint amennyit az étkezéssel beviszel…, de nem hiszem.

El is nevezem ezt a mozgásos, főzéses fitness technikát kicsentwisztnek. Ja, a lényeg,  a tálalás. Szerezz be fagylaltos kanalat és azzal porciózd ki.

Aki jól figyel, az engem is felfedezhet a képen…

Sokkal esztétikusabb lesz. A fagylaltos kanalat minden gombóc előtt mártsd hideg vízbe, mert így könnyebben kifordul majd belőle a krém. A képen májpástétom van (erről legközelebb), mert a tepertőkrém azonnal elfogyott.

 

 

 

2 Tovább

Nem angyali szárnyak az ördög köntösében

Ahogy azt egy régi rigmus tartja: „Vége, vége, vége mindennek, vége a jó kedvünknek”, azaz elmúltak az ünnepek, elfogytak a bejglivégek, és a megbetonosodott pogácsák is. Azt gondolom, mindenki osztja a nézetemet, hogy egy kicsit úgy érezzük magunkat 24-e óta, mintha öntőformák lennénk egy szobrászszakkörön és kikentek volna belülről minket gipsszel.

Adjunk most egy ébresztő pofont a szervezetünknek és az ízlelőrendszerünknek, gyerekek.

Gyors, könnyű és végre más. 15-20 perc előkészület. Az egész - ahhoz, hogy a kívánt állagú legyen a végén - kb. 2-3 órát pácolódik és 1,5-2 órát sül, ezért azzal számolj, hogy fogyasztás előtt 5 órával kell nekiállnod.

Készítsük el először az ördög köntösét. Fogj 8 db sokszor ócsárolt, egész csirke szárnyat.

Sokan a csirke farháttal emlegetik egy lapon ezt a húsfélét. Hát valóban nem a húsok limuzinja, de nem is egy fogadásra készülünk vele. Tedd a szárnyakat egy vágódeszkára, és az elemi ösztön című nagysikerű film nyomán egy hegyes kés (ha ragaszkodsz a filmhez, akkor jégvágó) segítségével többször is döfd át a szárnyakat. Kapd elő a bosszúálló énedet. Képzelj magad elé egy békésnek induló szombat reggelt. Mit sem sejtve a gyereknek bekapcsolod a TV-t, hagy nézzen mesét, amíg te megtalálod a vérnyomásodat a kávéfőzőben.  Aztán hirtelen megszólal egy nagysikerű 1 centes japán animációs mese, amiben üveghangon üvöltve esnek egymásnak az eltúzottszemű groteszk humanoidok. Képzelj egy ilyet a deszkára. Most már megy a döfés ugye? Na.

Vegyél elő egy mély tálat, és önts bele 0,5 dl olívaolajat, 1 dl tejet, 3-4 nagy evőkanál erőspistát, egy teáskanál morzsolt bazsalikomot, 1 teáskanál morzsolt oregánot, és fő hozzávalót: 0,5 vodkát, vagy tequilát. Ezeket jól keverd össze, majd dobáld bele a szárnyakat és alaposan paskold körbe őket a cuccal. Fedd, le alufóliával, majd tedd félre kb. 2-3 órára. Nem kell hűtőbe tenni.

Pucolj meg 1,5 kg krumplit és 1 fej lilahagymát, ha bííírod, akkor 1 db erőspaprikát, és 1 db póré- vagy újhagymát. Kockázd fel őket és tedd egy akkora tepsibe, amekkorába csak tudod. Persze, azért férjen be a sütőbe. Ez nem hátrány. Egy kicsit öntözd meg olívaolajjal, sózd és borsozd meg, majd forgasd meg őket a tepsiben.

Általában, gyárilag minden sütőhöz adnak egy grillrácsot. Nincs meg? Ez az, amit eddig egy kicsit alul felszerelt háztartásban esetleg hörcsöglétrának, vagy zokni szárításához használhattál. Na, ugye, hogy megvan.

Kapcsold be a sütőt 180 fokra, menjen az alsó és a felső sütő funkció is.

Told be az előmelegített sütő közepére a tepsit, és közvetlenül fölé, de egy emelettel feljebb, egy helyet hagyva, a grillrácsot.

A rácsra pakold fel a szárnyakat a bőrükkel felfelé, ne érjenek össze. A szárnyakat most sózd meg. Mindegyikre egy csipet só. Süsd 60 percen keresztül.

A kettő szépen együtt, szoros kohézióban sül. Alulról a hagyma gőze járja át a húst, felülről a hús pácleve kezeli a krumplit. Közben 15 percenként a szárnyakat fordítsd meg, és a krumplit kicsit mozgasd meg egy lapos fakanállal, hogy ne ragadjanak le. Emeld meg a hőfokot 200 fokra, süsd őket további fél órán keresztül és közben egyszer megint fordítsd meg. Az utolsó fázis jön. Eddigre már szépen átsült minden. Emeld a hőfokot 220 fokra, és ha van légkeverőd, akkor kapcsold be. Fontos, hogy most a szárnyak bőrös része felfelé nézzen. Süsd őket addig, míg a hús bőre, barna nem lesz.

Kész. Mielőtt azonban nekiállnál, guríts le 3 cl konyakot, vagy a legjobb, ha tequilát. Az elejére visszacsatolva, erre azért van szükség, hogy megtisztítsd a gipsztől a formát.

0 Tovább

Medve! A szilveszteri másnaposság legjobb ellenszere.

A csirke elkaparja, a kakas kikukorékolja, a kecske elmekegi, a pulyka elijeszti, a sakál elüvölti a szerencsét, és még sorolhatnám, pedig enni azt kell, muszáj és szükséges. Mit főzzünk abban a tudatban, hogy szilveszter lévén egy kis fejfájással számolnunk kell másnap, ha többet iszunk, de nem a Kelleténél, mert az egy pályaudvar... Mindenki mindig pont annyit iszik, amennyit kell, de mégis, ki érti, jön a macskajaj.

Egy igazi tradicionális szilveszteri-újévi recept, ami ráadásul elkészíthető már korán reggel, vagy tegnap, (aki tegnap olvasná), így ma (holnap) több idő marad koccintani, ami ugye nem hátrány. Sőt! Ja, a lényeg, másnaposság ellen kiváló… persze, nem tapasztalatból mondom, hanem mesélték… mások… emberek, de ha valamelyik haverom csaja felhív, hogy ugye te voltál az, akkor tagadok, nem is ismerlek.

Egyszerű ez, mint egy vödör víz, nem kell megijedni.

Végy 2 kg sertéscsülköt csonttal, bőrrel együtt, ez fontos. A hentesnél, ha tudod, csontoztasd ki, mert otthon már kicsit macerás. Darabold fel kb. 5-10 cm-es darabokra, és dobd bele egy 7 liter körüli fazékba. A csontot tedd az aljára. Tegyél hozzá sót, és egy húsleveskockát, mintha levest készítenél, 12-15 szem egész borsot és 4-5 babérlevelet. Tedd fel a tűzhelyre, fedd le, és várd meg, míg felforr, aztán vedd le a lángot (póvert) egészen kicsire, hogy csak gyöngyözzön, a fedőt félig hagyd rajta. Habozd le egy szűrőkanállal 2-3-szor. Fontos, ne forrjon, csak éppen hogy bugyogjon. Pucold meg a következőket és pakold bele a fazékba: egy nagy egész vöröshagyma, 5 gerezd egész fokhagyma. Hagyd főni 2 órán keresztül. Aztán mehet bele megpucolva két félbe vágott sárga és 1 fehérrépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 krumpli, 1 újhagyma, 1 paprika egészben.

Ezt követően főzd további 2,5 órát. Többször nem mondom el, de lassú tűzön. Nehogy szétfőjjenek a zöldek, mert akkor zavaros lesz.

Ha kész, vedd le a tűzhelyről és egy külön tálba szedd ki a zöldségeket, mert alapesetben a kocsonyába nem való (én mindig rakok bele, mert jó és kész). Ja, ja, kocsonyát csináltunk.

Vegyél elő annyi mély edényt, tálat, hogy a térfogatuk összeadva nagyjából megegyezzen a fazékéval. Minden edény aljára rakj 1-2 csülök darabot, majd óvatosan merőkanállal merj rá annyit levet, hogy elfedje.

A tetejét szórd meg egy csipet pirospaprikával, esetleg borssal. Ezt addig ismételd, amíg van alapanyag. Én a zöldségeket is fel szoktam használni 1 külön adagban (kivéve az egész paprikát és a vöröshagymákat), de van, aki sarlatánnak tart emiatt. A sarlatán az egy olyan ember, aki vizet prédikál, de bort iszik, fából vaskarikát, bolhából elefántot csinál, és azt sem tudja, hogy eszik-e, vagy isszák. Mondjuk, inkább isszák!… így végignézve..., ja, lehet.

Na, már csak ki kell várni. Tudod, hogy kell fogyasztani? Der Medve. Ez egy DDR tévéjáték. Kb 4 óra, hidegben, hűtőben kevesebb…

Másnap, hidegen, aznaposságot csinál a másnaposságból, és még finom is.

0 Tovább

A titokzatos talján tekercsek

Olasz kutatók titokzatos tekercsek nyomára bukkantak egy réges-régen elhagyott sajtgyár pincéjében. A tekercsek származását valamikor az 1400-1500-as évekre datálják, így könnyen lehet, hogy a tekercsek a híres tudós, kutató és festő, Leonárdódávincsi egy elfeledett művét rejtik. A kapcsolataim révén sikerült másolatokat szereznem, melyet hosszas kutatómunka után asziszem meg is fejtettem. Nagyon régóta dolgozom már rajta, mert a megfejtéshez szükség volt egy kódrendszer kialakítására. Íme, a mű első sora :

screkettjaS: tpeceR

Miután sikerült rájönnöm a titok nyitjára, utána már gyerekjáték volt. A kezdő lökést a megfejtéshez egy másik gasztroblogon olvastam, ezúton is köszönet érte.

A művet lefordítottam Nektek, és itt-ott át is írtam, hogy érthető legyen, mert a nyelvezete nagyon régies volt. Ebben a modern fordításban teljesen korhű lett.

„Az elkészítéshez szükséged van 50 dkg eidami sajtra, ha ez nincs, akkor az apátok trappistája is jó. Kell még 80-100 g vékonyra szeletelt alpoki fekete erdei, vagy a spanyolok serrano sonkája, valamint 80 g selyemsonka is. Azt hiszem, ezt magyarok csinálják, valami különös henger alakú állatból. Kapj elő 3 tojást. Ha a madaras teszkóban vetted, ahol a tojásokat génmanipulált velencei galambok tojják, akkor 4 db-bal dolgozz. A tojásokat forrásban lévő sós vízben főzd 10 percen keresztül, majd engedj rájuk hideg vizet. A vizet többször cseréld ki rajtuk, míg ki nem hűlnek, hogy a héjuk könnyen lejöjjön. Kockázz apróra egy fél vöröshagymát, és 1 szál újhagymát, vagy egy kisebb póréhagyma is megteszi. A megfőtt tojásokat tisztítsd meg és krumplinyomóval (ezt már feltaláltam) törd össze alaposan. Sózd, borsozd, és keverd bele a felkockázott hagymákat, adj hozzá 10 dkg teavajat, ezt is törd össze rendesen. Kanalazz bele 2 evőkanál tejfölt, majd ismét alaposan keverd őket el.  Fogj 7-8 levél friss bazsalikomot, 1 szál petrezselymet, aprítsd fel késsel, és szórd bele a masszába. Dobj bele 2 db kockasajtot, majd ezt követően még egyszer alaposan keverd el, esetleg ha szükséges, akkor villával a még darabos részeket törd össze. Kóstold meg és sózd, borsozd ismét, ha szükséges. Ezzel a töltelék kész, tedd be a kamrába a jégre (te nyugodtan tedd be a hűtőbe, ne szórakozz vele kint a mínusz 10 fokban) 1 órára.

Közben kockázd fel 2-3 cm-es darabokra az eidami sajtot, majd egy lapos jénai edényben tedd be a mikroba. (na, itt Leonárdó egy furcsa szerkezetet említ, amit nem tudtam beazonosítani, de sztem a mikróra gondolt az öreg). Ne maximumra állítsd. Kb ¾ erősségre van szükség, ami olyan 600-700 watt lehet. (Namost, ebből is látszik, hogy Leonárdó mekkora koponya volt, mert ugye Dzsémsz Watt 200-250 évvel később élt és mégis tudta ezt a watt dolgot, mi? Kemény.)

A mikróban folyamatosan kövesd az eseményeket, és 1-2 percenként vedd ki a sajtot, keverd meg, aztán tedd vissza. Mindezt addig végezd, amíg krémes, homogén állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 perc maximum. Ha kész, akkor vedd ki és 5-6 percig hagyd hűlni, de közben párszor keverd át. Fogj egy nyújtódeszkát és lisztezd meg. Borítsd rá a sajtot, ami ekkorra már úgy néz ki, mintha begyúrt tészta lenne. Hagyd, hogy magától elterüljön, majd fordítsd meg, és ismét lisztezd meg alatta a deszkát. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni. Nyújtsd ki 2-3 mm-es vastagságúra, nagyjából téglalap alakúra. Fogd a szeletelt fekete erdei sonkát és szépen fektesd le egyesével a kinyújtott sajt egyik felére, majd a selyemsonkát a másik felére. Így a kétféle sonkával az egészet teljesen befedted. Most vedd ki a hűtőből a masszát és egyenletesen oszlasd el a sonka tetején, de a szélétől kb. 2 cm-t hagyj el körben. Ezzel végeztünk is.

A téglalap szélesebbik szélénél fogva óvatosan, lassan, szorosan tekerd fel az egészet.

Az elkészült tekercset tedd át egy megfelelő nagyságú tálcára, vagy vágódeszkára, és tedd vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor jársz a legjobban, ha ezt még reggel elkészíted, de csak este fogyasztod, mert minél többet áll, annál jobban kijönnek az ízei. Kész. Vágd fel 0,5 cm-es szeletekre, de mindig csak annyit, amennyi egyszerre elfogy.

a tekercs

Na, megyek, mert meguntam, inkább építek egy helikoptert.”

Eddig az írás. Remélem érthető volt.

9 Tovább

Bundás kényeztetés

Mindenki menjen ki a kutyához és simogassa meg..., de ha a két ünnep közötti jól megérdemelt szabidat töltöd éppen, akkor ismét itt az ideje, hogy a csajodat kényeztesd, és megkapja tőled az első bundáját. Mielőtt azonban az állatvédők kipécéznének, szeretném leszögezni (most ide valami véreset kellene írnom a leszögezés végett), hogy semmilyen állat szőrére nincs szükség.

Pusztán arról (értsd: a Hortobágyon beszélgetünk), hogy újragondoljuk (nem, nem a kapcsolatunkat) a bundáskenyeret.

Ezt a könnyű kis receptet antitalentumok is elkészíthetik. 5 perc.

Kell 2*3 tojás. A 3-3 db-ot külön-külön verd fel. Az egyik hármasba vágj bele egy jó marék snidlinget (vagy egy szál újhagymát), és sózd, borsozd meg annyira, mintha rántottát készítenél. A másik hármasba is mehet a só, de ebbe a gastrogardenből apríts bele 6 levél bazsalikomot. Mindkét adag tojást alaposan verd fel.

Kell hozzá egy nagyobb bagett, vagy óriáskifli, vagy a jó régi francia kenyér (esetleg erzsébet). Karikázd fel őket vékony szeletekre, kicsit ferdén. Egy kis mértan. A kést ne merőlegesen tartsd a vágáskor a kenyéren, hanem kb 45 fokban. Ó, nem, nem az egyiptomi hőségben kell felvágni a kenyeret, - bár támogatom az ötletet - , hanem a kést tartsd a kenyéren 45 fokos szögben vágás közben. Erre csak az esztétikum miatt van szükség, az élvezeti értékéből nem von le a dolognak. Ha nem tudtad ezt bedolgozni, akkor karikázd fel a kenyeret, ahogy akarod.

Na, a felvágott kenyeret oszd két csoportra. Most mini szendvicseket gyártunk. Az egyik csoportra kenj májkrémet. Bármilyen otthon fellelhető májkrém jó. A másik csoport szendvicseire kenj kockasajtot.

Álljunk meg egy szóra tanár úr, ahogy azt a Vágópityu mondta vala. Mióta mondjuk a háromszögre, hogy kockasajt? Ja, jó, azért mert régen kocka alakja volt, csak aztán a gazdaságosság miatt az egyik sarkát levágták, így háromszög alakja lett, de a gyártó azóta is csonka kockának tartja, hogy maradjunk a mértannál egy kicsit. Ez kérem hülyeség.

Ezt a sajtot 3 szög határolja (100-as!), ennyi.

Naszóval. Kenj a másik csoportra háromszögsajtot, és itt is gyárts szendvicseket. Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy nem hátrány, ha mindkét tímben párosak a kenyerek, mert egyébként a végén az utolsó szenya egy csonka párból fog állni. Annyit csonkázok itt, hogy mindjárt megjelenik a Pici, aztán lenyom egy ding-dongot.

Ha végeztél a kenéssel, akkor dobáld be és forgasd meg őket a tojásokban. Kicsit hagyd is őket benne, hogy jól átjárja őket az anyag. Én a sajtosat a bazsalikomosba, a májkrémeset a snidlingesbe raknám.

A mártogatás közben egy mély serpenyőbe önts kb 4 dl olajat, forrósítsd fel, majd miután elérte a kívánt hőfokot, vedd lejjebb a póvert a serpenyő alatt kb ¾-ére. Azt, hogy az olaj elég forró-e, úgy próbáld ki, hogy belecsöppentesz egy kis tojást, ha a tojáscsepp megkergül, mint kezdőzenekar a nagyszínpadon, na akkor jó.

Addig süsd mindkét oldalukat, míg barnák nem lesznek.

Persze, ilyen hideg reggelen kiváló hozzá egy kis forralt bor, aminek a receptjét itt olvashatod: http://nemnagykunszt.postr.hu/morfeusz-ujratolti  (Vagy persze tea is okés, ha nem vagy normális, és még a két ünnep között sem tudsz lazítani. Sztem ráérsz majd elsejétől teázgatni)

0 Tovább

Az ünnepi törmelék alkalmassága emberi fogyasztásra

…ha befejezted a kanossza járást, és megvolt minden rokon, akkor a mai nap a híres magyar származású színész Michael Douglas (alias: Döglesz Mihály) nevéből származtatva: a döglésé. Ja, mindenki magyar egyébként, aki nem az is, csak még nem tudja. A köztudott példák: Robert de Niro, azaz Nyírő Róbert, vagy George Bush, azaz Busz György, de nem utolsó sorban, ha már itt tartunk, akkor Saddam Hussein, azaz Hosszú Ádám…

Szóval akkor pihenés, esetleg tv. Úgyis megy a sosem látott Reszkessetek betörők 5, vagy a Beethoven 1-2-3-4-5-6.

Talán estefelé megéhezel majd, ha a szervezeted le tudja bontani a samott téglákat, amiket a karácsony ünnepének égisze alatt sunyin megbújó, de közben a zabálásról szóló napok alatt fogyasztottál.

Rengeteg a maradék kajád a hűtőben, amit részben te készítettél, részben összehordtál a rokonoktól. Juteszembe összehordás. Ez a karácsony alatti cuccolás ajándékkal, kajával szerintetek nem hasonlít valamire? Segítek. Télapó a puttonnyal kavar, amiben cipeli a sok mindent. Lehet, hogy nincs is télapó?

Naszerintem. Itten kérem a tipikus tyúk, verzusz tojás problémával állunk szemben. Mert lehet, hogy nem is a télapó kezdett el ajándékokat kihordani. Sokkal inkább valószínű, hogy karácsonykor egy fiatal srác a szüleinél szentestézett. Este hazafelé a szülei felpakolták minden jóval, de akkor még nem volt gazdaságos teszkószatyor, így piros táskában vitte magával, amit kapott. A srácon piros dzseki és sapka volt. Esett a hó, így fehér lett az éppen serkenő bajusza, szakálla. Ennyi. Téma megoldva.

Na.Visszatérve a hűtődre. A sok maradványból a konyhásnénik a napköziben tuti összeállítanának még 1 heti menüt.

Pl.:

hétfő: a maradék rántott húshoz petrezselymes burgonya

Kedd: a maradék rántott húsból és a petrezselymes burgonyából egy kis fokhagymával brassói aprópecsenye

Szerda: a brassói aprópecsenyéből egy kis bab, meg kolbász hozzáadásával lesz a bableves

... és így tovább.

Apám, most jövök rá, hogy ezek feltalálták (akarom mondani tálalták) a perpetuum mobile-t. Ez egy új bizonyítási eljárás az anyag nem vész el csak átalakul okosságára, hát, gyerekek, a napközi az egy élő példa.

Na, szóval készítsünk egy köretet krumpliból, ami kicsit különleges, és szinte bármilyen fogáshoz megy, tehát feldobhatod vele a megmaradt rántott vagy sült húsokat is.

Pucolj meg 1 kg krumplit és kockázd fel kb. 3 cm-es darabokra, vagy vágd olyanra, mintha steakburgonyát készítenél. Tudod, 1 krumpli hosszában 4 felé. Mosd meg, és még vizesen (ez fontos), dobd bele őket egy mély tálba. Namost. Alaposan sózd meg, jól forgasd át, és kapj elő kukoricalisztet, vagy búzadarát. Kanalazz a krumplira 6-7 evőkanállal és forgasd meg benne, úgy, hogy minden oldalára jusson.

Fogj egy tepsit és önts bele egy jó adag olívaolajat. Ne álljon benne, de jusson mindenhová, hogy a krumpli ne égjen majd le. Öntsd bele a bebundázott (erre még a FIFA ellenőrök is ráugranak) burgonyát és forgasd meg benne óvatosan, nem baj, ha egy kis kérget elveszít, belefér. Ismét sózd meg egy kicsit, és told be előmelegített sütőbe 180-190 fokra, középre. Fél órán keresztül süsd és közben 6-8 percenként óvatosan forgasd át egy nagyobb, széles fakanállal, vagy erre alkalmas eszközzel (szívlapát is okés, ha muter engedi behozni). Ezt követően emeld fel a hőfokot 200-220 fokra, és süsd tovább addig, amíg nem pirul meg és nem lesz ropogós a bundája, de közben forgasd meg párszor, nehogy a végén leégjen. Ez úgy további 20 perc.

Tényleg mindenhez jó, és nem egy sima, unalmas főtt vagy sült krumpli. Meg lehet bolondítani fűszerekkel is, pl. oregano és bazsalikom, vagy petrezselyem és snidling. Ha fűszerezni akarod, akkor ezeket szórd bele a kukoricalisztbe (vagy búzadarába), és így forgasd meg benne a krumplit.

Elégedett lehetsz, mert megint újrahasznosítottál amellett, hogy főztél is.

1 Tovább

Karácsonyi helpdeszk, csak Nektek.

Nem, a helpdeszk használatához nem kell eredeti nemnagykunszt-os regisztrációs szám, és nem fog megjelenni a képernyődön egy billgéccékéhez hasonló üzenet, hogy esetleg, netalántán, lehethogy áldozata lettél egy hamísításnak. Mindenkinek jár egy helpdeszk.  Aki mindent az utolsó pillanatra hagyott és éppen az összeomlás szélén áll, annak a fizika törvényeit meghazudtolva itt egy időgéppel felérő, időspóroló, igazi karácsonyi főfogás. Max. 5-10 perc előkészület még reggel, és kb. 2-2,5 óra magától megsülés.

A következőkre van szükség 6 főre számolva, persze a szokásos hozzávalókon kívül, mint olívaolaj meg só. 6 db kacsacomb 2 nagy egész alma, 2 nagy egész narancs, 3 szál rozmaring, 6 szem egész szegfűbors, 6 szem egész szegfűszeg, 4 egész fahéj, 1 üveg Sangria, vagy (végszükség esetén) 1 üveg édes vörösbor, tudod, 700 ft alatt semmi nem jó. A körethez 1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, kell még minima tej és vaj. Ezek közül mind kapható szinte minden közértben, kivéve a kacsacombot. Ha nincs kacsacomb, akkor vegyél csirkecombot (egészet), azzal is elmegy. Igaz, csirkével olyan, mint reggel egy idegen csaj (pasi) mellet ébredni egy átmulatott éjszaka után: érdekes… de azért jobb, mint a semmi.

Még most reggel összerakjuk, mint a legóvárat. Fogj egy kacsasütőt, vagy jénai edényt, amibe a fentiek egyben beleférnek, ha nincs ilyen, akkor kivételesen jó egy mély, magas peremű tepsi is.

Nem kell hozzá zsiradék, mert a kacsa nem jár Anorbihoz és alapból van neki elég. A 3 szál rozmaringot fektesd a tepsi aljára. A kacsacombokat sózd minden oldalukon, de nem kell beleforgatni a sóba, csak enyhén sózd meg. Tedd őket a sütőbe (tepsibe), vágd 4 szeletbe az almákat és a narancsokat is, de héjastól! Az almacikkeket tuszkold be a kacsacombok közé. A narancscikkeket kézzel facsard rá a combokra és a facsarás után ezeket is tuszkold a combok közé. Nyisd ki a Sangriát, és önts rá annyit, hogy szinte teljesen ellepje. Na, most a maradék Sangriához nem kell utasítás, ugye? Fogyssszad el ügyesen, hosszú még a szentreggel. Fogd az összes egész fűszert és dobáld az a tetejére. Fedd le. Ha tepsid van, akkor alufóliával, és tedd félre. Hagggypáccolóóódjon.

Nem kell betenned hűtőbe, mert este úgyis elkészíted, és szobahőmérsékleten, ami ugye 20 fok körül van (ha rendesen fizetted a csekkeket, ha nem, akkor 10 fok), jobban pácolódik.

Visszafelé számolva, ha 6-kor akartok vacsorázni, akkor kb fél 4 körül kell újra elővenned. Addig van időd mindenre, és már csak a köret van hátra, ami rém egyszerű lesz.

Intézz el fél 4-ig mindent, és köszönd meg szépen J

Ha eljött az idő, betolhatod a sütőbe középre, 200 fokra. Ha kacsa, akkor én kb. 1,5 órát szoktam sütni, hogy rendesen átjárja, mint ilyenkor mindent a karácsony szelleme.  Huuúúúú.

Ha csirke, akkor kb. 50 perc. Miután letelt az idő, akkor a kacsasütő tetejét kapd le (tepsiről fóliát) és süsd addig, míg meg nem pirul. Ez további fél óra.

Már csak a köret van hátra, ami hagymás törtburgonya lesz. Fogd a vöröshagymát és kockázd fel apróra, fonnyaszd meg egy kis olívaolajon serpenyőben és tedd félre. Pucold meg az 1 kg burgonyát, és sós vízben főzd meg. Öntsd le róla a vizet, boríts bele 1 dl tejet, 1 nagy evőkanál vajat, az elkészült hagymát. Krumplinyomóval, vagy villával alaposan törd össze, sózd, borsozd ízlés szerint.

Várhatod a Jézuskát.

Persze, jó lenne hozzá párolt káposzta, viszont ott figyelni kell, meg kevergetni 1,5 órán keresztül. Esetleg előtte egy finom leves, de ez most vészhelyzetelhárításihadművelet volt, mert nem készültél rendesen. Még szerencse, hogy van ez a blog, nem?

0 Tovább

Nakara, Eu támogatással

Annyi karácsonyi népszokásunk van, hogy na. Az a probléma, hogy egyik sem mai keletű.

Mind nagy múltra visszatekintő, népi hagyományokon alapuló. Nagyon szép, nagyon tradicionális meg mittomén, de nem haladunk a korral, gyerekek. Na, aszondom, hogy gyártsunk, vezessünk be egy új gasztro népszokást (Jó, tudom Rózsika néni, hogy népszokást nem lehet bevezetni, dehamondjuk én kitalálok egy szokást, a nép meg csinálja éveken keresztül, akkor az nem az?)

Most, amikor minden öko, meg bio, meg recycled, meg szelektív (mint a hallásom anyám szerint), akkor a gasztronómiának követnie kell, hogy haladjon a korával (ez nem bevásárlóközpont reklám).

Na, tehát akkor ezennel elkezdem a népszokást megalapozni.

A szokás neve: A nagy karácsonyi rakás, azaz NAKARA. Ez egy nagy japán szamuráj tradíció…

Neeeem, dehogyis, ez egy igazi magyar szokás. A három a magyar rakás, egy a ráadás.

A nagy karácsonyi készülődéskor, a kialakult vita hevében, mely fő témája, hogy hol legyen a szenteste (én aszittem az mindenhol van): Mer’ tavaly kinél volt? Már megint nekünk kell menni? Már megint egész karácsony alatt vezetni kell, mikor ezt csinálom egész évben? Jóvan, nyugogyále. Örülj neki, hogy van kihez menni. Minden évben ez van. Mit szenvedsz? Tiszta röhej… Na, ezek után, de még a szertetet ünnepe előtt ezt fejben szkanderezzétek le a családdal, aztán jöjjön, aminek jönnie kell. Itt az idő az első rakásra.

Első rakás: rendrakás a hűtőben.

Erre, hogy kiokosícccsalak, azért van szükség édes fiam, mert a kari 3 napja alatt eljutsz majd minden közeli és távoli rokonodhoz is. Ja, a legkirályabb, amikor faterod,vagy muterod elkezdi az anekdotákat számodra tök ismeretlen emberekről, és hülyének néznek, hogy nem emlékszel. Ilyen biankó mondat bármelyik családra: Jaj, hát nem igaz, hogy nem emlékszel Ferikére! Együtt játszottatok Piroskanéniék kertjében a cseresznyefán. Ott laktak a Takácslacikáék után a sárga házban, a Kovácsbélanéniék mellett. Figy, csak bólogassál, és fogyasszál folyamatosan, ha érted mire gondolok. Okosan.

Na, szóval amelett, hogy mindenhol enned kell, felpakolnak majd ilyenekkel, hogy rántott csirke, töltött káposzta stb, kell a hely a hűtőben. Illetve, ez egyben a főzés előkészülete is, és ettől lesz öko-bio, hogy felhasználjuk a maradékokat. Nem dobálunk ki semmit (anyám is olvassa) Nyisd ki a hűtőt, mert innen szedjük ki az alapanyagokat, amik az eddigi főzések során megmaradtak, és az őseinktől örökölt, génjeinkbe oltott gyűjtögető életmódból adódóan tutira találsz a hűtő vagy a fagyasztó mélyén ilyeneket, hogy: 1-2 db paprika (lehet erős is), 1-2 db paradicsom (ezek már tutira fonnyadtak, de most kivételesen nem gond). A fagyasztóból szedj ki minden mirelit zöldséget, kivétel a répa, borsó, kukorica, de ezeken kívül minden jöhet. Pl.: fél zacskó zöldbab, brokkoli, karfiol, tök, cukkíni, padlizsán, mitomén… összesen annyi legyen, hogy kb 1-1,5 kg, ha nehezen is, de összegyűljön (mint a feloszlott népszerű zenekar utolsó búcsúkoncert utáni búcsúkoncert utáni búcsúkoncert bevétele)

A fagyasztó mélyén biztosan lapul egy kis maradvány darált hús. Elég 30-40 dkg. Jó lenne, ha csirke lenne… Olvaszd ki a fagyasztott húst, a zöldségeket elég csak kivenned, azok maradhatnak jegesek, nem számít.

Na, akkor kezdjük. Kell egy nagy vöröshagyma, ezt pucold meg, aprítsd fel, 3 evőkanál olívaolajon egy nagyon mély lábosban párold üvegesre. Zúzz bele 2 gerezd fokhagymát, párold őket 2-3 percig együtt. 2 teáskanál őrölt paprikát szórj rá, és pirítsd őket együtt. Kockázd bele a maradvány fonnyadt paradicsomot és paprikát, keverd össze, párold át őket 5 percen keresztül, majd dobd bele a kiolvadt darált húst, 1 evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt fekete borsot, alaposan forgasd át, majd fedd le. Közepes lángon 10 percig „hagyfőjön”, közben párszor keverd meg. Ez alatt kapj elő barna rizst, amit csak félig főzz meg. Aki olvasta A körített fenekek írást, az tudja, aki nem annak: 2 dl rizs, átmosod egy szűrőn vízzel, majd egy kis lábosban 2 evőkanál olajon 2 percig pirítod. Ez után csak 1x2 dl vizet öntesz rá, mert most csak félig főzzük meg. Sózd meg, fedd le, és lassú tűzön addig főzd, míg nem fő el alóla a víz, ha kész zárd el.

Közben a hús átpárolódott. Na, most az összegyűjtött maradék fagyasztott zöldséget öntsd a húshoz, keverd át, és párold őket együtt 10 percig. Aztán kicsit kóstold (nyald meg egy fakanál segítségével). Ha nem elég sós (ez a hozzáadott zöldségek, és a zöldségekre ráfagyott víz mennyiségétől függ), sózd után. Borítsd bele a félig főtt rizst, keverd össze és kész.

Második-harmadik rakás: vegyél elő egy olyan tepsit, amibe ez mind belefér. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tepsibe rakd bele ezt a vegyes cuccot, és boríts rá minimum 0,5 l tejfölt. A tejfölt simítsd el a tetején (ha politikus vagy, akkor az elsimítás nagyon megy), szórd meg 3 csipet őrölt paprikával, és rakd be (azaz ez a harmadik rakás) a sütőbe, kb. középre.

Ne fedd le semmivel, mert egyébként nem fő el a leve, és belvíz sújtotta terület lesz ez is.

Mondjuk, lehet, kérhetsz rá Brüsszeltől EU támogatást, de nem hiszem..., bár nem lennénk igazi magyarok, ha nem próbálnánk meg, csak egy jó pályázatíró kell hozzá, pl.:

Tisztelt EU! Elárásztotta a konyhámat a belvíz, már a sütőig ér!...és még csak nem is kamu.

Süsd 40 percig, majd ezt követően csavard a sütőt grill fokozatra (ha van, ha nincs nem baj) 220 fokra, és rakd fel a tepsit a sütő felső harmadába (4. rakás). Süsd addig, míg a tejföl meg nem pirul. Kész.

Ennyi, szedd ki tányérra, kanalazz rá még egy kis tejfölt, és told be.

Kedves feleim, hadd köszönjek el így: NAKARA!

 

0 Tovább

nemnagykunszt

blogavatar

Ez egy olyan "gasztroblog", ahol elmondom, hogy főzni mindenki tud, azaz nemnagykunszt

Utolsó kommentek